Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO ZNAČÍ OTEKLÉ ČERVENÉ OKOLÍ OČÍ

OBSAH

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit jak se zbavit oteklých víček očí? Včera jsem trochu přehnala vánoční tah a dneska ráno mám obrovské vaky pod očima. Jsem z toho nešťastná. Prosím pomožte někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám proti oteklým očím černý čaj. Používají se pytlíky od vyluhovaného černého čaje, které se nechají vychladnout a vlhké se přiloží na zavřené oteklé oči. Nechá se to působit asi tak 20 minut. Pak se to sundá, oči se ošetří krémem na oční okolí, který kruhy pod očima projasní. Tohle zaručeně funguje jako domácí recept proti oteklým očím a je to levné, rychlé a účinné!

Zdroj: diskuze Domácí recept na oteklé oči

Co na oteklé nohy od srdce

K otokům – zejména kolem kotníků – může docházet v důsledku srdečního onemocnění. V tomto případě vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce obvykle k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují.

Pokud se jedná o srdeční onemocnění, pravděpodobně budete muset změnit svůj režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Co na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ OKO U BULDOČKA PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pegina.

pegy byla 9.7 na operaci slinivky 16.7. jsme zjistili že má na levém oku červené bělmo dostala kapky GENTAMICIN 5 x denně kapat 18.7 oko začlo modrat dostala další kapky 1 denně TIMOLOL stále kapeme bělmo stále červené a oko modré a oteklé potřebuji radu třeba se stím někdo setkal děkuji moc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé oko u buldočka psa

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Poradíte mi někdo něco na oteklé oči po včerejším tahu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Patriku, na oteklé oči je nejlepší pytlík s použitým černým čajem, který se přiloží na zavřené oko. Když se vaří čaj z porcovaného černého čaje, tak po vyluhování se pytlíček s čajem jemně vymačká, aby zůstal dále vlhký a chladný se pak přiloží na zavřené oko a nechá se v leže působit asi 10 - 20 minut. Tím otoky na oku splasknou. Někdy je snížení otoku oka tak markantní, že na krátko vzniknou i vrásky kolem očí, tím jak je zredukována podkožní výstelka se kůže na několik minut jakoby zkrabatí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Oteklé kotníky u dítěte

Ve většině případů mohou být otoky kotníku u dítěte způsobené nevhodnou obuví nebo příliš těsnými ponožkami. Po odstranění nevhodné obuvi a ponožek se vše vrátí do původního stavu.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. V práci stojím dlouho na nohách,tak 6-7 hodin. A včera se mi na nohách udělalo tohle. Nohy mám i pořád oteklé. Nevíte co to je? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být alergie na trávu po nějaké procházce. Dejte tomu čas jeden týden a pokud to nezmizí, tak kontaktujte svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ LOUPAJÍCÍ A SVĚDIVÉ FLEKY MEZI OBOČÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valková Ivana.

dobrý den mám problěm v okolí obočí někdy i přímo v obočí se mi udělají červené flíčky,které svědí a loupou se
řekla bych,že se mi objeví,když na mě něco leze nebo při
nějakém stresu
postupem času se i tyto fleky rozšiřují dál byla by na to nějaká mast?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené loupající a svědivé fleky mezi obočím

Léčba

Léčba otoků nohou spočívá v první řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína na léčbu nabízí diuretika na odvodnění a venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi LEDOVANI OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepyk.

mam otekle nohy a bojuji uz 2 roky , muze me nekdo prozradit , napiste na email TODEYPOP@seznam.cz dik

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledovani otekle nohy

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLE KOTNIKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik.

V poslrdni dobe yrpim bolesti nhou od kotniku ke kolenum. Mam otekly levy kotnik jak backru. Podotykam ze jsem zednik. Cely dem na nohou a v neustalym pohybu i fyzicke ptace manualni. Tak ze se nrda rici ze sedim. Presto se u me objevilo toto a jsem rad ze dolezu domu. Co s tim. Uzivam Furon.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém zřejmě spočívá v žilní nedostatečnosti dolních končetin. V takovém případě se krev nemůže dostat zpět k srdci a zůstává v nejnižším bodě, tedy v okolí kotníku. Příčina těchto problémů vznikala celý váš život a sama se bohužel nevyléčí. Budete muset na kardiologii, aby vám vyšetřili cévní systém. Sám si můžete poci tím, že budete dávat nohy do vyšší úrovně, než je tělo v leže na zádech. Přes den budete muset nosit kompresní punčochy, které zakoupíte v lékárně nebo ve zdravotních potřebách. Rovněž procvičování (výpony na špičce) a masáž lýtka můžou pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekle kotniky.

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ KLOUBY PRSTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den, nejsem si jistá, jestli můj problém patří vůbec do této kategorie, ale zkusím se informovat.Je mi
40 let a často mně nenatékají pouze samotné prsty na rukou,nýbrž celé dlaně.(z horní strany)Vypadají,jakoby se narukovaly. Při zmáčknutí jednoho místa, zůstane po vztlaku důlek a okolí doteku je ihned po stlačení bílé. Po chvíli se zbarví zase do normálu. Ruce mě nebolí, občas ale,při zkrčení do pěsti cítím jistý tlak a dělá mi problém zcela je pokrčit. Pokud jsou dny, které jsou oteklé více, nejde vlastně ani vidět,klouby, pokud jsou pěsti sevřeny.
Je mi jasné že nejlepší bude navštívit lékaře, ale můžete-li mi alespoň zkusit poradit,o co by se mohlo jednat,budu moc ráda. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lymfedém je otok způsobený nahromaděním lymfatické tekutiny. Tento stav je nejčastější u žen, kterým byly během léčby rakoviny odstraněny nebo poškozeny lymfatické uzliny. Pokud se vás rakovina prsu a odstranění lymfatických uzlin z podpaží netýká, můžete se také narodit s primárním lymfedémem. I když neexistuje žádný lék na lymfedém, lymfatická drenážní masáž a snížení příjmu soli může pomoci snížit otoky a zabránit hromadění tekutin v rukou. Váš lékař vám předepíše rehabilitace, v rámci kterých můžete absolvovat profesionální a bezpečnou lymfodrenáž celých paží. Jak taková masáž vypadá, se můžete podívat v následujícím videu: youtu.be/Fv3Zre7XXHI

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé klouby prstů na ruce

Dlouhodobě oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným kardiovaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat tlačit krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lýtkové oblasti a v oblasti chodidla a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku, po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také potřeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé nohy

Na bolest nohou Detralex

Na bolest nohou, ale i proti varixům a na oteklé nohy je dobrý lék Detralex. Detralex se nedá koupit bez receptu. Vystavit předpis na Detralex může váš praktický lékař. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta. Léčba Detralexem by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je třeba nosit také kompresní punčochy, které se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé a bolavé nohy

Rizikové faktory těžkých nohou

Dolními končetinami probíhají dva systémy žil – hluboký a povrchový, které jsou propojeny spojkami. Krev z hlubokých žil je pumpována k srdci za pomoci chlopní bránících zpětnému toku krve; pokud nefungují správně, krev je vtlačována do sítě tenkých cév (kapilár), jejichž propustnost se tlakem zvyšuje a v jejich okolí vzniká otok. Krev se tlačí do povrchových žil, ty se roztahují a vznikají křečové žíly (varixy). Může dojít i k zánětu žil a okolní tkáně, ucpávání žil krevní sraženinou, poruše výživy tkáně. Ke vzniku onemocnění mohou přispívat vrozené dispozice, ale často jde o působení rizikových faktorů, jako je nadváha, špatné složení stravy, dlouhodobé stání či těhotenství (zvětšená děloha ztěžuje odtok krve z nohou).

Zdroj: Oteklé nohy

Mám dlouhodobě oteklé nohy, jak se toho zbavit

Dlohodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat vytláčet krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lítkové oblasti a v oblasti nohy a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné. Podrobné informace o léku Detralex, jeho cena a příbalový leták jsou k dispozici Detralex.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP