Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTRUBY A STREVA

OBSAH

Rady pro zdravou stolici

  1. Pijte dostatek vody.
  2. Pijte až 8 sklenic tekutin denně, např. vody, mléka, polévek a džusů.
  3. Omezte kofeinové nápoje na 2 denně.
  4. Jezte potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny (těstoviny, rýže, zelenina a ovoce ).
  5. Omezte potraviny s vysokým obsahem nerozpustných vláken (otruby a müsli). Příliš mnoho těchto potravin může zhutnit vaše hovínka a dělat je tvrdé a obtížné pro vyprázdnění.
  6. Jezte zdravou a pestrou stravu. Některé ovocné šťávy, jako jsou hrušky, jablka a sušené švestky, mohou pomoci udržet vaše střeva v kondici.

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA STREVA S METASTAZEMI PROGNOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den prosím vas mám prosbu tatínek 57 let ma nádor tl.streva 8 cm s metastazemi jater jaká je prosím vás prognóza ??? Dá se to vyléčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina streva s metastazemi prognoza

Ovesné otruby

Ovesné otruby pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Otruby snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při některých onemocněních. Ovesné otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí. Zároveň pomáhají snižovat riziko některých závažných onemocnění, například divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Zdroj: Otruby

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kachlířová.

Manžel je po operaci tlustého střeva . Prosím o doporučení lázní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Mihalčik.

Prosím o doporučení vhodných lázní pro diagnozu karcinomu rekta C20- z indikace I/1X. Děkuji.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Jak jíst pšeničné otruby

Nejvhodnější jsou ve svém přirozeném stavu, tedy jako součást celozrnné pšenice nebo jejích derivátů. Pokud jíte otruby samostatně, dbejte na to, abyste nepřekročili denní dávku 30 g, a dejte pozor, aby otruby pocházely z biologicky čistých zdrojů. Je vhodnější konzumovat otruby v celozrnných výrobcích, než je jíst samostatně. A znovu připomínáme, že je důležité dbát na to, aby denní dávka nepřekročila 30 g (dvě polévkové lžíce). Pro inspiraci můžete využít zde uvedené recepty.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem NEVYHOVUJÍCÍ POTRAVY PŘI NEDOSTATEČNÉ FUNKCI LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Podělová.

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Kde koupit pšeničné otruby

Zde můžete koupit pšeničné tuby.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

mam narok na lazne pooperaci tlusteho streva a vyvedeni stomie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O nároku může rozhodnout jedině posudkový lékař vaší zdravotní pojišťovny na základě návrhu na lázeňskou péči. Návrh zpracovává praktický lékař a předkládá ho pojišťovně. Do návrhu je třeba doložit stanovisko odborného lékaře, ve kterém doporučuje lázeňskou péči. Kontaktujte tyto dva lékaře a zeptejte se jich, jestli vás podpoří v tomto procesu přidělování lázní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Jsou lepší ovesné nebo pšeničné otruby

U ovesných otrub se doporučuje 1 polévková lžíce denně. Ovesné otruby obsahují lepek, takže je nekonzumujte při celiakii.

Obecně otruby skvěle doplní pokrmy určené pro redukční dietu, protože sníží glykemický index jídla a budete se tak cítit déle syti. Jednoduše a bez obav je můžete použít do polévek (jako jíšku), přirozeně zahustí tekutinu, do salátů (zeleninových, ovocných), jogurtu, tvarohu, mléka, pomazánky, koláčů, kaší, při pečení chleba nebo jsou super i do koktejlů.

Zdroj: Pšeničné otruby

Diskuze

V diskuzi VÝVOD Z TLUSTÉHO STŘEVA STOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

jsem po operaci tlustého střeva stomie a mám dotaz mám tlak do konečníku jako když potřebuji vykonat potřebu má to tak být nebo je něco špatně děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vývod z tlustého střeva stomie

Pšeničné otruby na hubnutí

Pšeničné otruby jsou „odpadním“ materiálem při mletí obilí. Otruby by se měly jíst denně, neboť jsou bohatým zdrojem vlákniny, která je (především při hubnutí) pro člověka velmi důležitá. Protože při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny prochází trávenina střevy rychleji, nemohou se všechny kalorie z potravy vstřebat. Tím se snižuje nebezpečí nadměrného příjmu kalorií, navíc rakovinotvorné látky mohou působit na střevní stěny kratší dobu. Kromě bezprostředního mechanického čisticího účinku rostlinné vlákniny ve střevech se uplatňuje přímý účinek v organismu.

Zdroj: Otruby

Poradna

V naší poradně s názvem UNAVENÁ PLEŤ A NEZDRAVÁ BARVA PLETI - CO TO ZPŮSOBUJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.

Zdraví Cempírek!



Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?

Otruby a střeva

Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech, a zvyšují jejich vylučování stolicí.

Pomáhají doplňovat vlákninu do stravy, která je složená převážně z rafinovaných potravin. Je však vhodnější konzumovat celozrnné výrobky než doplňovat stravu rafinovanými otrubami.

Otruby zabraňují zácpě. K dosažení požadovaného účinku je třeba užívat 20 až 30 g otrub denně po dobu jednoho týdne.

Otruby snižují hladinu cholesterolu (ovesné otruby jsou v tomto směru mnohem účinnější) a riziko některých závažných onemocnění: divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.

Otruby mohou nicméně narušit sliznici střev, protože obsahují tvrdý lignin. Z tohoto důvodu se nedoporučují konzumovat pacientům s kolitidou nebo dráždivým tračníkem.

Obsahují také fytáty, které vytvářejí nerozpustné směsi železa, zinku a vápníku, čímž brání vstřebávání těchto minerálů ve střevech. Pokud se ale celozrnné obilniny konzumují vařené, naklíčené nebo vykynuté (chléb a jiné pečivo), k tomuto nežádoucímu účinku nedochází.

Pozor, mohou být kontaminovány pesticidy a těžkými kovy, protože jsou v kontaktu s ovzduším i půdou.

Zdroj: Pšeničné otruby

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE DRŽÍ DIETA PO ZÁNĚTU TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Prosím, po léčbě zánětu tlustého střeva,jak dlouho se musí držet dieta? Díky za odpovědi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se drží dieta po zánětu tlustého střeva

Otruby při dietě na hubnutí

Při snaze o redukci hmotnosti jsou otruby opravdu ideální volbou, protože naplňují žaludek, dávají pocit sytosti a člověk po nich neztloustne. Možná si říkáte, že nezvládnete jíst obilný odpad. Nebojte, každý den stačí sníst pouhé tři lžičky! Pro lepší chuť si je také můžete opražit na suché pánvi. Nejlepší variantou je dát si otruby před jídlem, začnete díky nim dříve cítit nasycení a sníte toho méně. Otruby je také možné přidávat do různých moučníků, aby byly zdravější a výživově hodnotnější. Doporučuje se nahradit otrubami maximálně čtvrtinu celkového množství mouky. Použít můžete také celozrnnou mouku nebo obilné klíčky, které mají oříškovou chuť, takže jsou vhodné i do jogurtů nebo tvarohů.

Zdroj: Otruby

Diskuze

V diskuzi KOMPLETNÍ RESEKCE TLUSTÉHO STŘEVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

dobrýden,má někdo skušenost po celkovém odstranění tlustého střeva sdůvodů shoubného nádoru?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kompletní resekce tlustého střeva.

Pšeničné otruby při hubnutí

Pšeničné otruby jsou dobrým pomocníkem při hubnutí, protože nemají velkou energetickou hodnotu a hlavně mají vysoký podíl vlákniny, která nejen zasytí, ale i podpoří trávení. Během hubnutí stačí přidat k jídlu 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub. Pšeničné otruby si můžete přidávat do jogurtu, kaše, tvarohu, koktejlu, smoothie, polévky, pomazánky nebo do zeleninových karbanátků.

Pozor: Nepřekračujte denní doporučenou dávku 2 polévkové lžíce pšeničných otrub! Vyšším podílem vlákniny si můžete způsobit zažívací problémy. 1–2 polévkové lžíce pšeničných otrub zcela postačí pro zlepšení trávení a zdraví.

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Musil.

Dobrý den,
12.12. t.r. jsem byl v nemocnici Motolu na operaci tlustého střeva s diagnozou C 189.
V Novém roce si ihned požádám o lázně a prosím,které podle Vás by mi nejvíce vyhovovali.
Zprávu mi prosím zašlete co nejdříve,abych splnil termín 30 dnů od operace.

Děkuji a na Vaši odpověď se těší Musil Bohumil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší lázně po operaci rakoviny tlustého střeva jsou Luhačovice a Mariánské Lázně. Konkrétní lázně vám ale určí vaše zdravotní pojišťovna v rámci rozhodovacího řízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Prodej otrub – cena

Zde můžete porovnat cenu otrub.

Zdroj: Otruby

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI Z KONECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

mam pooperaci tlustého streva jiz 7roku byla to rakovina mam trvalou stomii nyní jiz 14 dni mam krvaceni z konecniku prosim o radu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste si všimla tohoto problému. 7 let po zavedení trvalé stomie není váš konečník dlouhou dobu používán a mohou se v jeho okolí utvořit novotvary, které pak při podráždění krvácejí. Přesně to půjde zjistit jen z ambulantního vyšetření, které vám provede praktický lékař a nebo gastroenterolog. Objednejte se k jednomu z nich a požádejte je o zjištění příčiny vašeho náhlého krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvaceni z konecniku

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Zdroj: Otruby

Co jsou pšeničné otruby

Dle Wikipedie jsou otruby odpadní produkt, který přepadává při vysévání meliva z posledních šrotů, vymílacích a domílkových chodů, nebo z loupání a kartáčování obilí. Podle granulace se dělí na hrubé (od kartáčování a šrotů) a jemné (z vymílání a loupání).

Složení otrub: Obsahují nejen částice slupek, ale i částice klíčků a endospermu, poněvadž ani moderní technologie nezaručuje její úplné oddělení. Při mletí pšenice se získává 17–18,5 % otrub, u žita 20–25 % otrub a ječmene asi 22 % otrub. Otrub se využívá hlavně v krmivářství. V 17. století je v Japonsku využívali jako hnojivo. Proti dřívějším názorům, že otruby jsou v potravě bezcenné, stojí nový poznatek, že takzvané balastní látky mají příznivý dietetický vliv, jsou-li podávány v přiměřených dávkách.

Pšeničné otruby jsou vlastně vnější obal (slupka) zrna pšenice. Tento obal je plný vitamínů, minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny, v čemž spočívá jejich největší výhoda pro naše trávení, případně hubnutí. Až 42 % vlákniny v této potravině je opravdovým pomocníkem pro imunitu, nervový systém, trávení, hubnutí. Netřeba podceňovat dobře pročištěné tlusté střevo, protože díky pšeničným otrubám budete mít trávení čisté, urychlené a všechny potřebné živiny ze stravy, které jste přijali, se dostanou do organismu a ten je pak může použít tam, kde je třeba.

Na pročištění střev stačí 1 až 2 polévkové lžíce pšeničných otrub denně, rozdíl pocítíte již po krátké době.

Zdroj: Pšeničné otruby

Otrubová kaše

Ingredience: 1 ½ hrnku ovesných otrub, 1 ½ hrnku ovesných vloček, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, 1 velký banán, ½ hrnku najemno nastrouhaných jablíček, 1 vejce, 1 hrnek namíchaného sušeného ovoce s oříšky, 1 polévková lžíce skořice, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo jiného), 1 ½ hrnku mléka (i rostlinné, třeba ovesné)

Postup: Do větší mísy nasypejte otruby, vločky, cukr, prášek do pečiva se skořicí a sušené ovoce s oříšky. Vedle v misce si smíchejte mléko, olej, jablíčka a vejce. Tuto tekutou část vlijte do sypké směsi a pořádně promíchejte. Nakonec vmíchejte na kolečka pokrájený banán. Do formy či pekáčku vložte pečicí papír a na něj vyklopte otrubovou hmotu, zatím v syrovém stavu. Nechte 30 minut odstát, aby se vše propojilo. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Až vršek chytne zlatou barvičku, máte hotovo!

Zdroj: Pšeničné otruby

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnota pšeničných otrub (100 g):

  • kJ – 882
  • kcal – 210
  • bílkoviny – 16 g
  • sacharidy – 37 g
  • tuk – 3,7 g
  • vláknina – 42 g
  • voda – 0,1 g
Obsah minerálních látek a mastných kyselin ve 100 g pšeničných otrub:
  • vápník – 79 mg
  • sodík – 3 mg
  • hořčík – 605 mg
  • zinek – 6,9 mg
  • fosfor – 1 005 mg
  • selen – 79 ug
  • draslík – 1 150 mg
  • omega-3 kyseliny – 170 mg
  • železo – 12 mg
  • omega-6 kyseliny – 2 050 mg
  • mangan – 13 mg
  • měď – 2 mg
Obsah vitamínů ve 100 g pšeničných otrub:
  • vitamín A – 12 IU
  • vitamín K – 2,35 ug
  • vitamín B1 – 0,65 mg
  • lutein – 249 ug
  • vitamín B2 – 0,7 mg
  • kyselina listová – 84 ug
  • vitamín B3 – 14 mg
  • kyselina pantotenová – 3 mg
  • vitamín B6 – 1,6 mg
  • betakaroten – 8 ug
  • vitamín E – 1,9 mg
  • cholin – 79 mg

Zdroj: Pšeničné otruby

Smoothie s otrubami

Ingredience: 1 polévková lžíce ovesných otrub, 1 větší žlutý banán, 1 polévková lžíce arašídového másla, 1 hrst listového špenátu, 1 malý bílý jogurt, 1 čajová lžička chia semínek, 1 čajová lžička drcených lněných semínek, trocha mléka (nejlépe rýžové), případně led

Postup: Všechny suroviny dejte do misky a rozmixujte do jemné konzistence ponorným mixérem. Můžete použít i smoothie maker. Přelijte do sklenic a můžete konzumovat.

Zdroj: Pšeničné otruby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP