Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠALVĚJOVÝ ČAJ A WALFARIN

OBSAH

Babské rady proti pocení

Proti pocení celého těla pomáhá pití čaje ze šalvěje. Šalvějový čaj je třeba připravit vždy čerstvý maximálně na jeden den. Šalvějový čaj proti pocení se popíjí během dne v celkovém množství asi jeden až dva litry za den. Důležité je věřit, že šalvěj skutečně proti pocení pomáhá, protože po ní se budete potit buď stejně a nebo míň, ale nikdy ne více.

Zdroj: Léky proti pocení

Diskuze

V diskuzi RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rutin, Askorutín, Walfarin

Jablečný ocet a šalvějový čaj na vlasy

Obvyklým způsobem si umyjte vlasy (šampon a kondicionér na vlasy). Aplikujte do vlasů stejné množství jablečného octa a šalvějového čaje. Poté opláchněte vlasy teplou vodou.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Diskuze

V diskuzi WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana janú.

Dobrý den, beru walfarin 10mg,naměřili mi 1.2 ,nevím jestli je to dobře nebo ne-
Dekuji za info

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Walfarin

Šalvějový čaj

Šalvějový čaj připravíme tak, že jednu čajovou lžičku listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a pijeme 2–3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Může se jíst u walfarin dušené kedlubny.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinky a walfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Recept na přípravu kloktadla

Na kloktání, výplachy či obklady si připravíme silný odvar.

Příprava: Tři lžíce šalvěje dáme do půl litru vody, přivedeme do varu a přikryté necháme louhovat asi dvacet minut. Poté přecedíme.

Použití: Vlažný šalvějový čaj držíme v ústech asi 5 minut, proplachujeme jím neustále ústní dutinu, aby mohl dobře působit. Obklady si připravíme nejlépe z bavlněné látky namočené do odvaru, přikládáme na postižená místa a necháme působit přibližně 15 minut.

Zdroj: Kloktání šalvěje

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Leitnerová.

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důvěřujte svému lékaři a užívejte vše, jak vám bylo předepsáno. O podmínkách diety se poraďte se svým lékařem, který vám předepisuje warfarin. Jen on zná nejlépe váš stav a míru potřebné warfarinace a může lépe určit, které potraviny můžete konzumovat, a které léky můžete k tomu užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Nežádoucí účinky

Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka. Pokud naopak ženy mají nadměrnou tvorbu mléka nebo se chystají kojení ukončit, šalvějový čaj může pomoci.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Poradna

V naší poradně s názvem MUMIO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý deň, užívam walfarin a chcela by som vedieť, či sa môže zároveň užívať mumio, ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mumio je černá pryskyřice pocházející z Asie. Obsahuje minerály a stopové prvky. Ty nijak neovlivňují účinky Warfarinu. To ale neznamená, že je jeho užívání během léčby Warfarinem bezpečné. Za bezpečné ho lze označit teprve po ověření, že neovlivňuje léčbu Warfarinem, a to testem srážlivosti krve po prvním týdnu užívání. Domluvte se se svým lékařem, že hodláte užívat mumio, aby dohlédl na bezpečnost této kombinace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mumio účinky

Osvědčené rady

Existuje celá řada osvědčených rad či přípravků, které minimálně uleví od bolesti. V první řadě můžete zkusit dítěti přikládat na tváře, případně i na dásně studené obklady, někdy pomůže i mírná masáž dásní, která alespoň na chvíli uleví od bolesti a pomůže také změkčit pokožku, takže se zoubky mohou snadněji klubat ven. Můžete dítěti dát i něco na žužlání, stačí kousek mrkve či chleba (pozor na polknutí menších kousků), některé děti rády cumlají lžičku, pomáhají také různá kousátka, která se na pár minut vloží do lednice a poté při cumlání příjemně chladí dáseň. Některé maminky doporučují šalvějový čaj. Lze využít také éterické masážní oleje (Nobilis Tilia Jakoubek – obsahuje olej z heřmánku římského a levandule) nebo masážní gely (Citrovital – dentální gel pro děti obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera; Calgel – obsahuje místní znecitlivující a antiseptické látky, které tlumí bolest).

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTYQ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnota je 2,0 až 3,0. Vy máte 1,6 a to znamená, že krev je hustší než má být. Nejspíše od svého lékaře dostanete silnější dávkování Warfarinu. A ptáte-li se, jestli muže nízké hodnoty Q způsobit zelenina, tak odpověď je ano. Vitamín K obsažený v zelenině zeslabuje účinky Warfarinu. Čím více zeleniny, tím nižší hodnota Q. Určitě nezůstávejte v tomto stavu a spolupracujte s lékařem na stabilizaci své krevní srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Babské rady na otok tváře

Rozbolel vás v noci zub a nechcete hned užívat prášky? Jako první pomoc vyzkoušejte hřebíček, který obsahuje znecitlivující látky. Nadrťte ho nebo rozkousněte a přiložte na bolavé místo. Bolest by měla začít ustupovat.

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít hřebíček, nahraďte ho cibulí nebo česnekem. Česnek je výborné přírodní antibiotikum, které utiší bolest, cibule má zase antiseptické vlastnosti. Česnek nejlépe nadrťte se solí a potřete touto směsí bolavé místo, cibuli stačí žvýkat nebo jen přiložit.

Výborná na bolest zubů je také šalvěj, která má antiseptické i antibakteriální účinky. Použít ji můžete také na výplachy úst po trhání zubů. V lékárně lze zakoupit šalvějový čaj nebo použít sušenou šalvěj, kterou zalijete horkou vodou. Odvarem si 2x až 3x denně vyplachujte ústní dutinu.

Účinné jsou i další bylinkové čaje, jako je mátový nebo řepíkový. Staletími prověřený je rovněž odvar nebo čaj z heřmánku.

Ulevit vám může i tymián, který má také antiseptické vlastnosti. Stačí povařit listy tymiánu a odvar scedit. Následně ho během dne popíjejte. Vyzkoušet můžete i žvýkání listů tymiánu. Obecně platí, že většina aromatických rostlin obsahuje antimikrobiální látky.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTY Q se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

děkuji, ale asi jsme si nějak neporozuměli s paní dr.protože mě říkala že čím vyšší hodnota Q tím více K dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysvětlení pro vztah "čím vyšší hodnota Q tím více K" - pokud budete mít vysoké Q (krev se málo sráží) o to víc si můžete dopřát vitamínu K. Ale to vy nemáte. Vaše Q je má nižší hodnotu a přebytky vitamínu K by to ještě zhoršily.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská je aromatická bylina polokeřovitého vzhledu. Má přímou lodyhu, jež není větvená, ale olistěná. Šalvěj obecně je tedy spíše dřevina se stonky, které se větví už od země. Dřevnaté jsou však pouze stonky, horní část rostliny je bylinná. Spodní, dřevnatá část přezimuje, proto se šalvěj řadí mezi rostliny vytrvalé. Bývá vysoká až 70 cm, menší rostliny ale mohou dorůstat do výšky pouhých 20 cm. Šalvěj lékařská má vstřícné řapíkaté listy, které mají podlouhlý, někdy až eliptický tvar. Jsou zoubkaté, dlouhé 2−8 cm a široké od 1 do 4 cm. Stojí na lodyze proti sobě a mívají stříbřitý povlak. Na spodní straně listů občas bývají postranní ouška. Listy jsou zespodu šedé a plstnaté, na lícové straně jsou většinou lysé. Šalvěje mají tlusté a silné listy s velmi hustou síťovou nervaturou, které někdy přezimují. Šalvěje kvetou v červnu a červenci a jejich plodem je tvrdka. V našich podmínkách se pěstují na zahrádkách, některé druhy rostou i planě. Šalvěje milují teplo a sucho, nejlépe se jim tudíž daří na slunných stráních a skalách. Sbírají se jejich listy a nať.

Šalvěj lékařská je u nás známa pod lidovou přezdívkou „babské ucho“ nebo třeba „smrtky“. Jak již bylo naznačeno, šalvěj má silné léčivé účinky (ve vysokých dávkách může působit dokonce toxicky), konkrétně dezinfekční, antibakteriální a antivirózní. Šalvějový čaj je proto skutečně výtečným pomocníkem, přepadne-li nás rýma, kašel, angína, klasická chřipka nebo jiné onemocnění dýchacích cest. Pití čajů ze šalvěje také výrazně napomáhá prevenci před těmito i jinými ,,vetřelci“. Kloktání šalvějového nálevu pomáhá při krvácení dásní, můžeme jej použít rovněž jako výborné kloktadlo při bolestech v krku. V menších dávkách zmírňuje pocení (zejména noční), působí protizánětlivě, baktericidně (tj. ničí bakterie) a svíravě (tj. pomáhá uzavírat zranění) a podporuje vylučování moči. Šalvěj má blahodárné účinky i na naše trávení (je známá mj. jako urychlovač otrav jídlem) a na léčení střevních a žaludečních katarů.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel bere již několik let Walfarin ted jsem se dočetla o vitamínu K2 chtěla bych vědět zda manžel muž brát tento vitamín děkuji s pozdravem Hana Fišerová Dondová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Společné užívání Warfarinu a vitamínu K2 má smysl u pacientů s trombózou, kteří navíc ještě trpí osteoporózou. Ovšem nejde to jen tak. Vysoká dávka K2 snižuje účinek Warfarinu na trombózu, takže je zde zapotřebí pečlivého dohledu předepisujícího lékaře. Pokud cítíte, že se manžel potřebuje léčit s osteoporózou, tak určitě požádejte lékaře o sestavení léčebného mixu, ale v žádném případě se sami nepokoušejte začít užívat K2 společně s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Dávkování

Dávkování je vždy individuální dle druhu onemocnění. Níže uvádíme několik receptů a způsob podávání.

Afty: Nálev k výplachům dutiny ústní – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme vylouhovat cca 5 minut, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem vyplachujeme ústa několikrát denně, tekutinu pak vždy vyplivneme.

Angína: Kloktadlo z listu šalvěje – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 5 minut vylouhovat, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem kloktáme nejlépe každé dvě hodiny.

Angína: Obklad – jednu polévkovou lžíci šalvěje přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a do odvaru namočíme šátek, který uvážeme kolem krku a poté překryjeme suchým šátkem, šálou nebo omotáme ručníkem. Šátek vyměňujeme několikrát denně, krk musí být stále v teple, kombinujeme s kloktadlem ze šalvěje.

Bodnutí hmyzem: Obklad z čerstvých listů – čerstvé a omyté listy šalvěje rozdrtíme dřevěným náčiním (ne kovovým) a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí.

Bolestivá menstruace: Čaj z listů šalvěje – jednu čajovou lžičku listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2x až 3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.

Cukrovka: Čerstvé listy – užíváme denně 5 čerstvých syrových listů šalvěje, které žvýkáme vždy mezi jídly během celého dne, rozžvýkané listy spolkneme.

Detoxikace organismu: Čaj z natě – jednu čajovou lžičku natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1–2x denně jeden hrníček.

Horečka: Čaj ze šalvěje s heřmánkem – jednu čajovou lžičku šalvěje a jednu čajovou lžičku heřmánku smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně hrníček před jídlem.

Klimakterium: Šalvějové víno – 50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů šalvěje naložíme do 0,7 l vína, uzavřeme a necháme louhovat 10 dnů, pak vše přecedíme a pijeme půl skleničky vína denně před hlavními jídly.

Parodontóza: Šalvěj s medem – do jedné polévkové lžíce medu přidáme jednu čajovou lžičku sušených listů šalvěje a necháme krátce přejít varem, vzniklý šalvějový med necháme působit v ústech co nejdéle, pak jej vyplivneme.

Péče o vlasy: Tinktura proti svědění hlavy a mastným vlasům – nať čerstvé šalvěje (může být i sušená) pokrájíme a napěchujeme do sklenice, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme 14 dní v teple a na světle louhovat, potom přecedíme, šalvěj vymačkáme, tinkturu uzavřeme do tmavé sklenice a uchováváme v ledničce. Vždy před použitím naředíme tinkturu destilovanou vodou v poměru 1 díl tinktury na 10 dílů vody, po umytí vlasů vmasírujeme do pokožky hlavy.

Poranění a rány: Obklad z listů – 50 g listů šalvěje dáme do studené vody a necháme 15 minut povařit na velmi mírném ohni, přecezené a vychlazené používáme na vymývání a obklady, kdy namočíme do odvaru plátýnko, přiložíme na ránu a obvážeme kapesníkem nebo obvazem.

Průjem: Čaj z natě – 10 g natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a ihned vypijeme.

Zánět dásní: Kloktadlo – jednu čajovou lžičku pokrájené sušené nebo čerstvé natě přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, přecedíme a několikrát denně čajem kloktáme a vyplachujeme jím pusu. Také můžeme do čaje namočit kartáček a dásně jím masírovat.

Zdroj: Kloktání šalvěje

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Tvarůžková.

Dobrý den. Užívám walfarin 5 mg a chtěta jsem se zeptat zda můžu pomeranče
a jestli můžu 1 pivo Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Množství vitamínu K v pomeranči je zanedbatelné a můžete ho jíst kolik chcete, i když užíváte Warfarin. Alkohol je škodlivý obecně, takže zde s opatrností. Alkohol může zhoršit případné problémy plynoucí z dietních pochybení. Jinými slovy, když sníte co nemáte, tak s alkoholem z toho může vzniknout závažný problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP