Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČÍM PŘILEPIT LÁTKU K PEVNÉMU MATERIÁLU

OBSAH

Charakteristika vitamínu B9

Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.

Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).

Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:

  • 40 g pšeničných klíčků
  • 75 g sóji
  • 200 g špenátu
  • 250 g ořechů
  • 650 g jahod
  • 6 vejcích

Zdroj: Vitamín B9

Diskuze

V diskuzi OSMODRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel R.Stodůlka.

Dobrý den ,pane magistře.Lze systém Osmodry použít i v případě,kdy má základové zdivo svislou hydroizolaci z nevodivého materiálu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze OsmoDry

Brýlové čočky PNX

Poměrně vhodným řešením pro brýlové čočky je nový materiál na trhu, který zaručuje vysokou bezpečnost a pohodlí nošení. Čočky vyrobené z materiálu PNX jsou téměř nerozbitné a na rozdíl od skla i velmi lehké. Uživatelé brýlí si tedy již nemusí zvykat na nadbytečnou zátěž na svém nose. PNX brýlové čočky jsou skvělým řešením pro sportovce anebo pro naše ratolesti. Nespornou výhodou materiálu PNX je fakt, že nevykazuje žádné zkreslení a zaručuje dokonalý vizuální obraz bez barevných vad. Tento materiál stoprocentně chrání oči před škodlivým UV zářením, je odolný vůči chemikáliím a poškrábání a zaručuje dokonalé zobrazení a ostré vidění.  

Na našem trhu nejde o žádný nedostupný materiál a poměrně hodně optiků dává přednost vysoké kvalitě a všestrannému použití brýlí s čočkami PNX. 

Zdroj: Výběr správných brýlových čoček

Diskuze

V diskuzi CLIP IN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamula.

Při prodlužování vlasů preferuji clip in. Metoda je cenové dostupná a pokud si pořídíte clipy z dobrého materiálu, tak vydrží.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adina.

O clip in jsem slyšela, kamarádka nakupuje u www.vlasy-levne.cz, mají kvalitní materiál.

Zdroj: diskuze Clip in

Čím odstranit silikon z dlaždic, skla, laku nebo zdi

Odstranit silikon z dlaždic nebo kachliček je možné buď speciální mechanickou škrabkou, nebo chemicky za použití gelu či pasty. U laku je vhodné použít pouze chemické prostředky, aby nedošlo k poškození znečištěného materiálu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Diskuze

V diskuzi KOTNÍK - PÍŠTĚL PO OPERACI - VYNDÁNÍ OSTEOSYNT.MATERIÁLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Zdravím, po operaci - odstranění osteosyntetického materiálu z vnějšího i vnitřního kotníku se mi na vnějším kotníku v pooperační ráně udělala tzv. píštěl. Naštěstí mi zabral inadine, kterým mi docela dobrá doktorka na Fifejdách při kontrole a převazu, kotník převázala. Přestalo to bolet, nemusím brát tuny panadolu/ibalgin bych nebrala, je to žíravina na žaludek, nechápu proč to furt nabízejí v tv reklamách ti podvodníci/
takže v úterý snad vyndají i stehy z rány. Na vnitřním kotníku v pohodě, stehy vyndány, zhojeno OK.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kotník - píštěl po operaci - vyndání osteosynt.materiálu

Výdrž revitalizace

Revitalizace paruk je závislá na zacházení s parukou. Také záleží, z jakého materiálu je paruka provedena. Pokud budete postupovat dle návodu, budete se dlouho těšit z krásné paruky.

Zdroj: Revitalizace paruk

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.

Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.

- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.

- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko

- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání

- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.

Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Pryč s pocením nohou

Extra síla pro cibulový obklad

Existují okolnosti, kdy je zapotřebí cibulový obklad nahřát, například při léčbě překrvení plic. Pro toto použití je nejlepší vložit obklad a fixační látku do trouby a dostatečně zahřát. Obklad může být udržován v teple i během působení pomocí termoforu.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa obsahuje účinnou látku dabigatran, které nijak nevadí užívání Mucosolvanu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Co znamená disperzní

Disperzní lepidla jsou tekuté nebo pastové konzistence a jejich základem je disperze částic polymerů ve vodě. Je to hustá bílá tekutina, která po zaschnutí zprůsvitní. Po jejím vsáknutí do porézního materiálu a následném odpaření a zaschnutí již lepidla vodě velmi dobře odolávají. Neobsahují organická rozpouštědla a jsou ekologická. Používají se k lepení papíru, dřeva, textilu, tapet, kůže, a podobně. Mezi nejznámější patří Herkules, tyčinková lepidla, Disperkol, Patex, Den Braven, Tenyl, Prity, Ponaly, Duvilax, Samson a další.

Disperze je směs dvou nebo více nemísitelných kapalin, materiálů, které tím, že jsou dispergovány (rozmělněny) na velmi malé částečky, jsou schopny existovat pospolu, aniž by se od sebe oddělily, a to díky vzájemným fyzikálním silám (ne chemickým vazbám). U lepidla je to směs vody a organického lepidla, které se používá na lepení savých materiálů, přičemž voda postupně přejde do lepeného materiálu nebo se odpaří a zůstane lepidlo.

Lepidlo se nanáší pomocí štětce, špejle nebo z tuby na jednu ze spojovaných ploch. Spoj je pevný, pružný a odolává vodě. Není vhodné nanášet ho ve větší vrstvě. Pokud lepený spoj nahřejete či napaříte, můžete ho rozebrat. Po nanesení nechejte krátce zavadnout, přiložte k sobě lepené věci a zafixujte alespoň na 12 hodin. Díky možnosti ředění vodou můžete štětec a znečištěná místa od lepidla snadno umýt. Pozor však na zaschnutí lepidla. Pak už se odstraňuje obtížněji.

Pro použití disperzních lepidel platí zásada, že nejméně jedna z lepených stran musí být savá. Vodní složky se potřebují vsáknout do jedné, ale nejlépe obou lepených ploch, a teprve pak dochází k pevnému spojení. Disperzní lepidla nelze používat pro lepení skla, slepování plechů či plastů. Po vytvrdnutí většina z nich zprůhlední, spoje jsou pevné a houževnaté a také pružné.

Disperzní lepidlo Samson patří mezi moderní česká lepidla, která pevně spojí jak dřevo, tak i lamino nebo MDF desky. D2 je vhodný k lepení dřeva, syntetických desek, překližky, lepenky, papíru, kartonu. D3 k lepení dřeva, syntetických desek, parketových a lamino plovoucích podlah. Některá disperzní lepidla lepí i vlhké dřevo, spoje jsou velmi pevné a neporuší je ani mořská voda. Občas se dokonce stane, že dřevo praskne, ale někde dál od spoje, protože ten drží.

Jestli se chystáte lepit větší plochy, vyplatí se vám dát si práci s úpravou podkladu. Příprava materiálu před lepením patří k nejdůležitějším technologickým operacím. A také bývá někdy zdlouhavá a pracná, ale péče věnovaná celému procesu, se vždy vyplatí.

Herkules je nejznámější lepidlo určené pro lepení papíru, korku, kůže, dřeva a dřevovláknitých materiálů. Je vhodné pro domácnost, dílnu i pro modeláře. Je ředitelné vodou a zasychá po 15 minutách.

Dispercoll D2 je vhodný k lepení měkkého i tvrdého dřeva. Používá se pro lepení spárovek, k lepení dřeva na jiné pórovité materiály a univerzální lepení (dýha, překližka, dřevotříska, papír, karton). Lepidlo nemění barevný odstín dřeva, ale kovy obsažené ve dřevu mohou v některých případech způsobit barevné změny slepu.

Dispercoll D3 je vhodný k lepení dřevěného nábytku do vlhkého prostředí, k výrobě venkovních oken a dveří, k lepení plovoucích podlah ve spoji pero-drážka, parket, k lepení tvrdých masivních a exotických dřev. Lepidlem lze lepit od +5 °C. Doba zasychání 7–8 minut. Lepidlo je vodou ředitelné.

Pattex Wood Standard slouží k lepení všech druhů dřeva, kůže, papíru, lepenky, textilu a polystyrenu. Pattex Parket je speciálně určen na lepení pero-drážek u plovoucích parket, laminátových podlah, dřevotřískových desek.

Pattex Wood Super 3 je určen k lepení dřeva a příbuzných materiálů, které jsou vystaveny vyšší vlhkosti nebo krátkodobému působení vody. Vhodné pro montážní lepení oken, dveří a schodů, ale i nábytku. Vhodný pro interiér a exteriér.

Zdroj: Disperzní lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNA OD PROPOLISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolínka.

Nevíte někdo čím bych mohla vyčistit potřísněnou látku od propolisu? Zkoušela jsem to prát v pračce s normálním práškem a nepodařilo se mi to odstranit. Budu ráda za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Včely sbírají propolis z pupenů stromů a rostlin a používají ho jako těsnění malých mezer ve včelím úlu. Propolis je tmavě hnědá pryskyřice, která je velmi lepkavá a má tendenci znečistit oblečení a další materiály, se kterými přichází do styku. Propolis je rozpustný v alkoholu a také právě pomocí něj lze skvrny z textílií dostat. Nejdříve je potřeba z látky mechanicky odstranit co nejvíce propolisu, co to jde. Použít je k tomu možné lžíci nebo příborový nůž. Pak látku ponořte na 20 minut do technického lihu s obsahem alkoholu okolo 90% nebo více. Pak tkaninu vyndejte a znovu seškrábněte rozředěný propolis. Namočení do lihu a seškrábnutí opakujte ještě jednou. Pak si připravte dokončovací pastu ze sypkého prášku na praní a tekutého čističe na skvrny v poměru 3:1. Tuto pastu naneste na skvrnu od propolisu a důkladně ji vetřete do tkaniny, kterou pak namočte na půl hodky do vařící vody. Po této době tkaninu vyndejte a vymáchejte ji ve vařící vodě. Znovu naneste dokončovací pastu a nechte ji na prádle působit jdenu hodinu bez namáčení. Pak tkaninu vymáchejte v horké vodě a vyperte běžným způsobem v pračce na vysokou teplotu.

Zdroj: diskuze Skvrna od propolisu

Mýtus druhý: Kontaktní čočky jsou velmi nepohodlné

Je pravda, že zejména starší typy kontaktních čoček mohly být po dlouhém nošení nepohodlné. V době dnešních měkkých a moderních materiálů jsou již kontaktní čočky pohodlné pro každý typ oka.

Zdroj: Mýty o kontaktních čočkách

Diskuze

V diskuzi MŮŽE BÝT ALERGIE NA OČNÍ ČOČKY PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ERTELOVÁ JAROSLAVA.

Dobrý den.Mám dotaz ve vašem Nadpisu. Operace šedého zákalu mi byla provedena v srpnu 2016 a na druhé oko v listopadu 2016. Před operací jsem žádné alergické problémy neměla. Jsem těžce tělesně postižena na vozíku se svalovou dystrofii a od paní doktorky z neurologie mám z jejího hlediska oči v pořádku a doporučila mi na alergii na oční čočky co mám v očích v operovány. Oči mám plné slz a z nosu mi teče. Mám velký problém s lékařem co by mi měl dělat test na ty čočky,že musí tu čočku mít z jakého je to materiálu,ale to si myslím,že to tak není,protože mi lékař z oční kliniky vše ofotil z jakého materiálu čočky jsou. Budu ráda,když mi odpovíte na můj dotaz. Předem děkuji Se srdečním pozdravem Ertelová Jaroslava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ERTELOVÁ JAROSLAVA.

Dobrý den.Mám dotaz ve vašem Nadpisu. Operace šedého zákalu mi byla provedena v srpnu 2016 a na druhé oko v listopadu 2016. Před operací jsem žádné alergické problémy neměla. Jsem těžce tělesně postižena na vozíku se svalovou dystrofii a od paní doktorky z neurologie mám z jejího hlediska oči v pořádku a doporučila mi na alergii na oční čočky co mám v očích v operovány. Oči mám plné slz a z nosu mi teče. Mám velký problém s lékařem co by mi měl dělat test na ty čočky,že musí tu čočku mít z jakého je to materiálu,ale to si myslím,že to tak není,protože mi lékař z oční kliniky vše ofotil z jakého materiálu čočky jsou. Budu ráda,když mi odpovíte na můj dotaz. Předem děkuji Se srdečním pozdravem Ertelová Jaroslava

Zdroj: diskuze Může být alergie na oční čočky po operaci šedého zákalu

Mýtus první: Kontaktní čočky se mohou přilepit k oku

Každý oční lékař vám poskytne dlouhou řadu rad a tipů, které mohou být při odstraňování čočky z oka velmi nápomocné. Každou kontaktní čočku lze z oka vyjmout, chce to jen malou dávku trpělivosti. Pravidelným nošením kontaktních čoček získáte také praxi, která vám umožní poradit si s každou situací.

Zdroj: Mýty o kontaktních čočkách

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU BRÁT ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Mám nedostatek barviva a mám brát železo. Mohu když beru eliguis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis a železo je možné užívat společně. Eliquis obsahuje účinnou látku apixaban a jeho účinky nejsou nijak ovlivněny železem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Kam za námořnickou módou?

Seženete téměř všechno. Trička, boty, šaty, kabelky, různé doplňky. Proužek už není jen modro-bílý, ale obchody nabízejí bezpočet pruhovaných kombinací a barev. Proužky zkrátka letí na všechny způsoby. Pokud byste však chtěli vsadit na trochu neotřelé klasiky s originálním ručním provedením a vysokou jakost materiálu, je třeba přeci jen trochu hledat.

námořnické šaty

Zdroj: Námořnická móda patří k létu

Poradna

V naší poradně s názvem NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nejlepší by bylo dohodnout se se svým lékařem na změně léků, protože dosavadní léčba u vás nestačí. K dispozici jsou i další preparáty, které by mohly zmírnit vaše nepříjemné pocity. Když ucítíte lékařův nezájem, tak zajděte k jinému. Před návštěvou si sepište seznam léků, které jste doposud užíval a v jakém dávkování. Váš problém se určitě dá řešit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Hofman.

Dnes si zkusím dám neurol a uvidím mám za to že tělo potřebuje tuto látku, není podle mě náhoda že neurol mě byl v září vysazen a na to jsem měl v říjnu silnou úzkost

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Lepení ulomených zubů

Pokud dojde k ulomení zubu a máte jej schovaný, tak jej vezměte s sebou na zubní pohotovost. Doma si zlomený zub sami přilepit nemůžete, jelikož na vytvrzení lepidla je třeba modrá vytvrzovací lampa. Oba okraje zubu se nejprve naleptají, aby se zdrsnil povrch, poté se nanese lepidlo a vytvrdí.

Zdroj: Lepidlo na zubní náhradu

Dámské kalhotky Superman

Kalhotky Superman jsou vyrobeny z kvalitního materiálu v kombinaci bavlny a polyesteru. Kalhotky jsou bezešvé a jsou dostupné v několika barvách. Tyto kalhotky jsou vyhledávány především velmi mladými slečnami, čímž se stávají vhodným námětem na velmi originální dárek.

Zde můžete vidět kalhotky Superman.

Zde je cena kalhotek Superman.

Zdroj: Oblíbené kalhotky

Co dělat, když vypadne korunka

Představte si tuto situaci: kousnete, ale na jazyku ucítíte něco zvláštního a hrudkovitého. Vaše koruna se uvolnila a pohybuje se v ústech.

Pokud se vám to stane, nejdůležitější je vylovit korunku z úst, abyste ji mohli vzít k zubaři. Je tu šance, že to dokáže vyčistit a přilepit ji zpátky do pusy.

Zavolejte zubaře a domluvte si schůzku. Budete muset buď korunku vyměnit, nebo získat novou. Zeptejte se svého zubaře, zda existují nějaké další speciální pokyny, které byste měli dodržovat až do návštěvy jeho ordinace.

Někteří zubaři mohou navrhnout, abyste zkusili korunku znovu přilepit na její místo. Nejprve byste museli jemně vyčistit vnitřek korunky zubní pastou. Poté pomocí dentálního lepidla nebo pomocí žvýkačky bez cukru dočasně přilepte korunku zpět na její místo na čelisti. Můžete použít i dočasný zubní cement, který si můžete koupit v lékárně nebo objednat na internetu.

Dokud nezískáte svou novou korunku, měli byste se také snažit být opatrní při jídle a vyvarovat se žvýkání na straně, kde máte tuto uvolněnou korunku. Stravu složte z měkkých potravin a tekutin, dokud ji nebudete moci vyměnit.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Kalhotky Calvin Klein

Kalhotky Calvin Klein jsou dámské luxusní kalhotky. Kalhotky jsou vyrobeny z velice příjemného materiálu, díky němuž nejsou vůbec cítit na těle. V horní části kalhotek je jemný překlad látky, díky kterému prádlo krásně drží na těle a přitom „neřeže“. V boční části kalhotek je tištěný nápis Calvin Klein.

Zde můžete vidět kalhotky Calvin Klein.

Zde je cena kalhotek Calvin Klein.

Zdroj: Oblíbené kalhotky

Charakteristika molybdenu

Molybden je důležitý pro toxické metabolity, tvorbu genetického materiálu, ochranu před volnými radikály, stabilitu zubů. Optimální denní příjem molybdenu činí 0,05 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka molybdenu je obsažena v:

  • 60 g sójové mouky
  • 100 g červeného zelí
  • 2 vejcích
  • 250 g brambor

Nedostatek molybdenu způsobuje zakrnělý růst, akumulaci toxických metabolitů, poškození buněk, zubní kaz. Zdrojem molybdenu jsou obiloviny, luštěniny, vejce, brambory, zelí, mléčné výrobky, droby.

Zdroj: Stopový prvek molybden

Ošetření zubu po vypadnutí korunky

Poté, co se vaše korunka uvolní, zubař prohlédne místo korunky i korunku samotnou.

V závislosti na integritě korunky a stavu vašich úst se bude muset rozhodnout, zda korunku znovu připevnit, nebo vytvořit korunku novou.

Pokud potřebujete novou korunku a váš zub je poškozený, zubař bude muset váš zub připravit, což může znamenat pilování zubu nebo přidání výplňového materiálu k jeho vybudování. Poté zubař nainstaluje dočasnou korunku, aby získal čas pro výrobu nové korunky.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP