Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NARAZENÉ ZEBRO

OBSAH

Syndrom horní hrudní apertury

Syndrom horní hrudní apertury je stav vznikající útlakem nervově cévního svazku v oblasti horní hrudní apertury (horní část kostry hrudníku), které se projeví na příslušné (pravé nebo levé) horní končetině. K utlačení může dojít v prostoru mezi žebry a klíční kostí nebo v mezeře mezi svaly pletence horní končetiny v oblasti skalenových svalů.

Tento syndrom postihuje spíše ženy, které jsou štíhlé a s dlouhým krkem. Příčinou může být vrozená anomálie, například krční žebro, přítomnost vazivového pruhu, nebo zvýšené napětí svalů při postižení krční páteře, či tlak tumoru v této oblasti. Léčba obvykle spočívá v rehabilitaci, při jejím neúspěchu je nutné chirurgické řešení.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi NARAŽENÉ KOLENO NENATEKLÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Lidařík.

Jak šlapu tak to pobolívá.
Jak du doposte tak to začne také pobolívat že nemůžu usnout.
Mám takovéj dojem žeje to počasím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naražené koleno nenateklé

Rozdíl mezi naraženým, nalomeným a zlomeným žebrem

Naražení žeber je někdy bolestivější než zlomenina žeber. Zlomeniny žeber se dělí na:

  • traumatické – úrazové
  • spontánní – patologické
  • jednoduché – zlomení 1 až 3 žeber
  • sériové – zlomení více než 3 žeber

Příznaky:

  • bolest v místě zlomeniny
  • píchání při dýchání – povrchní dýchání
  • vyhledávání polohy vsedě
  • dráždění ke kašli, ale pro bolest strach odkašlávat
  • zlomeninu je možné vyhmatat na rozdíl od naraženiny

Někdy se žebro zlomí a úlomky se proti sobě neposunou, takže jen dráždí okolí, jen bolí. Dojde-li k posunu úlomků proti sobě, potom mohou poranit okolní tkáně, poplicnici a třeba i plíce, jde o komplikace, které je nutné urychleně zjistit. Lékař postiženého pošle na rentgen, kde se provede jednoduchý a rychlý snímek, který jednoznačně poranění žeber vyloučí. Nalomení či pohmoždění se od zlomeniny na první pohled nepozná, diagnóza je možná pouze rentgenovým snímkem.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi MAST NA NARAŽENÉ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Veverková.

Dobrý den,prosím o radu,který gel je vhodný na naražená žebra při velkých bolestech.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Šinkmajerová.

Dobrý den.
Žiju už sama, nemá mi kdo pomoci. Narazila jsem si žebro vzadu nad pasem. Co mi O P R A V D U pomůže od bolesti? Mám mast IBALGIN, ale zdá se mi, že vůbec nepomáhá. Od naražení žebra uplynul ZHRUBA TÝDEN. Prosím, pomozte mi, DĚKUJI.
Marcela Šinkmajerová

Zdroj: diskuze Mast na naražené žebra

Nejlepší mast na naraženou kostrč

Vhodné masti na léčbu naražené kostrče jsou: Veral, Ibuprofen, Vonumcutan, Aastum, Almiral, Indobene, Voltaren.

Zdroj: Naražená kostrč

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kosanova.

Dobrý den, můj manžel je po operaci karcinomu jater září 2018. Bohužel se objevily metastázy na plicích, pohrudnici a žebro. Je možné využít protonovou léčbu?

Děkuji. Košanová Dagmar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Kulhánek.

Vážená paní Košanová,

děkujeme vám za váš zájem o protonovou léčbu. Pro onemocnění s výskytem metastáz není bohužel tento typ radioterapie vhodný. Doporučujeme vám postupovat podle pokynů ošetřujícího lékaře vašeho manžela. S pozdravem a přáním hodně sil, Protonové centrum.

Zdroj: diskuze Protonové centrum Praha

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Oddělek pro chov matek

S chovem matek začínáme koncem května. Připravíme si chovné včelstvo, vyhledáme matku a odstraníme ji. Po devíti dnech zničíme naražené matečníky. Jednodenní nebo dvoudenní larvičky vybíráme z nejlepšího včelstva splňujícího naše požadavky kvality včelstva. Vajíčka přelarvujeme do umělých matečníků na mateří kašičku. Tyto matečníky i s larvičkami vložíme do chovného včelstva. Po deseti dnech matečníky opatrně zaklíckujeme. Tím zabráníme matce vylíhnuté jako první v zabití svých sester. Matky se zpravidla vylíhnou za dvanáct dní po přelarvení. Vylíhnuté matky se dají do malých úlků, oplodňáčků. Z těchto úlků matky vylítnou a spáří se s trubci. Po rozkladení matky v oplodňáčku můžeme matky přidávat do včelstva.

Můžeme využít i jinou metodu: Ze zralého matečníku stačí jeden plodový plást, ke kterému přidáme plást s trochou zásob, nebo i bez zásob, ale postříkaný vodou. Prostor pro tento oddělek musíme zúžit na tyto dva plásty, pokud nemáme speciální chovné úlky, tak na dva rámky. Další postup je, že po devíti dnech zničíme naražené matečníky. Jednodenní nebo dvoudenní larvičky vybíráme z nejlepšího včelstva splňujícího naše požadavky kvality včelstva. Vajíčka přelarvujeme do umělých matečníků na mateří kašičku. Tyto matečníky i s larvičkami vložíme do chovného včelstva. Po deseti dnech matečníky opatrně zaklíckujeme. Tím zabráníme matce vylíhnuté jako první v zabití svých sester. Matky se zpravidla vylíhnou za dvanáct dní po přelarvení. Vylíhnuté matky se dají do malých úlků, oplodňáčků. Z těchto úlků matky vylítnou a spáří se s trubci. Po rozkladení matky v oplodňáčku můžeme matky přidávat do včelstva.

Zdroj: Chov včel na oddělky

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Už delší dobu mě bolí klouby,píchá mi v nich - zápěstí a malé klouby rukou a nohou, a v současnosti i rameno pravé ruky.V roce 2012 jsem si trochu narazila nohu a asi za den v noci - k ránu mi ukazováček levé nohy strašně natekl, zčervenal. Byla to neskutečná bolest. V nemocnici RTG vyloučili zlomeninu a řekli,že je to naražené. Podobné situace se opakovaly - většinou náraz do kloubu a poté v noci bolest.Myslím, že jedna nemoc maskuje druhou.Náraz nebo artróza. V krvi nebyla zjištěna vyšší hodnota kys. močové a MUDr mi řekl z RTG, že mám artrózu. Taky mám vypozorováno, že po požití většího množství masa, ryb nebo alkoholu mám větší bolení v určitém kloubu. Jím spíše hodně zeleniny a ovoce, maso občas a alkohol - tak skleničku vína za týden.Vícekrát jsem na revmatologii říkala, jaké mám příznaky, ale jsem neustále přesvědčována,že DNU mít nemůžu, protože neodpovídám věkem , pohlavím( je mi 51 let a už nemám menstruaci). Klouby mě bolí, pak je to čas od času horší - ohromná bolest, po nějaké době mého léčení to odezní. Více bolestivé to je v zimě a v létě. Nesnesu teplé zábaly.Tak zde vznáším dotaz zda to může být DNA. Na revmatologii tvrdí, že ne. Kam jinam se můžu obrátit k posouzení. Za odpověď děkuji. Radka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna se skutečně pozná z krevního rozboru a pokud v něm nebylo zjištěno větší množství kyseliny močové, tak opravdu dnu nemáte a za problémy může artróza. Vaším partnerem by měl být hodný a šikovný ortoped, protože se s tím budete potýkat do konce života. Poraďte se s ním jak dál postupovat, a které doplňky stravy užívat, aby se zpomalil vývoj artrózy. Určitě se soustřeďte na přípravky s obsahem glukosaminu a chondroitinu, některé jsou na předpis hrazeny ze zdravotního pojištění, jiné zas volně prodejné. Také existují protizánětlivé masti, které zároveň tlumí i bolest, jako například Voltaren forte. S těmito pomocníky se to dá zvládnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o pomoc

Příznaky

Naražení kostrče je jedním z nejčastějších zranění. Bývá často velmi bolestivé, přičemž je značně omezena hybnost, neboť při každém pohybu působí naražená kostrč bolest. Někdy může bolest vystřelovat až do lýtek anebo také mohou při zranění brnět ruce. Naražení kostrče si můžete způsobit různě. Při sportech nejčastěji pádem, konkrétně tedy pádem na zadek, například při bruslení, ať už na in-linech venku, nebo na ledové ploše, nebo při skoku, kdy dopadnete také na zadnici. Zranění může dále vzniknout při různých nehodách a podobně.

Bolesti naražené kostrče jsou nejčastěji pásovitého charakteru a zesilují nejen při chůzi. Bolesti mohou vystřelovat do třísel po vnitřní straně stehen a objevují se i bolesti hlavy v zátylku. Dalším velice častým příznakem je přesun nepříjemné bolesti do cervikothorakálního přechodu (oblast mezi krční a hrudní páteří) a bolest hrudní páteře. Při těchto bolestech dochází nejčastěji k pocitům tlaku mezi lopatkami a k „nedostatku dechu“.

Zdroj: Naražená kostrč

Projevy

Naražená žebra jsou úrazem, ke kterému může dojít při nejrůznějších sportech, ale i zcela běžných aktivitách. Příčinou bývá zpravidla přímý úder nebo pád. Přináší s sebou spoustu bolesti, kterou bohužel zhoršuje i obyčejné dýchání. Vzhledem k tomu, že žebra chrání životně důležité orgány, není na místě tento úraz podceňovat. Úrazy spojené s pohmožděním žeber nejsou nic neobvyklého a nevyhýbají se žádné věkové skupině. Nejčastěji se však týkají sportovců, kteří se věnují kolektivním sportům, kdy dochází k častému kontaktu s protihráčem (typicky úder loktem). Své o tomto úrazu ví i cyklisté či lyžaři, které někdy potkal pád.

Když zjistíte, že máte na hrudníku jakoukoliv deformaci nebo se na něm tvoří podlitina či krevní výron, hůře se vám dýchá, máte dráždění ke kašli, nebo dokonce vykašláváte krev, neotálejte s návštěvou lékaře. Ten vás pošle na rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda není nějaké žebro zlomené. V takovém případě by totiž mohlo dojít i k nežádoucímu poškození orgánů (zejména plic), které je život ohrožující.

Zdroj: Naražená žebra

Historie uzené polévky v české kuchyni

Ve třicátých letech minulého století žil v Čechách řezník Hornoff. Zakládal si na uzených žebrech, neb pečeni z nich vykrajoval velkoryse, a když udil v ohromné skříni na zahradě, vůně kouře z bukového dřeva prý byla cítit až ve strojírně, co je za řekou. Pamětníci hovoří o záměru, protože do řeznictví chodívaly švarné děvečky až z okrajových vesnic a dělaly na pana mistra oči. To víte, že tu a tam nějaké žebro nechtěně ošidil, a protože si zakládal na jménu, nemohl takový nestandard někomu podstrčit, protože to se v živnosti nedělá. Řezník byl trochu ješita a tuze rád slýchal, když se mu říkalo pane mistr, a kdo oslovil živnostníka dokonce „pane von Hornoff”, marně hledal v žebrech kosti. Šlechtický rod Hornoff skutečně existoval, ale kde k němu starý Heinz přišel, už se nedovíme. Zkrátka ta řeznická firma zněla moc dobře. Tak tedy, ta ošizená žebra pan mistr vařil, maso si dával s křenem a vývar z nich byla věčná škoda vylít. Rozvařil v něm nakrouhané brambory, dohladka rozkvedlal, přidal česnek, majoránku a vařené kroupy, které jsou v řeznictví vždycky po ruce. Tak asi vznikla první uzená polévka.

Zdroj: Uzená polévka

Utopenci v aspiku

Ingredience: 5 špekáčků, 0,2 l octa, 1 l vody, 4 cibule, 4 kyselé okurky, 1 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 1 lžíce vegety – podravky, 4 bobkové listy, 8 kuliček nové koření, 8 kuliček černého pepře, 2 sáčky želatiny

Technologický postup: Ocet, litr vody, sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu svaříme. Necháme povařit ještě asi 3 minuty, pak koření scedíme a do láku dáme na 3 minuty vařit oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli. Špekáčky „svlékneme z kůže“ a nakrájíme na centimetrová kolečka (případně kostičky). Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka. Špekáčky, okurku a cibuli zalijeme teplým nálevem a necháme 3 dny marinovat. Po uplynutí této doby si připravíme aspik. Slijeme nálev z utopenců, dolijeme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny, ohřejeme na 80 °C – nesmí se vařit! Obdélníkovou formu na pečení (žebro) vložíme do většího mikrotenového sáčku, upravíme podle formy a nalijeme sběračkou asi 2 cm nálevu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak střídavě dodáváme po vrstvách směs špekáčků s cibulí a zaléváme nálevem aspiku. Špekáčky mají tendenci vyplavávat nahoru, tak vždy chvíli počkáme a necháme maličko zatuhnout. Utopencový aspik můžeme připravit i tak, že špekáčky nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí a okurkami nasypeme do obalu na tlačenku, zalijeme aspikem, zavážeme a necháme ztuhnout.

Zdroj: Utopenci

Co má střední obsah purinů

STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • fazole bílé, suché 128; 127,1
  • sója suchá 190; 139,1
  • hovězí maso 120; 192
  • hovězí maso, filé 110; 216,4
  • hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
  • hovězí maso, svaly 133; 292,1
  • hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
  • hovězí maso, rameno 110; 203,9
  • černé fazole mungo, suché 222; 194,3
  • kaviár (pravý) 144; 141,6
  • kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
  • kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
  • vařená slepice, průměr 159; 149,2
  • kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
  • kachna, průměr 138; 146,2
  • sardel 239; 560
  • kapr 160; 330,9
  • ryba průměr 109; 335,9
  • treska jednoskvrnná 139; 425,2
  • halibut 178; 439,9
  • sleď obecný 190; 342,4
  • sleď atlantik 210; 216,9
  • sledě obecně 219; 197,6
  • makrela 145; 191,2
  • okoun 110; 311,3
  • okouni obecně 241; 544,1
  • treska tmavá 163; 473,4
  • losos 170; 202
  • sardinky 345; 693,2
  • pstruh 297; 686,7
  • tuňák 257; 273,7
  • tuňák v oleji 290; 246,2
  • husa 165; 116,7
  • hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
  • šunka, vařená 131; 248,1
  • srdce ovce 241; 367,6
  • koňské maso 200; 438,8
  • ledviny 218; 419,6
  • jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
  • čočka suchá 127; 93,8
  • lněné semínko 105; 67,4
  • játra kuře 243; 426,3
  • humr 118; 346,4
  • plíce 147; 389,1
  • slávky 112; 391,5
  • hovězí srdce 256; 504,3
  • hovězí ledvina 269; 569,5
  • hovězí plíce 399; 961,4
  • hovězí jazyk 160; 186
  • hrách suchý 109; 84,2
  • vepřová ledvina 334; 784,5
  • vepřový jazyk 136; 208,2
  • štika 140; 406,7
  • semeno máku suché 170; 86
  • vepřové břicho 100; 92,3
  • vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
  • vepřová kotleta s kostí 145; 260
  • vepřová líčka 140; 170,4
  • vepřová panenka 150; 334,8
  • vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
  • vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
  • vepřové svaly 166; 374,9
  • vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
  • králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
  • králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
  • klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
  • salám německý 104; 65,9
  • játrový salám 165; 122,2
  • párky z vepřového masa 101; 80,2
  • hřebenatka 136; 505,8
  • krevety 147; 397,9
  • slezina obecně 343; 815,9
  • slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
  • telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
  • telecí filé 140; 347,3
  • telecí koleno s kostí 150; 353,2
  • telecí stehno s kostí 150; 310,2
  • telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
  • telecí, krk s kostí 150; 326,9
  • telecí rameno 140; 309,3
  • zvěřina zadní 105; 205
  • zvěřina kýta 138; 336,5

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Léčba

Pokud jde o lehčí naražení kostrče, není většinou nutná lékařská pomoc, stačí pouze zraněného dostat do klidu, držet jej v teple a kostrč po pár dnech pomalu rozhýbat. Pokud je naražení kostrče vážnější, je nutný zásah lékaře a fyzioterapeuta. Léčba naražené kostrče nebo již vyvolaného kostrčového syndromu spočívá v kineziologickém rozboru, který provede zkušený fyzioterapeut. Dle zjištěných anamnestických údajů a po provedení důkladného vyšetření terapeut zvolí vhodnou terapii. Ta spočívá v uvolnění kostrče, mobilizaci SI (sacroiliakálního skloubení), mobilizaci bederní, krční a hrudní páteře, mobilizaci žeber a uvolnění hypertonických svalů. Další průběh terapie leží již na pacientovi samém. Doma si cvičí doporučené cviky, které pomáhají udržovat optimální napětí svalů a zároveň působí jako prevence kloubních blokád.

Mobilizace kostrče se provádí per rectum, tedy přes konečník. Může se provádět bezprostředně po úrazu, nebo při kostrčovém syndromu až po instruktáži cvičení. Cviky klient doma cvičí měsíc a po kontrolním kineziologickém rozboru se provede mobilizace kostrče. Někdy se po cvičení svalová nerovnováha a kloubní blokády samovolně upraví a není nutné kostrč mobilizovat. Úkon se provádí v kleku na všech čtyřech končetinách, přičemž pacient pociťuje maximálně silné nucení na stolici. Při dobré spolupráci s fyzioterapeutem se klient uvolní. Tuto terapii uzavírá mobilizace a odstranění bloků kostrče. Většina svalových vláken svalů pánevního dna se upíná na kostrč. Ty mohou svalovým napětím způsobit její posun a vyvolat i mnoho obtíží.

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař vám dá obstřik nebo předepíše analgetika, která kostrči uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů. Uvedená doba je však opravdu pouze orientační.

Zdroj: Naražená kostrč

Chov včel na oddělky

Oddělky tvoříme buď na chov matek, nebo na rozšíření (posílení) včelstev. Tvoříme je od poloviny května, kdy jsou včely na vrcholu svého rozvoje.

Rozšíření, posílení včelstev oddělkem s novou koupenou matkou

Na oddělky odebíráme plásty s převážně zavíčkovaným plodem od nejsilnějších včelstev, a to i se včelami, ale zásadně z medníku, kam si je alespoň den předem přeložíme ometené, abychom neodebrali i matku.

Jedná se o velice snadný a jednoduchý způsob rozšíření početního stavu včelstev. Ze všeho nejdříve si musíme zajistit kvalitní oplozenou matku. Nejlépe z nějakého vyššího chovu. Samotný způsob tvorby oddělku je velice jednoduchý. Do připraveného úlu vložíme jako první od česna rámek s mezistěnou a další prázdnou souš. Z některého včelstva, nebo z více včelstev, odebereme tři až pět rámků s velkým počtem včel s maximálně zavíčkovaným plodem. Další rámky budou rovněž souše. Zbytkem volného prostoru se nemusíme vůbec zabývat. Samotnou matku vložíme do vhodné přidávací klícky a část této klícky vyplníme medocukrovým těstem. Přístup k tomuto těstu pro včely uzavřeme. Klícku s matkou pověsíme mezi plásty, ve kterých je plod, a to tak, aby měly včely maximální kontakt s matkou. Oddělek musíme trochu pokrmit. Asi za dva až tři dny odstraníme uzávěr medocukrového těsta a tím včely uvolní matku z klícky. Velice jednoduše poznáme přijetí matky. Oddělek nehučí, včely na česně se neklepou a nosí pyl. Tento oddělek je vhodné po přijetí matky postupně posilovat plodem z jiných včelstev, ale bez včel. Včely do doby krmení musí obsedat u větší rámkové míry (alespoň 10 rámků). U nízkých nástavků takové včelstvo musí obsadit alespoň dva nástavky.

Rozšíření, posílení včelstev oddělkem s vychovanou matkou ve včelstvu

Pro rozšíření včelstev tvoříme oddělek stejně, jen ze zavíčkovaných plástů se včelami odebereme dva až tři plásty a mohou být od různých včelstev, abychom příliš neoslabili jedno včelstvo. Pokud máme plást s pylem, dáme ho k česnu, pokud nemáme, tak dáme světlejší plodový plást. Pak přidáme plodové plásty a nakonec krycí plást se zásobami, postříkaný vodou. Takto už máme oddělek na čtyřech až pěti plástech. Aby se létavky nevracely do svého úlu, musíme oddělek přemístit dál od úlu, ze kterého byly odebrány (včely by se mohly vrátit do původního úlu). Přikrmujeme až za dva dny, až se oddělek sjednotí a začne střežit česno. Zralý matečník můžeme přidat asi za hodinu i později ten samý den, až včelstvo zjistí osiřelost.

Další dny je nejlépe počkat, až jsou naražené vlastní matečníky dobře vidět, a musíme je zrušit, jinak dají včely přednost svým matečníkům, a když přehlédneme jediný, matku nepřijmou. Správný postup je, když si napřed zajistíme matku a pak teprve tvoříme oddělek. Zpět můžeme oddělek přemístit, až začne matka klást, a pak také můžeme přikrmovat a rozšiřovat. Tento větší oddělek můžeme také případně využít k vychování vlastní matky. Mezi plodové plásty dáme rámek s přelarvovanými matečníky (3–5), případně je můžeme zapíchnout na vhodné místo na plodový plást. Až jsou matečníky zralé (za 10 dní), necháme jen jeden a ostatní můžeme zužitkovat jinde. Za dalších deset dní začne matka klást. Tento způsob ale oddělek zeslabí, protože je zde prodleva dvacet dní bez nového plodu. Dá se to řešit tím, že přidáme další plást s plodem.

Zdroj: Chov včel na oddělky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP