Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CEVNI OBTIZE A KRECE KONCETIN

OBSAH

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi CÉVNÍ NEDOSTATEČNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,

manžel trpí cévní nedostatečností dolních končetin. V létě jedeme k moři, a proto nás zajímá, jaká kosmetika je pro něj nejvhodnější a nejšetrnější...

děkuji za odpověď

S pozdravem

Lenka Kostohryzová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cévní nedostatečnost

Zánět žil v lýtku

Při zánětu žil v lýtku si zaslouží pozornost lékaře oteklé lýtko, které vzniklo bez zevní příčiny. Pravděpodobně se jedná o zánět žilního systému s možností vzniku trombu, a tudíž o závažné onemocnění s rizikem plicní embolie. V tomto případě je třeba vždy co nejdříve navštívit specializovanou cévní ambulanci.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi VROZENA CEVNÍ MALFORMACE NA STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana prokopcová.

Moje pětiletá dcera má vrozenou cévní malformaci na pravém stehně. Mohl by někdo se stejnou diagnózou poskytnout informace týkající se možného budoucího vývoje, rizik, úskalí atd. Děkuji za jakékoliv informace

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vrozena cevní malformace na stehně

Příčiny

Nedokrvování končetin nebo jejich necitlivost bývají vyvolány poruchou nervového systému, například od páteře, sedacích nervů, případně cévní nedostatečností anebo nedostatečnou látkovou výměnou, kterou více trpí ženy než muži. Končetiny jsou stále studené i při pohybu a těžko se zahřívají. Nejčastěji ženy trpí na nedokrvení prstů na rukou, na studené nohy a brnění prstů. Nepomáhají ani teplé ponožky a teplá obuv. Špatné prokrvení končetin může vyvolat další onemocnění, například cévní potíže, prochlazení a zánět močového měchýře.

Zdroj: Nedokrvování končetin

Diskuze

V diskuzi JAKÉ CIKY NA PROKRVENÍ DOLNÍCH KONČETIN PŘI UZÁVĚRU PÁNVE - STENTGRAFTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Prosím o radu, jakými cviky bych podpořil prokrvení dolní končetiny, u které došlo k uzávěru pánve. Jsem po EVAR AAA před 3 roky a IM před 30 lety, trpím Idiopat. plicní fibrozou.
Cévní lékař mi doporučil rehabilitaci dol. konččetin, ale nevím, jaké cviky bych měl provádět.
Podotýkám, že při chůzi mám po chvíli tupou bolest v celé noze a v třísle a mohu jíti jen velmi pomalu.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké ciky na prokrvení dolních končetin při uzávěru pánve - stentgraftu

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem WWW REZAVE KRECE V BRICHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka Matasovska.

Dobry den chtela bych se zeptat mam uz dva mesice rezne krece v brichu nekdy to je pred jidlem nekdy po jidlu nekdy se stane ze mam treba dva dny klid pak znovu se to objevi minutu mam klid po minute to zacne chvilku krece pak to ustane na chvili a zase krec neni to jen pri menstruaci je to dost neprijemny muzete me prosim poradit dekuji Matasovska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kreče v břiše bude třeba rychle řešit, protože se můžou zhoršovat a nakonec vás můžou ohrozit i na životě. Pomoc hledejte u lékaře gastroenterologa na oddělení gastroenterologie. Obvykle je toto oddělení na poliklinice a nebo v nemocnici. Pro přesné zjištění příčiny bolestí bude potřeba laboratorně vyšetřit krev a také vyšetřit jícen a žaludek pomocí speciální sondy, která se zavádí ústy. Vyšetření je bezbolestné a nijak vás zdravotně neomezí, lékaři umožní přesně stanovit, co vám je a jak vás léčit. S návštěvou lékaře neotálejte, protože na speciální vyšetření žaludku se čeká několik týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www rezave krece v brichu

Přírodní léčba

Jako přírodní léčbu při zánětech žil lze použít přírodní přípravek Varixan, který obsahuje řadu výtažků z léčivých rostlin, například z kaštanu, vilínu, komonice, chrpy a řady dalších. Přípravek zlepšuje pružnost cévní stěny a působí protizánětlivě. Při zánětech žil je možné také aplikovat bioinformační krém Ruticelit, který obsahuje řadu výtažků z léčivých rostlin a termální vodu. Ruticelit je mimo jiné doporučován i u bércových vředů. Obecně protizánětlivě působí i měsíčkový olej. Jako doplněk léčby se dá doporučit přípravek Grepofit, který obsahuje výtažek z grapefruitových jader a působí příznivě u infekčních onemocnění bakteriálního (ale i virového) původu.

Foto zánětu žil dolních končetin.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi LAZNĚ LUHAČOVICE ,,,NEUROPATIE DOLNICH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava.

Už 6 let se lečím na neuropatii dolních končetin.Beru Gabanox 400 6ks denně, Baclofen 25 2x denně a Tramal dle potřeby, Baclofen by mi měl vystřidat Gabanox. Je to čím dal tím horší.Palení,svědění tlak a bolest holenních kosti,křeče.Pan doktor se snaží a vystřídala jsem ještě jiné léky,ale nic mi nepomáhá.Mezi jinýma jsem skoušela CBD 400. Od pana doktora mám informaci,že na neuropatii na lázně nemám nárok.Pojištěna jsem u 211 mám 70 let.Děkují za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Krejčiřík.

Druhý rok mě neurolog léčí chronickou distální neuropatii. Bolesti noh, otoky,špatná chůze s berlou. Užívám aneurox a enelbin.
Mohl by zastavit zhoršování pobyt v lázních ?
Děkuju za odpověď fr

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Cévní problémy dolních končetin

Varixy: Nejčastějším onemocněním dolních končetin jsou varixy. Jejich výskyt se výrazně zvyšuje s věkem, takže zatímco děti a mladí lidé na varixy trpí zřídka, u populace nad 60 let věku se jejich výskyt zvyšuje až na každého druhého jedince. Na jejich vznik má zásadní vliv genetická dispozice, dále ženské hormony a těhotenství. Na křečové žíly trpí až dvakrát více žen než mužů. Žilní varixy nejčastěji vznikají na žilách dolních končetin. Odtud totiž krev musí „téct“ proti působení zemské gravitace, aby se dostala zpátky do srdce. Zdravé žíly jsou proto vybaveny několika systémy, které zabraňují zpětnému toku a napomáhají správnému žilnímu návratu. Mezi ně patří například specifické uložení hlubokých žil mezi svaly, kde jsou neustále „masírovány“, četné chlopně na vnitřních stěnách žil, které zabraňují krvi téct zpět, a konečně i spojky mezi hlubokým a povrchovým žilním systémem. Nejčastěji cévní problémy vznikají kvůli oslabené žilní stěně a chybějící nebo nedomykavé chlopni. Zvýšený tlak na žilní stěnu tak žíly dlouhodobě poškozuje. Žíly se následně rozšiřují, vytvářejí další záhyby, vystupují nad povrch kůže a celkově plní svou funkci hůř než zdravé žíly.

Varixy představují pro většinu pacientů nehezký kosmetický problém, větší hrozbou však je, že si dlouhodobým zanedbáváním křečových žil můžeme přivodit i závažné obtíže, jako je žilní trombóza nebo bércový vřed. Proto by se rozhodně neměla podceňovat jejich léčba, která je jednodušší v méně pokročilém stadiu varixů.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou příčinu může mít pocit chladu a neurčitý pocit, jako brnění na hřbetech rukou a nártech nohou- přechází to až do prstů. Přitom končetiny mám teplé. Projevilo se to, když jsem v klidu seděla doma, trvá to nadále. Občas mívám problémy s bederní páteří a byla mi před několika lety diagnostikována tetanie. Beru hořčík a na cévy Detralex, kompresivní punčochy nosím. Poraďte, prosím. Děkuji H.K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém s divným pocitem na hřbetu ruky a na nártech bude mít souvislost s žilním onemocněním, které léčíte pomocí Detralexu. Nejvhodnější by bylo tyto příznaky konzultovat s lékařem - kardiologem. Ten může provést několik testů, kterými zjistí příčinu a doporučí další postup. Sama si můžete pomoct zařazením zdravého pohybu do svého každodenního harmonogramu. Pohybem rozproudíte krev a budete také posilovat cévní stěny a tím by se mohly tyto problémy zmírnit. Stejně tak by mohla být prospěšná i sauna, včetně ochlazení studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění končetin

Febrilní křeče video

Zde můžete vidět, jak vypadají febrilní křeče.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLE KOTNIKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik.

V poslrdni dobe yrpim bolesti nhou od kotniku ke kolenum. Mam otekly levy kotnik jak backru. Podotykam ze jsem zednik. Cely dem na nohou a v neustalym pohybu i fyzicke ptace manualni. Tak ze se nrda rici ze sedim. Presto se u me objevilo toto a jsem rad ze dolezu domu. Co s tim. Uzivam Furon.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém zřejmě spočívá v žilní nedostatečnosti dolních končetin. V takovém případě se krev nemůže dostat zpět k srdci a zůstává v nejnižším bodě, tedy v okolí kotníku. Příčina těchto problémů vznikala celý váš život a sama se bohužel nevyléčí. Budete muset na kardiologii, aby vám vyšetřili cévní systém. Sám si můžete poci tím, že budete dávat nohy do vyšší úrovně, než je tělo v leže na zádech. Přes den budete muset nosit kompresní punčochy, které zakoupíte v lékárně nebo ve zdravotních potřebách. Rovněž procvičování (výpony na špičce) a masáž lýtka můžou pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekle kotniky.

Podstata cvičení

Jde o jednoduché cvičební prvky, které po instruktáži procvičuje každý samostatně a které jsou určeny na udržení nebo zlepšení stavu poškozené periferní cirkulace. Při onemocnění cév je nutné individuálně upravit cvičení podle rozsahu onemocnění a podle individuálních schopností pacienta. Hlavním cílem cvičení je předcházet oslabování svalstva, posílit oslabené (hypotrofické) svalstvo, odstranit porušené kloubovo-svalové koordinace, jakož i zlepšit funkce kolaterálního oběhu, zvýšit pozitivní enzymatické změny v ischemickém svalstvu. Cévní gymnastika je soubor aktivních pohybů dolních končetin, při nichž se využívá žilní svalová pumpa. Je přitom důležitá správná funkce hlezenního kloubu, a to kvůli procvičování končetin, které začíná od periferie (prstů), respektive procvičování svalů při onemocnění tepen, které jsou zásobovány poškozeným cévním řečištěm. Podstatou cévní gymnastiky je intenzivní intervalový trénink s opakovanými krátkými stahy svalů. Kontrakce svalů jsou střídány odpočinkovými pauzami, čímž se na poměrně dlouhou dobu zvyšuje průtok krve v tepnách, které přemosťují uzávěr, i stimulace ke zvětšení průsvitu cévy. Čím častěji je prováděn trénink, tím mohutnější je stimulace. Dalším důležitým efektem je maximální pracovní hyperémie, to znamená prokrvení při cvičení až do únavy. Pokud pokračuje gymnastika během rostoucí únavy, prokrvení se již dále nezvyšuje, ale prodlouží se trvání hyperémie po skončení zátěže.

Zdroj: Cévní gymnastika

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den.
Rada bych se zeptala mam stale obtize s prujmy a tmave zelenou stolici.muzete mi rict cim to muze byt zpusobeno
Dekuji s pozdravem Glosova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Častý průjem a tmavě zelená stolice může být příznakem ulcerózní kolitidy, ale také i bakteriální nákazy zažívacího traktu například salmonelou. Oboje se dá léčit, ale léky na předpis, takže by byla vhodná porada s lékařem z gastroenterologie. Jako domácí léčbu můžete zkusit lék endiaron na 4 dny 3 krát denně a pak po skončení nějaká probiotika alespoň na dva týdny. Ale raději bych upřednostnil konzervativní léčbu na gastroenterologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jater

Nápomocné mechanismy

Zpětnému návratu krve ze žil k srdci napomáhá několik mechanismů:

  • svalově-žilní pumpa
  • srdeční činnost
  • dýchací pohyby

Svalově-žilní pumpa, označovaná také jako „svalové srdce“, představuje práci svalů dolních končetin, při které se stahem lýtkových svalů krev vyhání k srdci a relaxací svalů je zase krev z distálních, níže uložených oblastí nasávána směrem k srdci. Tlak v žilním systému závisí i na poloze člověka. Ležící člověk má žilní tlak na nártu asi 15 mmHg. Vestoje dosahuje žilní tlak průměrně 80 až 100 mmHg, což představuje vysokou zátěž pro žíly, které zvětší svůj průsvit a roztáhnou se.

Při chůzi se snižuje objem krve v žilách dolních končetin a klesá žilní tlak na nártu z uvedených 80 až 100 mmHg na 30 až 40 mmHg. U zdravých končetin tento pokles přetrvává do 20 sekund po skončení chůze.

Při běhu žilní tlak na nártu nohy a v prstech klesá až na nulové hodnoty. Fyziologicky pracující chlopně zabraňují zpětnému toku krve v žilách. Při nedostatečnosti (insuficienci) chlopní žilní tlak klesá minimálně, protože při relaxaci svalů krev teče retrográdně, tedy zpět do vzdálených (distálních) oblastí.

Prokrvení končetin preventivně podporujeme pravidelným cvičením. Stejně tak i při onemocněních s poruchami periferní cirkulace (poruchy tepenného a žilního systému) pravidelným opakovaným zatěžováním svalových skupin podporujeme prokrvení končetin, které jsou lokalizovány periferně od poruchy, čímž podporujeme tvorbu funkčních kolaterál a zvyšování průtoku krve.

Podstatou cviků je zapojení svalové pumpy svalů dolních končetin, čímž se podpoří žilní návrat stagnující krve z dolních končetin.

Zdroj: Cévní gymnastika

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Toto může být cévní problém a můžou ho způsobovat vedlejší účinky některých léků. Bude potřeba provést odborné vyšetření a sledování, abyste se dozvěděla, co to je. Začněte u kožního lékaře a pak zkuste internistu kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie

Onemocnění žil dolních končetin

Zánět žil dolních končetin se podle lokalizace postižené žíly rozlišuje na zánět povrchových žil a zánět hlubokých žil, systém žil dolních končetin se totiž člení na hluboký a povrchový. Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se následně rozvíjí zánět žíly. Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikaci léků. Zánět žil se může objevit v oblasti pánve, ve stehně, v lýtku, v kotníku, zánět povrchových žil se projevuje zejména bolestivostí a zarudnutím v průběhu postižené žíly.

Hluboký zánět žil se pak projevuje především otokem končetiny, mezi další možné projevy zánětu žil hlubokého systému patří bolestivost. Riziko zánětu hlubokých žil spočívá především ve zvýšené možnosti vytvoření trombu – zánětem poškozená stěna žil je totiž náchylná k tvorbě krevních sraženin. Tyto tromby se mohou utrhnout, být zavlečeny krevním proudem do plic a zde ucpat pro život důležité cévy – vzniká plicní embolie.

Kromě žil dolních končetin může být zánětem postižena v podstatě jakákoliv žíla v těle. Infekční zánět žil na ruce se může například rozvinout jako komplikace zavedení kanyly. Zánět žil v rukou, na předloktí a jinde se může rovněž objevit v souvislosti s traumaty (zlomeniny a podobně).

Diagnostika zánětu žil se opírá jednak o fyzikální vyšetření (pohled, pohmat), jednak může být doporučeno ultrazvukové vyšetření žil. Léčení zánětu žil závisí na zjištěné příčině zánětu.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDEL ZESPODU PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimir Blažek.

as.rok pálení chodidel.,dříve jen v noci a as.tři měsíce i přes den a stále se to stupňuje,vyšetření cévní ok.,neurologie-Betahistin Activas 24md.užití ,půl roku a neni lepší.ortopedie-Dona aGabagamma 300 mg užívám as 4.měsíce-stejné.,můžete někdo poradit-?dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidel zespodu pálení chodidel

Febrilní křeče u dětí

Největší riziko u výskytu febrilních křečí představují děti ve věku < 3 měsíce. Febrilní křeče mohou nastat u malých dětí při rychlém vzestupu teploty. Obvykle se objevují na počátku horečnatého onemocnění. Nejčastěji se vyskytují u dětí ve věku 6 měsíců až 3 roky (po 6. roce už nebývají). U malých dětí je totiž mozek méně stabilní a horečka ho dráždí. Mozek pak předává neobvyklé informace nervům, respektive svalům. Většina teplotních křečí nastává při teplotě 39–40 °C. Záchvat může trvat pár sekund nebo i několik minut (je-li delší než 15 minut, je považován za komplikovaný). Dochází ke svalovým záškubům končetin či celého těla, dítě se třese, škube sebou. Může být spojen i se ztrátou vědomí. Každý takový záchvat vypadá hrozivě a rodiče mohou být velmi vyděšení.

Zdroj: Febrilní křeče

Léky na prokrvení končetin

Mezi léky na prokrvení končetin patří například Enelbin.

Enelbin je lék, který předpisují zejména cévní lékaři. Patří do skupiny takzvaných vasodilatačních léků, což jsou lidově řečeno léky na roztahování cév. Účinnou látkou je sloučenina naftidrofuryl. Naftidrofuryl uvolňuje hladkou svalovinu cév, rozšiřuje je, zlepšuje průtok krve, a dokonce působí velmi lehce proti shlukování destiček a srážení krve.

Největší využití má tento přípravek v cévním lékařství. Lék se obvykle podává u ischemické choroby dolních končetin, při postižení cév končetin při cukrovce 1. typu či 2. typu, u Raynaudovy nemoci a při pocitu chladných končetin. Enelbin se může podávat u různých nemocí mozku vznikajících na podkladě zhoršeného prokrvení při ateroskleróze. Obvykle se podávají dvě 100miligramové tablety denně.

Lék většinou nemá zásadní vedlejší účinky, je však nutno zdůraznit, že nedokáže zázraky a u těžších forem ICHDK je nutné ho považovat spíše za podpůrnou léčbu.

Pokud jste příznivci přírodní léčby, tak jako prevenci zkuste vodoléčbu. Při nedokrvení končetin nejlépe poslouží právě osvědčená domácí vodoléčba, ke které potřebujete pouze teplou a studenou vodu, vanu nebo velký škopek. Končetiny musí být před vodoléčbou pořádně zahřáté – masírujete je kartáčem, třete rukama a podobně. Léčení vodou je tak staré jako lidstvo samo. Starým osvědčeným receptem proti nedokrvování nohou je i chůze naboso ve vlhké trávě hned po ránu, jakmile vstanete z teplého lůžka. Zpočátku choďte v trávě jen několik minut. Nohy pak řádně otřete, obujte si vhodnou obuv a choďte do zahřátí a prokrvení nohou.

Zdroj: Nedokrvování končetin

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Febrilní křeče u dospělých

Febrilní křeče se u dospělých nevyskytují.

Zdroj: Febrilní křeče

Příznaky febrilní křeče

Typickým projevem febrilních křečí jsou generalizované tonicko-klonické křeče, v některých případech k typickým křečovým projevům nedochází a klinické projevy mají charakter febrilních synkop s poruchou vegetativních funkcí. Febrilní křeče přicházejí nejčastěji při úvodním vzestupu teploty. Často jsou prvním projevem nemoci vůbec, kdy právě tyto křeče upozorní na to, že má dítě nějaké infekční onemocnění. Teplotní hranice, na které křeče začínají, není známa. Na základě zkušeností víme, že pokud má dítě < 38,0 °C per rectum, je pravděpodobnost jednoduchých febrilních křečí nízká.

Obvyklými příznaky febrilních křečí jsou: ztuhnutí, prohnutí do oblouku a nekontrolovatelný třes, bezvědomí, oči obrácené v sloup. Většinou trvají do minuty (ale někdy i 15 minut).

Zdroj: Febrilní křeče

Co je to trombóza

Trombóza je děj, při kterém dochází ke sražení (koagulaci) krve za vzniku trombu. V tepnách má za následek nedokrevnost (ischemii) postižené oblasti, v žilách může zhoršit odtok krve.

Ke vzniku trombózy dochází kvůli jedné příčině nebo kombinací faktorů, které jsou známy jako Virchowova trias:

  • poškození stěny cévy – způsobeno například zánětem, aterosklerózou, imunokomplexy;
  • turbulentní proudění, nebo naopak zpomalený průtok krve – venostáza, zúžení a nedomykavosti srdečních chlopní, dlouhé sezení a stání, nedostatečný pohyb, dehydratace, těhotenství;
  • trombofilní stavy – narušení rovnováhy pro/protisrážlivých faktorů, perorální antikoncepce.

K profylaxi se používá hlavně antikoagulační léčba.

Trombus může být při odtržení od cévní stěny jedním ze zdrojů vmetku (trombembolus) a způsobit tak embolii.

Tromby se velmi často vyskytují spolu s aterosklerózou a zhoršují prognózu nemocného. Běžnými rizikovými faktory vzniku krevních sraženin v hlubokých tepnách jsou: dlouhodobá nehybnost dolních končetin, obezita, těhotenství, stavy po velkých chirurgických výkonech, hormonální antikoncepce, Leidenská mutace a jí podobné poruchy koagulačního systému a poruchy chlopenního aparátu dolních končetin při chronické žilní nedostatečnosti, kouření, křečové žíly. Pacient může být v ohrožení života.

Zdroj: Embolie dolních končetin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP