Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SPRACOVAT KOŘEN KOSTIVALU

OBSAH

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Z čeho je kostivalová mast vyrobena?

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Dostupné formy kostivalu

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Nejčastěji jsou vyráběny z listů a kořenů kostivalu, doporučuje se používat raději výrobky z listů kostivalu. Také se ujistěte, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.

Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Příprava kostivalové masti

Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.

Důležité upozornění:

  • Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: odstavec.ceskaordina…
Zde naleznete recept na výrobu masti: odstavec.ceskenemoci…
Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Co se sbírá u kostivalu?

Z rostliny se používá kořen, který se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a říjnu. Rychle se omyje, rozpůlí a suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Droga je bez zápachu, má svíravou a nahořklou chuť. Na průřezu musí být bílá. Někdy se také používají listy. Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, jejich netoxické složky a allantoin.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Brabencová.

Pozdrav Pán Bůh otče Pleskači, Prosím Vás jestli byste mi poradil jaké byliny užívat při mé nemoci . Mám primární plicní arteriální hypertenzi ve třetí skupině. Nemoc mám již osmý rok, ale můj stav se nyní velice zhoršil. V prosinci jsem se začala hodně zavodnovat, nyní beru silnější léky na odvodnění- FUROREZE 125 MG DVAKRÁT DENNĚ, jinak mám léky na plicní hypertenzi-revatio-třikrát denně po osmi hodinách, volibris 5 mg ráno jedna tableta, warfarin 2 mg, podkožní pumpu a v ní lék, TRESUVI 5MG/ML, který vyměnuji jednou denně do pumpy množstí 3 ml a kape mi to už hodně velkou rychlostí. Byla mi nabídnuta transplantace plic, ale tu jsem odmítla protože jsem tradiční katolička. Jinak mám ještě chronickou žilní nedostatečnost, hemeroidy a křečové žíly. Beru ještě detralex, citalopram, kalium chloratum, controlog, nebivolol, verospiron 50 mg třikrát denně, xados na alergickou rýmu, kterou mě způsobuje asi lék volibris, essential forte N, měla jsem loni zápal plic a polékovou žloutenku z jednoho léku, který jsem brala na tu plicní hypertenzi, nyní už ho neberu a mám nyní ten volibris. Taky chodím pravidelně na kontrolu quicka a na jaterní testy. Prosí napište mi jestli byste mi doporučil pít nějaké bylinné čaje. Zatí kyslík nemám, ale podle pana doktora mi zbývá asi jeden až dva roky života. Vše jsem odevzdala do rukou Božích, Panny Marie, svatáho Františka z Assisi a mé patronky svaté Brigity Švédské. S Pánem Bohem zdraví a děkuje za radu Jana Brabencová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den otče Pleskači,poslouchala jsem Vaše rady a doporučoval jste na nedostatek vápníku mletý kořen kostivalu,ale našla jsem několik názorů,že se nemá užívat vnitřně,prý poškozuje játra a snad obsahuje nějaké karcinogení látky... A může se dle Vás užívat i preventivně? Velice Vám děkuji za Váš čas a přeji krásné dny! Jana Š.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Návod na přípravu kostivalové masti

Projevy kostivalu v těle

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu vám přinese také čaj z listů, a to při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Jak často a jakým způsobem tinkturu používat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tinkturu z kořene kostivalu pomocí vatičky aplikujeme na zubní krčky třikrát týdně, ale i častěji, podle potřeby problému s krčky.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Možná rizika kostivalu

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra, a vysoké dávky užívané dlouhodobě mohou způsobit až jejich rakovinu. Kostival by se neměl užívat déle než 10 dní, aby se alkaloidy stihly odbourat a vyloučit z organismu.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA VYROBU DOMACI BYLINNE MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thomas.

poradte postup pri vyrobe masti z kostivalu.predem dik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je podrobný návod a recept na výrobu kostivalové masti www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Recept na vyrobu domaci bylinne masti

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Krchňavá.

Prosím o sdělení kolik čaje z kořene kostivalu je vhodné pít a jak dlouho
při osteroporoze.Dále moc prosím o informaci co je vhodné pro zvýšení he-moglobinu v krvi,manžel má 113 po chemoterapii. Prosím jak je to se zábaly na bolavá kolena.Předem Vám moc děkuji

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Postup výroby kostivalové masti

Kořen krátce, ale dobře opláchneme ve slaném roztoku – dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelínu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám tuk rozpustí, přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40 °C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčkneme dvě kapsle vitamínu E 400 mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20 °C. Druhý den směs přivedeme do tekutého stavu, ale moc nepřehříváme, aby med či včelí vosk neztratily cenné látky, které vysoké teploty ničí. Po zřídnutí směs přefiltrujeme přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijeme do sterilních kelímků a uchováváme v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Účinky

K léčebným účelům se sbírá kořen a list kostivalu lékařského.

Extrakt z listů kostivalu lékařského byl ve třech různých formách pro vnější užití (gel, roztok, emulze) testován v léčbě zevních ran, a to pomocí kvalitativních a kvantitativních histologických analýz u potkanů. Pozorován a popsán byl zvýšený léčebný potenciál v hojení ran s významným vlivem kostivalu na intenzitě a míře hojení díky procesu navýšeného ukládání kolagenu a zvýšené tkáňové kontroly zánětlivého projevu. Kyselina rosmarinová obsažená v kořeni kostivalu vykazuje zřejmě nejvýznamnější farmakodynamický efekt, tedy protizánětlivý a analgetický. Stejné nebo podobné látky podporují granulaci a regeneraci tkáně a tvorbu mozolů. Zároveň jsou látky obsažené v kostivalu schopné inhibovat tvorbu krevních destiček, syntézu prostaglandinů a agregaci erytrocytů.

V tradiční medicíně se kostival lékařský používá ve formě obkladů nebo mastí na zlomeniny, záněty žil a pohmožděniny. V balkánské lidové medicíně se kostival vnitřně podává při gastrointestinálních potížích a zvnějšku se používá při revmatismu a dně. V různých částech Evropy a Asie se podává kostival v různých formách k úlevě od bolestí svalů nebo kloubů. Zajímavostí je, že po dovezení kostivalu do Ameriky si rostlina našla léčebné využití v indiánské lidové terapii.

Neexistuje žádný zdroj popisující optimální dávkování kostivalu. Klinické studie doporučují podávat přípravky obsahující extrakt kostivalu 2-3x denně, podobný režim vidíme i v lidové medicíně. Jediným limitem popsaným v několika pracích německého původu je maximální dávka obsahových alkaloidů 100 mcg/denně, což vychází na několik gramů extraktu z kostivalu denně.

Zdroj: List kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina však obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné škodlivé látky z kostivalu se mohou vstřebávat do těla a hromadit se v něm. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Kostivalová mast

Popis kostivalu

Kostival je vytrvalá bylina původem z Evropy a části Asie. Roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste až do výšky 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, tvar se často liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černá a bělavá a plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí nejen z listů, ale i z jiných částí rostliny. Mladé lístky kostivalu obsahují více jedované látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Přípravky vyráběné z kořenů obsahují až 16násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Kostivalová mast

Kostival a kovový nůž

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné látky v kostivalu se mohou vstřebávat do těla a škodlivé látky mohou zůstat v těle. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Popis kostivalu

Kostival je trvalkový keř, který je původem z Evropy a části Asie. Kostival roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste do výše až 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, často se liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černo-bělavá, tato část je plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí z listů nebo jiných částí rostliny. Nové lístky kostivalu obsahují více jedovaté látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Některé přípravky se vyráběly také z kořenů, ale kořeny obsahují až 16 násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Postup výroby kostivalové masti

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelý vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP