Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SLACHA NA CHODIDLE

OBSAH

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zybněk.

Dobrý den, občas se mi udělá vodnatý puchýřek na chodidle. Nijak to nebolí ani nesvědí. Pokud ho propíchnu vyteče "voda" . Po několika dnech se mi oloupe kůže postižená puchýřkem. Dělá se to jak na chodidle tak i mezi prsty (většinou mezi palcem a druhým prstem ) . Jedná se o plíseň ? je na čase navštívit lékaře ?

děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Co je kostní ostruha

Kostní ostruha je výrůstek na okraji kosti způsobený abnormálním namáháním a natahováním okolních vazů nebo šlach. Obvykle se to nejčastěji vyskytuje v patě, i když kostní ostruhy se mohou objevit i jinde v chodidle.

Kdykoli se struktura měkké tkáně, jako je vaz, šlacha nebo kloubní pouzdro, přichytí ke kosti, může se vyvinout kostní ostruha.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Poradna

V naší poradně s názvem ODUMŘENÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nechápu pojem odumřená šlacha .... co se tedy stane s postiženým místem, ( např. holeň), kde došlo k odumření ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odumřelá šlacha se nejčastěji objevuje v místě úponu kosti a šlachy. Zde dojde k nekróze na šlaše a organizmus ji začne vnímat už ne jako šlachu, ale jako cizí tkáň a započne proti ní obranný proces, který se projevuje zanícením a otokem kolem odumřelé šlachy. Tento stav se neustále zhoršuje a zvyšuje se bolestivost v místě odumření. Odumřelá šlacha se musí operativně odstranit a nahradit novým materiálem, jinak se zánět bude dál rozšiřovat a mohl by zachvátit celou oblast, která by se pak nedala léčit jinak než, uříznutím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Bolest chodidla v klidu

Bolest chodidla v klidu může signalizovat natažené drobné svaly na chodidle nebo můžete mít začínající ostruhu, případně zánět podélně příčné klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem CERNY UTVAR NA UKAZOVACKU NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel D.T..

Dobry den, je to cca 3 mesice, co jsem zpozorovala na ukazovacku na chodidle cernou kulicku. Myslela jsem si, ze to je jen priskripnuta kuze a shluk krve. Postupem casu se to o malicko zvetsilo a zacalo pri chuzi bolet. Nevite prosim, co to muze byt? Prikladam fotografii.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji co nejdříve tuto skvrnku vyšetřit dermatoscopem v ordinaci kožního lékaře. Bez tohoto vyšetření bude jakákoliv snaha o diagnózu marná. Neodkládejte to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé skvrny na obličejina cele

Zajímavosti

Slovo šlacha má své zajímavosti, tak například:

Skloňování slova šlacha

Slovo šlacha je podstatné jméno, rod ženský

Skloňování:

  1. Nominativ: šlacha x šlachy
  2. Genitiv: šlachy x šlach
  3. Dativ: šlaše x šlachám
  4. Akuzativ: šlachu x šlachy
  5. Vokativ: šlacho x šlachy
  6. Lokál: šlaše x šlachách
  7. Instrumentál: šlachou x šlachami

Šlacha anglicky

Latinsky se šlacha nazývá tendo a anglicky tendon nebo sinew.

Šlachová pochva

Na místech, kde se šlachy stýkají s jinými vnitřními strukturami těla, jsou šlachy umístěné ve šlachových pochvách - obalech s dvojitou stěnou vyplněnou tekutinou, v níž kloužou a promazávají se. Při přirozeném stárnutí či dlouhodobém výkonu stejného pohybu mazivová tekutina vysychá a pokud nedojde k jejímu doplnění, vrstvy pochvy se o sebe začnou bolestivě odírat za praskavého zvuku (tzv. krepitace, známé při praskání kloubů prstů).

Zdroj: Oteklá šlacha

Diskuze

V diskuzi PUCHYRE NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den ,

mam dotaz,
jsem diabetik na inzulinu a pred tremi dny jsem si na plazi u more protrel chodidlo az se vytvoril dost velky puchyr ktery praskl ...
je lepsi ranu ocistit, namazat masti a nasledne zalepit a nebo nechat otevrenou na vzduchu ?
bohuzel si ted nemohu dovolit delasi dovolenou, takze potrebu poradit co je lepsi moznost, kdyz nohy musim pouzivat ... Diky za radu Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.

Já bych spíše vyhledal ambulantní chirurgickou pomoc, anebo zamazat to višnovou mastí

Zdroj: diskuze Puchyre na chodidle

Achillova pata/ Achillova šlacha

Achillova šlacha se nachází na noze, kde působí jako spojka mezi lýtkový svalem, svalem dvojhlavým lýtkovým, svalem chodidlovým a patní kostí. Obvykle se o ní hovoří také jako o „Achilovce“. Achillova šlacha se nenachází jen v blízkosti paty, ale vede zhruba od poloviny lýtka až k patě. Jedná se o úponovou šlachu trojhlavého svalu bérce, která je velmi silná. Achillova šlacha je velmi důležitá pro chůzi a běh, díky ní totiž dochází k pohybu v kotníku (pohyb špičky nohy k podložce), což je velmi častý a náročný pohyb (při běhu a chůzi má vliv na odraz), a proto je velmi důležité, aby tato šlacha byla pevná (dokonce se jedná o nejpevnější šlachu v lidském těle). Protože je tato šlacha velmi často zatěžovaná, může někdy dojít k jejímu přetížení (často se to stává u sportovců, kteří se před výkonem nerozcvičí, nebo pokud přecení své schopnosti), které pak vede k přetržení, nebo k natržení této šlachy.

Zdroj: Achillova pata

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHYRE NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Udržujte poranění v čistotě a v suchu. Pod náplastí by se to pařilo a vznikaly by zde choroboplodné mikroorganizmy. Pečlivě vyměňujte ponožky a kontrolujte stav hojení. Kdyby se to zanítilo, tak použijte višněvského balzám a lehce to ofačujte. Když se to do 10 dnů nezahojí, tak běžte na kožní.

Zdraví Cempírek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Díky za odpoved ... budu se tim ridit ;)

Zdroj: diskuze Puchyre na chodidle

Bolest bříšek na nohou

Bolest bříška na chodidle mohou způsobit sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“. Jde o drobné útvary ve šlachách, které obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Často se vyskytují u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk.

zapomněl jsem dodat že plísní jsem trpěl před těmito puchýřky .. tak jsem právě předpokládal že toto může být další projev plísně ..

děkuji

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Léčba

Základní léčbou je omezení pohybu svalu, jehož šlacha je postižena. Nejlepším postupem je fixace. K jejímu provedení lze užít obvaz, ortézu nebo sádru. Jako pomocné látky jsou používané chladivé masti. Pro urychlení opravy tkáně, a tak ukončení zánětu napomáhá zlepšení prokrvení. K tomu se používá fototerapie neboli léčba světlem. Postižená šlacha je ozařována světlem o určité vlnové délce. Po zhojení šlachy je doporučována rehabilitace. Chirurgická léčba spočívá v odstranění postižené části šlachy. Hlavním mezníkem v léčbě je tedy především klid. Pokud jej nebudete dodržovat, hrozí rozvoj komplikací, který spočívá v rozšíření zánětu na okolní tkáň. Nebezpečné je ale zejména postižení vlastních kolagenních vláken šlachy zánětem. Při nejhorším průběhu dojde k odumření šlachy. Odumřelá šlacha musí být chirurgicky odstraněna.

Zdroj: Oteklá šlacha

Diskuze

V diskuzi DETOX PHARMA RECENZE NÁPLASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Mám na jednom chodidle lupenku. Je možné použít jednu náplast,nebo nalepit druhou náplast jinde.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Taky mám palmoplantární psoriázu a detoxikační náplasti jsem použila i na místech, kde se mi kůže olupuje. Normálně jsem je snesla. Zkuste to taky a podle pocitů to když tak sundejte a používejte jen na zdravé noze, kdyby vás to nějak dráždilo.

Zdroj: diskuze Detox pharma recenze náplasti

Příčina sesamoiditidy

Sesamoiditida je obvykle způsobena nadměrným používáním šlach, které interagují se sezamskými kostmi na chodidle. Běžci, tanečníci a sportovci to mívají z příliš procvičovaných pohybů, které přenášejí váhu na bříško chodidla. Lidé, kteří nosí vysoké podpatky, kteří mají velmi vysoké klenby nebo velmi ploché nohy nebo kteří chodí s vytočeným chodidlem směrem dovnitř, to mohou dostat třeba jen z chůze. Vzácně to může být také vedlejší účinek dny.

Zdroj: Sesamoiditis

Příznaky kostní ostruhy v chodidle

Kostní ostruhy jsou často asymptomatické a samy o sobě nepotřebují léčbu, mohou však být součástí jiných léčených stavů. Poměrně často bolest souvisí spíše s měkkou tkání, která se váže na kostní ostruhu a oblast, než se skutečnou kostní ostruhou samotnou.

Pokud je kostní ostruha dostatečně velká, může vyvíjet tlak na okolní měkké tkáně a třít se v botě, což může způsobit otok měkkých tkání, zarudnutí a zánět.

Zdroj: Alobal na ostruhy

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Plantární fasciitis

Plantární fascie je silný pás tkáně na chodidle nohy. Velmi častou příčinou bolesti paty je právě její poškození. Namáháním a přetěžováním totiž často dochází k zánětu plantární fascie.

Příčiny: Namáhání, nošení vysokých podpatků, nevhodná obuv, deformity nohou a obezita.

Příznaky: Bolest a citlivost pod patou, která je horší po odpočinku. Bolest se objevuje, pokud stojíte na špičkách nebo jdete po schodech. Objevuje se také po běhu a baletu.

Komplikace: Tvorba deformace patní kosti.

Léčba: Odpočinek, cvičení, injekce, protetika a občas chirurgie.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Natržená Achillova šlacha

Natržená Achillova šlacha se léčí podobně jako její ruptura. Rozdíl je právě v tom, že u natržení, nebyla všechna vlákna šlachy přetržena, a tak lékaři obvykle nohu znehybní prostřednictvím sádry nebo ortézy do doby než dojde k tomu, aby vlákna šlachy opět srostla, což obvykle trvá zhruba 6 týdnů. Během léčby je nutné, aby byla noha zatěžována co nejméně, a proto obvykle pacient v této době využívá k chůzi berle. Po sundání sádry bývá nutná opět rehabilitace, protože za těch několik týdnů svaly na noze oslabily a je potřeba začít s pohybem nohy opatrně, aby se vlákna šlachy zcela nepřetrhla. V některých případech i natržená vlákna šlachy bývají řešena operativně. Natržení Achillovy šlachy je stejně bolestivé jako její ruptura a pokud bolest ani po rehabilitaci při sportu nepřestává, lékaři pak obvykle doporučují daný sport zcela vynechat.

Zdroj: Achillova pata

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Vyšetření při pálení chodidel

Nejdříve je potřeba stanovit příčinu, proč se stalo, že se pálení v chodidle objevilo. Cílem je pak danou příčinu odstranit. Zbavte se nevhodných bot, zredukujte hmotnost, pokud trpíte obezitou. Pod odborným dohledem fyzioterapeuta se naučte správným pohybovým stereotypům, cvikům pro posílení nožní klenby i měkké techniky na uvolnění. Dobrý ortoped nebo podiatr vám vyrobí vložky do bot na míru. V případě zánětu plantární fascie se doporučuje klid, analgetika, ledování dané oblasti. Od bolesti a k urychlení hojení dopomůže i kinesiotaping plosky nohy. V těžších případech (například u patní ostruhy) se doporučuje elektroléčba, zejména ultrazvuk nebo laser předepsaný lékařem.

Našim nohám nejvíce pomůže, když o ně budeme řádně pečovat, ať už v oblasti hygieny, cvičení, nebo koupí zdravotní obuvi. Ulevme jim od celodenního sezení, stání a nakonec i běhání. Zkuste se naboso projít v trávě, písku či po oblázkové pláži. Senzomotorická stimulace je pro chodidlo velmi příjemná a účinná!

Zdroj: Pálení chodidel

Sesamoiditida

Sesamoiditida je specifický druh tendonitidy - zánětu šlach - který se vyskytuje na bříšku nohy. Šlachy v chodidle mají v sobě zapuštěné malé sezamské kůstky, které se mohou zanítit spolu se šlachami. Dvě sezamské kůstky velikosti hrášku jsou umístěny pod kloubem palce nohy, kde poskytují páku, když šlachy zatěžují bříško chodidla. Činnosti, které často přenášejí váhu na bříško chodidla – včetně běhu, tance a chůze na vysokých podpatcích – mohou tyto šlachy a kosti přetěžovat a způsobit zánět a bolest.

Zatímco většina kostí v těle je spojena s jinými kostmi, sezamské kosti jsou jedinečné v tom, že jsou spojeny pouze se šlachami. Při pohybu interagují se šlachami a jsou vystaveny stejnému stresu ze stejných pohybů. Sezamské kosti existují na chodidlech, rukou a kolenou, ale sesamoiditida se vždy týká kostí chodidel. Tyto kosti nesou dodatečnou zátěž tlumení nárazů z chůze. Sesamoid blíže středu chodidla, mediální sesamoid, nese více této zátěže a je častěji postižen, ale může být postižen i tibiální sezamský sval.

Zdroj: Sesamoiditis

Natažená Achillova šlacha

Součástí zánětu v Achillově šlaše bývá i dané natažení Achillovy šlachy, které je velmi bolestivé a projevuje se otokem v oblasti natažení. K natažení Achillovy šlachy obvykle dochází při nevhodném pohybu při sportovní aktivitě, často také v důsledku špatného či žádného rozcvičení.

Zdroj: Achillova pata


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP