Jedná se o léčbu pomocí vepřového kolagenu. Suplementace kolagenu má za úkol posílit, strukturovat a ochránit chrupavky, šlachy, vazy a kloubní pouzdra. Cílem terapie je zlepšit profil kolagenových vláken a následně i veškerých anatomických struktur, ve kterých je kolagen přítomen.
Doporučuje se aplikace 1–3x týdně po dobu prvních dvou týdnů podle závažnosti, následně pak jedno ošetření týdně až do úlevy od bolesti.
V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.
Já, jako zdrojkolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.
Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…
V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.
co použivat na růst řas
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.
Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.
Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.
V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.
Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.
No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená
V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.
já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.
také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná.
Dobrý den, jak je to s obsahem purinů v aspiku, želatině, nebo kolagenu pro kloubní výživu?
Děkuji za odpověď.
Konečná A.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Oboje obsahuje puriny, jak želatina, tak i kolagen. Ale i při dně je možné je konzumovat popřípadě užívat na klouby. Proč? Protože například želatina je tvořena především vodou a na objem jedné porce želatiny je zapotřebí jen malé množství proteinů. U kokagenu je zase jeho příjem nízký a tím se do těla dostane jen málo purinů. Užíváte-li kolagen, tak vypijte o sklenici více vody a můžete mít jistotu, ze vám to neubliží.
Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.
Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.
V diskuzi KURKUMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lilian.
Ahoj, teď jsem zrovna dočetla článek o kurkuminu a o tom, že je to takový malý všelék. Co o něm víte? A nevíte o nějakém produktu s ním? Kde by se dal sehnat?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Plachá.
Ahoj, nedaří se mi objevit nějaký zdroj, kde zakoupit rostlinu kurkumy, poradí mi někdo??? Děkuji
Cemio Kamzík obsahuje kolagen typu I, který je přítomný ve šlachách, vazech a kostech, kde vytváří poměrně silná vlákna. Tato kolagenová vlákna se dále spojují do objemných vláknitých svazků, podobných provazu, protože vazy a šlachy musí vydržet silný tah. Kolagen typu I je nejrozšířenějším typem kolagenu a vyskytuje se také v pokožce, proto má kolagen Cemio Kamzík významný vliv na vzhled a kvalitu pokožky.
Cemio Kamzík také obsahuje kolagen typu II, který se nejvíce vykytuje v chrupavce. Zde naopak vytváří husté prostorové sítě z velmi tenkých vláken, protože chrupavka je namáhána především tlakem ve všech směrech. Kolagen typu II drží chrupavku pohromadě a zajišťuje její pevnost a odolnost.
Cemio Kamzík obsahuje také důležitý vitamín C, který je nepostradatelnou látkou pro správnou tvorbu kolagenu v organismu. V případě jeho nedostatku se v těle nevytváří plnohodnotný kolagen a vlákna nemají správnou, dostatečně pevnou strukturu, což se projevuje destrukcí pojivových tkání.
V diskuzi VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Avap.
Já straním potravinnovým doplňkům, raději než krémům. Na výsledek si sice musíte chvilku pčkat, tak 2 týdny, ale je to trvalejší. Užívám Kaguamin, má v sobě vysoký procento kolagenu. www.kaguma.cz
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Užívejte 1 kapsli denně, kdykoliv během dne. Pro optimální účinnost doporučujeme užívat minimálně 2-3 měsíce. Tuto kúru opakujte několikrát do roka. Doplněk stravy Kamzík lze užívat i trvale.
V naší poradně s názvem OLUPOVÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.
Prosím o radu. Nehty na rukou se mi dvojí a posléze olupují. Nehty si nestříhám, ale piluji. Vitamíny moc nezabírají. A mé zaměstnání nedovoluje laky na nehty. Děkuji za cenné rady.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já bych podpořila příjem kolagenu, protože je to stavební kámen nehtu a bývá často v nedostatku při různých hubnoucích dietách. Nejlépe ho doplníte přirozeně stravou, jedením masa a kůží. Pokud se vám to do vašeho jídelníčku nehodí, tak můžete využít některý z přípravků, jako je například Cemio Kamzík. Tady je k tomu bližší info www.ceskaordinace.cz…
Podle dalších zkušeností ostatních je prý vhodné také Dona Nails a nebo klasický kolagen v kostičkách.
Stav nehtů se po tom upraví teprve až když dorostou do stříhatelné délky a to trvá kolem šesti měsíců. Buďte proto trpělivá a užívejte zvýšené dávky kolagenu alespoň půl roku.
Následující rozsahy jsou pouze orientační a cílové rozmezí každého jednotlivce by mělo být schváleno jeho lékařem nebo diabetologem.
Doporučené cílové hladiny glukózy v krvi jsou uvedeny pro dospělé s diabetem 1. typu, diabetem 2. typu a děti s diabetem 1. typu. Kromě toho jsou uvedeny cílové rozsahy pro osoby bez diabetu.
Tyto informace poskytují pouze obecný návod. Individuální cíl stanovený vaším zdravotnickým týmem je ten, na který byste se měli zaměřit.
Doplněk stravy. Není určeno pro děti do 3 let. Výrobek je bez cukru, bez laktózy a bez lepku. Nepřekračujte doporučené dávkování. Přípravek není určen jako náhrada pestré stravy. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovávejte v suchu při teplotě 15-25 °C. Chraňte před vlhkem a přímým slunečním zářením.
Základní jednotkou kolagenu je tropokolagen – glykoprotein složený ze tří řetězců levotočivých polypeptidů (nositelů glukózy a galaktózy, vázaných na jednu molekulu AMK hydroxylyzinu). Kolagen má pevnou strukturu, velkou odolnost a přitom je flexibilní.
Postprandiální glykemii lze jednoduše přeložit jako hladinu krevního cukru po jídle (kromě ní se rozlišuje ještě glykemie nalačno). Ukazuje se, že hodnota postprandiální glykemie má na osud pacienta s diabetem možná větší vliv než glykemie nalačno. Navíc díky tomu, že jíme minimálně třikrát denně, trávíme v postprandiálním stavu hodně času.
Zvýšená postprandiální glykemie zvyšuje u pacientů riziko vzniku srdečního infarktu a celkově zhoršuje jejich životní prognózu. Cílem je hladiny glykemie co nejdříve srovnat na zdravé hodnoty a tam je udržet. Postprandiální glykemie je důležitá i v momentě diagnostikování diabetu. Existuje asi 20 procent osob, které mají glykemii nalačno normální, ale glykemii po jídle zvýšenou. Pokud tito pacienti lékařům uniknou, mohou žít řadu let bez příznaků diabetu, ale nakonec skončí se závažnými komplikacemi.