Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE STRAVOVAT PO KETODIETE

OBSAH

Klacid 500 a mléčné výrobky

Při léčbě antibiotiky Klacid 500 se můžete stravovat zcela normálně. Pokud se při léčbě Klacidem 500 u vás vyskytl průjem, omezte příjem mléčných výroků a nahraďte je probiotiky.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Diskuze

V diskuzi KETODIET VERSUS KAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice klimova.

Proc se pri ketodiete nesmi pit kava?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ketodiet versus kava

Dieta na překyselení organismu

Rovnováha je dosažena, pokud je příjem kyselin a zásad vyrovnán. K pochopení nám pomůže jednoduchá rovnice: 1 kyselina + 1 zásada = 1 neutrální sůl. Vzhledem k našemu životnímu stylu nás trápí spíše převaha kyselin.

V zásadě je princip alkalické diety jednoduchý. Pokud už si na chleba dáme šunku, připravíme si k němu stranou i nakrájenou zeleninu, aby vyrovnala pH. Nejde o nic jiného, než se naučit zdravěji stravovat a dopomoci si k lepšímu zažívání, fungování metabolismu a předcházení nemocem.

Výhody diety

  • lze držet dlouhodobě
  • vědecky dokázáno, že je to správný a pro tělo dobrý postup
  • tělo si najde ideální hmotnost a váha se ustálí

Nevýhody diety

  • omezování v oblíbeném jídle
  • nutnost hlídat si správné potraviny
  • ne vždy se dobře dodržuje

Zdroj: Alkalická dieta

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den ,mám na obličeji jaterni skvrny.Jak je mám odstranit a jak se mám stravovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete je vybělit a nebo se opálit. S vybělením vám pomůže kosmetička, protože bělící sérum se musí aplikovat přesně, aby výsledek byl uspokojivý. Druhá možnost je opálit se. Když je okolní kůže hnědá opálením, tak jaterní skvrny nejsou viditelné. Třetí možnost je smířit se s tím a vnímat to jako svou jedinečnost, která je krásná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVA ZHUBNĚTE JEDNOU PROVŽDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den, může se takto stravovat paní 67 let ? Máte někdo zkušenost ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, může. Racionální strava je vhodná pro každého, i pro dámy ve věku kolem 70 let.

Zdroj: diskuze Antonie mačingova zhubněte jednou provždy

Nároky

Sibiřská kočka není na chov příliš náročná. Její majitel se musí věnovat hlavně její srsti a správně ji stravovat (to je ale stejné i u ostatních domácích mazlíčků). Sibiřská kočka od svého majitele vyžaduje jen dostatek pozornosti, pokud ji má málo, často psychicky strádá.

Zdroj: Sibiřská kočka

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klárka.

Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. Tu soľ nemôžem vylúčiť, pretože som zamestnaná a stravujem sa v reštauráciach. Veď viete načo myslím. Ale ďakujem. Ja wobenzym som si kúpila na lymfedem, ktorý mi diagnostikovali. Nič iné som na túto diagnozu nenašla.
Klárka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kvetina.

prestante se stravovat v restauracích a noste si svoje jidlo

Zdroj: diskuze Wobenzym

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle krevních skupin. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. A ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Poradna

V naší poradně s názvem JAK JIST PO OPERACI PISTELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Krcmova.

Jsem po operaci fisury v konecniku a nwvim, jak se ted stravovat, aby se rana brzy zahojila. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci píštěle je potřeba udržovat stolici v řídkém stavu, aby se předešlo zácpě, která by mohla roztahovat konečník a způsobovat otevírání rány a krvácení. Přírodním lékem na udržení řídké stolice je psyllium. Další alternativa je užívání hořčíku v dávce 2 krát denně 500 mg, to také způsobí řídkou stolici. Složení stravy není důležité - jezte na co budete mít chuť. Zůstaňte také v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak jist po operaci pistele

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.

Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka B..

Mám problémy s nehty už dlouho.Pořád se lámou,fleky taky mám,hrbolaté jsou stále,ale rady jak se stravovat já nemohu prostě využít,mám nemoce u kterých nemohu určité věci jíst,takže už si nevím rady
Poraďte díky Blanka B..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blanko, bílé skvrny pod nehty svědčí o špatné vitamínové výživě, která ovlivňuje i lámání nehtů. Tvarové anomálie nehtů zase vypovídají o nemocech vnitřních orgánů. Doporučuji Vám užívat multivitamínový doplněk podle návodu, nejlépe ráno při snídani. Tím odstraníte bílé skvrny pod nehty a také tím své nehty zpevníte. Zhruba do 6 měsíců by se to mělo spravit. Hrbolky na nehtech můžete zjemnit opatrným opilováním nehtu a následným nalakováním bioaktivním lakem na nehty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba následující: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNIKOVÝ KAMEN A ŠPATNÉ TRÁVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Zdravím
Mám žluč. kamínek a špatné trávení/ nadýmání, větry, křeče v břiše/.
Mám bezlepk.a bezlakt.dietu,minimum tuků, nejím sladké, nepiju kávu.
Jím kukuřič.,rýžový bufovaný chléb. Je možné ,že
zdrav.problémy mě mohou způsobovat již zmiňované ,,bufované chlebíčky Active?
Nevim co mohu jíst a potřebuji poradit, půl roku jsem na chlebíčkách,bezl.jogurtek,Alpro sojovych jogurtech,krutí šunka. Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto bez vyšetření odhadnout, co a proč vám způsobuje zažívací potíže. Z vašeho dotazu není ani jasné, jestli vám byla naordinována bezlepková dieta lékařem a nebo jste se k ní rozhodla sama. Co vám můžu poradit, zajděte na vyšetření na gastroenterologii a tam se poraďte, jak se máte dále stravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučnikový kamen a špatné trávení

Finanční náročnost

Dodržovat jídelní plán od Antónie Mačingové není rozhodně dražší než se stravovat „normálně“. Jiné detoxikace jsou určitě dražší a možná ani ne tak efektivní. Dieta podle Mačingové není pro každého, ale jo-jo efekt by přijít určitě neměl. Jídelníček je docela pestrý a hlavně jíte do sytosti. Jídla jsou plnohodnotná a plná vitamínů a minerálů.

Je dobré zmínit to, že se v podstatě nejedná o dietu, nýbrž jde o stravovací metodu, jídel je dost, jsou sytá ažaž, zdravá. Je však logické, že když budete držet 28 dní detox a pak se vrátíte ke své běžné stravě, na kterou jste byli zvyklí předtím, že se kila zpět časem vrátí. Chce to změnit přístup k jídlu, ať už tímto způsobem, nebo jiným, a myslet na to, co do úst dáváte dřív, než to potom muset sáhodlouze řešit.

Zdroj: Jak se projíst do štíhlosti podle Mačingové

Diskuze

V diskuzi REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Tak nevím, možná každému kdo má reflux jícnu vadí jiná potravina,ale manžel má refluf asi 15 let a stravovat se podle Vašich rad tak je již pod kytickami. Nadymava zelenina, cibule,česnek, tlačenka a ostatni problémové potraviny opravdu nepatří do jídelníčku pacientů s refluxem. Připadá mi že na internetu rádi kde kdo, najít rady odborníků kterým se dá věřit je problém protože NET je zahlcen pseudoradci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Údajně mám reflux, užívám Kinito druhý měsíc, situace se zlepšila mírně,hodně se mluví o pálení žáhy ,mě ale žáha nepálí ani nepálila,měla jsem a mám pocit plnosti, tlak v podžebří, po sebemenším jídle se mi nafouklo břicho, měla jsem bolesti celého těla , bolel mě každý sval, žebra. Přišla jsem z nákupu,uklízela, cokoliv a musela jsem si lehnout,jak mě bolelo celé tělo.Pomůžou třeba čaje z bylinek a z jakých ? A co jíst? děkuji.

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Co jíst

Měli byste omezit svou váhu, nebýt obézní, pravidelně se stravovat, nejíst tučná jídla, nejíst v noci a nejlépe ještě 3 hodiny před ulehnutím, omezit příjem alkoholu na minimum a rovněž zanechat kouření. Strava by měla být nedráždivá. Dále se vyvarujte konzumace čokolády, kynutého pečiva a kořeněných jídel.

Všeobecně se doporučuje strava, kterou pacient dobře snáší. (rýže, kuřecí maso, ovesné vločky, brambory, tvaroh) Jídla, po kterých je pacientovi špatně (hranolky, sušenky, pečivo, jíška), je třeba z jídelníčku vyřadit. Je vhodné jíst základní potraviny, buď syrové nebo v jednoduché úpravě uvařením či upečením. Jídlo rozdělit na menší části a jíst častěji v menších dávkách a nejíst před ulehnutím.

Nevhodné potraviny:

  • nápoje s obsahem kofeinu
  • alkoholické nápoje
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým
  • koření, dráždivé potraviny
  • kynuté koláče a buchty
  • smažená a pečená jídla (zvláště na přepáleném tuku)

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav novotny.

Dobrý den. Mám již několik týdnů nepříjemné šumnění(hučení) v hlavě. Doktor mi předepsal Vertimed (Hipacusis bilat cum tinito). Nyní mi doporučil jít na kapačky 10 pracovních dní po sobě, vždy na 1a půl hodiny denně. Já již několik měsíců jsem měl dost namáhavou a těžkou práci i trochu i psychika. Je mi 62 let, štíhlejší, snažím se zdravě se stravovat i kondičně sportování. Děkuji za odpověd. S pozdravem Mirek Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doktor zřejmě poznal vaše zrychlené tempo a chtěl vám dopřát alespoň hodinu a půl klidu každý den. Zamyslete se nad tím a zvolněte. Kromě zdravé stravy a kondičního sportování se soustřeďte také na to, jak se cítíte. Jestli ze své činnosti máte radost. Špatný stav vaší psychiky může negativně ovlivnit zdravotní stav právě i v podobě tinittu neboli hučení v uších. Pokud si nedokážete pomoci sám racionálním zhodnocením vaší situace, můžete požádat o pomoc lékaře psychiatra. Může vám krom medikamentů doporučit uvolňovací techniky. Jedna taková zajímavá technika jsou pravidelné erotické masáže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hučení v hlavě

Mléčná dieta jojo efekt

Nejprve je třeba si uvědomit, co je to vlastně jojo efekt. Jojo efekt je opětovné přibírání váhy po předcházející redukci. Pokud dojde k jojo efektu, ve většině případů je váha jedince ještě větší, než byla před redukcí. Příčinou obvykle bývá, že člověk, který zhubl, se opět vrátí k původnímu způsobu stravování (nezdravé potraviny, nepravidelnost, nedodržování pitného režimu). V podstatě jde o to, že tělo si po dietě, kdy hladovělo, začne dělat zásoby pro případ, že by zase hladovělo.

V podstatě jde tedy o to, že pokud někdo drží dietu, zhubne a pak s dietou skončí a vrátí se k původnímu životnímu stylu, tak začne nabírat zpět svou původní váhu.

Ve většině případů po mléčné dietě k jojo efektu dochází, u někoho je to pozvolný proces, u někoho je to rychlejší. Je to způsobené tím, že člověk sice rychle zhubl, ale nenaučil se u toho správně se stravovat a vést zdravý životní styl. Je vhodné mléčnou dietou třeba začít, ale pak i změnit stravovací návyky. Pak by se jojo efekt neměl dostavit.

Zdroj: Mléčná dieta

Dietní jídelníček

Člověk by se při dietním omezení měl stravovat 4–6x denně. Dietní opatření se zaměřují na omezení tuků. Z tuků se proto doporučuje užívat pouze olivový olej nebo máslo. Kromě nezdravých tuků jsou nevhodné i látky tukům podobné, například vaječné žloutky (cholesterol).

Co jíst:

  • tuňák, treska či rybí filé
  • netučné vývary
  • ovesné vločky
  • ovoce (oloupaná jablka a hrušky)
  • produkty z obilí a škrobu
Co nejíst:
  • sádlo
  • umělé tuky
  • slanina
  • některé druhy zeleniny

Tipy pro vaření: Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (takzvanou dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu. Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Účinky Dash diety

Na rozdíl od některých jiných diet, které eliminují příjem základních potravin nebo mají nežádoucí vedlejší efekty, nemá DASH dieta žádné negativní vedlejší účinky. Navíc dodržování DASH diety není příliš náročné a doporučuje se i po celý zbytek života. DASH dieta má řadu vědecky dokázaných výhod, ovlivňuje krevní tlak již v prvních dvou týdnech. Během provedené studie dosáhla nejlepších výsledků skupina lidí trpících středně těžkou hypertenzí. Slabší výsledky byly zaznamenány u lidí s těžkou hypertenzí, ale přesto i jim dieta pomohla snížit krevní tlak. Během dodržování DASH diety se také sníží hladina „špatného“ LDL cholesterolu. Kombinace snížení krevního tlaku a hladiny LDL cholesterolu představuje skvělý způsob, jak snížit riziko srdečních onemocnění.

DASH dieta může významně přispět nejen ke zlepšení zdravotního stavu, ale i ke zhubnutí. Jedinci, kteří dodržovali zásady DASH diety, zhubli v průměru 5–16 kg tělesné hmotnosti za několik měsíců. Mezi další pozitivní účinky DASH dietního způsobu stravování patří snížení rizika vzniku rakoviny, mrtvice, cukrovky a osteoporózy. Nyní když znáte pozitiva této diety, vám nic nebrání v tom, abyste se začali zdravě stravovat klidně již dnes. Samozřejmě je dobře, jako u každého dietního plánu, poradit se nejdříve se svým doktorem.

Zdroj: DASH dieta, jídelníček

Recepty v knize

Myslete na to, že pestrá strava není o tom, že každý den budete konzumovat nová jídla, pestrá strava je ta, díky níž doplníte co nejvíce potřebných prvků a vitamínů v organické podobě v jednoduchém pokrmu.

Recepty v knize mohou konzumovat všichni členové rodiny. Strava podle Mačingové je pestrá, lehká, zasytí a dodá energii. Metabolismus tak neustále funguje a stejně tak všechny orgány, jež jsou pro život nezbytné. Zbytečně je nezatěžujete a postupně čistíte. A co je nejpodstatnější, nehladovíte a pokrmy jsou opravdu velmi chutné a provoní celou kuchyni.

Uvedené recepty v knize mohou konzumovat i vegetariáni. Postačí, když maso vymění za hlívu ústřičnou.

Jen pro vaši inspiraci a představu – v knize je mimo jiné uvedeno sváteční menu, které obsahuje tyto pokrmy:

  • Falešná zelňačka
  • Falešný bramborový (celerový) salát s rybou obalenou v oříšcích
  • Salát z červené řepy
  • Malinová hubnoucí pochoutka

Co dodat závěrem? Skoro každého z nás trápí nějaké problémy. Snažíme se je potlačovat léky, což je nesmysl. Je nutné změnit své myšlení, podívat se na těžkosti z jiné perspektivy. Když pochopíte, že tělu stačí dodávat energeticky a výživově plnohodnotné potraviny, nemusíte se dopovat potravinovými doplňky ani náhradami stravy za nesmyslně vysoké ceny. Nedejte na reklamy a zkuste se stravovat podle Mačingové. Do měsíce uvidíte výsledky v podobě energie a změně vašich proporcí.




Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2

Co je mléčná dieta

Mléčná dieta není vhodná pro každého jedince. Neměl by s ní začínat někdo, kdo ještě dietu nedržel, protože je velmi náročná psychicky, ale i fyzicky. Tato dieta rozhodně také není vhodná pro ty jedince, kteří trpí alergií na laktózu a mléčné bílkoviny.

Doba držení této diety je omezená, jedinec ji nemůže držet dlouhodobě. Doporučuje se maximálně 13 dní, a proto všechny jídelníčky k této dietě s touto dobou také počítají. Tato dieta je tedy určená hlavně k nastartování metabolismu a pomáhá jedinci naučit se pravidelně stravovat. Pokud někdo tuto dietu bude plně držet po celou dobu a pak se opět vrátí k nepravidelnému stravování a k nevhodným potravinám, tak dieta byla v podstatě zbytečná.

Během této diety člověk přijímá ve vysoké míře potraviny obsahující mléko a naopak jiné potraviny z jídelníčku zcela v době mléčné diety vymizely. Pokud si člověk vybírá v mléčných výrobcích, měl by zvolit ten, který obsahuje více tuku, protože nízkotučné produkty neobsahují skoro žádné živiny. Důležité je také dodržovat pravidelný pitný režim. Denně by se měly vypít minimálně dva litry tekutin, samozřejmě neslazených. Tato dieta je těžká i pro lidi, kteří každý den pijí několik šálků kávy. Kávu je totiž také potřeba omezit. Pít se může jen jednou a to v den, kdy je na jídelníčku i mléko. Omezit se musí i používání soli. Doporučenou zeleninu může jedinec konzumovat jak syrovou, tak i vařenou. Jak mu je to příjemnější. K dochucení je možné použít stévii, nebo nějaké bylinky. Jedinec by se měl při této dietě zcela vyhýbat smaženým a pečeným jídlům.

Zdroj: Mléčná dieta

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou nejčastějším onemocněním žlučníku. Vyskytují se až u 30 % naší populace, přičemž častěji je nalézáme u žen. Nárůst výskytu cholelitiázy v posledních letech je spojován se stále se zhoršující životosprávou lidí, a především pak s jejich nezdravými stravovacími návyky.

Projevy žlučníkových kamenů zahrnují pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivost tučné stravy, nevolnost a nadýmání. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.

U léčby žlučových kamenů se doporučuje celkové odstranění žlučníku se žlučníkovými kameny chirurgickým zákrokem. Dnes je nejčastěji využívána laparoskopická operace, při níž se do dutiny břišní vstupuje jen několika malými otvory. Tato metoda významně snížila riziko tohoto zákroku. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je cca 2 týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat standardně. Operaci žlučníku plně hradí zdravotní pojišťovny. Nechirurgická léčba žlučníkových kamenů, především pak opatření dietní, se doporučují pouze pro období po biliární kolice.

Zdroj: Žlučníkové problémy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP