Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SKLADOVAT CITRONY

OBSAH

Očista

Citrony předcházejí sepsi, nebo růstu bakterií v těle, chrání tak před mnohými nemocemi a pomáhají k očistě těla. Doporučuje se šálek teplé vody s čerstvou citronovou šťávou hned po ránu, pročistí tak hlen z předchozího dne v celém trávicím traktu. Také by se měl pít jeden šálek večer.

Zdroj: Výhody citronové vody

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa Grosová.

Jak se suší plody rakytníku? Musí se povařit v cukerném nálevu a pak sušit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Jak dlouho je možno bobulky rakytníku skladovat v ledničce
Děkuji.

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový

Stimulace jater

Citronová voda rozpouští kyselinu močovou a další jedy v játrech, zkapalňuje žluč a pomáhá zmírnit případy malárie. Citrony jsou bohaté na draslík a jsou velmi účinné při léčbě žlučníkových potíží, také při léčbě příznaků onemocnění jater, které způsobuje zácpu, bolesti hlavy, zvracení žluče a ztrátu chuti k jídlu. Lidé s jaterními problémy by měli pít šťávu z jednoho citronu denně, například v čaji při snídani.

Zdroj: Výhody citronové vody

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Dvořáková.

Jak skladovat Dýni Hokaido.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýni Hokkaido lze skladovat až 8 měsíců v závislosti na možnostech. K tomu je ideální místo ve sklepě chráněné před světlem, suché a vzdušné. Nejlepší je dýně zavěsit v sítěném pytli na strop. Tímto způsobem se zabrání otlakům a růstu plísní. Pokud je dýně Hokkaido již nakrájená, měla by být spotřebována během několika dnů.

Zdroj: diskuze Skladování dýně hokaido

Jak přidat citrony do stravy

Lidé často přidávají citrony do vody nebo jiných nápojů v různých podobách. Některé běžné způsoby, jak přidat citrony do stravy, zahrnují:

  • jako plátky citronu s čajem nebo jinými nápoji;
  • v teplých nebo studených nápojích, jako je citronová voda;
  • použití citronové šťávy jako dresink na salát;
  • v nálevu, marinádě nebo omáčkách.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ LIPOVÉHO KVĚTU SUŠENÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie brandlova.

Prosím o sdělení jak mám skladovat sušený lipový květ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Lipový květ se po usušení skladuje v hadrovém pytlíku doma při pokojové teplotě bez přístupu světla.

Zdroj: diskuze Skladování lipového květu sušeného

Jak vyplavit kyselinu močovou z těla

Je třeba zastavit proces vzniku kyseliny močové a rozpustit její vrstvy v kloubech a svalech pomocí citronu a tím odstranit z kloubů krystalky kyseliny močové.

10denní preventivní očista citronem:

  • den 1. a 10. – 1 citron
  • den 2. a 9. – 2 citrony
  • den 3. a 8. – 3 citrony
  • den 4. a 7. – 4 citrony
  • den 5. a 6. – 5 citronů

Šťávu z citronu vymačkejte a vypijte bez přídavku cukru. Pokud by vám to opravdu vadilo, tak můžete šťávu zředit vodou a přidat 1 lžičku medu. Popíjejte ji cca 30 minut, a to 1 hodinu po jídle. Šťáva je bohatá na vitamin C, mikroelementy a hormony. Skvěle čistí organismus od nerozpustných solí a hlenu.

Během 10 dní vypijte šťávu z 30 citronů.

Zdroj: Dna a citron

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠNĚVSKÉHO BALZÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

ítala som sa v článku ako uchovávať Višňovského balzám.Či v chladničke alebo pri izbovej teplote,a tiež dobu expiracie po pripravení v lekárni.Za odpoveď vopred ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Višňák nejdéle vydrží v chladu a temnu. Takže chladnička je optimální místo, kde se dá višněvského balzám skladovat. Doba použitelnosti bývá obvykle 3 měsíce od namíchání v lékárně.

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Léčivé účinky citronu

Toto ovoce je bohatým zdrojem látek posilujících imunitu, cévy, napomáhajících uzdravení kůže a také bránících některým buněčným změnám vedoucím například k rakovině. Vitamín C je silným antioxidantem, snižuje hladinu volných radikálů a pomáhá i posilovat srdce. Citrony obsahují kyselinu citronovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku. Dva a půl litru vody s příměsí šťávy z jednoho většího citronu zajistí stejný účinek jako citrátové léky. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.

Zdroj: Detoxikace citronem

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Citrony

Citrony jsou bohatým zdrojem chemických sloučenin posilujících imunitu. Vitamín C je silným antioxidantem, snižuje hladinu nestabilních molekul poškozujících buňky, známých jako volné radikály, a pomáhá i posilovat srdce. Vědecké studie potvrdily, že nízká hladina tohoto vitamínu zvyšuje riziko srdečních komplikací, například infarktu.

Organismus rovněž využívá vitamín C k posílení obranyschopnosti a tvorbě kolagenu, látky, která se podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení nejrůznějších poranění. Vitamín C obsažený v tomto ovoci také snižuje hladinu histaminu, látky, která přispívá k slzení očí a ucpávání nosu. Citrony obsahují kyselinu citronovou, sloučeninu snižující vylučování vápníku, čímž částečně předcházejí vzniku ledvinových kaménků. Dva a půl litru vody s příměsí šťávy z jednoho většího citronu bez cukru má stejný účinek jako citrátové léky. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.

Zdroj: Detoxikace citronem

Diskuze

V diskuzi LEKY NA VYSOKY TLAK A CITRONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Taky úžívám Prestarium Neo a občas si tuhle očitnou kůru na cévy dám taky a nic mi to nedělá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Takze Vam to nejak nesnizuje ucinek leku???A vidite nejake zlepseni?Dekuji

Zdroj: diskuze Leky na vysoky tlak a citrony

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Vedlejší účinky citronu

Citrony jsou součástí rodiny ovoce nazývané citrusové plody. Obsahují velké množství kyseliny citrónové.

Kyselina citronová může u člověka zvýšit riziko eroze zubní skloviny. To je místo, kde kyseliny rozpouštějí část povrchu skloviny lidských zubů.

Citrusové plody, jako jsou citrony, mohou také způsobit pálení žáhy nebo zhoršit gastroezofageální refluxní chorobu (GERD). Citrusové plody zvyšují u člověka produkci žaludeční kyseliny. To může zvýšit riziko vzniku pálení žáhy.

Zanedbatelná není ani alergie na citrusové plody.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Warfarin a citrony

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin zřejmě tím, že omezují její vstřebávání. Proto při používání citronů do čaje používejte selský rozum a dávku nepřežeňte.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi LEKY NA VYSOKY TLAK A CITRONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosimvas uzivam na vysoky tlak prestarium neo combi a nasla jsem si recept na procisteni cev ze 6 citronu a 30 strouzku cesneku s litrem vody.Denne se uziva 50ml.Muzu to pit pri tech lecich?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Taky úžívám Prestarium Neo a občas si tuhle očitnou kůru na cévy dám taky a nic mi to nedělá.

Zdroj: diskuze Leky na vysoky tlak a citrony

Výhody citronu pro osoby s cukrovkou

Citrony jsou bohaté na vlákninu a vitamín C. Citron o hmotnosti 65 gramů obsahuje více než 34 miligramů vitamínu C a téměř 2 g vlákniny. Ze zkušeností víme, že jak vláknina, tak vitamín C mohou být přínosem pro lidi s cukrovkou.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi ČESNEK CITRON ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den.
Využívat v několika fázích celou vyrobenou várku a přerušit.Nebo dvě fáze a opakovat 2x ročně. Jaký je prosím rozdíl v receptu:4 citrony, 4 stroužky česneku,kousek zázvoru. Vše rozmixovat,přidat 2L studené vody, přivést do varu a odstavit.Scedit přes plátno. Užívat malou skleničku denně na lačno. Tento recept byl také na internetu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Nevarit, česnek citron zázvor med každé ráno s teplou vodou jako elixír života jasné,!

Zdroj: diskuze Česnek citron zázvor

Postup výroby tinktury citron - česnek:

Česnek oloupejte, citrony umyjte a neoloupané rozkrájejte na malé kousky. Pak to celé dobře rozmixujte. Vzniklou kaši přelijte jedním litrem horké vody a přiveďte to k varu. Jakmile to varem jednou probublá, tak to hned odstavte! Tekutinu scedíme přes nekovové sítko do lahve, přidáme vodku a uložíme v chladu a temnu.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Jak dlouho vydrží pečený čaj

Trvanlivost pečeného čaje je určitě 1 rok v uzavřené sklenici. Příští rok si upečete novou várku. Pokud sklenici načnete, je lepší skladovat ji v lednici a spotřebovat do 14 dnů.

Pečený čaj si samozřejmě můžete i koupit, ale nejen že je poměrně drahý, navíc si nemůžete být jisti, že neobsahuje nějaké zbytečné přídavné látky a konzervanty. Zato ten domácí je výborný, bez chemie a hotový prakticky raz dva. Máte-li své vlastní ovoce ze zahrádky, pusťte se do jeho výroby. V zimě jako když ho najdete.

Zdroj: Pečený čaj

Podpora trávení

Citrony zmírňují příznaky poruch trávení, jako je pálení žáhy, nadýmání, plynatost a křeče. Pravidelné pití citronové vody čistí střeva, což vede k eliminaci zácpy a průjmu. Čajová lžička citronové šťávy do sklenice s vodou pomáhá zmírnit pálení žáhy. Šťáva ze tří až čtyř citronů vede ke zmírnění bolesti a snižuje krvácení při silné menstruaci. Je dobré mixovat citronovou šťávu se studenou nebo teplou vodou. Vyhněte se však extrémně horkým nápojům, mohly by poškodit žaludeční sliznici.

Zdroj: Výhody citronové vody

Uchování zázvoru v lednici

Šťávu ze zázvoru skladujte v chladničce maximálně týden. Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2−3 týdny. Jestliže chcete zázvor skladovat déle, můžeme/musíte ho zamrazit. V takovém případě zabalte zázvor do potravinové fólie, vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vymačkejte všechen vzduch. Sáček se zázvorem uzavřete a dejte do mrazáku. Takto zabalený zázvor můžete skladovat až několik měsíců. Až ho vytáhnete zmrazený, zkuste ho nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.

Mražení nakrájeného zázvoru: Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z nich vytvořte malé hromádky a ty rozložte na tác s pečicím papírem. Tác vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud všechen zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo do sklenice s těsným víčkem. Nakonec nádobu se zázvorem dejte zpět do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až šest měsíců.

Mražení nasekaného zázvoru: Zázvor se slupkou nasekejte na kousky, jaké budete v budoucnu potřebovat k vaření, tj. můžete mít větší kousky, ale i malé kousíčky zázvoru. Ty potom vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dejte do mrazáku.

Mražení zázvoru ve formě medailonků: Víte-li, že budete při vaření potřebovat zázvor ve formě medailonků, oloupejte ho, nakrájejte na medailonky a ty následně vložte do skleněné misky nebo do nějaké jiné nádoby, kterou můžete umístit do mrazáku. Nádobu se zázvorem dejte do mrazáku a nechte ji tam, dokud zázvor úplně nezmrzne (po hodině můžete medailonky obrátit). Poté kousky zázvoru vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dobře zavřete. Krabičku se zázvorem dejte zpátky do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží minimálně tři měsíce.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Detoxikační dieta s citronem

Kúra trvá dva týdny. První den před snídaní se vypije šťáva z jednoho citronu, zředěná studenou vodou. Každý další den se použije o jeden citron víc až do celkového počtu sedmi. Pak se zase opačně jejich množství snižuje a poslední den se pije opět jen šťáva z jednoho citronu.

Kúra není vhodná pro děti a starší osoby a také pro jedince s nemocnými ledvinami, malým množstvím červených krvinek a vápníku. Citrony mohou mít i nežádoucí toxické účinky, ale v podstatě jen tehdy, kdy je jejich konzumace, případně zevní použití neředěné šťávy, nadměrné. V takových případech může dojít k podráždění žaludku nebo dásní.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Sirup z rýmovníku bez vaření

Ingredience:

  • 50 velkých listů rýmovníku (čím víc listí, tím silnější účinky sirupu)

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón / limetka

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Na začátku je třeba zdůraznit, že nevařený sirup trvá při výrobě déle, než jeho vařená varianta. Lístky rýmovníku je třeba nejprve pořádně očistit. Připravený citrón a pomeranč (řada receptů doporučuje bio citrusy, ale nejsou podmínkou, stačí, aby nebyly chemicky ošetřené) je třeba si nakrájet na plátky. I listy rýmovníku je vhodné si pokrájet, nebo natrhat (není třeba, aby byly kusy listů stejně velké). Pro přípravu sirupu z rýmovníku za studena je potřeba si připravit dostatečně velkou sklenici (vhodná je velká sklenice od okurek), v níž se bude "směs" skladovat. Sklenice musí být pořádně vymytá a hlavně i vysušená. Ve sklenici se postupně střídají vrstvy cukru, rýmovníku a citrónu / pomeranče. U vrstvení je důležité to, že úplně poslední musí být vrstva cukru, ten totiž slouží jako konzervant. Nádoba se musí také pořádně uzavřít a skladovat na nějakém chladnějším místě (někdo doporučuje sirup umístit za okno, jiný raději na temné místo, třeba do sklepa). Hlavní ale je na sirup nezapomenout a chodit ho kontrolovat, jestli neplesnivý na povrchu. Dobré je občas také sirup promíchat. Za několik týdnů by se měl obsah sklenice zcela rozpustit. Poté se musí obsah sklenice přecedit přes nějaké plátýnko a pak se opět uskladnit ve sklenici (ideálně v chladu a temnu).

Zdroj: Sirup z rýmovníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP