Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PODÁVÁNÍ KORTIKOIDŮ DO OKA

OBSAH

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Němcová.

Dobrý den paní doktorka na kožním mě předepsala krém Beloderm na vyražku zdřejmě na alergii z lídla ale protože obsahuje kortikoidy tak se ji bojím povžívat.Může me krém ublížit? Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se kortikoidů v masti. Když se mast používá podle návodu maximálně 10 dní, tak nehrozí žádné nebezpečí. Účinky kortikoidů na zklidnění pokožky jsou skvělé a určitě byste měla poslechnout svého lékaře a mast použít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Jak se bránit vedlejším účinkům

Závažnými poruchami způsobenými užíváním kortikoidů jsou ohroženy především malé děti, rovněž u těhotných žen je nutné tyto prostředky aplikovat velice opatrně. Kortikoidy by měly být užívány v takové dávce a formě, aby způsobovaly co nejmenší škodu. Každý lékař si musí si být vědom možných vedlejších účinků těchto léčiv, a pokud pacienta těmto účinkům vystaví, pak k tomu musí mít důvody. U každého pacienta se tato situace řeší individuálně. Při užívání kortikoidů je však vždy konzultace s lékařem nutná. Ten zváží, zda pozitiva takovéto léčby převládnou nad možnými negativy.

Samotná léčba kortikoidy nestačí. Je důležitá změna životního stylu a stravovacích návyků. Pokud pacient toto neakceptuje, tak mu nepomůže ani sebelepší terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem METHIONIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka brodská.

Dobrý den, mohu přípravek užívat, když mám celiakii?
Děkuji Brodská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Methionin neobsahuje žádný lepek, takže z tohoto pohledu je při celiakii neškodný. U lidí s celiakií se jeho vstřebávání podporuje současným podávání vitamínu B12.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Methionin na vlasy

Kortikoidy a slunce

U dlouhodobého podávání je nutné hlídat játra, žaludek. Preventivně podávat například ostropestřec. Obecně se uvádí, že při užívání kortikoidů se nedoporučuje slunění.

Zdroj: Prednison pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.

Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst Omega 3 ???

Kortikoidy pro psa

Bez kortikoidů se nedá dělat akutní medicína, u šokových případů či u popálenin doslova zachraňují životy. Vždyť co by bez kortikoidů dělala zvířata s vyhřezlými plotýnkami či jinak poškozenou míchou? Přípravek Solu-Medrol se jim před operací opravdu nedává zbytečně. A co by si bez kortikoidů počali ovčáci se syndromem cauda equina? Kortikoidy nejen psům, ale i ostatním zvířatům prodlužují život, a to výrazně, nástup nevratného ochrnutí se dá odložit o dlouhé měsíce. Bez kortikoidů se rovněž neobejdou zvířata s akutní alergickou reakcí.

Zdroj: Prednison pro psa

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Beru léky na deprese a To Citalex 1 x Rivotril 1x Lamictal 2x Quetlapin 300mg 1x Dále na tlak Rilmenidin aTwynstu Na šttnou žlázu letrox A warfarin a mám velké bolesti kloubů tak beru Aclexu a to bych neměla kvůli warfarinu mám chlopen tak musím byt na warfarinu na pradagu a xarelto a jiné léky na ředění nedostanu to je jen pro vyvolené a pojištovna to nechce hradit no ještě ,že jsem starší,ale potřebuji silné léky na bolesti mám výrustky na kloubech tak co mám dělat asi někomu na ko pr , a ještě se budu někoho prosit at si to dají za klobouk ,ale už toho mám dost a nenechám se trávit jedem na krasy .Co vám lékař neřekne Warfarin pří delším užívání způsobí mozkovou příhodu a k pomalému poleptání všech vnitřních orgánů dále poleptání krvinek a cévní stěny .Umí poškodit metabolismus vitamin K a studovaný tvor vám zakazuje zeleninu.Cévy vitamin K uzdravuje a warfarin způsobuje jejich vápenatění .Měli by si to ti vzdělanci žrat sami a ještě chcete radu at jdou někam daleko.Sbohem Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den,
prosím poraďte, lze preventivní podávání Pradaxy (dávkování 1-0-1), plnohodnotně nahradit podáváním Ganodermy Reishi extraktu + Curcuminu? Už vzhledem k podpůrné léčbě rakoviny a celkově spíše přírodním naladění se mi velmi příčí neustálé podávání Pradaxy až do konce života a naopak bych ráda vyzkoušela přírodní léčení. Pradaxa byla nasazena po mozkové příhodě a zjištěné fibrilaci síní. Apometoprolol na srdce bych nevysazovala (tam je dávkování také 1-0-1). Ale jsem zastáncem teorie, že čím míň chemie, tím líp, kór, když to jde nahradit něčím přírodním a současně i přínosným i na jiné problémy nebo prevenci.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Warfarin

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi VRÁSKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Výborná je mexická přírodní kosmetika tepezcohuite strom kůže.
Je i léčivá bez kortikoidů a je prostě super. zde si můžete přečíst více :www.tepezcohuite.cz/…
Je fakt dobrá...
M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vrásky.

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenca.

při aplikaci této vakcíny je nutná aspirace jako při běžném podávání vakcím intramuskulárně nebo je ta inj.stříkačka nějak speciálně upravena a aspirace se neprovátí lékařem,ale dochází k ní automaticky nějakou spec.upravou této inj.stříkačky.Děkuji,s pozdravem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Aspiraci provádíme proto, abychom zjistili, zda nehrozí aplikace do žíly, což by mohlo pacienta poškodit. Do svalu nevidíme.... Takže jakákoliv úprava stříkačky by byla k ničemu. Leda snad, že by jehla měla na špičce oči... :oD

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Poradna

V naší poradně s názvem MOZKOVÁ MRTVICE U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Brož.

Jake leky jsou k lecbě mrtvičky nejlepsi krom kortikoidu cetl jsem na to hrozne recenze a moc bych si pral aby me nejdrazsi clovicek se rychle uzdravil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po prodělané mrtvici je nejúčinnější procvičování umrtvených partií - pohybových i mentálních. Jinak lékaři často snižují srážlivost krve, takže je potřeba dodržovat pravidla stravování, pokud je lék vyžaduje. Mrtvice byla dříve onemocněním, na které se zpravidla umíralo, proto je důležité vnímat současnou záchranu jako znovuzrození do nového života s novými podmínkami. Zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím neurologem a pečlivě dodržujte jeho doporučení. Určitě nezkoušejte žádné bylinky ani doplňky stravy bez vědomí tohoto lékaře. Mnohé postupy jsou léčivé, ale u nemocného po mrtvici by mohly mít opačné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem RADY NA DOMÁCÍ LÉČBU JATER A SLEZINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jak dlouho se bere litalir

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Litalir se užívá výhradně podle přesného doporučení předepisujícího lékaře. Běžná dávka pro dospělého člověka je 20-30 miligramů léku na kilogram váhy denně. Přesná dávka Litaliru a doba léčby je přísně individuální a závisí na indikaci podávání a zdravotním stavu pacienta a léčba s ním může být i dlouhodobá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Kdy je lepší injekce

S lokálními kortikoidy není takový problém jako s celkově podávanými (tabletami či nitrožilní aplikací). Problém bývá s vysazováním léku, kortikoidy si tvoří tělo v nadlevinách, a jakmile začnou být podávány „zvenku“ (tablety, nitrožilní aplikace), tělo vlastní výrobu kortikoidů utlumí a chvíli pak trvá, než ji po vysazení zase nastartuje. Proto když se podávají kortikoidy dlouhodobě, musí se vysazovat postupně, ne ukončit léčbu ráz na ráz ze dne na den.

Kortikoidy jsou takzvané stresové hormony, jako léčiva mají celkem široké spektrum použití, ale v zásadě se podávají především při alergiích a autoimunitních chorobách, tlumí imunitu a imunitní reakce. A to je obvykle důvod jejich podávání – u alergií je potřeba tlumit reakci organismu na alergen, u autoimunitních onemocnění se pak potlačují projevy. Takže v podstatě příčinu problémů přímo neřeší, jen korigují reakci těla.

S kortikoidy je to složitější, umějí být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nicméně u krátkodobého lokálního podávání ve formě masti se jejich nežádoucích účinků nemusíte bát, ale také není vhodné kortikoidovou mast používat jako lék první volby.

Injekce jsou podávány v akutních případech nebo dle indikace lékaře, a to individuálně. Krátkodobě často zabrání rozšíření problému a velmi rychle zabírají. Pokud používáte kortikoidovou mast, tak ji na svého psího miláčka aplikujte v rukavicích.

Zdroj: Prednison pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.

Kyretáž v prosinci leden mírně krvaceni únor znova krvaceni podání norethisteron.. březen opět norethisteron. Stěry ultrazvuk rentgen histo vše v pořádku od toho Prosince furt krvácení v době podávání norethisteronu ne...co doporučujete jaké vyšetření magnetickou rezonanci či jak mám dále se léčit děkuji za jakoukoliv radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině lékař, který vás vyšetří, může naordinovat další postup. Takže doporučení je: konzultujte svůj stav s jiným gynekologem. Ze zákona máte právo využít dvě nezávislé lékařské konzultace. Na internetu najděte gynekologa, krerý má dobré recenze a obraťte se na něj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyretáž v přechodu

Dávkování

Podávání zinku u psa je možné, ale doporučuje se konzultace s veterinárním lékařem. Podávání vitamínů s obsahem zinku je důležité pro zdravý vývoj kůže, lesk a správné zabarvení srsti. Regeneruje kůži a působí proti jejím negativním dermatologickým projevům. Tablety se podávají v období línání, před a v průběhu výstavní sezony. Měly by se podávat měsíc a jejich dávkování je 1 tableta denně na 8–15 kg, 2 tablety denně na 15–30 kg, 3 tablety denně na 30–45 kg, 4 tablety denně nad 45 kg váhy psa. Toto podávání je orientační, neboť každý preparát má své dávkování, které je uvedeno na obale nebo vám je sdělí lékař.

Zdroj: Zinek a pes

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA JE VE VÝŽIVĚ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení výživové příčiny cukrovky typu 2 nepřispívá podávání inzulinu k trvalému vyléčení nemoci, jen potlačuje její příznaky. Příčinou tohoto typu cukrovky je nevhodná strava, vyvolávající inzulinovou rezistenci, která způsobuje, že hladina cukru v krvi se zvyšuje na nezdravé hladiny. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si cukrovku typu 2 sami trvale vyléčili, a inzulin jste už nepotřebovali. Kontakt tel. 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina je ve výživě.

Negativní účinky při vnitřním užívání

Jejich účinek je velice široký a hlavním využitím je především tlumení imunitního systému člověka na mnoha úrovních. Kortikoidy dokážou zablokovat například silnou autoimunitní nebo alergickou reakci, například u astmatu nebo u výskytu atopického ekzému na kůži.

Kortikoidy se mohou využívat v podobě tablet, mastí nebo i inhalačních kortikoidních léků.

Pokud se kortikoidy podávají v tabletách, vstřebávají do krve v miligramových dávkách a mívají nežádoucí účinky na celou látkovou výměnu organismu.

Dávky inhalačních kortikoidů jsou mikrogramové a vstřebávají se minimálně do krve, takže jsou svými nežádoucími účinky prakticky neškodné. Působí jen v tom místě, kde je to žádoucí, a na zbytek těla nemají prakticky žádný vliv, pokud je jejich dávkování v odpovídajícím množství.

Kortikoidy jsou na jednu stranu velice účinné, ale na druhou stranu velmi zrádné léky. Užívá-li pacient kortikoidy dlouhodobě a pak je náhle vysadí, může dojít až k jeho ohrožení na životě. Nadledviny člověka dlouhodobě užívajícího kortikoidy, je totiž přestanou přirozeně vyrábět. Vysazování musí proto probíhat postupně.

Jedním z nežádoucích účinků kortikoidů je celkové utlumení imunitních reakcí organismu, člověk se tak stává náchylnějším k různým infekcím a ke vzniku nádorových onemocnění.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Cena kortikoidů

Prednison, ač je humánním lékem, se používá i ve veterinární praxi. Steroidy by se však měly brát, až když je to nezbytně nutné. Mějte na paměti, že tento lék zatěžuje při dlouhodobém užívání játra. Prednison je silné imonosupresivum, které reguluje v organismu obranné pochody. Prednison je v ČR ve veterinární praxi užívaný a někdy je jeho užívání opravdu nezbytné.

Cena přípravku Prednison 5 Léčiva:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 68,09 Kč

Cena přípravku Prednison 20 Léčiva:

  • průměrná aktuální cena v lékárně: 163,21 Kč

Zdroj: Prednison pro psa

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

K čemu se používá

Prednison patří do skupiny kortikoidů, přesněji řečeno synteticky vyráběných kortikoidních hormonů tvořených v kůře lidských nadledvin. Jeho účinnou složkou je stejnojmenná sloučenina prednison.

Na co je? Prednison brání shlukování bílých krvinek v místě zánětu a narušuje funkci lymfocytů. Tímto způsobem potlačuje imunitu, působí protizánětlivě, antialergicky a antiproliferativně (tlumí růst a množení buněk). Prednison se používá u nefrotického syndromu, nedostatečnosti nadledvin, rakovině, onemocnění jater a gastrointestinálního traktu, u autoimunitních chorob, alergických onemocnění, revmatických chorob a těžkých kožních poruch. Indikován je při chronických zánětech, na laryngitidu, při astmatu, sarkoidóze, lupusu, sarkoidóze (plicní infekce), zánětu jícnu, jater, srdce i střev. Nesmí se podávat u akutní virové infekce, oparů, pásového oparu, neštovic a dětské obrně, chronické hepatitidě, 8 týdnů před očkováním a ještě i 2 týdny po něm a ve chvíli, kdy máte zduřené uzliny po očkování proti TBC.

Prednison se může použít v situacích, kdy je třeba tlumit imunitní systém a zánětlivou odpověď. Typickými indikacemi jsou zhoršení zánětlivých onemocnění dýchacích cest (astma, CHOPN, při laryngitidě), alergické reakce a autoimunitní nemoci. Vzhledem k častému výskytu nežádoucích účinků při chronickém užívání se lék podává spíše akutně a v krátkém časovém intervalu. Ne vždy je to ovšem možné a některé formy výše uvedených chorob si bohužel vynucují dlouhodobé podávání Prednisonu. Zkušenosti s tímto lékem mají lékaři mnoho a vědí, jak efektivně tento lék použít.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Vedlejší účinky u psů

Při léčbě kortikoidy se nejedná o prodloužení utrpení, ale o prodloužení kvalitního života. A to i o roky. Ano, nežádoucí účinky samozřejmě jsou, ty má každý lék, ale při správné indikaci a správném dávkování jsou daleko méně závažné než projevy choroby, kterou jimi léčíte.

Čímž se nedá jednoznačně říci, že každé nasazení kortikoidů je správné a skutečně léčí. Mnohdy jsou nasazeny skutečně „z jednoduchosti“. Ale v mnoha jiných případech je to jediná a nejlepší léčba, která umožní psovi anebo jinému zvířeti dlouhý a plnohodnotný život bez větších obtíží. Dlouhodobé užívání kortikoidů má však logicky své následky. Samotné vysazení kortikoidů pravděpodobně nepovede ke kýženému výsledku, neboť funkce nadledvin již bude pravděpodobně nevratně poškozena – nebudou tvořit kortikoidy v míře potřebné pro organismus. Nedostatek kortikoidů navíc spustí nejen alergické projevy.

Užívání kortikoidů je bohužel pro některé psy nezbytností. Mnohonásobně navýšené množství těchto látek v těle má ale vedlejší (nežádoucí) účinky:

  • vznik Cushingova syndromu;
  • po vynechání léčby nebo při rychlém snižování dávek může dojít k adrenokortikální insuficienci (takzvaná Addisonova choroba, je způsobena chyběním všech steroidů kůry nadledvin);
  • častou osteoporózu;
  • aseptickou nekrózu kyčelního kloubu;
  • poruchy zubní skloviny;
  • poruchu hospodaření se solí a vodou (následkem je přírůstek na váze, typicky nejvíce viditelný na trupu a obličeji);
  • zvýšenou chuť k jídlu (přispívá k přírůstku na váze);
  • dráždění žaludeční sliznice (pacient automaticky dostává přípravek na snížení kyselosti žaludku a ochranu sliznice);
  • ochablost svalů;
  • zvýšení hladiny krevního cukru (může dojít k rozvoji dočasné cukrovky);
  • snížení pevnosti kůže (může dojít až k tvorbě takzvaných pajizévek – strie);
  • zvýšení krevního tlaku;
  • zvýšenou ztrátu draslíku močí s jeho chyběním v organismu (draslík je pacientům dodáván ve formě tablet);
  • sníženou odolnost proti infekci;
  • rozvoj nespecifických infekcí (oportunními patogeny);
  • glukokortikoidy mohou maskovat lokální i celkové projevy zánětu (horečka);
  • podrážděnost, nespavost.

Seznam nežádoucích účinků je dlouhý. Některým komplikacím lze předcházet, jiným se ubráníme jen stěží. Kortikoidy jsou ale pro většinu chovatelů nezbytnou součástí života.

Zdroj: Prednison pro psa

Nežádoucí účinky

Dlouhodobé podávání může vyvolávat poškození nervového aparátu. Endiaron by se neměl podávat březím nebo laktačním fenám. Během léčby se vzácně mohou vyskytnout zažívací obtíže (nevolnost, zvracení), kožní vyrážky, pokud k tomu dojde, vyhledejte veterinárního lékaře.

Zdroj: Pes a endiaron


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP