Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SNIŽUJE GREP CUKROVKU

OBSAH

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: diskuze Červená oční víčka

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Diskuze

V diskuzi JAK SE UŽÍVÁ JABLEČNÝ OCET NA NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

mám cukrovku typu 2 a píchám si inzulín.pomuže mi jablečný ocet aspon trochu snížit cukr a jak to mám užívat. děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se užívá jablečný ocet na na cukrovku

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Bioslim na cukrovku

Pokud užíváte nějaké léky na cukrovku, musíte být pod lékařským dohledem. Trpíte-li cukrovkou a začnete s užíváním Bioslimu příliš brzy, může dojít k dramatickému snížení cukru v krvi, proto tento přípravek používejte vždy jen po předchozí domluvě s lékařem. Obvykle je lepší začít užívat léky v malém množství a to pak zvyšovat podle potřeby než riskovat zbytečně vysoké dávkování léků.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Diskuze

V diskuzi NEMÁM CUKROVKU A NEUROPATII ANO. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Trpím na velké neuropatické bolesti nohou od kolen dolů,hlavně kotníky a chodidla.Byla mě zjištěna v Brně Bohunicích.Léky žádné specielní,jen si nechávám napsat Doretu a Indometacin čípky.Nesnáším Lyriku.V noci nespím,bolí to i ve dne a snižuje to celkovou radost ze života.Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Šimmerová.

Dobrý den, trápí mě neuropatie, která vznikla po chemoterapii. Prosím o informaci, co mi v tomto případě může pomoci. Dále mám zájem o zaslání rehabilitačních cviků, které by mi mohly pomoci.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Neuropatie

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Jak působí čaj z bobkového listu na cukrovku

Bobkový list obsahuje asi 3 % silic, glykosidy, partenolid, éterické oleje, třísloviny a hořčiny a je prospěšný při cukrovce 2. typu, kdy snižuje hladinu cukru v krvi. Byliny obecně mívají příznivý vliv na náš organismus, a to platí i o bobkovém listu, ovšem nic se nesmí přehánět. A samotné byliny bez úpravy životního stylu vám nepomohou.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem IVETAAZDENEK@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Prosím o radu jak se dělá čaj z olivových lístku dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na čaj z olivových lístků
Vezměte 10-20 zralých nepoškozených olivových listů ze zdravé rostliny. Důkladně je opláchněte ve vodě a mírně osušte. Mokré lístky umístěte na suchém a chladném místě po dobu 3 až 7 dní, dokud nebudou zcela vysušeny. V případě potřeby pak vezměte 10 až 15 sušených olivových listů na šálek vody a dejte je do nádoby vařit na 5 minut. Sejměte z plotýnky a nechte ještě listy plavat v převařené vodě po dobu 2-3 minut, dokud tekutina nedostane krásnou zlatavou barvu, pak teprve podáváme. Můžete přidat cukr, pokud si přejete. Čaj se dá pít teplý, ale vynikající je i studený.
Ještě zmíním léčivé účinky:
- snižuje krevní tlak
- snížuje predispozice ke krevním sraženinám (posiluje účinky Warfarinu)
- léčí cukrovku
- léčí infekce virové, bakteriální a plísňové

Zdroj: diskuze Ivetaazdenek@email.cz

Rybí tuk na cukrovku

Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že pokud se k lékům proti diabetu užívá ještě jedna tobolka rybího tuku, tak se tím výrazně zvyšuje léčivý účinek těchto léků a lépe se pak léčí diabetes mellitus.

Zdroj: Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte +

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Test na cukrovku z moči

DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.

Dávkování a způsob užití

Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava vaclová.

Může byt příčina kvasinek u může,prot že má cukrovku?
Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přemnožení kvasinek souvisí s imunitou. Je-li oslabená první co na tělo zaútočí jsou kvasinky. Zvýšená glykemie rovněž přispěje k rozvoji kvasinek. Řešením je držet krevní cukr na správné úrovni vhodnou dietou nebo inzulínem. Na postižených místech použít mast Clotrimazol 2 krát denně, a když se situace do týdne nezlepší, navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky u mužů

Další čaje na cukrovku

Na cukrovku 2. typu se doporučuje například přírodní bylinný čaj Diamel.

Přírodní čaj na cukrovku je vytvořen z osmi vhodně zkombinovaných přírodních bylin, které pomáhají při diabetu, ale také pomáhají odbourat cholesterol. Účinné přírodní látky působí zevnitř a pomáhají nastartovat proces přirozené regenerace. Přírodní medicína používá několik bylin ke zmírnění poruch metabolismu cukrů. Tato čajová směs je vyrobena z 8 nejlepších bylin, které příroda nabízí. Byliny ve vzájemné spolupráci podporují metabolismus cukrů, snižují hladinu cukru v krvi a regenerují buňky slinivky. Slinivka reguluje hladinu inzulinu v těle. Čaj obsahuje účinné látky, které podporují vyplavování nežádoucích sloučenin z těla a omezují tak příznaky diabetu a přidružených onemocnění.

Příprava: Do šálku nasypte 1–2 čajové lžičky směsi a zalijte 3 dl vařící vody. Nechte 10 minut odstát, sceďte a bez přidání sladidel popíjejte!

Doporučená denní dávka: 1–2 sklenice nalačno nebo mezi dvěma jídly. Při užívání doporučujeme neustále kontinuálně monitorovat hladinu cukru v krvi, přestávka není nutná. Pokud se během kúry objeví neobvyklé pocity, je nutné kúru přerušit a obrátit se na odborníka.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě musí rozdělit velká jídla na dvě menší a jíst každé tři hodiny i před spaním. Ve stravě je nutné omezit cukr a sladké věci. Pít hodně vody a vynechat alkohol a pivo. Pravidelně a často by měl pít zázvorový čaj a jíst kysané zelí. Podrobné informace získáte tady: www.cukr-v-krvi.cz/c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Citrusové plody a Warfarin

Velkým nepřítelem léků je grep, nežádoucí účinky mají ovšem všechny citrusové plody. Platí přitom jednoduché pravidlo, že čím větší plod, tím vyšší účinek na léky má. A jak je to s Warfarinem? Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Toto zjištění ukazuje, že ovocné šťávy mohou nepříznivě ovlivňovat účinky i jiných léků. Z tohoto důvodu by lékaři předepisující Warfarin měli pacienty vždy upozornit na konzumaci citrusových plodů a sledovat u svých pacientů mezinárodní normalizovaný poměr (INR) častěji. Preventivním opatřením u pacientů užívajících Warfarin je podstoupit INR měření asi 2 až 7 dní po zahájení nebo změně jakékoliv bylinné léčby. Při užívání Warfarinu je také možná interakce s brusinkovým džusem.

Citrusové plody konzumované opravdu v malém množství při užívání Warfarinu nevadí. Doporučuje se však nezapíjet lék Warfarin džusy z citrusů. Léky je lépe zapíjet čistou vodou.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantšek Černý.

Dobrý den.Mám dotaz zda můžu použít CYMBALTU 60mg.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Frantšek Černý.

Mám cukrovku 3typu .Jak mám dávkovat Cymbaltu. Černý

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Přírodní léky z grapefruitu

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Jedná se o křížence jamajské odrůdy pomeranče a indonéského pomela. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený.

Základem úspěchu výtažku z jadérek grapefruitu (Citrus paradisi) je vysoký obsah bioflavonoidů, spolu se základní látkou, která vykazuje silné účinky zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Přírodní flavonoidy ulehčují trávení, očišťují organismus, posilují odolnost, předcházejí nachlazení, infekcím a zápalům, zlepšují krevní oběh a zvyšují odolnost sliznic. Vyznačují se antioxidačními vlastnostmi, zachytávají volné kyslíkové radikály, posilují stěny cév a zabraňují jejich zvýšené křehkosti, zvláště kapilár, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Bioslim na hubnutí

Nejprve je potřeba upozornit na některé skutečnosti, které nejsou všeobecně známé. První a nejdůležitější z nich je uvědomit si, že dieta při cukrovce je součástí její léčby, a proto bychom neměly skladbu jídelníčku podceňovat. Většina jedinců trpí cukrovkou typu 2, jejíž stav se dá ovládat i bez použití léků, tedy pokud je správně dodržována a kontrolována dieta a výživné programy proti obezitě. Cukrovka se obvykle primárně léčí medikamentózně. Léky na cukrovku však zvyšují míru srdečních onemocnění a snižují možnost přežití díky srdečním nemocem.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Jaký test cukrovky nabízí lékárna

V lékárnách se nabízí výše popsané testy, kromě těhotenského testu na cukrovku. V lékárně Dr. Max nabízí i GlucoLab 50 testovacích proužků + glukometr GlucoLab zdarma.

Kvalitní glukometr GlucoLab tak získáte za cenu testovacích proužků. Glukometr je certifikován značkou CE a schválen pro použití v zemích Evropské unie. Špičkovou kvalitu glukometru dokládá také jeho schválení americkou FDA. Balení obsahuje testovací proužky (50 ks – 2 tuby), glukometr GlucoLab, pouzdro glukometru, uživatelskou příručku, odběrové pero, zápisník měření, záruční registrační kartu, baterie, lancety (1 balení po 25 kusech).

Výhody:

  • automatické kódování proužku
  • moderní biosenzorová technologie
  • extrémně levné testovací proužky
  • přesné měření
  • jednoduché ovládání
  • kontrola a zobrazení okolní teploty
  • rychlé zobrazení výsledku do 5 sekund
  • rozdělení výsledků: před a po jídle či po pohybu
  • až 100 uživatelských profilů
  • velký čitelný displej
  • paměť na 250 výsledků
  • 36 měsíců záruka

Glukometry k domácímu použití jsou určeny především pro diabetiky. Píchnou se do prstu, namočí do krve testovací proužek, strčí jej do přístroje (glukometru) a ten ukáže hladinu cukru. Samozřejmě na jedno použití je tento přístroj drahý.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Jak můžu snížit vysokou cukrovku

Rotinal je přírodní přípravek s jedinečnou kombinací aktivních látek, které přirozeným způsobem pomáhají při prevenci a léčbě cukrovky 2. typu a přispívají k udržení hladiny cukru v krvi.

Jednotlivé složky v přípravku Rotinal se svým působením vhodně doplňují a přirozeným způsobem pomáhají:

  • při léčbě a prevenci cukrovky 2. typu;
  • během aktivní léčby cukrovky 2. typu;
  • k udržení hladiny cukru v krvi;
  • příznivě ovlivňují harmonizaci energetické bilance organismu v průběhu léčby.

Další pomocí při diabetu je zbavení se viscerálního tuku specializovaným jídelníčkem, z čehož vyplyne produkce správného množství inzulinu a snížení inzulinové rezistence.

Zdroj: Bobkový list a cukrovka

Jak snížit vysokou cukrovku

Rychlé snížení hladiny cukru v krvi je možné pomocí rostlin, bylin a potravin, které mají schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního cukru. Mezi ně patří například černý bez, fenykl, grapefruit, jahoda, meloun, banán, okurka, hlávkový salát, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, skořice.

Léčící potraviny:

Jezte denně syrový česnek, pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat hladinu krevního cukru.

Cibule je nejen nenahraditelná v kuchyni, ale po staletí zaujímá důležité místo i mezi prostředky přírodní lékárny. Cibule (i tepelně upravená) zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a řadí se k vynikajícím prostředkům proti cukrovce.

Pravidelná konzumace syrového i kysaného zelí je vzhledem k obsahu rostlinného „inzulínu“ a dalších cenných látek pro diabetiky velmi vhodná.

Mezi lidové léky na snížení hladiny cukru patří fazolové lusky, celer, pažitka, mrkev a ovesné vločky.

Rovněž jablečná šťáva obsahuje látky podobné inzulínu, šetří tak slinivku břišní a normalizuje střevní mikroflóru.

U lidí, kteří konzumují tučné mořské ryby obsahující zdravé omega-3 mastné kyseliny, je jen poloviční pravděpodobnost vzniku cukrovky. Rostlinným zdrojem této cenné látky je i lněný olej.

Ideální potravinou jsou také luštěniny, zejména sója a výrobky z ní. Při jejich pravidelném příjmu se snižuje hladina krevního cukru a cholesterolu.

Některé druhy koření, jako je hřebíček či bobkový list, mohou aktivitu inzulínu až ztrojnásobit.

Dopřejete-li si sladkosti, skořice vám může usnadnit jejich trávení. Přidávejte ji i do čaje či kávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Norský losos - výborný zdroj Omega-3 

  • snižuje krevní tlak,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • příznivě působí na činnost srdce,
  • zmírňuje kloubní potíže.

Zdroj: Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte +


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP