Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBROVSKÁ

OBSAH

Rizika svrabu

Nejčastěji jsou postiženi následující skupiny lidí:

  • Sexuálně aktivní mladiství. U této skupiny dochází k přílišnému kontaktu, což je ideální pro přenos svrabu.
  • Lidé pracující v institucích, jako jsou pečovatelské domy, domovy pro mentálně postižené a ve věznicích. Zde vznikají obrovská rizika přenosu.
  • Lidé žijící ve stísněných prostorách.
  • Děti z rozvojových zemí.
  • Lidé s oslabeným imunitním systémem, HIV pozitivní.

Zdroj: Jak se bránit nákaze svrabem

Diskuze

V diskuzi PROČ SE NEDOVAŽÍ LEK UNDESTOR???????????????????, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suchánek.

Je to obrovska chyba nedovážet de republiky Undestor jelikož ho potřebuji k životu a jeho tzv náhrady jako Nebido či Sustanon nemohou Undestor nahradit.Dokonce už ani na Slovensku ho nemají,ale pozor obchoduje se s ním na netu kde jedno balení stojí od 650-1150 kč.To si nemohu dovolit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vomácka.

Protože žijeme ve světě svobodného "podnikání" a stejně svobodného korumpování. Na to není třeba tolik otazníků.

Zdroj: diskuze Proč se nedovaží lek undestor???????????????????,

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den chtel bych požádat o radu jak se zbavit warfarinu ,lékař mi nechce vyměnit za jiny i kdyz lecim cukrovku 2 ,je mi 72 let a rad bych výměnu leku poraďte jak to udělat děkuji za ochotu Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život za přijatelných nákladů. Existují i jiné léky na ředění krve, ale jejich cena je obrovská a zasáhla by do rodinného rozpočtu. Pokud není medicínský důvod měnit Warfarin, tak bych ho neměnil. Buďme rádi, že tento lék existuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Warfarinu

Sekvoj obrovská prodej

Běžně sekvoj můžete koupit na internetu.

Zdroj: Sekvoj

Diskuze

V diskuzi MONSTERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Monstera je tedy opravdu trefný název pro tuto rostlinu. Švagrová ji má doma a je opravdu obrovská, ale krásná, kdo na ni má dostatek prostoru a světla, určitě neprohloupí. Právě u švagrů v tomto není problém, mají velký obývací pokoj, kde si každý všimne právě monstery a designového krbu. Už mi ji nabízela, ale já bych na ni bohužel vhodné místo nenašla.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Monstera

Želva obrovská

Želva obrovská opravdu dostojí svému jménu. U dospělé želvy je délka krunýře až 120 cm a váha dokonce 200 kg. Její karapax má hnědou barvu a je celkem vysoký. Nohy této želvy jsou hodně mohutné. Krk má dlouhý, aby mohla dosáhnout i na větve zhruba jeden metr nad zemí. Obvykle je její chůze pomalá, ale je schopna značné rychlosti, zároveň je i výborným plavcem.

Latinský název

Dipsochelys gigantea

Nároky na chov

Nároky na chov jsou v podstatě stejné jako u ostatních suchozemských želv. U této želvy je důležitý hlavně dostatečný prostor v teráriu nebo venkovním výběhu.

Nejčastější onemocnění

I tuto vzácnou želvu mohou trápit úplně stejná onemocnění jako želvu zelenavou. (viz. výše: Želva zelenavá)

Fotografie

Zde se můžete podívat jak vypadá želva obrovská.

Zdroj: Želva

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malíková Jindřiška.

Mohu užívat chlorelu ,když užívám valfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chlorela, jako vše zelené, obsahuje velké množství vitamínu K a tím snižuje účinky Warfarinu. Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den a doplňková léčba chlorelou by tuto rovnováhu mohla narušit. Warfarin vám umožňuje žít déle a to je obrovská pomoc, proto byste neměla pokoušet osud a raději se chlorele vyhněte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Krémy s kolagenem.

Kolagen je bílkovina, která způsobuje elasticitu kůže. Kolagen je ale obrovská molekula a buňky kůže jsou schopny propouštět jen látky s molekulami mnohem menšími. Nějakou takovou obrovskou molekulu nejsou schopny vůbec vstřebat. Účinek kolagenu z krému nebude tedy tolik výrazný, jak se o něm často mluví. Mnohem výraznější omlazení kůže se dosáhne pomocí kolagenu, který je do těla podáván stravou, například doplňkem stravy s názvem Colafit.

Zdroj: Účinné látky v kosmetice

Diskuze

V diskuzi PAVOUČÍ KOUSNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

V srpnujsem byla v Jáchymově na hotelu Curie.Nechtěli nás na pokoj pustit,že je zabukovaný pro Němce,kteří tam bydleli.Mšly jsme d kolegyní 3 měsíce nahlašený nástup...jezdime na křížkové. Stálo nás to11 0000 a chtěli nás nastěhovat do takové pastoušky v ořízemí s mřížema a u popelnic.Jasně že jsem se vztekla.jezdím tak již 5 let.tak nán dali pokoj s tim,že se musime se vysrěhovat. za dva dna,pak za 3,atd...nebyloto příjemné. Pak mě uklízečka řekla,že se diví,že náa tam pustily,že to měly zakázané tam vůbec chodit.po pár dnech mě probudia ostrá bolest na levé straně levé nohy u kolena.Nrmohka jsem chodit a bylo mě moc zle. Poměsíc jsem dostala další embolii a skončila v nemocnici, Na noze mám dva černé vpichy i po 5 měsících.Jsem pacientkou Ikemu a oni nechápou co se mohko stát,že mám jed v krvi. ty dva černé vpichy mám stále.1 cm od sebe. co to mohlo být?bolest obrovská.Má dojem,že jsem toho papvouka i zahlidla 2 x,ale beru stilnox,tak jsem si myslela,že se mě to zazdálo.dodnes mě otíkají ruce nohy.....Co to mohlo bt. Pavouků se bojím tak,že by mě šlahlo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pavoučí kousnutí

Medicínské použití

Obrovská síla Arniky je současně její největší překážkou širšího použití. Mocný účinek jí předurčuje k tomu, aby byla používána s náležitou opatrností. Obecně je doporučována pouze pro externí topickou (místní) aplikaci ve formě alkoholové tinktury, krémů či mastí. V homeopatii jsou dostupné tabletové či topické přípravky. Arnika by rozhodně neměla být aplikována vnitřně bez dohledu lékaře z důvodu snadného předávkování a vysoké toxicitě.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Diskuze

V diskuzi PRODLUŽOVÁNÍ ŘAS KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Vytísková .

Dobrý den, já mám pro vás skvělou zprávu, protože já používám německé sérum na výživu, růst a hustotu řas a obočí, které bylo vyvinuto právě na základě výzkumu léčby zeleného zákalu. Dále se proto o ten lék začala zabývat jistá kosmetická společnost, která ho upravila pro kosmetické ůčely. Sérum je výborné a není třeba se obávat používání, protože má veškeré potřebné atesty a neobsahuje ani žádné parabeny. Dokonce jsem se dozvěděla od paní která má u nás distribuci, že si licenci na něj vzal i oční lékař, který ho prodává snad v Iránu. Používám ho nejen já, ale i má sestra a když viděly ůčinek kamarádky, tak už i ony. Je bezkonkurenční cenou i účinkem. Já jsem tedy pro řasy krásné, ale určitě raději přírodní než umělé. Zatím ho prodává jenom pár kosmetiček, ale brzy snad bude běžně k dostání. Řasy mi narostly po dvou měsících nádherné.Občas se mně známé ptají, jestli mám řasy umělé, takže z mojí strany nadšení a obrovská spokojenost:-). Jmenuje se Aphro Celina Eyelash.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Díky za typ, já si nechávám dělat umělé řasy, takže určitě vyzkouším jen potřebuji vědět kde serum sehnat

Zdroj: diskuze Prodlužování řas komentář

Za rakovinou tlustého střeva stojí geny a špatná životospráva.

Českou republiku, Slovensko a Maďarsko spojuje nejen geografická blízkost a postkomunistická minulost. Maďaři, Češi a Slováci mají společnou i neblahou statistiku nádorů tlustého střeva. Jedním z vysvětlení by mohl být společný nezdravý životní styl, především špatné složení stravy, což je jeden z důležitých aspektů, který u nás stále z minula přetrvává. Dalším možným vysvětlením je genofond, který jsme si nějakým způsobem udrželi od praslovanských předků. Obrovská spotřeba smažených jídel a uzenin, kouření, stres a nedostatek pohybu pak míchají do střev koktejl, který nemůžou zvládnout jinak než bez následků.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Ano, cvičí se na tu stranu, kde je problém (v mém případě vpravo). U mě problémy pominuly již po prvním cvičení. Obrovská úleva.
Nejdříve se ve mně vše vzpouzelo, protože se vlastně položíte do polohy, která je nejvíc nepříjemná, které se snažíte vyhnout. Takže hlavu natočit 45 st. doprava (když je problém vpravo) a rychle si lehnout na záda. Během 2 - 5 vteřin dojde k masivní závrati, točí se vše kolem. Měla jsem strach, že budu zvracet nebo omdlím. Pomohlo mi soustředit mysl na to, že to přejde, že musím klidně a pravidelně dýchat, nezavírat oči a snažit se je i při těch "otáčkách" fixovat na jeden předmět. Oči nezavírat - je to mnohem horší. Taky ruce mírně tlačené k podložce do určité míry pomáhají uvědomovat si, že ležím, že se opravdu netočím. Nejhorší točení trvalo tak 30 vteřin, pak se zpomalovalo, až do úplného zastavení. Pak hlavu stále v leže rychle otočit doleva. Opět závrať, ale už ne tak hrozná a kratší. I po zastavení ležet ještě 1 minutu. Pak se překulit na levý bok a hlavu položit, aby se nos dotýkal podložky. ležet minutu a posadit se. Opět chvíli sedět.
Nakonec mi pocity po cvičení připadaly horší než cvičení. Bylo mi "slabo", nejisto, žaludek na vodě, jako po omdlení.
Závrať nebolí, ale je hrozně nepříjemná.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Sally Hansen lak na nehty

Popis:

Jak již bylo uvedeno laky na nehty jsou světovou jedničkou na trhu. Jejich velký výběr různých odstínů vám bude pravděpodobně způsobovat největší a jediný problém, se kterým se u těchto laků setkáte, nebude jednoduché si vybrat, nabídka je opravdu obrovská, ale až tento krok překonáte, pak už bude jen radost s těmito přípravky pracovat. V jedné lahvičce naleznete kompletní péči o vaše nehty, jako od profesionála.

Přednosti:

Velkou předností laků Sally Hansen je jejich nanášení, při nanášení vám štěteček nezanechává šmouhy a to především díky specielně vytvarovanému štětečku. Co ale oceníte u těchto laků úplně nejvíce a co bude skutečně na vašich nehtech vidět je, že z jedné lahvičky dosáhnete stejných výsledků, jako byste použili lak podkladový, posilovač nehtů, lak podporující růst nehtů, barevný lak a vrchní lak s leskem. Se Sally Hansen budou vaše nehty dokonalé.

Zdroj: Sally Hansen

Příčiny hemoroidů u dětí

Zatímco některé maminky si hemoroidy doslova „vytlačí“ při porodu a „vypěstují“ během těhotenství (zvyšuje se nitrobřišní tlak), u malých dětí k jejich vzniku přispívá například nevhodná strava a nedostatečný pitný režim. Obojí má za následek zácpu a přílišné tlačení při stolici. Maminky potom v dobré víře nechávají malé nešťastníky vysedávat na nočníku a mnohdy se jim snaží jejich „pobyt“ všemožně zpříjemnit – obklopí je hračkami, knížkami, jen ať se jim pěkně sedí. Ano, sedí se jim pěkně, ale dlouho! Což je obrovská chyba.

V některých případech je možné, že se na hlavní příčinu problémů malého pacienta nepřijde. U dospělých hraje určitou roli také dědičnost, charakter zaměstnání, nedostatek pohybu a nadváha. Svou roli sehraje, stejně jako u dětí, strava chudá na vlákninu (ovoce a zeleninu) a třeba i zakysané mléčné výrobky (probiotika), dalším rizikovým faktorem jsou časté průjmy či zácpa a v neposlední řadě též zmíněný nedostatečný pitný režim.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Princip uhlovodanové diety

Uhlovodanová dieta je založena na vysokém obsahu uhlovodanů a proteinů, navíc s nízkým obsahem tuku. Jí se pětkrát denně, porce jsou ale miniaturní. Proč vlastně uhlovodany? Jsou totiž nejdůležitějším zdrojem energie. Patří mezi ně cukry, škroby (chléb, těstoviny, brambory) a vláknina. Škroby tělu dodávají bílkoviny, minerály a vitaminy. Důležité je pít hodně vody a aktivně sportovat.

Dieta není úplně drastická, ale pokud jste zvyklí na normální stravování, bude to pro vás obrovská změna. Jí se sice pětkrát denně, ale porce jsou to opravdu miniaturní.

Vhodné potraviny při dietě: bílý jogurt, ovesná kaše ze sójového nebo rýžového mléka, čerstvá zelenina, celozrnné výrobky, semínka, libové maso, ryby (ne uzené), bylinky, brambory, ovocné a bylinkové čaje.

Nevhodné potraviny: cukr, sůl, sušenky, čokoláda, sušené ovoce, těstoviny, kravské mléko a většina mléčných výrobků, ostrá nebo kořeněná jídla, káva, alkohol.

Zdroj: Uhlovodanová dieta

Co je to chlorella

Chlorella je mikroskopická sladkovodní řasa. Svojí buněčnou strukturou se řadí mezi jednoduché jednobuněčné rostlinné organismy. Dalo by se říci, že tato forma zeleného organismu je startovním vývojovým stupněm ostatních složitějších zelených vodních organismů. Co je ale na Chlorelle tak prospěšné pro naše zdraví? Je to obsah jejich buněk. Ten je ovšem velmi dobře ochráněn před okolními vlivy. Chlorella má totiž své buňky obaleny vrstvou celulózy. Pro získání obsahu buněk je tedy zapotřebí tento ochranný štít deaktivovat, což je možné jen v laboratorních podmínkách. Kdybyste si chtěli Chlorellu někde nasbírat a sníst ji, tak si asi moc nepochutnáte, ale ani se do vašeho těla nedostane žádná z prospěšných látek. Celulózový obal buněk Chlorelly se v našem zažívacím traktu nerozloží a buňky Chlorelly v nezměněném stavu vyloučíme formou stolice do druhého dne po požití, což je obrovská škoda. V současné době se její buněčná stěna záměrně narušuje, aby mohla být plně využita. (Někdy se setkáváme se špatným pravopisem názvu této řasy a sice ve tvaru chlorela, chorella nebo chorela, ale správně má být chlorella.)

Zdroj: Chlorella, jako důkladná uklízečka našeho těla

Kdo je nejčastěji ohrožen?

Především jsou ohroženi lidé se sníženou imunitou, lidé, kteří právě prodělali či prodělávají jiné závažné onemocnění (například rakovinu, těžkou chřipku, zápal plic nebo HIV pozitivní). K propuknutí této nemoci může přispět i stres a těžká fyzická námaha.

Každopádně k propuknutí nemoci může dojít pouze v případě setkání s infekcí (od infikované osoby) nebo při přítomnosti příslušného viru v latentní formě v těle. Znamená to, že člověk, u kterého došlo k onemocnění, se právě od někoho nakazil nebo v minulosti prodělal plané neštovice.

Virus Varicella zoster po prodělání neštovic zůstává nadále v těle, podobně jako je tomu i u ostatních herpetických virů. Po vyléčení akutní nemoci se schovává nejčastěji v nervových uzlících podél páteře a čeká na možnost, kdy by se mohl reaktivovat. Pokud je dotyčný člověk silně oslaben, má virus jedinečnou příležitost propuknout v onemocnění, které se nazývá pásový opar. Stane se to tak, že se virus pomnoží v uzlině na úrovni určitého obratle páteře a způsobí tak zánět nervového vlákna, které z této uzliny vychází a přenáší vzruchy do periferních oblastí. Podrážděním určitých nervů, a zvláště jejich zánětem, vzniká obrovská bolest, která signalizuje, že v těle propukla nemoc.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Alternativy gelových nehtů

Gelové nehty jsou příjemnou alternativou pro ty z nás, které péče o nehty nebaví nebo se prostě nedaří. Můžete si je nechat udělat podle vašich představ a těšit se tak z nehtů, které by vám normálně jen tak nenarostly. Na druhou stranu je potřeba mít povědomí o rizicích, držet se kvalitních salonů a chodit pravidelně na doplnění.

Gelovým nehtům nejde upřít výhody, které přinášejí. Skoro až měsíc máte upravené nehty, o které se prakticky nemusíte nijak zvlášť starat. A to je opravdu obrovská výhoda. Navíc je můžete mít vytvarované podle svého vkusu a při zdobení se taky meze nekladou. Na gelových nehtech také daleko lépe drží lak, takže si můžete užívat lakování bez oprýskání.

Při pořízení gelových nehtů vás pilování přírodních nehtů nemine. Je třeba počítat s tím, že nehty po sundání gelových náhražek nikdy nebudou vypadat úplně hezky a následně jim musíte věnovat hodně péče, pokud chcete přejít zpátky na svoje přírodní. Chycení plísně je málo pravděpodobné, ale raději se přesto vyhněte pochybně vyhlížejícím podnikům a dejte i na doporučení známých a kamarádek. Přepilování nehtů je další nepříjemná nástraha, která vás může potkat. Samozřejmě si musíte každé tři týdny udělat čas na doplnění nehtů, jinak se riziko zlomení gelových nehtů rapidně zvyšuje. Pokud máte zdravé, hezky tvarované nehty, které nemají problém dorůst do potřebné délky, nemusíte o gelových nehtech vůbec uvažovat. Na druhou stranu je spousta žen, kterým se nehty lámou a od přírody je moc krásné nemají, takže jsou pro ně gelové nehty možnou volbou. A právě v tomhle bodě už je tu první dilema. Můžete buď věnovat nehtům maximální péči a pak je téměř jisté, že po čase slušně vypadat budou. Nebo zvolit tu snazší variantu a místo důsledného pravidelného pilování zajít do studia a mít upravené ruce hned.

Další možností je zakoupení setu Gel laků na nehty, které vydrží déle než běžné laky. Jejich hlavní výhodou je dlouhá trvanlivost na přírodních nehtech. Je to ideální řešení pro dámy, které si nechtějí lakovat nehty každý druhý den. Gel lakem se však nehty neprodlužují.

Zdroj: Alergie na gelové nehty

Levandule v péči o pokožku

Levanduli charakterizuje především její uklidňující vůně, která uvolňuje mysl a duši. Avšak levandule dokáže mnohem více. Levandulová silice má silné hojivé a antibakteriální účinky, proto by měla být nepostradatelnou součástí každodenní péče o tělo a duši.

Levandule má svůj původ v oblasti Středomoří a severní Afriky, odkud se díky svým vlastnostem postupně rozšířila do celé Evropy a části Asie. Latinský název LAVANDULA je odvozen od slova „lavare‟ neboli umýt. Pravá levandule má šedomodrou barvu a roste pouze v horských oblastech v nadmořské výšce nad 800 m. Mezi nejznámější pěstitele levandule patří Itálie a Francie, nejvíce jich najdeme konkrétně v okolí italského Piemontu. Možná se vám ve spojitosti s levandulí vybaví francouzská Provence a její pravidelné dlouhé řady keříků s temně fialovými květy. To ovšem nejsou lány levandule, ale rostliny lavandin. Její podobnost s levandulí je obrovská, avšak lavandin nemá léčivé ani zklidňující účinky. Rostlina je pouze silně aromatická a levnější, proto se používá k parfémování kosmetiky, prádla a mýdel.

Levandule obsahuje tyto látky: silice, třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. K léčení se (na rozdíl od využití v kuchyni) používá jenom květ levandule. Nálev z levandulového květu má tlumivé účinky na nervy, snižuje krevní tlak, působí mírně močopudně, tiší menstruační bolesti, stimuluje slinivku břišní a má blahodárný vliv na činnost střev i žaludku. Květ levandule se pro své zklidňující účinky přidává do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, při nespavosti, nervozitě a závratích. Masáže prováděné oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek. Tinktura, která obsahuje silice levandule, prokrvuje při vnějším použití pokožku, tudíž je vhodná na revmatismus, dnu, špatně se hojící rány, na popáleniny a záněty. Levandule má při aplikaci na kůži i ochranné účinky. V době morových epidemií se věřilo, že pokud si lidé budou mýt ruce ve vodě s levandulí, vyhnou nákaze. Pravdou je, že látky obsažené v levanduli chrání kůži před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů. Konečně sušené květy levandule se někdy přidávají do bylinných přípravků na ošetření problematické pleti (levandule pomáhá mimo jiné při léčbě akné nebo ekzému).

Zdroj: Levandule a recept na levandulové mýdlo

Čajovník australský

Takto bývá označována rostlina resp. strom kajeput střídavolistý (melaleuca alternifolia), který ale nemá s klasickým čajovníkem vůbec nic společného. Svůj název získal od charakteristického tvaru stromu do písmene „T“. Odtud T-tree, což bylo později zkomoleno na „tea“ tree. Patří do čeledi myrtovitých a v přírodě se vyskytuje pouze v jediné oblasti na světě – v bažinatých oblastech Nového Jižního Walesu v Austrálii. Je to stále zelený strom s výškou do 5 metrů. Jeho černý kmen je potažen bělavou kůrou, listy jsou lepkavé a bílé drobné květy tvoří husté klasy. Domorodí obyvatelé Austrálie znali léčivé účinky jeho listů již od dávných dob. Naopak pro bílé přistěhovalce byly tyto stromy plevelem a spousta jich byla vymýcena kvůli získání pastvin a půdy pro jejich farmy. Až v 19. století došlo k velkému rozmachu využití unikátního oleje získávaného destilací z listů těchto stromů, který se vyznačuje výraznou a nezaměnitelnou vůní trochu podobnou eukalyptu. Již australští vojáci za druhé světové války měli povinně olej ve svých lékárničkách. Po objevu penicilinu a jiných antibiotik ale upadl Tea Tree olej téměř v zapomnění. Naštěstí v posledních letech, kdy se stále více lidí přiklání k využití přírodní medicíny, se znovu objevuje i Tea Tree. A byla by obrovská škoda tohoto unikátu nevyužívat! Patří totiž k nejsilnějším přírodním antiseptikům. Dokáže si poradit a zničit široké spektrum bakterií, plísní, kvasinek, dokonce se osvědčuje i proti některým virům. Působí protizánětlivě, lze ho inhalovat při rýmě, kloktat při bolestech v krku, parodontóze i bolavých dásních, nanášet ho na opary, afty nebo místa poštípaná hmyzem. Podporuje hojení lehkých popálenin a drobných zranění, je vhodný při plísňových onemocněních kůže, nehtů, při vaginálních problémech. Představuje také účinný přírodní repelent, využívá se i jako prevence proti vším, hlavně u dětí (při mytí hlavy přidáte pár kapek do šampónu). Je součástí mnoha kosmetických přípravků (mýdel, sprchových gelů, šampónů i krémů). Vzhledem ke zcela unikátním vlastnostem by lahvička s Tea Tree olejem neměla chybět v žádné domácí lékárniče . Při jeho koupi dejte ale pozor na kvalitu. Optimální je, aby olej obsahoval cca 40% účinné látky tetraterpenu terpinenu.

Zdroj: Čajovník

Dostupnost

Dne 21. ledna 2013 udělila Evropská komise marketingovou autorizaci novému inzulinovému analogu degludec (Tresiba). Degludec je dlouhodobý inzulinový analog vyráběný firmou Novo Nordisk, který je distribuován pod obchodním názvem Tresiba. Patří mezi novou generaci dlouhodobě účinkujících inzulinových analog s vyrovnaným působením, u nichž pravidelnost aplikace dávky nemá výrazný vliv na kolísání glykemie.

Při modifikaci humánního inzulinu na dlouhodobý inzulinový analog degludec byla v molekule inzulinu odstraněna koncová aminokyselina treonin na pozici B30. Dále byl na arginin v pozici B29 navázán zbytek kyseliny glutamové, který je nutný pro tvorbu dimerů, společně s šestnáctiuhlíkatou mastnou kyselinou. Po aplikaci degludecu do podkožního tuku se vazebná místa uvolní a hexamery se vzájemně propojí, čímž vznikne multihexamer. Tato obrovská molekula se pomalu rozpadá na dimery a monomery, které jsou postupně a dlouho uvolňovány do krevního oběhu. Díky této pomalé absorpci se poločas účinku degludecu pohybuje kolem 24 hodin a doba jeho účinku kolem 42 hodin. Po celou dobu působení se degludec uvolňuje rovnoměrně a na rozdíl od jiných inzulinů nemá žádný vrchol působení.

Inzulin degludec je určen k léčbě dospělých pacientů s diabetem mellitem 1. typu i 2. typu. U diabetu 1. typu se přípravek kombinuje s rychle působícím humánním inzulinem nebo prandiálním inzulinovým analogem jako součást režimu bazál-bolus. V této kombinaci může být použit i u pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří jsou již na plné inzulinové léčbě pro vyčerpání sekrece endogenního inzulinu B-buňkami pankreatu nebo pro přítomné kontraindikace perorálních antidiabetik. U diabetiků 2. typu může být inzulin degludec použit i samostatně nebo v kombinaci s perorálními antidiabetiky.

Je určený k subkutánnímu podání jednou denně kdykoli v průběhu dne, přednostně ve stejnou denní dobu. Ovšem existují pacienti, u nichž aplikace ve stejnou dobu dne není možná. Takovou skupinou pacientů jsou především diabetici pracující ve směnných provozech, u nichž je nutno aplikaci inzulinu vzhledem k jejich dennímu režimu často posunovat i o několik hodin. Výše popsaný dlouhý účinek inzulinového analoga degludec ovšem umožňuje pacientovi výrazně uvolněný režim ve srovnání s aplikací humánního NPH-inzulinu, neboť stačí dodržet mezi dvěma aplikacemi inzulinu degludec rozestup 40 hodin (= maximální doporučený rozestup). Nezbytnou nutností je pak dodržet alespoň osmihodinovou prodlevu mezi dvěma aplikacemi inzulinu degludec (= minimální doporučený rozestup).

Flexibilní aplikaci inzulinu však ocení i ostatní pracující diabetici, u nichž se režim pracovního dne podstatně liší od režimu dne mimopracovního. Pacienti s diabetem v posledních letech také častěji než dříve cestují – ať již služebně či soukromě. Uvolněná aplikace degludecu jim komfortně umožní řešit problém, s nímž se až dosud obtížně potýkali – časový posun mezi jednotlivými státy a kontinenty.

Dlouhodobý efekt inzulinu degludec představuje také vyšší bezpečnost pro starší pacienty – přestože jej podají i o mnoho hodin později, jeho hladina je díky vytvořené zásobě stále dostatečná.

Zdroj: Tresiba inzulín


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP