Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DUŠNOST PŘI BLOKÁDĚ HRUDNÍ PÁTEŘE

OBSAH

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem TUHNUTÍ ČELISTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Ještě se chci zeptat a moc poděkovat za odpověd....mám už asi tři dny stuhlou pusu dolní čelist a panty a jako by tlak občas až křeče...myslíte ,že to může také souviset s krční pátečí?Nebo z čeho by to mohlo ještě být?Hořčík doplnuji moc děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, i takové pocity ztuhlosti kolem úst můžou být zaviněny útiskem nervů v oblasti krční a hrudní páteře. Myslím, že vhodně vedená rehabilitace a následně pak trocha Vaší vůle, by mohly pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuhnutí čelisti

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem OBČASNÉ MRAVENČENÍ JAZYKA CO TO ZNAMENÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Srbová.

Dobrý den. V poslední době mívám občas mravenčení ve špičce jazyka a v prstech levé ruky. Snažím se jíst zdravě, nevím proto jaká je toho příčina. Pokud můžete, prosím poraďte mi.Děkuji Vám předem a srdečně zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu vašich problémů hledejte v oblasti krční a hrudní páteře. Obraťte se na lékaře neurologa a ortopeda, kteří vám pomohou s odhalením konkrétního problémového místa. Lékem je pak léčebný tělocvik a důkladný strečink nejlépe pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.
Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Občasné mravenčení jazyka co to znamená

Syndrom horní hrudní apertury

Syndrom horní hrudní apertury je stav vznikající útlakem nervově cévního svazku v oblasti horní hrudní apertury (horní část kostry hrudníku), které se projeví na příslušné (pravé nebo levé) horní končetině. K utlačení může dojít v prostoru mezi žebry a klíční kostí nebo v mezeře mezi svaly pletence horní končetiny v oblasti skalenových svalů.

Tento syndrom postihuje spíše ženy, které jsou štíhlé a s dlouhým krkem. Příčinou může být vrozená anomálie, například krční žebro, přítomnost vazivového pruhu, nebo zvýšené napětí svalů při postižení krční páteře, či tlak tumoru v této oblasti. Léčba obvykle spočívá v rehabilitaci, při jejím neúspěchu je nutné chirurgické řešení.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST PRAVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horsinkova Marie 29 let.

Dobry den mam problem z pravou rukou... nectim ji a nic vni neudrzim.. ..zapesti je slabe a mam po cele ruce mravenceni....muzete mi prosim poradit,dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy budou souviset s problémy někde na nervech. Může to být už v mozku, ale většinou bývá postižena nervová dráha od páteřního obratle někde v přechodu krční a hrudní páteře. Příznaky, které popisujete jsou dost závažné a určitě zasluhují pečlivé vyšetření na neurologii. Tam se také dovíte co to přesně je a jak se toho nejrychleji zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost prave ruky

Co znamenají zalehlé uši po probuzení

Další z častých příčin bolestí hlavy, migrén, ale také hučení v uších je přetížení žvýkacích svalů a omezená pohyblivost čelistního kloubu.

Ke zvýšenému napětí ve žvýkacích svalech či blokádě čelistního kloubu může dojít z několika různých příčin:

  • bruxismus (skřípání a cvakání zuby) – dochází při něm i k velkému opotřebení čelistního kloubu, které může vést až k artróze;
  • stres – při stresu člověk často „zatne zuby“;
  • problémy s osmičkami („moudráky“) či jejich nedávné odstranění – bolesti zubů způsobují zvýšené napětí ve žvýkacích svalech;
  • nesprávný skus – při žvýkání je zatěžována více jedna strana čelisti oproti druhé.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRAŇOVÁNÍ VODY Z PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Simkova.

Prosim jak se odstranuje voda z plic a je to bolestive ? Dekuji za odpoved,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Voda z plic se odstraňuje pomocí hrudní drenáže. Provádí se při lokálním znecitlivění. Mezi dvěma žebry se provede krátký řez skrz hrudní stěnu a vzniklým otvorem se vsune hadička, se krerou se vysaje všechna tekutina. Celý zákrok trvá minutu až dvě a nebolí.

Zdroj: diskuze Odstraňování vody z plic

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, kobylka 10 let, od září pokašlává. Ne moc, ve stáji jen vyjímečně, ale po práci častěji. A pokud venku nacválám, kašle intenzivněji, vždy cval ukončuji...může to být dušnost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Léčba

Léčba dušnosti je závislá na zjištěné příčině, často je nutná mezioborová spolupráce lékařů. Jako základní pravidlo platí, je-li dušnost tak silná, že se člověk stává zmatený, má závratě nebo nekontrolovatelně lape po dechu, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Lékař bude nejlépe schopen diagnostikovat příčinu dušnosti.

Dušnost podle MKN.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST A BRNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, poslední zhruba 3-4 týdny mě na pravé ruce brní, mravenčí prostředníček a prsteníček, postupně se mi začíná přidávat i malíček s ukazováčkem. Zprvu jsem prsty nejdříve jen necítila a postupně se začalo přidávat brnění, myslela jsem si že se nedostatečně prokrvují že jsem si ruku třeba přeležela nebo tak, ale začalo se mi to opakovat čím dál častěji a to i když ruka jen volně leží nebo i když něco dělám, v noci se budím bolestí která mi vystřeluje až k lokti. Když mě začnou takto prsty brnět nedám ruku v pěst, neudržím v ní hrníček apod. Prsty částečně bledou ale není to nijak extra, spíše mám prsty i dlaně takové červeno-bílo puntíkaté. Jsem nyní ve 38tt těhotenství, mluvila jsem o svém problému se svým gynekologem, který mi doporučil návštěvu neurologa, ale zároveň mě upozornil, že vzhledem k mému stavu se mnou nyní nikdo nic dělat nebude. Proto bych se ráda zeptala, mám zkusit navštívit neurologa nebo vyčkat až porodím zda problém přetrvá a pak teprve navštívit neurologa? Je možné že můj problém způsobuje těhotenství a po porodu vymizí ?
Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může mít vysvětlení v deformaci páteře vlivem váhy plodu, který nosíte. Vaše děťátko, jak roste, tak nabírá na hmotnosti a to vše musí udržet páteř, zejména ta bederní. Proto se na bedrech vytvoří lordóza (prohnutí páteře dovnitř), která se zároveň kompenzuje v hrudní oblasti kyfózou a vyvrcholí to zase lordózou na krku. A právě páteř v hrudní a krční oblasti zásobuje nervovými vlákny horní končetiny. Místa, kde vycházejí nervy z míchy mohou být těmito kyfózami a lordózami utlačována a to pak způsobí tyto problémy. Ve skutečnosti se s rukou nic moc neděje, ale vlivem dráždění tlakem u páteře je do mozku přiváděna informace o pálení, necitlivosti, atd. S tím souvisí i opačný směr, kdy je z mozku vyslán signál do ruky, aby něco uchopila, ale ten tam nedojde v pořádku a ruka pak nic neudrží. Co s tím? Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa, popřípadě i ortopeda. Můžete si ale pomoci i sama, a to pravidelným cvičením a protahováním páteře podle Ludmily Mojžíšové, více zde: www.cviceni-mojzisov… . Také se zamyslete, jak spíte, jestli během spánku měníte polohy a nebo celou noc spíte jen v jedné. Prospěšné je polohy střídat a začít hned před usnutím v jiné poloze, než v té oblíbené. Dále, pokud jste pravák, tak se zamyslete, které z činností můžete přenechat na levou ruku a snažte se jí více používat. Masáže, to je také velmi prospěšné, zejména Dornova metoda, více zde: www.dornova-metoda.c… .

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost a brnění

Bolest na hrudi a kašel

Bolest na hrudi s kašlem může způsobit plicní embolie. Plicní embolie je ucpání některé plicní cévy krevní sraženinou. K velmi závažnému stavu dochází, pokud se krevní sraženina dostane do plicní tepny, která vede krev z pravé komory srdce do plic. Plicní embolie může probíhat velmi nenápadně a projevovat se jako bolest hrudi, dušnost a suchý kašel, ale může být i příčinou náhlého úmrtí. V případě ucpání pacient pociťuje prudkou bolest hrudi, těžkou dušnost a má nepravidelný pulz. Tento stav vyžaduje stejně jako srdeční infarkt neprodlený převoz do nemocnice.

Další možností bolesti s kašlem je zánět průdušnice. U zánětu průdušnice pacient pociťuje palčivou až řezavou bolest za hrudní kostí, zvětšující se při kašli.

Také zánět osrdečníku je provázen bolestí v srdeční krajině při kašli, která může trvat řadu hodin až dnů. Charakteristická je obvykle úleva od bolesti v poloze vsedě a zhoršení vleže. Někteří nemocní proto spí v křesle. Typická je prudká bolest při kašli nebo hlubokém dýchání.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVĚNÍ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

boli mne prava ruka.vrameni loket azapesti.pri praci u pocitace ,zacne mravenceni prstu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny bude třeba hledat v okolí hrudní páteře. Degenerativní změny na páteři mohou utlačovat nervy a to může způsobit tyto komplikace. Dále do seznamu možných příčin bude patřit způsob spánku - ležení stále na jedné straně a nevhodná podložka hlavy mohou způsobit tyto komplikace. Dále je to způsob posedu a přetěžování bolavé ruky - přenesení některých úkonů na druhou ruku. Bližší informace vám k tomu řekne lékař ortoped a neurolog.
Obvyklá léčba je rehabilitace, masáže a režimová opatření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvění ruky

Dušnost v noci

Na srdeční původ ukazuje noční záchvatovitý vznik dušnosti. Hrubým vodítkem může být pravidlo, že nemocní se srdeční dušností na lůžku sedí a nemocní s plicní dušností spíše leží. Srdečního původu je i těžká akutní dušnost u mozkové mrtvice, kterou způsobila embolie krevní sraženiny z levé srdeční síně do oblasti mozkového dechového centra.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Necitlivost ruky ve 22 letech bude nejspíše souviset s problémy na přechodu hrudní a krční páteře, kde patrně dochází k útisku nervu ovládajícího ruku. Buďto se vám dělá skolióza, nebo vykonáváte činnost, která páteř jednostranně zatěžuje a nebo spíte na stále na jednom boku, který dlouhá léta neměníte, popřípadě to může mít ještě spoustu dalších příčin. Jestliže chcete od tohoto problému pomoci, tak bude určitě nejlepší navštívit neurologa. Pomoc pak najdete u fyzioterapeuta, který pomůže páteř uvolnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost ruky

Bolest na hrudi při nádechu

Jednou z nejčastějších možných příčin bolestí hrudi při nádechu, zejména u mladších a jinak zdravých jedinců, je bolest neuro-muskuloskeletárního původu, způsobená poruchou nervů, svalů a kostí. Vzniká po nepřiměřené jednorázové fyzické námaze, jakou je například velký úklid, přenášení nábytku či jiných břemen, delší činnost v takzvaných vynucených polohách, například věšení záclon, přibíjení či šroubování v těsných, špatně přístupných prostorách a podobně. Bolest je způsobena přetížením určitých svalových skupin, případně blokádou určitého segmentu zad po prudkém pohybu či nepřiměřeném zatížení. Tato bolest se může potom šířit na přední hrudní stěnu až do oblasti srdce.

Další příčinou bolesti na hrudi při nádechu bývá nadměrná námaha dýchacího svalstva při onemocnění průduškovým astmatem anebo při chronickém zánětu průdušek, hlavně když se tato onemocnění klinicky zhorší. Takováto bolest nepřetrvává dlouhodobě, zpravidla se vytratí do týdne po úpravě dýchání.

Další možností bolesti hrudi při nádechu může být blokáda plotének v hrudní oblasti páteře.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Anatomie krční páteře

Krční páteř (ceruicis spinam) je tvořena 7 obratli (označeny C 1 – C 7) vyznačujícími se nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C 1) nemá trnový výběžek, ale má velké kloubní plošky a v jeho těle je velký otvor. Axis (čepovec, označen C 2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu; společně tyto dva obratle zajišťují pohyb hlavy. Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se nazývá lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu je kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Páteř je kostěným obalem míchy a porušení míchy či z ní vystupujících nervů může způsobit ochrnutí nebo poruchu vnímání. K poranění může dojít zejména při pádu z výše na záda nebo na natažené končetiny (vysoce riziková je dvojnásobná výška těla a více, prudký pohyb či rotace anebo náraz v rychlosti větší než 30 km/hod). Při první pomoci je důležité s raněným nehýbat, držet mu hlavu, komunikovat s ním; při ošetřování přidružených poranění volit polohu naznak na pevné podložce. Co nejdříve volat zdravotnickou záchrannou službu!

Zdroj: Krční páteř

Příčiny dušnosti

Příčinami dušnosti mohou být:

  • Fyzická kondice či nadváha: Lidé s malou fyzickou kondicí či nadváhou se zadýchají i při malé námaze.
  • Onemocnění dýchacího ústrojí: Patří sem onemocnění dýchacích cest (horních či dolních, pohrudnice či celkově hrudní stěny). Poruchy se dále dělí na restrikční a obstrukční. U restrikční dušnosti je zpravidla pacient v klidu bez obtíží. Problémy se objevují při námaze.
  • Kardiovaskulární nemoci: Jsou velmi častým důvodem dušnosti. Vycházejí z problematického městnání krve v plicním krevním oběhu. Kromě dušnosti se objevují i další potíže. U kardiovaskulárních nemocí jsou časté noční záchvaty dušnosti.
  • Mimohrudní příčiny: Mezi nejčastější příčiny dušnosti, jež nesouvisí s kardiovaskulárním systémem ani dýchací soustavou, patří nádory mozku (poruchy dechového mozkového centra), chudokrevnost (nedostatečná transportní kapacita krve), cukrovka, selhávání ledvin po požití některých léků.
  • Psychogenní dušnost: Existuje i dušnost, u které nelze zjistit objektivní patologický nález. Její původ může být v psychice člověka. Objevuje se zpravidla při záchvatech, a to často u lidí trpící fobiemi. Tyto lidé mají většinou subjektivní pocit, že se dusí.
  • Na vině mohou být i některá vzácnější onemocnění, například myastenia gravis, při kterém je narušen přenos nervového vzruchu mezi nervem a svaly, v tomto případě dýchacími.

Zdroj: Dušnost

Bolest ucha od krční páteře

Jazylka a svaly s ní související mají důležitý význam v oblasti diagnostiky a léčby bolestí hlavy, migrén a hučení v uších. Jazylka je malá kůstka uložená v blízkosti štítné chrupavky. Svaly, které se na jazylku upínají, mají často klinickou souvislost s jinými segmenty v oblasti hlavy a horní krční páteře. Tyto svaly se upínají nejen na dolní čelist (a zajišťují pohyb dolní čelisti), ale i na spodní část lebky, hrudní kost a lopatku – odtud při jejich přetížení mohou vést vystřelující bolesti a zároveň se často podílejí na svalových dysbalancích způsobujících migrény, hučení v uších a bolesti krční páteře. Proto je nutné se při terapii zaměřit i na ovlivnění těchto svalů.

Terapie spočívá v jemných technikách měkkých tkání za účelem zmírnění napětí v obličeji, relaxace žvýkacích svalů a šetrné mobilizaci čelistního kloubu, které vede ke správnému a rovnoměrnému zapojení čelisti. Následně je však nutné odstranit i příčinu vzniku problému. To znamená zaměřit se na optimalizaci stereotypu žvýkání a řešit problém komplexně, aby se zabránilo návratu obtíží.

Jde tedy o názorný příklad toho, jak moc je náš pohybový aparát propojen a že pro úspěšnou terapii je vždy nutné vedle samotného epicentra bolesti řešit i na první pohled vzdálené poruchy, protože i ty mohou být spouštěčem bolestí s následným zalehnutím uší.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Co pomáhá na zalehlé ucho

Vzpřimovače páteře mají tendenci ke zvýšenému napětí. Proto tu vzniká svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly páteře. Je nutné pomocí měkkých technik a funkčního cvičení optimálně aktivovat hluboké svaly krční páteře a ústního dna, aby byla obnovena svalová harmonie, což mimo jiné pomáhá i na zalehlé ucho.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Závěr studie

Podle této studie [1] byla pravděpodobnost ztráty sluchu vysoká u pacientů s omezením rotace krční páteře do levé strany a že výskyt ztráty sluchu po poranění krční páteře byl vyšší u mužů. Zdá se, že omezení rotace vlevo může být použito jako prediktor pro diagnostiku sluchového postižení po poranění krční páteře (zejména u mužů).

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP