Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PORODNI PRANI VZOR

OBSAH

Ukázka porodního plánu

Každá porodnice by měla mít nějakou brožuru nebo tiskopis, v nichž informuje potencionální rodičky o své filozofii a politice. Tyto informace by si měla žena prostudovat dřív, než začne porodní plán sepisovat, aby věděla, co má ve svém porodním přání zmínit, a také, s jakými názory se může ze strany porodnice setkat. Rodička by se měla zaměřit na možné alternativy porodu (přítomnost porodní židličky, porodního vaku, zapnutí CD přehrávače, zapálení vonného oleje a podobně), podporující polohy během porodu, zda je možné mít s sebou doprovod u porodu, na možnost využití epidurální anestezie nebo Entonoxu a další.

Porodní plán by měl být nedílnou součástí porodu, jak vypadá, naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi PORODNÍ PLÁN VZOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

porodní plán komplikuje porodníkům život a a určitě komunikaci komlikuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porodní plán vzor

Vzor porodního plánu

Porodní plán anebo „porodní přání“ je dokument se seznamem bodů, které si rodička přeje mít během svého porodu dodrženy, naplněny. Lékař i personál nemocnice by měli porodní plán respektovat. Je vhodné ho prokonzultovat ve vybrané porodnici dopředu. Ne všude je totiž běžnou záležitostí. Žena musí počítat také s tím, že ne všechny body porodního plánu budou dodrženy v případě, že dojde k nějakým komplikacím během porodu.

Pokud se pro porodní plán rozhodnete, předkládáme níže malý seznam, co do něj můžete uvést. Odevzdat byste jej měla alespoň dva týdny před termínem do své porodnice a kopii mít s sebou u porodu. Jde ale o seznam orientační. Je třeba mít na paměti, že vám porodnice nemusí ani při nejlepší vůli ve všem vyhovět.

Na svůj porodní plán můžete uvést:

  • Koho si přejete u porodu (partnera, kamarádku, maminku...).
  • Přejete-li si, aby partner přestřihl pupeční šňůru.
  • Budete-li akceptovat klystýr nebo YAL gel, případně ani jedno.
  • Přejete-li si oholit okolí hráze.
  • Akceptujete-li nástřih hráze.
  • Jaké tišící prostředky si přejete (epidurál, jiné prostředky na tišení bolesti, nebo vůbec nic).
  • V jaké poloze a kde chcete rodit (ve vodě, na stoličce, klasicky).
  • Jaké pomůcky chcete využít ve druhé době porodní (míč, relaxační hudba, sprcha...).
  • Požadujete-li celkovou narkózu nebo epidurál v případě akutního císařského řezu.
  • Přejete-li si případnou přítomnost studentů medicíny.
  • Jak rychle chcete dítě přiložit k prsu (do 30 minut).
  • Zda si přejete dítě hned po porodu změřit.
  • Přejete-li si samovolný porod placenty, pokud nenastanou komplikace.
  • Požadujete-li přítomnost jednoho z rodičů u vyšetření dítěte.

Porodní plán je vaše představa ideálu. K porodu samému byste měla přistupovat otevřeně, s klidem a vědomím, že jste pro jeho zdárný průběh udělala vše, co se dalo. Možná bude porod probíhat trochu jinak, než jste čekala. I náhoda by tak měla mít ve vašem porodním plánu svůj prostor.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav kleprlík.

podívej se na babí recept na karpály...jednoduché....lesana,acylpiri a 5 listů aloe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Hrad.

pROSÍM O RADU, JAK NA KARPÁLY, JEDNU RUKU JSEM VYLÉČILA, ALE S DRUHOU SI NEDOVEDU PORADIT.
jEDNAK JE PO PORODNÍ OBRNĚ, TAKŽE JE TROCHU JINÁ.
mOC PROSÍM O RADU. dĚKUJI PŘEDEM

Zdroj: diskuze Karpály léčba

Příklad porodního plánu

Porodní plán si sestavují především ženy informované, které absolvují předporodní kurzy a se svojí porodní asistentkou tyto porodní plány sestavují. Ale také jsou to často rodičky s negativní zkušeností z minulého porodu, které se tímto porodním plánem chtějí ochránit a zabránit tomu, aby se to negativní znovu opakovalo. Vhodný čas pro sestavování plánu je kolem 36. týdne těhotenství, kdy rodičky absolvují kurzy, získávají a vstřebávají informace a představují si a plánují svůj porod.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dělala jsem všechny léčbydezinfekce praní žehlení sirné masti infektoscab už asi 3 roky vše se vždy vraci .mám tbl ivermectinu 3mg,jak to brát aby mi po tom nebylo špatně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ivermektin je jed a neměl by být užíván v žádné formě, pokud není předepsán lékařem a není získán prostřednictvím legitimního zdroje. Ivermektin nevyřeší váš problém k vaší spokojenosti. Ivermektin sice zahubí všechny parazity ve vašem těle, ale nezabrání opakování. Vy musíte nejdříve najít zdroj té nákazy a ten zlikvidovat. Svrab nevydrží bez svého hostitele déle než 3 dny. Odjeďte na tu dobu někam pryč a zbavte na 3 dny svoji domácnost všeho živého. Na svém výletu, než vejdete do svého nového ubytování, se natřete mastí Infectoscab a převlečte se do čistého. Svoje použité svršky dejte do igelitového pytle a dobře zavažte. Po návratu za 3 dny budete mít od svrabu klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová

Porodní plán v Podolí

Personál porodnice Podolí je zvyklý zacházet s porodními plány. Podrobné informace o porodu v Podolí naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY Z REPAREXU NA TRIČKU ČERVENEJ FARBY ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý deň,začala som používať váš prípravok-reparex a som nadmieru spokojná.Čo mi robí problém,je to že pri používaní reparexu som si zašpinila červené tričko a slabo zelené tričko,určite by som to nechcela čistiť savom a ani peroxidom.Veľmi by som vás prosila,aby ste mi poradili čím by mi zišli tie škvrny z takýchto farebných tričiek.Zatiaľ dakujem a prajem pekný deň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Bohužel, skvrny od Reparexu z textilu vyčistit nejdou. Reparex totiž předává trvalý pigment nejen vlasům, ale i bavlně. Časem se skvrny trochu vyperou, ale až tak za 50 až 100 praní.

Zdroj: diskuze Ako odstrániť škvrny z reparexu na tričku červenej farby ?

Porodní bolesti

Během porodu jdou bolest i radost ruku v ruce. Porodní bolesti jsou bolesti matky během porodu a pocházejí ze stahů dělohy. Bolest má během porodního procesu svou úlohu, není destruktivní, napomáhá bondingu, tedy vazbě matky s dítětem po porodu. Díky porodní bolesti se v těle tvoří endorfiny, které nakonec přináší pozitivní vjem z porodního procesu. Porodní bolest pomáhá ženám zrát, a to tím, že donutí ženu na chvíli se zastavit v běhu života a věnovat svou mysl plně zrození dítěte. To je důležité v každé společnosti, v přecivilizované pak obzvláště.

Zdroj: Porod

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT, KDYŽ DÍTĚ MÁLO ROSTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Novotná.

Dobrý den, chci se prosím Vás zeptat.Mame už delší dobu problémy s dcerou , přibývá strašně pomalu.Normalne ji a ji všechno.Ma 5 roku a váží 13,500 gramů.Porodni váha byla skoro 4 kila.Doktori říkali,že ji nic není, růstový hormon v pořádku , celiakie neni z krve prokázána a štítná zlaza taky v pohodě,já jsem už zoufalá a nevím ,kde s dcerou jít.Poradte prosím.S pozdravem Novotná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co dělat, když dítě málo roste

Porodní plán z „Obilňáku“

Personál porodnice na Obilním trhu je zvyklý zacházet s porodními plány a pro personál je považuje za závazné. Personál porodnice je rovněž zvyklý spolupracovat s dulou. Podrobné informace o porodu v „Obilňáku“ naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Poradna

V naší poradně s názvem VYČIŠTĚNÍ OD SMRKOVÉ SMŮLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Bartošek.

Jak a čím vyčistit kalhoty od smrkové smůly?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Co můžete, tak mechanicky odstraňte - odškrábněte. Pak na postižené místo nalijte 99% líh, který rozpustí zbytky smůly. Než líh vyprchá, tak aplikujte prací gel a celé to pěkně promněte. Po chvilce to začněte proplachovat pod tekoucí vodou, než se podaří vymýt gel na praní.

Zdroj: diskuze Vyčištění od smrkové smůly

Porodní plán v Motole

Personál porodnice Motol je zvyklý zacházet s porodními plány. Nepovažuje je však za závazné. Podrobné informace o porodu v Motole naleznete zde.

Pokud hledáte jiné porodnice z jiných regionů, tak informace o nich naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY Z REPAREXU NA TRIČKU ČERVENEJ FARBY ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý deň,začala som používať váš prípravok-reparex a som nadmieru spokojná.Čo mi robí problém,je to že pri používaní reparexu som si zašpinila červené tričko a slabo zelené tričko,určite by som to nechcela čistiť savom a ani peroxidom.Veľmi by som vás prosila,aby ste mi poradili čím by mi zišli tie škvrny z takýchto farebných tričiek.Zatiaľ dakujem a prajem pekný deň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Skvrny z Reparexu jdou vyčistit a lehce. Použiju pár kapek Vanishu hned před praním barevné textílie, pak ji vyperu v pračce a všechny skvrny zmizí po 1 praní. Z kůže odstarníte taky velice lehce a to pleťovým mlékem.

Zdroj: diskuze Ako odstrániť škvrny z reparexu na tričku červenej farby ?

Bílý ocet na praní

Zkuste použít ocet místo aviváže – změkčuje totiž vodu, a navíc vám pomáhá odstranit zbytky prášku a vyčistit pračku. Dávkování octa záleží na objemu pračky a je nutno jej vyzkoušet, při testování začněte s podobnou dávkou jako u běžné aviváže, prádlo by po uschnutí nemělo být octem vůbec cítit.

Ocet využijete i při praní prádla. Dokáže totiž prádlo změkčit, a dokonce i vybělit. Perfektně se proto hodí například při praní špinavých záclon.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA NEUROLOGICKÉ BOLESTI ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mokrá.

já zkusila už vše...mám naprosto zničenej žaludek ..slinivku-koketuji s mrtvicí a infarktem....potíže z léku Veral,který ale jako jediný 100%zabírá.... a nevím co si ještě vzít na tak staršné bolesti co mám v celých zádech...snažím se cvičit lehké cviky ale i to má za následek úporné a zesílené bolesti....mám nálezy na celé páteři,mám artrozu 3stupně a to všude, různé nálezy,nárůstky i jednou prokázané revma....v krvi....pak už ne...nevím co to vše zapříčinilo, ale je to děsné takto žít...bolí celá záda, koélena, šlapky nohou, i karpály,které mám po operaci....křeče do krku, k srdci, do břicha a ty jsou jako porodní ,,,,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Již několik let se potýká s bolestí nártů není dne kdy by mi nebolely-v klidu v noci přes den kdykoliv,resim to léky od bolesti aulin,voltaren,nimesil které zaberou na tři Hodky -lecim se s artrozou na ortopedii,revmatologii ,užívám dva roky trexan 5mg jednou tydne-narty nemám oteklé,mam je vysoké,ale bolestivé,prosim o radu jak se zbavit bolesti

Zdroj: diskuze Léky na neurologické bolesti zad

Porodní plán u Apolináře

Personál porodnice U Apolináře je zvyklý zacházet s porodními plány. Personál má maximální snahu vyhovět představě rodičky o způsobu vedení porodu, kterou vyjádřila v porodním plánu nebo verbálně, je-li to v souladu s postupy pro vedení porodu na jejich pracovišti, a umožňuje-li to momentální provoz na porodních sálech. Dojde-li ke komplikaci, rozhoduje o způsobu vedení porodu zásadně porodník, často po konzultaci s neonatologem. Podrobné informace o porodu u Apolináře naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi SVRAB A JEHO LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macek.

donesla jsem si svrab z nemocnice, po všech léčbách se mne stále držel, i přes dezinfekci celého bytu a praní, žehlení atd atd.no však to znáte.....takže co mi na 100 procent zabralo je SOLFATAN pro balneo, prostě si doma uděláte na 20 minut lázně ve vaně......za týden si ji zopakuji...pro jistotu....ale už po první mám klid...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dannie.

Uz jsme 2x.preleceni všichni. Kluci to mají za 4 dny zase. Bez ohledu.na prostředí, syn je jeden na intru. Tam vše vyprané a vyvetrane. Nebyl tam skoro 2 týdny. Druhy je doma.a.stejne se po.4.dnech osypal. My s manželem s delší.prodlevou, ale taky. Doma vše.peru na 60,.pak jede sušička, nezehlim, ale.predpokadam.ze.po.susicce uz je to opravdu zbytečné. Postele projíždíme obden parou, takze je.to na nás. Ja uz nevím.co dělat.

Zdroj: diskuze Svrab a jeho léčba

Formil speciální prací prostředek tekutý

Bílý Formil:

  • ochrana proti předčasnému blednutí;
  • optimální péče o bílé nebo světle barevné prádlo;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Černý Formil:

  • jemná péče a ochrana černého oblečení;
  • optimální péče o černé nebo tmavé prádlo;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Poradna

V naší poradně s názvem KAM NALÍT TEKUTÝ PRACÍ PRÁŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RADOMIR SUCHAN.

MAME PRACKU ZNACKA LORD POUZIVAME TEKUTE PRASKY DAME DO ZASOBNIKU PRASEK NA PREDPIRKU I NA PRANI A TAKE AVIVAZ A PRI NAPOUSTENI SE VSE SPLACHNE PRI PREDPIRCE A NEVIME PROC PROTO SE PTAME A POTREBUJEME PORADIT DEKUJEME

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zřejmě používáte program, který nemá předpírku a proto spláchne prací prostředek s obou komor. Zvolte jiný program. Pokud se ale spláchne na začátku i aviváž, tak to vypadá spíše na poruchu.

Zdroj: diskuze Kam nalít tekutý prací prášek

Formil Ultra Plus Color

  • nejvyšší čistota a péče;
  • ochrana a zářivě barevné prádlo;
  • prášek vhodný pro 30 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Formil vlna/Jemný prací gel

Jemné oblečení:

  • jemná péče o vlnu, hedvábí a viskózu;
  • jemně pečuje o vlákna;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Mírný detergent:

  • pečuje o vlákna a barvy;
  • jemná péče o jemné tkaniny;
  • chrání oblečení před vyblednutím;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Formil Ultra Plus čisticí prostředek

  • brilantně bílé prádlo;
  • s bělícím efektem;
  • účinný již při 20°C;
  • prášek vhodný pro 30 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Formil detergent koncentrát tekutý

  • aktivní pro zářivě bílé nebo barevné prádlo;
  • účinný proti skvrnám při nízkých teplotách;
  • prášek vhodný pro 20 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Vzorové smuteční řeči

Následující smuteční řeči mohou sloužit jako vzor, samozřejmě každý si smuteční řeč může vytvořit po svém. Někdo chce, aby v ní bylo mnoho vzletných slov, jiný dá přednost více informativnímu charakteru. Jistě je možné požádat pohřební službu, aby Vám pomohla se zhotovením smuteční řeči.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřeb

Jak probíhá porod

Porod probíhá v jednotlivých porodních dobách:

První doba porodní: otevírací

První doba porodní je fáze porodu, při níž dochází za pomoci děložních stahů k otevírání a zkracování děložního hrdla až do úplného zániku a vytvoření souvislého porodního kanálu. Je započata hormonem oxytocinem. Doba mezi stahy se postupně zkracuje a délka stahů prodlužuje, přesné časové parametry jsou však u každé ženy jiné. První doba porodní trvá zhruba 10–12 hodin u prvorodičky a 6–8 hodin u vícerodičky. V průběhu první doby porodní může dojít k prasknutí vaku blan a odtoku plodové vody. Nejpozději k tomu dojde během druhé doby porodní, častěji však bývá před jejím započetím porodníkem vak blan protržen.

Druhá doba porodní: vypuzovací

Druhá doba porodní je dobou vypuzování dítěte z dělohy. Žena cítí děložní stahy a silné nucení na tlačení. Před začátkem tlačení by měla být zašlá děložní branka (zbytek děložního hrdla), jinak hrozí poranění matky i dítěte, a měla by být dorotovaná hlavička, aby dítě vycházelo čelem k matčině hrázi. Rotování hlavičky probíhá mezi 1. a 2. dobou porodní a trvá déle, je-li dítě v takzvaném zádovém postavení (v děloze má zádíčka směrem k zádům matky). Je-li dítě v poloze záhlavím, dochází nejdříve k porodu hlavičky, poté ramínek a zbytku tělíčka, je-li dítě v poloze koncem pánevním, vychází nejdříve zadeček a nožičky. Dítě v poloze příčné nelze spontánně porodit, a tak dochází k operativnímu ukončení porodu (zpravidla plánovaný císařský řez). Stejný postup bývá volen i u dítěte větší hmotnosti v poloze koncem pánevním. Trvá-li druhá doba porodní déle než dvě hodiny nebo hrozí-li kyslíkový nedostatek dítěte, přistupuje porodník k použití kleští či vacuumextractoru, případně se provede akutní císařský řez.

Třetí doba porodní: porod placenty

Placenta se odloučí a vyjde během několika minut až několika hodin po porodu dítěte. Nevyjde-li, musí být odstraněna chirurgicky pod narkózou.

Zdroj: Porod


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP