Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FURUNKL NA TVÁŘI

OBSAH

Alkohol a červenání tváří

Alkohol zahřívá a rozšiřuje cévy a zrychluje v nich krevní oběh a díky tomu způsobuje i červenání tváří. Někdy může alkohol napomoci i k trvalému pročervenání tváří, kdy se v pokožce obličeje vytvoří metličkové žilky, které alkohol rozšíří a více probarví do červena.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Višněvského balzám účinky

Višněvského balzám nebo také někdy nazýván jako černá mast působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Višněvského balzám urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání a zhojení. Višněvského balzám podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a urychluje regeneraci tkáně. S těmito vlastnostmi se višňák výborně hodí na zanícené záděry kolem nehtů, na zánětlivé akné anebo také na zarudlé boláky na krku a to i pro děti. Višněvského balzám může být použitý i pro děti. Výborně se také višněvského balsám uplatní při léčbě růže (erysipel), červenky (erysipeloid), postupujícího neohraničeného kožního zánětu – červené fleky na kůži (flegmona), nežitu (furunkl a karbunkl), hlízy (absces), hnisavého zánětu nehtového lůžka (paronychium), zánětu podpažních potních žláz (hidrosadenitis axillaris), zánět povrchních křečových žil (varikoflebitis), sekundárně infikované kožní vředy jiného původu.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Diskuze

V diskuzi ČERVENEJ BOLAK NA TVAŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kuntošova.

Čim ho namazat aby co nejrychlej zmizel dik

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červenej bolak na tvaři

Nežit na zadku

Nežit na zadku je hnisavé kožní onemocnění (nazývané pyodermie), které vyvolávají různé bakterie. Nejčastěji se jedná o stafylokoky a o streptokoky.

Příčiny

Furunkl převážně vzniká na hýždích, kde se infekce zanesená třením do chlupového váčku (ale nejenom) začne postupně zvětšovat.

Příznaky

Třením postupně vzniká nehezký vřídek na kůži, který roste, mírně mění barvu a na vršku je nejčastěji zakončen malým žlutým stroupkem. Na omak bývá teplý a s postupem času se začíná vyplňovat hnisem. Nežit je dosti bolestivý, pokud se jich nahromadí více na jednom místě, odborně se jim začne říkat karbunkl. Po čase převážně praskne a vyteče a průběžně se zahojí, někdy se vstřebá sám od sebe i bez prasknutí. Není neobvyklé, když se spolu s tímto problémem objeví i zvýšená teplota.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na zadku.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

To máte pravdu. Tváří se to, že v tom jsou velmi zdravé látky, které nejpsíše nemohou ublížit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel SylvaK.

A hlavně příznaky, které tam jsou popsány, trápí čas od času všechny moje známe včetně mě. Takže jsem klidná :D

Zdroj: diskuze Příznaky

Červené žilky na tváři

Jedná se o pavoučí nebo také pavučinkové či metličkové žilky. Jde vlastně o nejmírnější projevy žilní nedostatečnosti neboli oslabení cév, které mají podobu křečových žil, ale jsou mnohem menší. Tyto malé, často propletené skupiny drobných cév těsně pod povrchem kůže bývají červené, modré či fialové a jasně viditelné. Popraskané cévy v obličeji odborníci označují názvem kuperóza, ale mohou se vyskytovat i na stehnech, nohou či jiných částech těla s citlivější pokožkou.

Červené žilky se častěji objevují hlavně u suché a namáhané pleti, kde dochází k překrvení a k tvorbě mikrosraženin jakoby modřinek. Toto onemocnění je vrozené, ale rovněž bývá podpořeno životním stylem, působením UV záření a častým opalováním nebo vlivem silných teplotních změn.

Červené žilky na tváři – foto

Zde je několik fotografií, na nichž můžete vidět červené žilky na tváři.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Děkuji. Jsem typ 4 a používám krém bioderma +50, ale dělají se mi po něm na tváři bílé pupínky, takže nevím, kde je chyba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak zkuste jinou bázi opalováku. Některé nosiče ochranného faktoru můžou ucpávat póry a pak se dělají bílé pupínky. Zkuste místo krému třeba olejovou formu nebo jiný druh krému. Také je třeba rozlišit, jestli bílé pupínky nejsou třeba mílie. Mílie jsou takové bílé kuličky pod kůží a krémy nezpůsobují jejich tvorbu.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Co je to nežit

Nežit je hnisavé bakteriální kožní onemocnění, které je nejčastěji způsobeno stafylokoky nebo streptokoky. Napadena může být kůže kdekoliv na těle, kde jsou vlasové váčky. Ohroženi jsou především jedinci s nedostatečnou hygienou kůže nebo poruchami imunity. Při splynutí několika furunklů dojde ke vzniku většího ložiska – karbunklu. Furunkly v oblasti obličeje mohou způsobit hnisavý zánět mozkových blan. Bakterie se při neodborné léčbě mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci (sepsi).

Furunkl nejčastěji vzniká tak, že mikrob pronikne do vlasového (chlupového) míšku, odborně folikulu, nebo mazové žlázky, svou přítomností zde způsobí zánět, který se začne projevovat tak, že se na kůži v okolí chloupku (vlasu) vytvoří malý, červený boláček, který zpravidla bolí. Na dotek je postižené místo teplé. Jak se zánět šíří do okolí žlázky nebo vlasového míšku, začne se v centru tohoto původně tuhého červeného místa tvořit hnis. Na kůži můžeme toto pozorovat jako zbělení, popřípadě zežloutnutí obsahu. Zvětšování boláčku je způsobeno další tvorbou hnisu, který se postupně dostává k povrchu kůže. Udělá se hnisavá čepička, která praskne, takže hnis může volně odtékat. Někdy se stane, že furunkl postupně odezní i bez provalení hnisu. Furunkly se mohou vytvořit kdekoliv na kůži, ale často je najdeme na hýždích, stehnech, v podpaží a na šíji. K mnohočetnému výskytu furunklů po těle, takzvané furunkulóze, může dojít v případě, že je imunitní systém jedince oslabený a bakterie mají snadnější průnik do těla. To se může stát například při cukrovce nebo dalších chronických chorobách, které mají za následek snížení imunity. Pokud se v okolí furunklu zanítí další žlázky, mohou takovéto furunkly splynout do jednoho velkého bolestivého „uzlu“ – karbunklu. Karbunkly se vyskytují především na šíji.

Furunkl a karbunkl patří do skupiny onemocnění, jimž se společně říká pyodermie. Pyodermie jsou hnisavá onemocnění kůže nebo taky žlázek, které se v kůži nacházejí (například vlasový, chlupový míšek, potní žlázky, mazové žlázky). Jsou způsobena infekcí mikroby, a to nejčastěji stafylokoky (latinsky Staphylococcus) nebo méně často také streptokoky, latinsky Streptococcus. Bakterie se na lidské kůži normálně vyskytují. Protože lidská kůže, pokud je zdravá, představuje velmi dobrou ochranu/bariéru, tyto mikroby nás v podstatě neohrožují. Jestliže se jim ale podaří přes tuto přirozenou bariéru dostat, můžou pak způsobit infekci, která se projeví třeba jako hnisavý vřídek, nebo v horším případě mohou zapříčinit i celkové onemocnění organismu. Proto není radno i tak zdánlivě banální onemocnění přehlížet.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ŽLUTÉ FLEKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a odchází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky bychom se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/… Také novorozeňata bývají lehce nažloutlá, mají novorozeneckou žloutenku, která se pitím mateřského mléka postupně eliminuje. Tento stav značí, že jejich matka jedla v těhotenství příliš mnoho potravin živočišného původu. Takový start do života není příliš příznivý a nastávající maminky by proto měly sestavovat opravdu pečlivě svůj jídelníček.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na tváři se mi udělal žlutý flíček už to pozoruji déle a dřív byl tmavý co to může být .Nemusím se bát vážné nemoci je mi 42 let děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Co způsobuje žluté fleky v obličeji

Jak se dá nežit léčit

Jestliže se furunkl po týdenní léčbě svépomocí neztrácí, je bolestivější, popřípadě se zvětšuje a obtěžuje vás v každodenní činnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Malé furunkly lze vyléčit pomocí lokální dezinfekce a aplikace antibiotických mastí. Větší furunkly je nutné ošetřit drobným chirurgickým zákrokem. Po dezinfekci a lokální anestezii vám lékař vřídek za sterilních podmínek nařízne a vypustí tak hnis ven. Následuje důkladná dezinfekce, a to i do hloubky furunklu, protože je potřeba odstranit všechnu hnisavou tkáň, aby se rána dokonale zhojila. Poté do rány přiloží drén a sterilně ji kryje. Dostanete doporučení obvaz sami neodstraňovat a vyvarovat se omývání rány na vlastní pěst. Lékař vám předepíše antibiotika, která důsledně užívejte! Bakterie se totiž po takovém zákroku mohou dostat do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci. V následujících několika dnech budete chodit na převazy rány, která se bude nadále důsledně vymývat a dezinfikovat. Poté, co vám to lékař dovolí, dbejte na důslednou hygienu rány, omývejte, dezinfikujte a sterilně ji kryjte, dokud se zcela nezahojí. Při samoléčbě mějte na paměti, že žádný nežit se nesmí násilně vymačkávat. Rozrušil by se tím ochranný val, který se okolo ložiska hnisu a mrtvé tkáně vytvořil.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem JABLEČNÝ OCET NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

objevijly se mi na tvaři pigmentové skvrny po dovolené u moře jak se jich mám zbavit,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete počkat dokud nevyblednou a nebo zkusit některý z bělících krémů s obsahem hydrochinonu nebo kyseliny kojové. Tyto krémy jsou k vidění tady: www.krasa.cz/pigment…
Pokud byste chtěla rychlé a trvalé řešení, tak se tyto pigmentové skvrny ze sluníčka dají odstranit lejzrem. Je to nejdražší způsob, ale s nejlepšími výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jablečný ocet na pigmentové skvrny

Léčba červených žilek na tváři

  • Užívání perorálních antibiotik – pracují rychleji než akutní masti.
  • Užívání steroidů – jsou na lékařský předpis, užívají se krátkodobě, protože mohou mít nežádoucí účinky zahrnující zhoršení příznaků červených žilek.
  • Vyhýbat se spouštěcím mechanismům, to znamená nepříjemným povětrnostním podmínkám, slunečnímu záření, vlhku nebo intenzivnímu teplu či chladu. Pleť ovlivňuje i časté cvičení nebo stres.
  • Velmi vhodné jsou solné injekce, které se aplikují přímo do cév a vedou k odstranění červených žilek.
  • Intenzivní pulzní světelná léčba – tato léčba produkuje vysoké impulsy o vysoké intenzitě světla. Světlo ohřívá a ničí červené žilky.

Zdroj: Červené žilky na tváři

Diskuze

V diskuzi RADY NA ODSTRANĚNÍ TMAVÝCH SKVRN NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

měla jsem fleky na nose hněde tak mi je odstranili ale mam od te doby problemy s ušima neslyšim a boli mě hlava tak mate někdo s tim take zkušenosti .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

dal jste si někdo odstranit fleky hněde na nose na nosnim a mate nějake problemy napište diky

Zdroj: diskuze Tmavá skvrna na nose

Absces kůže = furunkl (karbunkl)

Furunkl a karbunkl se řadí k hnisavým onemocněním kůže a menších žlázek (vlasové, chlupové, potní, mazové atd.).

Příčiny

Toto onemocnění obvykle způsobují mikroby (stafylokoky, streptokoky). Mikroby se do kůže dostávají v případě, že je nějak poškozená, nebo je lidský organismus oslabený, a tak kožní bariéra není tak silná. Důležité také je, aby správně fungoval imunitní systém, pokud by nebyl v pořádku, mohlo by se stát, že by absces hrozil po každém poranění kůže, ať už by to byl sebemenší škrábanec. Obvykle se projevují tak, že na kůži vznikne hnisavý vřídek, který bývá na dotek bolestivý. Je důležité ho ale nepodceňovat, protože i tento miniaturní útvar může vyvolat celkové onemocnění organismu. Furunkl nejčastěji postihuje osoby, jejichž kvalita kůže je výrazně snížená, ať už kvůli nějakému onemocnění, nebo špatné hygieně. Mohou se také vyskytnout u osob trpících sníženou obranyschopností lidského těla v důsledku cukrovky, nádorových onemocnění, užívání léků atd.

Bakterie obvykle vnikne do vlasového (chlupového) míšku, nebo do mazové žlázky a způsobí tam zánět, který se projeví vznikem červeného uzlíku v okolí daného chloupku / vlasu. Tento uzlík je navíc bolestivý a teplejší na dotek. Zánět se obvykle začíná dále šířit a v jeho středu se tvoří hnis, který se projevuje tak, že na kůži dochází ke zbělení obsahu uzlíku. Uzlík se právě tvorbou tohoto hnisu neustále zvětšuje a zároveň se hnis stále přibližuje k povrchu kůže. V řadě případů nakonec praskne a hnis tak volně odtéká pryč z těla. K protržení kůže ale nemusí dojít vždy, někdy si tělo se zánětem poradí samo bez toho, aby byl furunkl protržený.

Člověk nemusí mít na těle jen jeden tento vřídek, u lidí trpících chronickými onemocněními se jich nachází více, pokud by došlo k tomu, že by jich bylo více na jednom místě (například na šíji) a postupně se furunkly slily v jeden bolestivý uzel, jedná se již o karbunkl.

Vzniku tohoto typu abscesu se dá zabránit dodržováním preventivních opatření:

  1. nosit čisté a volné oblečení,
  2. pravidelně se mýt,
  3. nedráždit a nezraňovat pokožku,
  4. při poranění kůže ránu vydezinfikovat,
  5. přijímat dostatek minerálů a vitamínů,
  6. při onemocnění respektovat pokyny lékaře.

Léčba

Není třeba běžet k lékaři okamžitě, jen co se na těle objeví jeden malý vřídek. Obvykle se lékařská pomoc má vyhledat v případě, že se vřídek zvětšuje, je velmi bolestivý, člověka obtěžuje při každodenních činnostech a nezabírají na něj žádné „babské rady“. Mezi ně patří přikládání teplého obkladu, který pomůže tomu, aby se hnis přiblížil vrcholu kůže a vznikla tak hnisavá čepička, hnis z ní se pak pomocí teplých obkladů provalí ven. Teplé obklady se doporučuje provádět čtyřikrát denně a měly by trvat zhruba půl hodiny. Za tu dobu by se mělo být dané místo stále teplé a nesmí vychladnout. V žádném případě by ale pacient neměl hnis z vřídku nijak vymačkávat, nebo vřídek propichovat. Hnis musí z těla odejít samovolně. Tyto způsoby by akorát do těla mohly zavést infekci.

Pacienti se v případě kožních abscesů obvykle obrací buď na dermatologa anebo na chirurga. Oba mohou pacientovi pomoci a obvykle zvolí stejný přístup, a tím je naříznutí vřídku a vypuštění hnisu ven. Jakmile je hnis venku, je třeba furunkl pořádně vydezinfikovat, aby se odstranila celá hnisavá tkáň a rána se mohla v pořádku zahojit. Součástí léčby jsou obvykle také antibiotika, která je třeba dobrat celá, aby se zabránilo tomu, aby se bakterie dostaly do krevního oběhu. Lékaři navíc nedoporučují pacientům, aby si sami odstranili obvaz a ránu vymývali. K tomu musí chodit na převazy, kde jejich zranění bude pod kontrolou odborníka. Sami si ránu mohou pacienti vymývat až se svolením lékaře.

U některých pacientů dochází k neustále recidivě, která může být způsobená sníženou obranyschopností. V takovém případě mohou pomoci antibiotika, je tedy nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Absces

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ ŽILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Taky jsem byla spokojená s laserovým ošetřením, které jsem absolvovala v ražskémm centru, na které jsem dostala výborné hodnocení. Pro ty, koho trápí také červené žilky a uvažují o odstranění, tak tu můžu nechat odkaz www.amarylliscentrum.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana Rotová.

Dobrý den,

na kolik Vás ošetření celkem vyšlo. Já mám rozšířené žilky na tváři. Píšou 50 Kč za jeden impuls. Nevím, kolik by jich bylo třeba.

Děkuji za odpověď. Romana Rotová

Zdroj: diskuze Praskání žilek v obličeji

Příčiny červených žilek na tváři

Příčiny červených žilek na tváři zahrnují:

  • Náhlé změny teploty, například ranní sprchování studenou vodou.
  • Příliš velká zima, studený vítr.
  • Vysoká teplota, která způsobuje větší průtok krve, například sauna, parní lázně, horké obklady nebo napařování obličeje.
  • Vystavování se slunečnímu záření, které snižuje elasticitu cév. Sluneční záření ovlivňuje strukturu pojivové tkáně, čímž dochází k viditelnosti cév.
  • Masáže podporující průtok krve do obličeje. Dalšími příčinami jsou kosmetické lymfodrenáže, které posilují pojivovou tkáň.
  • Kosmetické produkty. Při užívání kosmetických produktů, byste měli zároveň používat alkalické mycí prostředky, a ne žádné pleťové vody s alkoholem, léky nebo peelingy. Tepelné masky se také nedoporučují. Vhodné produkty pro vás jsou ty, které nedráždí a poskytují dostatek hydratace.
  • Chladicí gely s obsahem máty, eukalyptu nebo kafru způsobují rovněž vznik červených žilek. Léčivé byliny jako třezalka, měsíček nebo levandule naopak zklidňují pokožku od podráždění.
  • Alkohol a teplé nápoje stimulují průtok krve do obličeje, stejně tak horké a kořeněné potraviny.
  • Vhodné je používat produkty s vysokým faktorem proti slunečnímu záření.

Zdroj: Červené žilky na tváři

Léky na praskání žilek

Lék ascorutin v sobě přináší společné působení vitamínu C a rutinu. Obě tyto látky blahodárně působí na cévy a omezují jejich prosakování. Ascorutin má přímý vliv na metličkové žilky, které po jeho užívání sníží svoji viditelnost. Lék ascorutin je volně k dostání v lékárnách. Nejlevnější cena ascorutinu je tady: Ascorutin cena.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Diskuze

V diskuzi DOPLNĚK STRAVY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,chci se zeptat,zda existují nějaké tabletky popřípadě doplněk stravy na pleť s pigmentací-se světle hnědými flíčky na tváři?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krasojizda.cz.

Na pigmentaci byl oblíbený výrobek Imedeen Prime Renewal, jenže ten už dlouho není k dispozici. Pokud se ale podíváme na složení, najdeme na trhu několik výrobků, které lze rovněž využít. Neobotanics Skin Essence obsahuje látky, které byly testované na pigmentaci s pozitivním výsledkem. Řeč je například o kyselině ellagové (extrakt z granátového jablka)

"Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie, realizované na 13 zdravých ženách ve věku 20 - 40 let, ukázaly, že zvýšení příjmu kyseliny ellagové ve formě extraktu z granátového jablka po dobu 4 týdnů potlačuje pigmentaci v lidské pokožce vlivem UV záření."

Více zde: www.neobotanics.cz/v…

Zdroj: diskuze Doplněk stravy na pleť

Co odstraněním pigmentových skvrn získáte?

  • krásnou pleť bez známek nežádoucích pigmentových skvrn;
  • vyřešíte tak své psychické problémy a získáte znovu sebevědomí;
  • nebudete již muset pigmentové skvrny maskovat make-upem;
  • odstraníte i zdravotní problémy;
  • většina ošetření trvá jen několik minut;
  • při žádné z metod odstranění pigmentových skvrn není nutná hospitalizace.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Léčba a odstranění pigmentových skvrn

  • Používání kosmetických produktů obsahujících hydrochinon. Tyto produkty zpomalují produkci melaninu, který je zodpovědný za vznik tmavých skvrn.
  • Aplikace osvětlovacích krémů, které jsou vhodné pro minimalizaci tmavých skvrn.
  • Používání opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny nás nejčastěji trápí na tváři. Vznikají z mnoha různých důvodů, většinou při odstranění vrchní vrstvy kůže. K tvorbě nevyžádaných skvrn tak má především sklon pokožka vysušená, zjizvená a také pokožka, na kterou je často aplikován parfém nebo jemu podobný přípravek. Tvorba skvrn může být ovšem také zapříčiněna hormonálním faktorem, špatnou funkcí jater nebo nedostatkem vitamínů. Důvodem výskytu může být i hormonální léčba a užívání některých léků. Pokud se již pigmentové skvrny na vaší pleti vyskytly, je na čase začít přemýšlet o způsobu jejich odstranění. Velkým pomocníkem při tom může být speciálně vyvinutá kosmetika, především pak krémy a gely k tomuto účelu určené. Krémy odstraňují již existující hnědé skvrny a zabraňují tvorbě nových. Mnohdy také obsahují vitamín C, který posiluje pokožku, a jsou obohaceny o UV ochranu, která pleť chrání před nevhodným slunečním zářením. Důležitá je v tomto případě i důkladná péče o pokožku a důsledná ochrana před slunečním zářením. Mimo tuto speciálně vyvinutou kosmetiku je velmi vhodné organismu pomoci dostatečným přísunem důležitých látek, konkrétně se jedná o vitamín C, zinek a beta-karoten.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Profesionální metody léčby metličkových žilek

Díky nejnovější laserové technice je možné rušivé žilky léčit cíleně, minimálně bolestivě a jen s minimem vedlejších účinků. Už delší dobu je úspěšná léčba pulzujícím barevným laserem. Nevýhodou je, že se může vytvořit hrubý povrch, modřina nebo otok, které se obvykle po týdnu zhojí. Mnoho dermatologů a kosmetiček proto pracuje s fotodermickým bleskem. Tato metoda je bezbolestná a mohou se s její pomocí ošetřovat i větší plochy během jednoho sezení.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Je ideální odstranění pigmentových skvrn?

Jednotlivé metody odstranění pigmentových skvrn jsou vhodné zejména pro ty z vás, kteří chtějí svá znaménka odstranit, ať už z důvodu estetického, nebo důvodu zdravotního. Také pro ty, kterým znaménko překáží při oblékání nebo v případě, že znaménko občas krvácí z důvodu odírání. Odstranění znamének by se mělo naplánovat na zimní měsíce, aby jizvy nebyly vystavovány slunečnímu záření, jelikož zde pak hrozí riziko opětovné nechtěné pigmentace. Jiná omezení známa nejsou, je však důležitá pečlivá konzultace s dermatologem, který by měl poradit nebo rozhodnout o způsobu, kterým danou pigmentovou skvrnu odstranit.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Prevence proti pigmentovým skvrnám

Prevence vzniku pigmentových skvrn je velmi důležitá, jelikož je mnohem snadnější dodržovat určitá pravidla, než pak pigmentové skvrny z těla odstraňovat. Doporučuje se omezit slunění na přímém slunci i v soláriích, používat krémy a opalovací přípravky s vysokými ochrannými faktory proti UVA a UVB záření. Dále je vhodné používat na obličej kvalitní pleťovou kosmetiku. Změna způsobu stravování je rovněž podstatným faktorem při prevenci vzniku pigmentových skvrn. Měla by se konzumovat strava bohatá na vitamíny a stopové prvky, jako je vitamín C, E, zinek, beta-karoten a selen. Je vhodné také nepoužívat parfémy na místech, která vystavujeme slunci nebo soláriu. Rovněž není vhodné kombinovat některé druhy aromatických olejů se slunečním zářením.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP