Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HODNOTA TLAKU 140 80

OBSAH

Vysoký tlak

Krevní tlak se vykazuje ve dvou hodnotách a to, jako systolický tlak, který má z těch dvou hodnot vždy vyšší hodnotu, a jako diastolický tlak, s tou nižší hodnotou. O vysokém krevním tlaku hovoříme tehdy, když hodnota systolického tlaku opakovaně překročí 140 anebo hodnota diastolického tlaku opakovaně překročí 90. Takový kolísavý krevní tlak již není normální a je třeba zahájit léčbu. Krevní tlak je u každého člověka zárukou toho, že se krev dostane i do těch nejužších cév a vyživí tak celé tělo i při extrémní zátěži. Dalším přínosem krevního tlaku je fakt, že tělo je neustále pod tlakem a při jakémkoli poranění z těla vytéká krev, což významně omezí průnik mikrobů do rány, protože se vyplaví protisměrně přitékající krví. Když jsou cévy mladé a pružné, tak je vše v pořádku, protože cévy dokáží odolávat zvýšenému tlaku. Stářím ale cévy tvrdnou, usazují se na nich sedimenty z krve a stávají se nepružné a křehké. Za tyto změny, ale nemůže stáří jako takové, ale to jak se ke svému tělu chováme v průběhu života. Lidé, kteří berou své tělo jen jako cosi, v čem stráví svůj život a prakticky se o něj nestarají, tak dopadají nejhůře. Představa o tom, že celý život jím, co mi chutná, a dělám, co mě baví, bez ohledu na to, jaký to má vliv na mé tělo, se začíná jevit jako chybná. Zdravé a hezké tělo vyžaduje péči! Je třeba správně a dobře jíst a k tomu se také zdravě hýbat.

Zdroj: Dieta na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem NACO SE UZIVA PRESTARIUM NEO COMBI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den , poslední dobou mám problém udržením rovnováhy při předklonu Denně beru Prestarium Neo Combi a GS Omega 3 citrus. Je mi 84 let a žádné jiné zdravotní problémy nemám Tlak je poněkud vyšší 158 / 81 Domnívám se , že v tomhle vysokém věku je to ještě ucházející.
Děkuji za odpověď. Onderka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S problémy s rovnováhou v předklonu vám pomůže ušní lékař. Zajděte si do ordinace lékaře ORL a poproste o vyšetření. Centrum rovnováhy je umístěno ve vnitřním uchu a je možné, že postupem času a vlivem vysokého krevního tlaku, se mohly udát nějaké změny. Co se týče krevního tlaku, tak hodnota 158 je vysoká a měla by být snížena léčbou na 140. Ve vyšším věku je optimální hodnota vše pod 140.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naco se uziva prestarium neo combi

Přírodní cesta ke snížení krevního tlaku

Na snížení vysokého krevního tlaku přírodní cestou nejen pomocí červené řepy, můžete vyzkoušet komplexní dietu DASH, kterou najdete zde: Dietou proti vysokému krevnímu tlaku.

Zdroj: Červená řepa na vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi KREVNI TLAK U DETI 5 10LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília Novotna.

syn 8let atypicky autista časte bolesti hlavy a unava jaky je správnya hodnota krevniho tlaku?děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevni tlak u deti 5 10let

Správný tlak v domácí vodárně

Hodnota tlaku v nádobě má být v rozmezí 1,5 baru až 3,5 baru. Když váš tlakový spínač bude reagovat sepnutím na tlak 1,5 baru a vypne se někde kolem 4 barů, tak je to optimální nastavení tlaku domácí vodárny.

Kontrolu tlaku doporučuji provádět 2 až 3 krát za rok - podle objemu nádoby.

Zdroj: Nastavení tlaku v domácí vodárně

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den,

přes den mi vychází průměrná hodnota krevního tlaku při dlouhodobém měření 130/76, ale ráno před užitím léku a před snídaní 146/86 a večer před večeří 140/81. Užívám jen 1 lék a to na tlak PRESTARIUM NEO.
Je mi 69 let. Jsou pro mě vyšší tlaky ráno a večer nebezpečné ?


Díky za odpověď a přeji příjemný den.

Jaromír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyšší krevní tlak je jen jeden z mnoha ukazatelů nějakého nebezpečí. O tom jestli tyto výkyvy krevního tlaku jsou pro vás nebezpečné, může rozhodnout jen váš ošetřující lékař, protože jedině on zná váš celkový zdravotní stav. Zapisujte si tyto naměřené hodnoty a po nějakém čase je vždy proberte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak během dne

Optimální tlak ve vodárně

Hodnota tlaku v nádobě má být o 0,02 MPa (0,2 baru) nižší, než je nastavený zapínací tlak čerpadla. Kontrola tlaku se doporučuje provádět 2x až 3x za rok – podle objemu nádoby.

Při kontrole tlaku je potřeba vypnout přívod elektrického proudu k čerpadlu. Vypustit vodu z potrubí – otevřít kohoutek studené vody v nejnižším místě. Kohout nechat otevřený, aby v potrubí nebyl tlak. Změřit tlak vzduchu v nádobě (přes ventilek). Tlak vzduchu v prázdné nádobě musí být o 0,2 baru nižší, než je zapínací, spodní tlak.

Tlakový spínač zapíná čerpadlo při tlaku 2 bary. Vypíná při 3,5 baru. Zapínací spodní tlak je 2 bary, od něj odečteme 0,2 baru = 1,8 baru. Tlak 1,8 baru je třeba v nádobě trvale udržovat. V případě potřeby dofoukat na požadovaný tlak, a to kompresorem či ruční hustilkou.

Zdroj: Vše, co jste chtěli vědět o domácí vodárně!

Diskuze

V diskuzi PROSIM PORADT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva.

Na vyšetření krve mi byla zjištěna hodnota GGT 1,1 - zvýšená, hodnota ALT je v normě, Hodnota AST také v normě . Bylo mi řečeno, že je to dobré, je to pravda? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prosim poradt

Kdy je krevní tlak vysoký

Krevní tlak jsme zvyklí vyjadřovat pomocí dvou hodnot: systolický krevní tlak je vyšší číslo vyjadřující maximální tlak v tepně, který odráží jeho hodnotu při srdečním stahu, zatímco diastolický krevní tlak je číslo nižší a vyjadřuje hodnotu tlaku ve fázi uvolnění a plnění srdce. Dlouhou dobu se za důležitější považovala hodnota diastolického krevního tlaku, avšak studie ukázaly, že je tomu přesně naopak. S výší rizika vzniku kardiovaskulárních komplikací (cévních mozkových příhod, infarktů myokardu a podobně) více koresponduje hodnota systolického krevního tlaku. Proto je také hodnota systolického krevního tlaku určující pro stanovení kardiovaskulárního rizika pacienta.

Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku se hovoří ve chvíli, kdy lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Aby byly výsledky měření krevního tlaku prokazatelné, doporučuje se opakované měření nebo dlouhodobé měření během celých 24 hodin. Pokud toto měření prokáže vysoký krevní tlak, měli byste absolvovat další vyšetření (očního pozadí, srdce a ledvin), která prokážou, nebo vyloučí eventuální další škody na vašem zdraví, například aterosklerózu nebo změny na srdečním svalu.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÉ HODNOTY ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
zajímalo by mne, jaká správná hodnota naředěné krve.
Děkuji za odpověď a zdravím. J. Sedloň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota naředěné krve se vyjadřuje jako laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času - INR (z anglického International Normalised Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím déle se krev sráží.
U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální hodnota u pacienta léčeného léky na ředění krve je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Věková skupina 41 až 60

Ve Spojených státech se v poslední době stále častěji hovoří o takzvaném vysokém normálním tlaku, kterému odpovídají hodnoty systolického tlaku 130–139 mm Hg a diastolického tlaku 85–89 mm Hg.

Podle Mezinárodní společnosti pro hypertenzi a Světové zdravotnické organizace definujeme vysoký krevní tlak takto: hodnoty systolického tlaku vyšší nebo rovny 140 mm Hg nebo hodnoty diastolického tlaku vyšší nebo rovny 90 mm Hg. Pro stanovení diagnózy hypertenze je třeba, aby tyto hodnoty tlaku byly naměřeny opakovaně při nejméně dvou různých návštěvách lékaře. Ojediněle naměřená vyšší hodnota krevního tlaku ještě není důvodem ke znepokojení. Dosáhne-li tlak hodnoty nad 160/90 mm Hg, je již nutné vysoký krevní tlak léčit, jinak by došlo k trvalému poškození především srdce a cév. Zrádnost vysokého krevního tlaku spočívá v tom, že se dlouho nemusí vůbec projevit. Závažné komplikace se dostaví později. Největším nebezpečím je srdeční selhání, urychlení procesu aterosklerózy, cévní mozková příhoda či postižení ledvin.

Při hodnotách pod 100/60 mm Hg u žen a pod 110/70 mm Hg u mužů hovoříme o hypotenzi – nízkém krevním tlaku. Ten je sice nepříjemný, ale není nebezpečný.

To samé platí pro věkové skupiny 61 až 80 a více let.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

dobrý den, mám krevní tlak 141/70 a tep 58, můj věk 75. Je to v normálu, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je opravdu dobře, že si kontrolujete svůj krevní tlak. Vaše naměřená hodnota je vzhledem k věku normální, ale větší vypovídající hodnotu má vývoj tlaku v čase, to znamená více naměřených hodnot za více dní. Veďte si záznamy naměřených hodnot včetně času měření a tyto údaje pak pravidelně konzultujte se svým lékařem. Jedině takto to bude mít pozitivní přínosy pro vaše zdraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak podle věku

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Diskuze

V diskuzi KOLÍSANÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Solař.

V říjnu jsem absolvoval katetrizaci zjištěna zúžená tepna zaveden sten nasazeny léky trombex,bisoprolol citalec a anopirin ráno tkak 128/72 tep 65 dopoledne klesne na 103/68tep 50 a odpoledne a večer zase v normě Večer beru rusocard,finpros a urorec na prostatu Mám potíže zadýchávám se někdy méně a někdy přes den více hlavně při námaze.Začalo to v dubnu nesnesl jsem přímé slunce nyní je to trochu lepší ale necítím se jako před tím.Je mi 72 let Deěkuji předem za odpověd.Solař Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich šubrt.

jestli pomůže paprička při kolísání krevního tlaku 176 horní a 140poklesu dolní stále okolo7O

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Vysoký tlak v těhotenství

Vysoký krevní tlak je v těhotenství jedním z nejčastějších problémů, a proto ho měří gynekolog při každé kontrole nastávající maminky. Ve skutečnosti krevní tlak u většiny těhotných na počátku těhotenství klesá a k normálu se jeho hodnota vrací během druhého trimestru. Rizikovými faktory, které mohou zapříčinit zvýšení krevního tlaku, jsou zejména nízký věk nastávající maminky, nebo naopak věk nad čtyřicet let, cukrovka a vícečetné těhotenství. Rizikovou skupinu tvoří také ženy-kuřačky a obézní matky. Vysoký krevní tlak se objevuje častěji u prvního těhotenství. U žen, jež čekají druhé dítě, se hypertenze nerozvíjí tak často. Především těžší formy zvýšeného tlaku znamenají pro těhotnou ženu a nenarozené dítě velké nebezpečí, neboť mohou způsobit zpomalení růstu plodu, předčasný porod, předčasné odlučování placenty a někdy i potrat. Při zvýšeném tlaku dochází hlavně k potížím při přísunu kyslíku a živin do plodu, což má za následek zpomalení jeho růstu a vývoje. Zvýšený tlak samozřejmě působí problémy i nastávající rodičce, může dokonce poškodit tepny, ledviny a mozek.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY V MOČI HODNOTA 840 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, byla jsem na gynekologické prohlídce a řekla jsem paní doktorce
že často močím, tak mě nechala udělat rozbor moče. Vše bylo v pořádku, akorád
leukocyty byly červeně označeny a jejich hodnota byla 840. Tak velké číslo mě zarazilo a paní doktorka mě řekla, že si toho nemám všímat. Za 14 dnů mám opět přijít na kontrolu. Ptám se: Je hodnota leukocytů vysoká, nebo nízká ?!
Předem děkuji za odpověď. M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Leukocyty v moči hodnota 840

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMÁM ŽÁDNÉ PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Buňka.

dříve jsem míval hladinu cukru 5,6 - 7. po delší době jsem naměřil 10.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota glykemie 10 mmol/l je zvýšená a je třeba ji častĕji kontrolovat. Jednorázové naměření glykemie ve výši 10 mmol/l ještě neznamená, že jste onemocněl cukrovkou. Pokud by tato hodnota byla naměřena opakovaně v různých dobách dne, tak je třeba to řešit v ordinaci lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemám žádné příznaky

Diastolický tlak / systolický tlak

Srdce žene krev do tepen a působí v nich tlak, tento krevní tlak se měří na paži, a to nejčastěji vsedě po pětiminutovém klidu. První naměřenou hodnotou je takzvaný systolický krevní tlak, což je krevní tlak zjištěný během smrštění srdce neboli během srdeční systoly, druhá hodnota je nižší a nazývá se diastolický krevní tlak, protože vzniká během odpočinku srdce neboli takzvané srdeční diastoly. S přibývajícími léty se krevní tlak zvyšuje.

Světová zdravotnická organizace stanovila pro dospělé osoby optimální tlak 130/80 mm Hg. Systolický tlak 140 a větší anebo diastolický tlak 90 a větší anebo zvýšení obou tlaků nad tuto hranici znamená zvýšený krevní tlak neboli hypertenzi. Pokud se krevní tlak pohybuje od 140/90, ale je menší než 160/95, označuje se jako hraniční hypertenze. Zjistí-li se opakovaně systolický tlak nad 160 anebo diastolický tlak nad 95 mm Hg, hovoří se o hypertenzi. Jedná se o chronickou nemoc, kterou je třeba sledovat a léčit celý život. Dalším problémem je střídavý krevní tlak. Při hodnotách nižších se jedná o nízký krevní tlak.

Nejnižší hodnoty krevního tlaku jsou obvykle ve spánku okolo třetí hodiny ranní. Nejvyšší hodnoty krevního tlaku jsou naopak v období mezi 8. až 11. hodinou ranní a pak večer mezi 16. a 20. hodinou.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Calonova.

Dobrý den,
je mi 64 let jsem ročník 1957. Do telefonu jsem si nainstalovala aplikaci na měření tlaku a tepu. 110/80/50. Někdy se mi stává jako bych pociťovala arytmii,
slabost a cítím se dost unavená. S ničím se neléčím.Co stím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tlak 110/80 a pulz 50 je v pořádku. S pocitem arytmie a únavy se budete muset obrátit na svého praktického lékaře, protože bude třeba odhalit příčinu dalšími vyšetřeními.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stanovení krevního tlaku podle věku

Katepsin

Je nitrobuněčný proteolytický enzym živočišných organismů. Katepsin je enzym ze skupiny peptidáz, který se nachází v lysozomu.

Normální hodnota

Není uveřejněno.

Co znamená vysoká hodnota

Katepsin G hraje důležitou roli při různých onemocněních, jako je revmatoidní artritida, onemocnění koronární arterie, periodontitida, ischemické reperfúzní poškození a kostní metastáze. Je také zapleten do různých infekčních zánětlivých onemocnění, včetně chronické obstrukční plicní nemoci, syndromu akutní respirační tísně a cystické fibrózy.

Co znamená nízká hodnota

Není známo.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Hodnoty vysokého tlaku v těhotenství

Hodnoty vysokého krevního tlaku v těhotenství v klidu jsou při opakovaném měření vyšší než 140/90.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Hodně bílkovin a tuků vede k nízkému tlaku.

Koncentrované bílkoviny a mnoho tuků, jako například smažené řízky, majonézový salát způsobují zvýšený průtok krve v břiše a tím zapříčiňují pokles krevního tlaku a odkrvení mozku. Proto před zkouškou ani při nízkém tlaku tato jídla nikdy nejezte.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Převod mmol/l na mg/l

Ve většině států světa se glukóza standardně měří v jednotkách mmol/l. V USA, Japonsku, Německu, Polsku či Itálii se dosud používá jednotka mg/dl. Chcete-li převést jednotky mezi sebou, vydělte hodnotu glykemie v mg/dl číslem 18 (nebo vynásobte 0,055) a získáte hodnotu v mmol/l.

Jak na to:

Hodnota glykemie v mmol/l se vynásobí číslem 18 (nebo vydělí 0,055), výsledná hodnota glykemie pak bude v mg/dl.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

GMT – gama-glutamyltransferáza

Gama-glutamyltransferáza (GMT) je nejvíce přítomna v játrech, žlučových cestách, ledvinách, tenkém střevě či ve slinivce. Nemalé množství se nachází v prostatě.

Normální hodnota

  • 1 den až 10 dnů: do 5,6 mkat/l
  • 10 dnů až 1 rok: do 3,7 mkat/l
  • 1 rok až 15 let: do 0,6 mkat/l
  • nad 15 let muži: do 1,1 mkat/l
  • nad 15 let ženy: do 0,6 mkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota signalizuje obstrukční žloutenku a další onemocněních jater a žlučových cest. Čím vyšší je hladina GMT v těle, tím je větší podezření na poškození jater. Hodnotu GMT v séru zvyšují některá léčiva (jako například fenobarbital, thiazidová diuretika, acetaminofen, anabol. steroidy, aminopyrin, antikonvulsiva, fenytoin, antithyreoidální léky, antirevmatika) a drogy, dále těhotenství též hodnoty zvyšuje a hladinu též významně ovlivňují: alkoholismus, kouření, nadváha a malá tělesná aktivita, které hladinu GMT v krvi též zvyšují.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota může být způsobená tělesnou aktivitou a vegetariánstvím, dále žlučovými kyselinami – cholestázou.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP