Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POROVNÁNÍ KOAGULAČNÍCH LÉKŮ

OBSAH

Bezpečnost umělých sladidel

Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Poradna

V naší poradně s názvem POROVNÁNÍ UMĚLÝCH SLADIDELSTEVIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan Smatana.

Stévia sladidlo môžem s Warfarinem ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stévia umělé sladidlo nijak neovlivňuje účinky Warfarinu a je možné ho bez problémů a omezení používat i při léčbě Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aspartam, Sukralóza, Stévie

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Akantóza z léků

Akantóza může vznikat i v souvislosti s užíváním určitých léků, zejména hormonálních přípravků, například inzulín, hormonální antikoncepce, velké dávky niacinu, což je vitamín B3 také někdy známý jako vitamín PP.
 

Zdroj: Akantóza

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studené končetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Znaménka na kůži

Porovnání entlebušský versus švýcarský salašnický pes

Entlebušský pes je nejmenším plemenem ze švýcarských salašnických psů. Pochází z Entlebuchu, což je údolí v oblasti kantonů Luzern a Bern. Je to živý, temperamentní, sebejistý a nebojácný pes, veselý a učenlivý. Vůči osobám, které dobře zná, je dobromyslný a příchylný; vůči cizím lehce nedůvěřivý; nepodplatitelný hlídač.

Velký švýcarský salašnický pes je výborný hlídač a nepotřebuje tolik pohybu jako appenzellský a entlebušský. Všichni „švycaráci“ miluji děti a jsou snadno cvičitelní. Rozdíl je patrný zvláště v jejich velikosti. Nejnáročnější je appenzellský. Entlebušský má tu výhodu, že je poměrně malý.

Zdroj: Velký švýcarský salašnický pes

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENA KUZE U PIHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.winterova.

Prosím o radu.Na vnitřní straně ruky asi 15 cm od zápěstí mam jednu z mnoha stařeckých skvrn.Trvá to asi 14 dnů,kdy mi kolem této skvrny červená kůže.Mírně se ta barva šíří do kruhu.Mám s tím jít k lékaři? Je mi 68 let.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě s tím zajděte na kožní oddělení. Tam vám to prohlédne lékař pomocí dermatoskopu - to je taková svítící lupa. Možná, že pořídí i fotku, pro pozdější porovnání. Hned se dozvíte, jestli je to třeba odstranit a nebo jestli to není nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervena kuze u pihy

Dostupnost Sermionu

Tento přípravek je dostupný v kapkách i ve formě tablet. Kapky čerstvě připraví lékárník, když smíchá prášek z lahvičky s rozpouštědlem, které je obsahem druhé lahvičky v balení. Tablety jsou v platu, jedno plato obsahuje 45 tablet. Dávejte pozor na platnost léku. Pokud je lék prošlý, okamžitě jej odstraňte. Kapky by se měly spotřebovat do jednoho měsíce. Vždy si pečlivě přečtěte příbalový leták, který je součástí každého léku.

Zdroj: Použití léku Sermion

Diskuze

V diskuzi KRÉM PROTI VRÁSKÁM DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája.

Škoda, že test nepodstoupila i česká značka agedefence. Podle mě je to značka, která se určitě dokáže měřit i s takovými značkami jako je eucerin. Já jsem s péčí od nich velmi spokojená a určitě by mě zajímalo porovnání jejich krémů proti vráskám s ostatními.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krém proti vráskám diskuze

Kašel

Některá léčiva mohou v 10 až 15% případů způsobit trvalý kašel. V těchto případech určitě v užívání léků nepokračujte. Můžete je nahradit jinými léčivy. Do této skupiny léků patří: Lotensin, Monopril, Prinivil, Zestril, Accupril, Altaje, Vasotec a Capoten.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vańková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mohu brát kolagen v tabletách když užívám lék euthyrox 50 děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K léku Euthyrox 50 mg můžete užívat kolagen. Kolagen je separovaná aminokyselina, která se vyskytuje v běžné masité stravě. Kolagen nijak neovlivňuje účinky léku Euthyrox.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolagen dávkování

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi HEMATOM V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Janku.

Zdravím, naš pes má hematom v uchu. Veterinář mu to při slabé narkoze, vždy rozřízne a vyčistí, ale za dva dny je ucho opět hodně nateklé, takže jsme u veterináře 2krát do týdne už to trvá třetí týden. Domluvili jsme se že vždy když mu ucho trochu nateče, mohu mu tekutinu sama vymačkat. Tak 3krát až 4krát denně, mu ucho vymačkávám. Chci se zeptat, zahojí se ucho někdy? Je možné mu podat nějaké léky, nebo mast, aby hematom zmizel? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, nyní cca 2,7x3 cm). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po 5 dnech se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Hematom v uchu

Pomerančový džus a Xarelto

Grapefruit většinou ovlivňuje léky na ředění krve, jako je Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Clopidogrel (Plavix) a Ticagrelor (Brilinta). Pokud užíváte některý z těchto léků a toužíte po citrusové chuti, lékaři navrhují přejít na pomerančový džus.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

Dotaz můžu při léku Xarelto brát Selzink.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem UŽIVÁNÍ LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Allan Mac.links.

Dobrý den mám prosím dotaz, je nějaký postup při užívání většího počtu léku. Nebo mohu polknout vše najednou.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V mnoha případech bude možné spolknout všechny léky najednou, ale jsou případy, kdy může docházet k interakci a bude třeba vytvořit pauzu několika hodin mezi jednotlivými polknutími. Bývá to často například u léků snižujících kyselost žaludku. Pokud si nejste jist, v jakém sledu máte užívat předepsanou léčbu, tak určitě navštivte svého praktického lékaře a domluvte si s ním pro vás srozumitelný plán denního užívání všech léků, které máte brát. Tím rovněž uděláte inventuru v tom co všechno užíváte a budete si pak moci být jist, že děláte to nejlepší pro udržení svého zdraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání více léků

Účinky léku Sermion

Sermion je vyráběn k léčbě různých stavů, jako je duševní degenerace stárnutí, demence různých typů senilních i presenilních, závratě, změny nálady, hučení v uších, pocit zvonění v uších, náměsíčnost, Parkinsonova choroba, dezorientace, anorexie a snížení bdělosti. Lék se užívá perorálně.

Zdroj: Použití léku Sermion

Poradna

V naší poradně s názvem HEMATOM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, poté cca 2,7x3 cm, nyní zase o něco menší). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po týdnu se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý, neboť už je to cca tři týdny a stále je "hematom" viditelný. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obrázku to vypadá jako modřina nebo prasklá céva. Každá prsní žláza má pomerně velkou žílu, která ji živí. Když pak fenečka od někud spadne nebo si jinak namůže tuto oblast, nebo její žíla je nevhodně umístěná, tak se může stát, že praskne a vytvoří se hematom. Pokud toto přišlo náhle a je to nebolestivé, pak se téměř jistě jedná o prasklou prsní cévu. Pro zrychlení ústupu hematomu můžete použít ledování po dobu 10 minut několikrát denně. Když by i po dalších týdnech modřina nezmizela, tak bude potřeba vyšetření cév v oblasti bradavky a podle výsledků se stanoví další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hematom?

Rybí tuk při užívání Xarelta

Xarelto se obvykle užívá 1x denně s večeří. Je velmi důležité nevynechat dávku! To znamená zajistit, aby vám tabletky nikdy nedošly. Při užívání jakéhokoli z výše uvedených léků by měl pacient přestat užívat následující doplňky: rybí tuk, krilový olej, vitamín E, česnek a bromelain.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Multivitamin při užívání Xarelta

Před použitím vitaminu E spolu s rivaroxabanem se poraďte se svým lékařem. Produkty obsahující vitamín E mohou zvýšit účinky rivaroxabanu a způsobit snadnější krvácení. K bezpečnému užívání obou léků možná budete potřebovat úpravu dávky nebo častější sledování lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Dávkování léku Sermion

Doporučená dávka Sermionu je 30 mg dvakrát denně, nebo 60 mg jednou denně. Sermion se může užívat po jídle, ale i před jídlem (vhodnější). Pokud je tento lék užíván s atenololem, lze pozorovat na pacientovi aditivní účinek. Jestliže je tento lék užíván s léky na preventivní opatření, doporučuje se klinické monitorování pacienta.

Pacient s diagnózou srdečních vad, jako je infarkt myokardu, vysoký krevní tlak a krvácení, se musí před zahájením sermionové terapie poradit s lékařem. Hlavní složka tohoto léku totiž snižuje deprese srdce.

Zdroj: Použití léku Sermion


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP