Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY ZIMNICE PRŮJMU

OBSAH

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Nebezpečí při průjmu

Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi ZIMNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Fox.

Vytrhly mi koren+opravili kaz na 6vpravo. Zuby me už nebolí, ale už třetí den mám od odpoledních hodin zimnici bez teplot. Momentálně chodím na metadon, tak ráno když ho vypiji, tak zimnice zmizí, ale odpoledne se opět objeví a bez prášku na spaní bych ani neusnul. Je to normální? Jestli ano, tak jak dlouho to potrvá? No chystám se radši k doktorovy, jen mě zajímá jestli to někdo měl taky tak...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zimnice

Zimnice s bolestí břicha

Zimnice a bolest břicha mohou být příznakem intoxikace a střevní infekce. Doporučuje se použití absorpčních tablet (aktivní uhlí a podobně), které absorbují toxiny v těle.

Zdroj: Zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Okrajkova .

Dobrý den chtěla bych se zeptat před třemi dny u mě zřejmě začala střevní chřipka měla jsem dva dny teploty okolo 38 stupňů a bolesti a křeče v žaludku a břiše a průjem teď se to trochu zklidňuje dodržují dietu a pijí černý čaj a nepřímou minerálku Mattoni nic jsem proti průjmu nebrala tak se chci zeptat jestli jsem neudělala chybu v tom ze jsem třeba měla užívat endiaron proti průjmu mám obavy aby tam nezůstaly nějaké bakterie nebo nějaká infekce ve střevech nevím co mám teď dělat jestli to začít brát nebo už nemusím a čím upravit správnou funkci střev vodnaty průjem už nemam ale pevnou stolici taky ne můžete mi prosím poradit předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem u dospělých

Co znamená zimnice a bolest hlavy

Pocity zimnice mohou být vyvolány kromě horečnatých onemocnění infekčního původu také poruchami prokrvení nebo nervového zásobení (například při poruchách dynamiky a statiky páteře). Doporučuje se domluvit si vyšetření neurologem a ortopedem, případně angiologem.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi OBČASNÝ PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Na průjem se mi osvědčili probiotika Probiolact. Dal jsem si prášek ráno a večer a bylo po průjmu. Teď si ho dávám, když mi začne hučet ve střevech. Pomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Občasný průjem

Zimnice bez horečky

Zimnice je běžně způsobena nízkými vnějšími teplotami nebo měnícími se vnitřními teplotami, například když máte horečku. Když máte zimnici bez horečky, příčiny mohou zahrnovat nízkou hladinu cukru v krvi, úzkost nebo strach nebo intenzivní fyzické cvičení.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

prosím vás a co používáte na průjem, když vás to chytne... potřeboval bych radu... černému uhlí a podobně bych se rád vyhnul..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ruda.

Proti průjmu pomáhají sušené borůvky.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Zimnice a rakovina

Když rakovina způsobí horečku, vaše tělo se může nadměrně potit, když se snaží ochladit. V některých případech dochází k nočnímu pocení v důsledku léčby rakoviny, jako je chemoterapie, léky, které mění hormony, a morfin. Pokud se vaše noční pocení objeví kvůli rakovině, pravděpodobně zaznamenáte další příznaky.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Prášky sem užívala 2 dny. Bylo mě po nich tak strašně nevolno, pořád sem zvracela a bylo mě šíleně špatně... Prášky sem vysadila a je mě zase dobře... Fůj už nikdy!! A ta nálepka mě taky děsí :O

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuse.

Také špatná zkušenost,po 3 dnech užívání zimnice,teplota 39 a ukrutně mi bolí hlava.Vysadim ho protože to nedam.Ted je ráno a mam 38,to chci vidět přes den.
Lidičky neberte ho!!!!!!!!!!!!!!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Nedostatek spánku a zimnice

Nedostatek spánku může způsobit pocit, že vám běhá mráz po zádech. Během spánku tělesná teplota klesne na nejnižší bod uprostřed noci, když spíte. Takže pokud jste nedospalí, vaše tělesná teplota se možná snaží klesnout z těchto důvodů.

Zdroj: Každý večer zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Voda.

Dobry den, mam hrozny problem chodim asi tak 40krat za den na wc. Trva to jiz 3 den ze zacatku sem si myslel ze to je klasicky prujem, ale co jsem zjistil me prekvapilo tekla ze mne jen zluta voda.. Ted uz tece i bezbarva voda.. Vubec to ani nezapacha.. Co to je?? Prosim pomozte mi nejak co mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte průjem. Žlutá voda, která se pak změní na bezbarvou je pořád ještě normální průjem. Je potřeba bedlivě dodržovat pitný režim a každou návštěvu WC zapít sklenkou vody. Zároveň si naordinujte lék Endiaron a přípravek Smecta. Oboje koupíte v lékárně bez předpisu a užívejte to podle návodu, než vymizí příznaky průjmu. Také se snažte sníst netučná, ale vydatná jídla, například rýži s libovým masem. Můžete i běžné pečivo a ovoce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda

Každý večer zimnice

V tomto případě se může jednat o zimomřivost, která může být například projevem snížené funkce štítné žlázy či chudokrevnosti. Doporučují se laboratorní odběry cestou praktického lékaře. Jedná se o základní vyšetření k vyloučení zánětu, pomýšlet by se mělo i na sníženou funkci štítné žlázy, kde může být zimomřivost jedním z příznaků.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi ZIMNICE BEZ TEPLOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav roudny.

Před par dni jsem přišel k večeru s prace a asy za pul hodiny začali brnet ruce a vtom přišla zimnice bez teploty tráví 2 hod než to ustalo použil paralen brufen stalo to poprvé ještě nikdy jsem to nemnel pretim jsem přestal brát léky na vysoký tlak jeslí to stín nesouvisí děkuji za radu přejí heskej den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zimnice bez teploty

Domácí léčba zimnice

V domácích podmínkách můžete zimnici zvládnout pomocí těchto doporučení:

  • pijte hodně tekutin, abyste zůstali hydratovaní.
  • užívejte volně prodejné léky proti bolesti ke snížení nepohodlí.
  • odpočívejte.
  • užívejte acetaminofen pro úlevu od bolesti.
  • přikládejte vlhké, vlažné hadříky na čelo.
  • noste pohodlné oblečení.
  • mějte dostatek přikrývek, abyste se cítili pohodlně.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtin.

S průjmem mi úžasně pomohla probiotika Probiolact. Jeden den užívání a bylo po průjmu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanička.

Máme doma probiotika Probio. Dělají je i navíc s vitaminy. Při průjmových onemocněních neobo po antibiotichách sou fajn. Vyzkoušeli sme je na doporučení magistry v lékárně a teď je kupujem. Sou za dobrou cenu hlavně.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Zimnice z nedostatku vitamínů

Nedostatek vitaminu B12 a nedostatek železa mohou způsobit anémii a vést k pocitu chladu. Dobrými zdroji B12 jsou kuřecí maso, vejce a ryby a lidé s nedostatkem železa by měli konzumovat drůbež, vepřové maso, ryby, hrách, sójové boby, cizrnu a tmavě zelenou listovou zeleninu.

Zdroj: Každý večer zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA JAPAN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva SVOBODOVÁ.

Dobrý podvečer,
chlerellu užívám intenzivně, spolu se Zeleným ječmenem už 3-tí den.....
Všimla jsem si, jen, že nemám pocit hladu, cítím se plná, nemám ani chuť k jídlu, ve střevech mi to stále "bublá"....To jsem si říkala, že se čistí zážívání...
Ale dnes se u mě projevily příznaky chřipky - zimnice, bolest hlavy, zad, zvýšená teplota...Prostě bolí mě celý člověk...
Prosím, může to být způsobeno uživání chlerelly a nebo je to tím, že je nyní všude spousta chřipek a nachlazení...?
Děkuji za odpověď.
EVA (41 let, Zlín)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, tohle chlorellou není. Prostě jste se nakazila a k rozvinutí infekce by došlo i kdyby jste chlorellu neužívala. Teď po dobu příznaků virózy to vysaďte a začněte, až se budete chtít lépe. Chlorella často způsobuje průjmy, což ve spojení s hořečnatými stavy může vést ke kritické dehydrataci - odvodnění a to je nebezpečné. Soudním, že máte ráda detoxikaci, tak vězte, že viróza je také důležitým hráčem v tomto procesu. Při viróze se kašlem pročistí plíce, horečkou potní žlázy a bolestí svalů zase usazeniny ve svalech. Ač se vám to možná nezdá, tak chřipka je přirozený mechanizmus detoxikace těla, proto je také dobré netlumit přehnaně její příznaky, například zbytečně netišit produktivní kašel a nebo nesnižovat teplotu není li vyšší než 38,5°C. Držím vám palce ať to pěkně zvládnete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella japan nežádoucí účinky

Co je to zimnice

Zimnice jako příznak označuje pocit velmi nepříjemného chladu, kdy se člověk prostě nemůže zahřát. Kromě husí kůže se obvykle objevuje i svalový třes, který může dosáhnout podoby třesavky celého těla. Zimnice se objevuje při infekčních onemocněních. Typicky se vyskytuje také při malárii, a to v určitých intervalech, v některých těžších formách se objevuje i nahodile. Charakteristická je i pro žlutou zimnici a další tropické hemoragické horečky. V tuzemsku nám tyto choroby sice nehrozí, ale očkovat bychom se proti nim měli v případě, že se chystáme navštívit exotická místa. Zimnice je spojována také se sepsí, což je těžká komplikace zánětu, při níž dochází k selhávání orgánů. Na zimnici stejně jako na horečku pomohou antipyretika s protizánětlivým účinkem, což jsou nejrůznější nesteroidní protizánětlivé léky, z nichž velmi účinný je paracetamol a také antimalarika. Součástí léčby mohou být i studené zábaly a koupele. V případě, že je teplota pod 38 °C, tak se nesnižuje – pro tělo je žádoucí, aby se s nemocí vypořádalo samo. Objeví-li se zimnice s horečkou nad 38 °C, nasazují se léky po konzultaci s lékařem, doporučena může být také hospitalizace.

Zdroj: Zimnice

Meloun při průjmu

Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.

Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:

  • jablka,
  • třešně,
  • hrušky,
  • meruňky,
  • broskve,
  • sušené švestky.

Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.

Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:

  • bobule,
  • jahody,
  • citrusy,
  • ananas,
  • hrozny,
  • banány,
  • kiwi.

Zdroj: Meloun při průjmu

Babské rady co na průjem:

  • každou půl hodinu vypít hrnek jablečného moštu rozředěného s čistou vodou,
  • čtyřikrát za den vypít hrnek černého neslazeného čaje nebo lépe čaje z malinových listů,
  • vařená bílá dobře oloupaná rýže, která je prakticky bez vlákniny, pomáhá utišit průjem, rýže se jí půl hrnku vařené rýže každé dvě hodiny,
  • banány také dobře staví a navíc banány obsahují cenný draslík, který při průjmu zrychleně ztrácíme, bánany stačí dva za den,
  • oloupaná jablka nebo kdoule v množství 1/4 hrnku každoou hodinu, jablka je dobré nastrouhat,
  • jogurty s živými kulturami, s označením "active", v množství 1/2 hrnku dvakrát denně,
  • po dobu průjmu je třeba úplně vyřadit tuky a cukry a také umělé sladidlo sorbitol.

Zdroj: Léčba průjmu

Léčba průjmu souvisejícího s cukrovkou

Nejdůležitější součástí léčby průjmu souvisejícího s cukrovkou je kontrola hladiny cukru v krvi. Kontrola hladiny cukru v krvi může zabránit poškození nervů a zlepšit vaše příznaky. Výživový poradce vám může pomoci vytvořit nejlepší jídelní plán ke zlepšení vašich příznaků. Možná budete muset učinit tyto změny:

  • Jezte dostatek vlákniny, včetně celozrnných produktů. Nezapomeňte sledovat účinek sacharidů na hladinu cukru v krvi.
  • Pít více vody. Průjmem ztrácíte tekutiny.
  • Změňte zeleninu (nebo množství zeleniny), kterou jíte.

Mohou léky léčit průjem související s cukrovkou?

Váš lékař může doporučit léčbu průjmu. Léky proti průjmu mohou pomoci zastavit epizody průjmu. Mezi přípravky, které pomáhají lidem s diabetem nebo i bez něj, patří:

  • Difenoxylát a atropin (Reasec), dostupný na předpis.
  • Loperamid (Imodium), volně prodejný.
  • Vlákninové doplňky, jako je Psyllium, nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které mohou zahušťovat stolici pohybem střev.
  • Antispasmodické léky, které mohou snížit frekvenci stolice.

Pokud tyto léky nepomohou, váš lékař může doporučit léky zaměřené na lidi s diabetem. Tyto léky pomáhají zlepšit poškození nervů, které je primární příčinou průjmu souvisejícího s cukrovkou:

  • Injekce octreotidacetátu: Váš lékař podává tento lék injekcí. Může snížit frekvenci průjmů souvisejících s cukrovkou.
  • Selektivní antagonista receptoru serotoninu 5-hydroxytryptaminu typu 3 (HT3): Tyto léky někdy nazývané setrony léčí průjem. Mohou také pomoci při extrémní nevolnosti a zvracení.
  • Antibiotika a/nebo pankreatické enzymy: Tato kombinace může pomoci, pokud je příčinou průjmu bakteriální infekce nebo exokrinní pankreatická insuficience.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Recept na rehydratační roztok

Rehydratační roztok je plně dostačující k pokrytí příjmu tekutin, důležitých minerálů a energie v případě průjmu. Jeho osmotická vlastnost je lepší než u čisté vody, díky čemuž se lépe vstřebává přes střevní stěnu. Na přípravu jedné dávky roztoku budeme potřebovat půl litru pitné neperlivé vody, čtvrt kávové lžičky soli, polévkovou lžíci hroznového cukru (maltodextrin) a vymačkanou šťávu z jednoho celého pomeranče. Vše smícháme a necháme rozpustit ve vodě. Podává se po malých doušcích dle chuti.

Nedoporučuje se u velmi malých dětí a kojenců!

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Zimnice a bolest svalů

Opožděná svalová bolest se zimnicí nejčastěji postihuje začátečníky, kteří několik týdnů či měsíců necvičili a poté si dají bez přípravy náročný trénink či jinou sportovní aktivitu. V takovém případě se připravte na několik protrpěných dní s bolestí v celém těle. Postihnout může i jedince, kteří si bez uvážení naloží mnohem víc, než na co je tělo zvyklé – zde však bývají bolesti pouze lokální a kratší. Svalová horečka také signalizuje, že cvičíte správně a tělo se přizpůsobuje na ještě namáhavější trénink. Dáte-li mu v tu chvíli dostatek živin, potřebnou regeneraci a dlouhý spánek, zcela jistě v příštím tréninku překonáte výkon z toho předešlého. I když se zdá, že některými postupy lze stav namožení o trochu zmírnit, bezpečně odezní zařazováním pravidelného odpočinku, ale i díky pravidelnému sportování nebude tak intenzivní jako v případě příležitostných pohybových aktivit.

Zdroj: Zimnice


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP