Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FIALOVÁ SKVRNA NAKŮŽI

OBSAH

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KONOPNÁ MAST MENTOLKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fialová.

Mám bolesti svalů. Mohu použít Mentholku konopné mazání když užívám warfarin_?
Děkuji
Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastičky nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Příčiny boreliózy

Borrelia burgdorferi je původcem tohoto onemocnění. Do lidského těla se tato bakterie dostává vškrábáním výkalů anebo kousků rozdrceného klíštěte do těla či kousnutím a přisátím klíštěte. Vytvoří se červená skvrna s blednoucím středem v okolí kousnutí klíštětem a celkově toto onemocnění trvá poměrně dlouhou dobu, tedy i několik let. Přisátím nakaženého klíštěte dojde k nákaze u 30 % lidí a u 5–10 % se dále rozvinou i příznaky boreliózy. Je důležité klíště z místa přisátí co nejdříve odstranit, protože spolehlivý čas pro dostatečný přenos borelií je 48 hodin, ale i po 24 hodinách je přenos možný. Doba přisátí tedy v tomto případě hraje velmi důležitou roli z hlediska nákazy.

Zdroj: Borelióza

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVA PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Fialová.

Mohu jíst čerstvé meruňky a švestky dále zakysané jogurty a mléko jestlže užívám lek varfarin? Děkuji za odpověd.Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Švestky obsahují vyšší množství vitamínu K a proto by se při Warfarinu měly konzumovat jen v malém množství - do 250 gramů za den. Meruňky jsou na tom trochu lépe, těch si můžete dopřát maximálně půl kila za den. Pokud jsou plody sušené, tak smíte jen poloviční množství než je zde uvedeno. Mléko a jogurty můžete podle chuti, protože ty Warfarin moc neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi CHIRURGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Fialová.

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat, kolik stojí operace šantu(PSS)? Děkuji
Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Papadaki.

Dobrý den
Včera mi zjistili u mojí fenecky barzoi nádor na kosti doporučení amputace celé končetiny nebo uspání,chci se zeptat narovinu pokud se rozhodnu pro amputaci kolik stojí jaká je rekonvalescence a postupy,...a zdali mi někdo zaručí že už se to nevrátí...moji fenecce je letos v září 7 let

Zdroj: diskuze Chirurgie

Tmavá skvrna na oční skléře

Když je na bělmě nějaká skvrna, je výrazná kvůli bílému pozadí. Proto upoutá vaši pozornost většinou během okamžiku, kdy se objeví. Takže, pokud jste jedním z těch, kteří nedávno objevili skvrnu na oční bílé oblasti nebo na bělmě, jak se tomu správně říká, pak je zde to, co o tom potřebujete vědět.

Obvykle jsou tyto pihy nebo skvrny neškodné, ale pokud se objevily náhle z čista jasna, pak je vhodné poradit se s oftalmologem, protože by to mohlo být také příznakem něčeho vážnějšího například rakoviny.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Poradna

V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.

Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pampeliška -kořen a warfarin

Sítnice

Sítnice je vrstva tkáně, která se nachází v zadní části oka. Tato část oka snímá světlo a posílá obraz do mozku. V centru této nervové tkáně je skvrna. Sítnice poskytuje ostré centrální vidění, potřebné pro čtení, řízení a vidění jemných detailů. Poškození sítnice může mít vliv na zrak, a některá poškození mohou být tak závažná, že způsobí slepotu. Příklady poruch sítnice jsou následující:

  • Makulární degenerace
  • Diabetické onemocnění oka
  • Odchlípnutá sítnice
  • Makulární zvrásnění
  • Makulární díra
  • Pavučiny

Foto sítnice

Zde je několik fotografií, které zachycují poškozenou sítnici.

Zdroj: Nemoci očí

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialova.

dobrý den mate někdo zkušenost s léky?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Proč je klíště nebezpečné

Nebezpečí klíšťat spočívá v přenosu nebezpečných nemocí, z nichž nejčastější jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

Lymskou boreliózu způsobuje bakterie, příznakem onemocnění je typický zvětšující se a uprostřed blednoucí červená skvrna (erythema migrans). V pozdějších stadiích se projevuje postižením nervového a kardiovaskulárního systému. Léčba se provádí podáním antibiotik.

Klíšťová encefalitida je nemoc virového původu a kromě přisátého klíštěte se jí lze nakazit i konzumací nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Nemoc zasahuje centrální nervovou soustavu a těžší případy mohou mít za následek i ochrnutí, poruchy motorické koordinace a soustředění či snížení intelektuálního výkonu. Proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování.

Další onemocnění přenášená klíštětem jsou ehrlichióza, babezióza, bartonelóza, rickettsióza.

Zdroj: Klíště

Diskuze

V diskuzi UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Fialová.

Mám dobré zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev, používám Denk - mit z DM drogerie. Když dávám bílé prádlo a přidám pár kousku barevného, vložím 1 ubrousek. Prádlo se nezabarví a ubrousek se zabarví barvou barevného prádla. nelze použít víckrát, aspoň jsem to nevyzkoušela. Fialová

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

První stadium boreliózy

V prvním stadiu nemoci po inkubační době, která trvá od 14 do 23 dnů, vzniká červená, nebolestivá skvrna na kůži, o velikosti asi 5 cm a všeobecně jsou projevy nemoci mírné, takže jim nakažený nevěnuje až takovou pozornost. V průběhu dalších dnů se mohou skvrny objevit na jiném místě na těle a mohou být i menší velikosti.

Projevy: červený okrouhlý flíček v místě přisátí klíštětem, v centru vybledlý, zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy, bolesti svalů a zad, nevolnost a zduření lymfatických uzlin.

Léčba a komplikace v prvním stadiu: V tomto stadiu je infekce snadno léčitelná vhodnými antibiotiky. Problémem této fáze je neobjevování se skvrn na kůži, to znamená, že se infekce šíří v těle skrytě a pacient ani netuší, že je nemocí již nakažen. Není zde diagnostika, pacient je v podstatě bez příznaků.

Zdroj: Borelióza

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Pinguecula v oku

Pinguecula je definována jako nažloutlá skvrna na bělmu oka, vypadá jako „rosolovitý výrůstek na bělmu“. Je často umístěna na straně oka blíže k nosu a jeví se jako „cysta na očním bělmu“. Nejedná se o nádor, ale jde o hyperplastické ztluštění spojivky. Obvykle má trojúhelníkovitý tvar a žlutobělavou barvu. Vzniká hyalinní degenerací subepiteliálního kolagenu. Vznik pravděpodobně souvisí s působením fyzikálních faktorů, hlavně s UV zářením, a s věkem. Původně se lidé domnívali, že jde o hromadění tuku. Odtud také název odvozený od tučňáků. Většinou nepůsobí žádné obtíže.

Léčba

Není nutná specifická léčba. Při dráždění lze aplikovat lubrikantia, chirurgické řešení se nabízí v případě potíží s nošením kontaktních čoček či z kosmetických důvodů. Pokud se zvolí léčba chirurgická, odstraňuje se pinguecula vyříznutím v případě, že je tak nápadná, až se jedná o kosmetickou vadu.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pinguecula.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Jak odstranit propolisové skvrny z textilu

K odstranění propolisu z textilu je vhodné použít škrabku. Pokud je propolis už zaschlý, je možné použít nejprve vlhký hadřík, který propolis navlhčí a pak jej lze teprve odstranit pomocí škrabky nebo nožíku. Poté poškozené oblečení nechte namočené v horké vodě po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby se pokuste odstranit zbytky propolisu. Pokud se vám nepodaří takto odstranit vše, naneste na oblečení prací prášek, který vetřete do materiálu. Jakmile tak učiníte, znovu vložte oblečení do horké vody a nechte ho tam po dobu dalších 20 minut. Poté vymáchejte oblečení v horké vodě, aby došlo k odstranění pracího prášku a dalšího množství propolisu. Posléze opět naneste prací prášek a nechte oblečení po dobu jedné hodiny ležet, již bez vody. Nakonec dejte oblečení do pračky a vyperte je obvyklým způsobem. Jakmile je hotovo, skvrna od propolisu by měla být pryč.

Zdroj: Jak odstranit skvrny od propolisu

Diskuze

V diskuzi ORCHIDEJE DRUHY FIALOVA ORCHIDEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Chci se optat,zda je tato orchidej jedovata,dekuji Lenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Orchideje druhy Fialova orchidej

Melanom pod nehtem

Nejnebezpečnější formou kožní rakoviny je takzvaný maligní melanom. Ve většině případů vzniká v mateřském znaménku. Melanom je maligní nádor kůže vycházející z pigmentových buněk – melanocytů. Většinou začíná jako drobná pigmentovaná ploška, která se však trvale zvětšuje, zpočátku jen plošně. Je-li tenčí než 1 mm, nemá ještě schopnost metastázovat. Když se chirurgicky odstraní, je pacient bezpečně vyléčen. Pokud ovšem začne růst do výšky, hrozí metastáze, které míří do uzlin a vnitřních orgánů. Rychlost růstu je různá, u někoho je to rok, u jiného tři až čtyři roky. Existují i typy melanomů, které rostou hned do výšky. Ještě ošidnější je výskyt pod nehtem ruky nebo nohy. Tento typ se nazývá akrolentiginózní melanom. Jde o formu velice vzácnou, přesto se nesmí podceňovat, jelikož pacienti s podnehtovým maligním melanomem mají velice špatnou prognózu.

Pokud máte tmavou skvrnu pod nehtem ruky či nohy a vzpomínáte si, že jste se do tohoto místa udeřili, jedná se pravděpodobně o takzvanou stínku neboli podnehtovou modřinu. Pokud si však na zranění nevzpomínáte, je třeba tomuto projevu věnovat zvýšenou pozornost. Je nutné především sledovat, zda tmavá skvrna odrůstá společně s nehtem, či nikoliv. Jednoduše to poznáte sami, když si okraj skvrny označíte na nehtu vrypem a po měsíci si nehet znovu prohlédnete.

Když tmavá skvrna odrůstá zároveň s nehtem, jedná se pouze o podnehtovou modřinu, pokud nehet odrůstá a skvrna zůstává stále na stejném místě, měli byste navštívit dermatologa. Nezapomínejte, že pozorování vyžaduje alespoň měsíce, jelikož nehty rostou pomalu. Například nehet palce na dolní končetině odrůstá 6 měsíců i déle. Pokud však máte jakékoliv pochybnosti, navštivte dermatologa ihned a neztrácejte čas.

Obecně varovným signálem je špatné hojení prasklin nebo znamének. Maligní melanom je přitom považován za jeden z nejagresivnějších a nejzhoubnějších nádorů vůbec. Nejčastěji jsou tímto nádorem postiženi lidé středního a mladistvého věku. Jako jiné kožní nádory i tento se vyskytuje častěji u lidí se světlou pokožkou a vlasy.

Zdroj: Rakovina kůže pod nehtem

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Drahuše.

Mám samečka Betty od ledna včera se mu na jednom oku udělala bílá vypouklá skvrna jako krupička jinak je čilí občas se skovává ale to je normální prosím o radu

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Příznaky a jak se pozná rakovina dásní

Ne vždy si lidé nejčasnějších varovných příznaků rakoviny dásní sami všimnou, a proto jsou velmi důležité pravidelné prohlídky u zubního i praktického lékaře. Váš zubní lékař je vyškolen, aby uměl rozpoznat časné varovné příznaky rakoviny dásní. Kromě pravidelných prohlídek byste však měli k zubnímu lékaři zajít také vždy, když si všimnete některého z následujících příznaků:

  • bolák na rtu, dásni nebo uvnitř úst, který snadno krvácí a nehojí se;
  • boulička nebo ztluštění tváře, které cítíte při dotyku jazykem;
  • ztráta citu nebo znecitlivění v jakékoli části úst;
  • bílé nebo červené skvrny na dásních, na jazyku nebo uvnitř úst;
  • obtížné žvýkání nebo polykání jídla;
  • bolestivost nebo neobjasněná bolest v ústech nebo pocit, že se vám něco zachytilo v krku, aniž byste znali příčinu;
  • otok čelisti, který způsobuje, že zubní protézy nesprávně dosedají;
  • změna hlasu.

Obrázek rakoviny dásní

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina dásní.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Příčiny a typy skvrn

Tyto skvrny na rozdíl od znamének jsou spíše léze nebo névy, většinou ploché nebo mohou být mírně vyvýšené buď v černé, růžové nebo hnědé barvě. Někdy může být tento névus také bez pigmentace. Tento névus se také může vyskytovat ve tkáni pod sítnicí, ale k jeho zobrazení je potřeba speciální lampy.

Skvrny na očním bělmu mohou být také pigmentové nádory, přičemž tyto skvrny nebo pihy bývají většinou neškodné. Nejběžnějším z očních nádorů jsou vrozené névy, kromě jiných jako spojivkový melanom a melanóza. Névy jsou způsobeny pigmentovými buňkami nebo nadměrným růstem melanocytů. Většina lidí, kteří mají névy, je má od narození nebo se objevují v raném dětství. Obvykle nemusí být skvrna patrná až do puberty, protože v tomto věku se stává větší a tmavší.

Primárně získaná melanóza se obvykle vyskytuje u lidí se světlou pletí a také náhle, nejvzácnější formou je spojivková melanóza, která se vyskytuje buď náhle, nebo jako primárně získaná melanóza.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Rakovina oka

Typické příznaky rakoviny oka jsou:

  • Stíny, závěsy, plováky/kroucené čáry v zorném poli;
  • Nové nebo zhoršující se rozmazané vidění, často pouze jednoho postiženého oka;
  • Zvětšující se tmavá skvrna v oku;
  • Částečná nebo úplná ztráta zraku;
  • Vykulené jedno oko;
  • Bulka na víčku nebo v oku, která se zvětšuje;
  • Bolest v oku a kolem oka (vzácné).
Tyto příznaky mohou být také způsobeny méně závažnými očními stavy, takže nemusí být nutně známkou rakoviny. Pokud však pociťujete některý z výše uvedených příznaků, okamžitě navštivte svého očního lékaře.

Menší léze jsou obvykle pozorovány lékařem kvůli změnám. Měnící se nebo větší léze by vyžadovala biopsii, aby se vyloučilo zhoubné onemocnění.

Někdy se léze skrývají za víčkem. Ty lze snadno přehlédnout a vyžadují pečlivé vyšetření biomikroskopem.

Lékaři se domnívají, že existuje souvislost s celoživotní akumulací UV záření nebo sluncem. Významný důvod, proč jsou sluneční brýle nutností pro všechny pacienty. Všichni pacienti používající solárium by měli nosit ochranné brýle proti UV záření.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Modřina na dásni

Modřina na dásni je v podstatě hematogenní pigment. Jedná se o pigment, který vzniká rozkladem krevního barviva. K hematogenní pigmentaci dochází například při traumatech, kdy se pacient kousne do tváře (například po anestezii). Dalším příkladem jsou hematomy, ekchymóza, purpura. Vzácnou příčinou ukládání pigmentů hematogenního původu je hemochromatóza, což je dědičná choroba, která se projevuje zvýšeným ukládáním železa v těle. Projevem této nemoci v dutině ústní je šedomodrá pigmentace patra a sliznice tváří.

Jak se pozná rakovina dásní

Rakovina dásní se vyskytuje na rtech (obvykle na spodním rtu), uvnitř úst, na zadní straně hrdla, na mandlích nebo na slinných žlázách. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen a její výskyt je nejpravděpodobnější u osob starších 40 let. Klíčovým rizikovým faktorem je kouření v kombinaci se silným alkoholismem. Pokud není včas odhalena, vyžaduje rakovina úst chirurgický zákrok, ozařování nebo chemoterapii. Může být smrtelná; přibližně v 50 % všech případů je doba přežití pacientů kolem pěti let. Tato špatná prognóza je částečně způsobena nerozpoznáním počátečních příznaků – klíčovým předpokladem úspěšné léčby rakoviny úst je její včasné odhalení.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Skvrna od klíštěte

V případě nákazy lymskou boreliózou od infikovaného klíštěte se na kůži objevují červené okrouhlé skvrny. Zarudnutí na kůži, které vzniká jako znamení nákazy lymskou boreliózou, se latinsky nazývá erythema migrans a může se na kůži objevit v průběhu jednoho dne až jednoho měsíce poté, co bylo klíště přisáté. Ne každé zčervenání, které v místě přisátí pozorujeme, však musí ohlašovat tuto infekci. Nejčastěji vypadá erythema migrans jako červený kruh s vyblednutím v centru. Kruh mívá většinou pět až šest centimetrů v průměru, ale někdy je jeho průměr tak veliký, že zasahuje přes celý trup nebo končetiny a v okolí místa přisátí se nachází široká zóna centrálního výbledu. V takových případech erythema migrans snadno unikne naší pozornosti, protože se obvykle zaměřujeme pouze na bezprostřední okolí místa, kde bylo klíště přisáto. Ačkoliv je centrální výbled pro erythema migrans velmi typický, existují také z tohoto pravidla výjimky. Například ve Spojených státech, kde se při nákaze uplatňuje jiný druh boreliózy než v České republice, nemusí být centrální výbled vždy přítomen. Infekce se pak projeví jen kruhovým homogenním zčervenáním kůže. Důležité také je, že erythema migrans se nemusí objevit pokaždé, když na nás klíště přeneslo nákazu. Proto i když v místě přisátí nenajdeme žádné kožní projevy, nesmíme se nechat falešně uchlácholit. Nákaza je možná i v takovém případě.

Otázku, zda raději navštívit lékaře, nebo počkat, zda skvrna nezmizí, si v takovém případě položí hodně lidí. Flíček, který se velmi často objevuje v místě přisátí klíštěte, ve většině případů naštěstí neznamená nákazu lymskou boreliózou. Takový „neškodný“ flíček je většinou velmi drobný a může být i mírně vyvýšený nad okolní kůži. Obvykle se jedná pouze o místní zánětlivou rekci, reakci kůže na přisátí klíštěte a na látky, které v místě přisátí klíště uvolnilo do kůže. Protože typické zarudnutí – erythema migrans – je spolehlivým ukazatelem nákazy, vyplatí se místo přisátí klíštěte sledovat a kontrolovat ještě měsíc po odstranění klíštěte. Pokud se v místě objeví podezřelé zarudnutí, máte jistě důvod navštívit svého lékaře a požádat jej o provedení testu na boreliózovou infekci.

Zdroj: Klíště

Co znamená ohraničená žlutá skvrna

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka o velikosti špendlíkové hlavičky s hustým výskytem fotoreceptorů (zrakových buněk), která zajišťuje jasné, ostré vidění detailů. Žluté zbarvení nazývané „pigment skvrny“ je výsledkem nahromadění luteinu a zeaxantinu, což jsou látky s antioxidačními účinky, velmi důležité pro výživu oka. Jejich koncentrace je v makule tisíckrát vyšší než v krvi. Patří do velké skupiny rostlinných pigmentů nazývaných karotenoidy, díky kterým se v ovoci a zelenině vyskytuje žluté, červené a oranžové barvivo.

Některá onemocnění související s poškozením žluté skvrny jsou velmi vážná a mohou způsobit až oslepnutí. Častá je makulární degenerace neboli degenerace žluté skvrny, což je onemocnění zraku, které postihuje převážně osoby starší 50 let. V 90 % se pak jedná o takzvanou stařeckou makulární degeneraci, která je charakteristická výskytem u osob nad 50 let. Méně častou formou je degenerace žluté skvrny jako součást Stargardtovy nemoci u dětí a mladistvých.

Postižený jedinec vidí v zorném poli šedou nebo černou skvrnu, která se nazývá centrální skotom. Rovné linie bývají deformovány, nemocný vidí tvary předmětů jinak, než ve skutečnosti vypadají. Tyto příznaky, kterým se obecně říká zprohýbané vidění, jsou projevem takzvané vlhké (exsudativní) makulární degenerace. Ta většinou nastupuje velmi rychle a v případě neléčení může dojít až ke ztrátě zraku.

Naproti tomu pokud příznaky nastupují postupně, to znamená, že dochází k problémům s viděním za tmy nebo za šera, k vyblednutí barev a k rozmazávání písma (obtíže se čtením), jedná se o takzvanou suchou makulární degeneraci. Na tu bohužel neexistuje žádná léčba. Udává se, že drtivá většina nemocných (až 90 %) trpí právě suchou (atrofickou) formou degenerace žluté skvrny.

Základem diagnostiky makulární degenerace je Amsler mřížkový test, který se skládá z pravidelné mřížky, v jejímž prostředku se nachází černý puntík. Na něj se pacient snaží zaostřit. Zdravý jedinec vidí všechny čáry z mřížky rovné, nemocnému degenerací žluté skvrny se jeví jako deformované.

Léčba degenerace žluté skvrny je velmi problematická. Na suchou formu makulární degenerace neexistuje spolehlivá léčba, takže pacientům nezbývá než užívat potravinové doplňky s obsahem luteinu, vitamínu E, zeaxantinu a zinku. Naproti tomu vlhká forma makulární degenerace se léčit dá. Mezi způsoby léčby patří například speciální injekce na potlačení růstu nových cév (anti-VEGF terapie). Dalšími možnostmi jsou také fotodynamická terapie a transpupilární termoterapie (léčba diodovým laserem), které ovšem nelze využít přímo v místě žluté skvrny, protože laser spolu s novými cévami zničí i samotné buňky žluté skvrny, což vede ke zhoršení zraku. Makulární degenerace je jednou z nejčastějších příčin úplného oslepnutí. Proto by měl každý dbát na zdravý životní styl, vyhýbat se tučným potravinám, nekouřit a při slunění používat kvalitní sluneční brýle.

Hlavní roli v prevenci vzniku makulární degenerace hraje vyvážená strava, ochrana očí před intenzivním světlem a vyhýbání se již zmíněným rizikovým faktorům. Lidský organismus si nedokáže sám vyrobit pigmenty žluté skvrny, zejména lutein a zeaxantin, a je tedy odkázán na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidů má brokolice, kapusta, špenát, listový salát. Ochranu zajišťují i antioxidanty, a to vitamín C a E spolu se stopovými prvky (zinek a selen). Důležitý je rovněž přísun omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin z mořských ryb, vlašských ořechů a sóji. Přirozené obranné mechanismy lze posilovat i doplňkovou léčbou ve formě tabletek (doplňky výživy obsahující lutein, zeaxantin, některé zahrnují i vitamíny C, E, zmíněný zinek, selen či extrakt z borůvek).

Zdroj: Žlutá skvrna v oku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP