Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POTRAVINY S VYSOKÝM SACHARIDEM

OBSAH

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Dělení podle skupin

1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku

  • Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
  • Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
  • Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
  • Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
  • Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
  • Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
  • Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
  • Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
  • Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
  • Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
  • Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
  • Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
  • Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
  • Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
  • Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
  • Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
  • Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
  • Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
  • Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
  • Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
  • Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
  • Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
  • Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g

2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků

  • Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
  • Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
  • Eidam 30% tuku v suš. – bílkoviny ve 100 g: 30,3 g, tuky ve 100 g: 14 g
  • Ementál – bílkoviny ve 100 g: 28,2 g, tuky ve 100 g: 28,4 g
  • Arašídy – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 44,2 g
  • Trvanlivý salám (typ Poličan) – bílkoviny ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 47 g
  • Slunečnicová semínka – bílkoviny ve 100 g: 26,5 g, tuky ve 100 g: 49 g
  • Big Mac – bílkoviny ve 100 g: 24,2 g, tuky ve 100 g: 22,5 g
  • Uzená makrela – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 17,7 g
  • Jehněčí – bílkoviny ve 100 g: 20,9 g, tuky ve 100 g: 22,6 g
  • Mandle – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 52,4 g

Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY ZRYCHLUJÍCÍ METABOLISMUS. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem zrychlují metabolismus. Také kofein a thein dokáží zrychlit metabolizmus. Oboje je dobré užít ráno nejlépe hned po probuzení. Po obědě je potřeba pak dát přednost jídlům s nižsím glykemickým indexem, například Smacker. Dobré je v době, kdy metabolizmus frčí, si dát kvalitní cvičení, což je recept na nejrychlejší hubnutí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny zrychlující metabolismus.

Co je to diuretikum?

Diuretika zvyšují vylučování vody a různých škodlivin močí. Používají se při potížích s vysokým tlakem, některých otravách a také na různé nepříjemné otoky. Patří mezi často předepisované léky, ale určitě stojí za to se poradit se svým lékařem, jestli v tom či onom konkrétním případě by nebylo pro tělo šetrnější použití nějaké přírodní alternativy.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš Beneš.

Jáhly nebolí proso je obilovina, obsahuje hlavně cukr ve formě složené tedy škrob.Na dnu bez vlivu.
Zelenina i luštěniny byť s vysokým obsahem bílkovin nezpůsobují dnu a je možné je jíst.

Zdroj: diskuze Potraviny nevhodné při dně

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Beru warfarin mohu jatrovou omáčku.Vyvar s játrové knedlíčky.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra patří mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K a je třeba jim věnovat pozornost při léčbě Warfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst stejné množství vitamínu K. Pokud máte svůj jídelníček vyladěný a každý den máte stejný příjem vitamínu K a nárazově přidáte játra v podobě játrové omáčky nebo játrových knedlíčků, tak ten den musíte omezit jiné potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, aby denní součet nepřesáhl limit pro příjem tohoto vitamínu. Pamatujte si, že 100 gramů jater obsahuje asi 11 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zakázané potraviny při užívání warfarinu

Seznam potravin s bohatým obsahem železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.

Seznam potravin bohatých na železo:

  • banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
  • cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
  • chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
  • jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
  • med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
  • rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
  • rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
  • tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
  • vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proteinové přípravky a puriny

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin

Slabě jin potraviny

Mezi slabě jin potraviny patří cibule, červená ředkvička, kořeny lotusu, květák, brokolice, růžičková kapusta, zelí, hořčice, pórek.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM NEVHODNÝCH POTRAVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valter Kajzar.

Jak je na tom s puriny škvařené sádlo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vepřové sádlo patří mezi potraviny se středně vysokým obsahem purinů. Ale vzhledem k tomu, že množství sádla, které normálně zkonzumujete jako pomazánku, je malé, tak není problém si ho dopřát. V malém množství je sádlo dobré i při dně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam nevhodných potravin

Turecká kuchyně

Vybírejte si libové maso s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Turecká kuchyně představuje vhodný návod, jak naložit se zinkem a minerály, které podporují kožní pevnost. Dobré je i pečené nebo uzené krůtí maso, ale vyhněte se aromatizovanému krocanovi, který obsahuje nevhodné přísady. Krocana můžete jíst na různé způsoby, buď v sendvičích, nebo jako hlavní jídlo.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Velmi jin potraviny

Mezi velmi jin potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, rajčata, brambory, lilek, grapefruity, banán, ananas, paprika, špenát, koření, med, javorový sirup, kešu oříšky, měkký sýr, jogurt, máslo.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jiráková.

Dobrý den,
užívám warfarin a pořád mi není jasná dieta při užívání warfarinu. Píšete, že nemusí hlídat mouku, rýži a maso. O mase jsem se dočetla, že se nedoporučuje jíst kuřecí, krůtí a hovězí pro vysoký obsah vit.K, max. 50 gr na den. U masa je důležité, čím se zvířata krmí ( žiju v pohraničí a dívám se na krávy, jak se tu pasou), v USA naopak udávají hodnotu K v mase jen 10. Většina hodnot udávaných v různých tabulkách jsou převzaté ze zahraničí. Každý píše něco jiného, např. rajčata mají hodnotu od 2 do 60 mikrogramů, nějaká oficielní tabulka hodnot vit.K neexistuje, kterou by vám dal obvodní lékař. Pak mám udržovat stabilní příjem vit.K v potravě, když vlastně nevím, jaké jsou. Existuje jen skupina "zelené zeleniny" která je zakázaná a to ostatní je veliký otazník.Ráda bych slyšela váš názor. Děkuji. Jiráková Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není zakázaná žádná zelenina ani potraviny. Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých druhů potravin musíte dávat pozor na množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K se hodí ve dnech, kdy víte, že jste nesnědla dostatek zeleniny, tak sníte dva velké listy zelí nebo ledového salátu, či kapusty a máte splněno. Existuje celosvětově uznávaný zdroj informací s obsahem vitamínu K v jednotlivých potravinách, ale je jen v angličtině. Najdete ho na adrese www.inrtracker.com

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Slabě jang potraviny

Mezi slabě jang potraviny patří zrna v přírodním, neupraveném stavu: rýže, ječmen, proso, pšenice, oves, žito, pohanka, quinoa, teffová semínka, amarant, fazole azuki, mrkev, pastinák, ředkev setá.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den dekuji za odpoved ,chtel bych jen dodat ze jsem.mnel cukr v normě dokud jsem nebral warfarin a to dobrejch deset let a warfarin beru asi tri mesice a za tuto dobu mam cukr někdy i 10 i tak vam.moc dekuji s pozdravem Neubauer Otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle to vypadá, že si myslíte, že Warfarin způsobil zvýšení vašeho krevního cukru. Ale Warfarin nijak neovlivňuje hospodaření s glukózou. Krevní cukr závisí na funkci slinivky břišní a na míře přijímaného množství glukózy ve stravě. Když nebudete jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, tak nebudete mít vysoký cukr v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Vysoká hladina železa v těle

Železo vytváří v těle velmi škodlivé radikály, které mohou přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Z těchto důvodů je potřeba varovat před zastaralým postupem spočívajícím v tom, že jsou lidem s nedostatkem železa podávány doplňky s vysokým obsahem železa, a to více než 30 mg, bez doplňkových živin, které tělu umožňují železo uložit a využít. Nadměrné železo tak pouze cirkuluje v organismu a způsobuje nemoci. Většina degenerativních onemocnění včetně tří výše jmenovaných je zčásti způsobena hydroxylovými radikály vytvořenými nevázaným nebo špatně vázaným železem v těle.

Doporučuje se tedy konzumovat jídla a potraviny, které navazují železo (chelátory) a udržují jej ve vazbě až do té doby, než bude využito procesy zpracování železa, například při tvorbě červených krvinek. Potraviny, které obsahují vysoké množství těchto chelátorů, jsou fialově pigmentované druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, červené (fialové) zelí a červená řepa.

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa

Nevhodné potraviny

Dieta s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu vyžaduje vyhýbat se potravinám, které jsou bohatými zdroji hemového železa, nebo těch, které podporují vstřebávání železa. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout potravinám, které mohou hemochromatózu zhoršit, je vyloučit nebo omezit potraviny a nápoje s vysokým obsahem železa.

Zde jsou některé potraviny a nápoje, kterým je třeba se vyhnout nebo omezit dietu s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu:

Potraviny bohaté na vitamín C

Pro udržení nízkého příjmu železa byste se měli vyhýbat potravinám a nápojům s vysokým množstvím vitamínu C, protože vitamín C může zvýšit absorpci železa, což může zhoršit zátěž železem a stav hemochromatózy.

Červené maso

Živočišné zdroje bílkovin, jako je hovězí maso, obsahují hemové železo, které se v těle snadněji vstřebává. Zahrnutí malého množství červeného masa jako součást diety pro hemochromatózu může být přijatelné, ale mělo by být projednáno s lékařem.

Syrové ryby a měkkýši

Syrové ryby a měkkýši – zejména ústřice – mohou obsahovat vibrio vulnificus, bakterii vyskytující se v teplé slané vodě. Tato bakterie může způsobit vibriózu. Zatímco vibriózou může onemocnět kdokoli, ale lidé s onemocněním z přetížení železem, a zejména ti s postižením jater, mají větší pravděpodobnost infekce nebo komplikací. Příznaky, které je třeba si uvědomit, zahrnují horečku, zimnici, průjem, nevolnost, zvracení nebo kožní vyrážku, která je červená a horká.

Alkoholické nápoje

Alkohol může potenciálně způsobit poškození jater u lidí s hemochromatózou, takže je nejlepší se mu vyhnout nebo ho omezit. To znamená, že každý s cirhózou z hemochromatózy by měl úplně přestat pít alkohol.

Cukr

Potraviny a nápoje s vysokým obsahem určitých cukrů mohou zvýšit vstřebávání nehemového železa přibližně o 300 %. To se týká kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, který je hlavním zdrojem fruktózy v západní stravě. Naproti tomu sacharóza a glukóza nezvyšují absorpci železa z potravy.

Potraviny obohacené železem

Mnoho potravin, jako jsou snídaňové cereálie, je obohaceno železem. Konzumace obohacených potravin bohatých na železo může vyvolat účinky způsobené příliš velkým množstvím železa v těle.

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa

Průměrně jin potraviny

Mezi průměrně jin potraviny řadíme fazole, čočku, červenou čočku, kukuřici, celer, zelené fazole, houby, celozrnné nudle, tofu, tempeh, meruňky, melouny, hrozny, pomeranče, mandarinky, citrony, mandle, vlašské ořechy, rýžový sirup, ječmenový slad.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Extrémně jang potraviny

Mezi extrémně jang potraviny patří surová stolní sůl, léky, barbituráty, steroidy, sedativa, vepřové maso, hovězí maso, vejce, tvrdé slané sýry.

Zdroj: Jin a jang potraviny

Nevhodné potraviny

Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).

Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).

Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP