Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA UZLIN

OBSAH

Léčba nateklých uzlin

Léčba nateklých uzlin je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit tuto příčinu. Zvětšené uzliny jsou koneckonců pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Zadrobilova.

Dobry den,prosim o informaci k lecbe miznich uzlin na krku.Rada bych vedela ,zda se podstupuje nejprve operace a po te ozarovani,nebo naopak.Dekuji Zadrobilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vždy záleží na konkrétní diagnóze. Spolehněte se, že lékař zvolí tu nejlepší metodu v dané situaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O PORADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vajsarová Lidmila.

Manžel onemocněl rakovinou lymf. uzlin.Má za sebou chemoteraie a ozařování. Krátce po této léčbě se opět objevily boule na krku. Je možné se pokusit o léčbu v protonovém centru.Ještě prosím o info, zda je léčba ambulantní nebo se zůstává v centru. Děkuji moc . Vajsarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokusit se můžete. Léčba v Protonovém centru v Praze je velmi drahá a proro se budete muset dohodnout se zdravotní pojišťovnou, jestli vám něco přispěje. Délka hospitalizace záleží na reakci organismu. Jde zatím o nejlepší možnou léčbu nádorových onemocnění na světě, tak se o to určitě pokuste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o poradu

Délka dožití u rakoviny lymfatických uzlin

V závislosti na typu nádoru je úmrtnost zhruba 10%, přežívá až kolem 90 % pacientů. Důležitým faktorem je ale včasná diagnóza. Maligní lymfogranulom dokáže dlouho probíhat bez projevů a i po odeznění asymptomatické fáze je možné jej snadno zaměnit za jiná zcela běžná a banální onemocnění.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Co značí nateklé uzliny na jedné straně krku

Tento stav může a nemusí signalizovat nádor. Jakékoliv nádory mohou být spojeny se zvětšením uzlin, které je v tomto případě vyvoláno zmnožením nádorových buněk v uzlinách. Do blízkých uzlin metastazuje většina klasických nádorů. Typické je zvětšení uzlin pro nádorové choroby vycházející z krevních buněk – lymfomy a některé leukémie. Právě u těchto chorob mohou být přítomny příznaky, jako je noční pocení, nechtěný úbytek na váze či opakující se (a dočasně mizící) horečnaté stavy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pavlíčková.

Prosím o sdělení,která klinika se zabývá léčbou. Pes NO má 5 a půl roku.
Děkuji za odpověď.

Marie Pavlíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Příčiny

Z virových nemocí se zvětšení uzlin objevuje při spalničkách, infekční mononukleóze a dalších nemocech způsobených takzvanými herpetickými viry (například afty, záněty dásní a sliznice dutiny ústní), při šesté dětské nemoci (zduření uzlin za ušními boltci), při příušnicích (kdy nezduří jen příušní žláza, ale i podčelistní uzliny), při zarděnkách (zvětšené týlní, šíjové uzliny a uzliny za ušními boltci).

Z nemocí způsobených bakteriemi je nejběžnější zduření podčelistních a krčních uzlin u angíny (streptokokové nebo jiné bakteriální angíny). Zvětšené uzliny pod dolní čelistí mohou být příznakem tularémie (zaječí nemoc) a dalších jiných vzácnějších nemocí.

Z nemocí způsobených parazity dochází ke zduření krčních uzlin při toxoplazmóze.

Proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám se děti očkují v rámci očkovacího kalendáře a výskyt těchto nemocí je sporadický.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Extrakce zubů před radiační terapií se doporučuje pro snížení rizika osteonekrózy čelistí po ozáření hlavy a krku. Riziko osteonekrózy v ozařovaných oblastech je přítomno po celou dobu života pacienta. Neexistuje žádný „bezpečný“ časový limit pro čekání na extrakci nebo operaci v těchto oblastech. Proto musí být pacient před zahájením radiační terapie informován o potenciálním celoživotním riziku, i když jsou zuby velmi zdravé.
Extrakcí zubů před ozařováním se riziko osteonekrózy eliminuje. Pokud extrakci zubů odmítnete, což je jedna z možností, riskujete významné budoucí komplikace ve formě odumření čelistní kosti a její následné vyoperování, což není vůbec nic hezkého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Rakovina lymfatických uzlin u dětí

Hodgkinova nemoc postihuje obvykle děti starší 10 let (zcela výjimečně děti mladší 5 let) a o něco častěji chlapce než děvčata. Klasifikace nemoci do 4 stadií je stejná pro děti, dospívající i pro dospělé. Lokalizovaná stadia postihují zhruba 50 % dětí. Vyšší stadium znamená postižení více mízních uzlin, šíření onemocnění pod bránici nebo postižení parenchymových orgánů. Z orgánů jsou nejčastěji postiženy plíce, játra, slezina a kosti. Při systémovém onemocnění je nezbytná delší a intenzivnější léčba než u lokalizovaných stadií charakterizovaných postižením jedné nebo dvou skupin lymfatických uzlin. Devadesát procent dětí má takzvanou „klasickou“ formu nemoci.

Prvním projevem je velmi často zvětšující se tuhá nebolestivá uzlina (nebo více uzlin) na krku či hrudníku, která nereaguje na antibiotickou léčbu. Při postižení hrudních uzlin je často prvním projevem kašel a námahová dušnost. Dalšími doprovodnými příznaky jsou horečky nad 38 °C, noční pocení, váhový úbytek přesahující 10 % hmotnosti za 6 měsíců (bývá projevem pokročilejšího onemocnění).

Hodgkinova chroba je onkologické onemocnění, a proto svépomoc není možná. Prognóza nemoci závisí na jejím rozsahu, postižení orgánů, přítomnosti příznaků a na léčebné odpovědi. Šance na vyléčení je u pacientů s lokalizovaným postižením téměř 100%, přežití bez relapsu je více než 90%.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Diskuze

V diskuzi PRICINY RAKOVINY MISTNICH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Janoušková.

Dobrý den již dva dny mám hodně napuchle a zhnisale mandle,na levé straně je modrý flek,jako modřinka.V poslední době jsem nebyla vůbec nemocná, přišlo to úplně zničeno nic.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Priciny rakoviny mistnich uzlin

Mízní uzliny v tříslech

Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité je sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. Velikost uzlin by neměla ovlivnit erekci u mužů. Při jakékoliv změně i celkového stavu – únava, teploty, pocení, bolest v podbřišku, pálení při močení – je nutné kontaktovat lékaře. Důležité je totiž sledovat velikost uzlin v čase, například provést kontrolní sono s časovým odstupem. Dále sledovat konkrétní lék, který by ovlivnil velkost uzlin. Je dobré zkusit kúru betaglukany, které působí protizánětlivě, celkově posilují imunitu a mají i regenerační účinky.

Zdroj: Mízní uzliny

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Proč je zvětšená pouze jedna lymfatická uzlina

Ve většině případů otéká vždy pouze jedna oblast uzlin, u dospělých i u dětí. Když je oteklá více než jedna oblast lymfatických uzlin, nazývá se to generalizovaná lymfadenopatie. Některé infekce, jako je streptokok a plané neštovice, některé léky, onemocnění imunitního systému a rakovina, jako je lymfom a leukémie, mohou způsobit tento druh otoku.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Enyy.

Dobry den, přítel prodělal před 13 lety IV. Stadium . 11 let se snažil s manželkou o miminko , ale spermiogram byl 2 krát negativní.rozvedl se ... Já miminko nechci, tak bych se chtěla zeptat, jestli tento stav spermiogramu je neměnný, a nemusíme se chránit.moc dekuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto s určitostí říci, že váš přítel bude po zbytek života neplodný. Svojí trvalou neplodnost si musí váš přítel ověřit u svého ošetřujícího lékaře, u kterého si nechal dělat spermiogram. Není vyloučeno, že může dojít k oplodnění v době vaší ovulace jen jednou spermií, která zrovna bude schopna pohybu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Příznaky rakoviny lymfatických uzlin

K výskytu maligního lymfogranulomu dochází více u mužů, a to ve věku 20–30 let a pak 60–70 let. V rozvojových zemích je situace poněkud jiná. Tam dochází k první atace již v časném dětství, druhý vrchol je pak stejný, přichází kolem 60 let věku.

Maligní lymfogranulom se projevuje zvětšenými a bolestivými lymfatickými uzlinami v oblasti krku, horečkami, malátností, nechutenstvím, únavou, nočním pocením (často vyžadujícím výměnu ložního prádla), úbytkem hmotnosti, bolestí uzlin bezprostředně po požití alkoholu, změnami krevního obrazu (laboratorní vyšetření mohou ukázat na chudokrevnost, zvýšené množství bílých krvinek a jiné patologické stavy). Mějte na paměti, že zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Co znamenají nateklé uzliny na krku

Zvětšení mízních uzlin je častý problém, příčiny mohou být neškodné, ale někdy i závažné. Nejčastější příčinou zvětšení lymfatických uzlin jsou infekce (virové, bakteriální, plísňové, parazitární), dále pak různá onemocnění revmatického okruhu a krevní nemoci, některé nádory. Zásadní je vyloučit nemoci krve, které se projevují zmnožením některých druhů bílých krvinek (lymfoproliferace). K tomu slouží odběry krve, ultrazvukové vyšetření všech periferních uzlin, případně rentgen, ultrazvuk břicha. Nutné je i zhodnocení dosavadních obtíží a cílený dotaz na případný váhový úbytek, teploty, noční pocení atd. Uzliny je nutné v krátké době zkontrolovat pohmatem, eventuálně i ultrazvukem. Moc si ale uzliny neprohmatávejte, tím jsou drážděny a někdy i bolí.

Zdroj: Mízní uzliny

Diskuze

V diskuzi ZJIŠŤOVÁNÍ DIAGNÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bubeníček.

Nevím jestli dělám dobře ,určitě ne ,ale nemohu jinak.Po pročtení odborných názorů na problém nemoci mízních uzlin jsem se ujistil,jak špatně léčili mojí manželku!Ano zjistili zánět ,močový plicní a ještě další diagnoźy,aby po 6týdnech konstatovali problém mízních uzlin ,několik dnů respektive 14 se odhodlávali odebrat vzorek,celkem pozdě vše jsem monitoroval.Zásadní bylo ,když přišla k praktickému lékaři,kde sdělila problémy s úbytkem na váze a nechutenstvím,odpověď doktorky,alespoň zhubnete,nedej bože ,že by na manželku fyzicky sáhla a zjistila naběhlou,ano nebolestivou míz.uzlinu,jako zjistili po dlouhém utrpení manželky až v nemocnici v Motole,bohužel ,pozdě ,poněvadž manželka zemřela.Jistě ,možná by zemřela i tak,ale pokud jsem si věci pečlivě pročítal nic z těch postupů lékařů na mělníce nebylo ,jak je zde popisováno o dalším raději pomlčím.Je mně smutno nad způsobem,jakým byla manželka léčena,nic s tím nenadělám bylo jí 65 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zjišťování diagnózy

Systémové příznaky Non-Hodgkinova lymfomu

  • A) nepřítomny
  • B) přítomen alespoň 1 z příznaků: horečka neinfekčního původu > 38 °C, intenzivní noční pocení, váhový úbytek > 10 % tělesné hmotnosti za posledních 6 měsíců

Klinická stadia Non-Hodgkinova lymfomu

  • Stadium I – postižení 1 lymfatické oblasti nebo 1 extralymfatického orgánu
  • Stadium II – postižení 2 nebo více skupin lymfatických uzlin na téže straně bránice nebo lokalizované postižení 1 extralymfatického orgánu včetně postižení 1 nebo více skupin lymfatických uzlin na téže straně bránice
  • Stadium III – postižení lymfatických uzlin nebo orgánů na obou stranách bránice, které může být provázeno lokalizovaným postižením 1 extralymfatického orgánu nebo tkáně, nebo sleziny, nebo obojího
  • Stadium IV – difúzní nebo diseminované postižení 1 nebo více extralymfatických orgánů či tkání s nebo bez současného postižení lymfatických uzlin (označení postižení orgánů: h-játra, m-kostní dřeň, l-plíce, b-kosti)

Typickým projevem onemocnění je zvětšení mízních uzlin, nejčastěji v oblasti mezihrudí. To může vyvolávat kašel, vykašlávání krve, bolest na hrudi či poruchy polykání. Lymfatické uzliny mohou také svojí velikostí utlačovat dýchací cesty, což se projeví dušností. Projevem Non-Hodgkinova lymfomu může být i pohrudniční či osrdečníkový výpotek, který může pacienta ohrožovat na životě. V případě postižení uzlin v břišní dutině popisují pacienti bolest v této oblasti a viditelné je i zvětšení břicha.

Zdroj: Non – Hodgkinův lymfom

Léčba zvětšených uzlin

Léčba zvětšených uzlin je možná až po stanovení příčiny. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Pokud máte s nateklými uzlinami problém dlouhodobě, je nutné vyhledat lékaře, a to i v případě, že nepozorujete žádné další příznaky. Je možné uvést několik doporučení, která mohou pomoci, ale nic se nevyrovná komplexnímu vyšetření.

Při zvětšených uzlinách:

  • omezte fyzickou námahu – klid zmenší množství proudící krve a tím uleví uzlinám;
  • zvyšte pitný režim – zkuste denně vypít několik litrů čisté vody;
  • zvyšte přísun vitamínů a přípravků na podporu imunitního systému.

Když lékař vyšetřuje zvětšené uzliny, tak se primárně zaměřuje na jejich lokalizaci, prohmatá je (pokud jsou na místě, kde jsou hmatné), zjistí bolestivost, udělá ultrazvuk či rozbor krve. Záleží na konkrétním pacientovi. Zpravidla se lékař zaměřuje na doprovodné problémy a příznaky nemoci, které ukazují na původce zánětu. Pokud je zánět dlouhodobého charakteru, tak bude muset být vyšetření komplexní.

Zdroj: Zvětšené uzliny za uchem

Uzliny na krku

Krční uzliny kopírují oblast hlavy a krku. Nejčastěji jsou zvětšené podčelistní uzliny, do nichž přichází lymfa z dutiny ústní a z jazyka a ze slinných žláz. Zvětšují se například při angíně. Mezi onemocnění, pro které je typické zvětšení krčních uzlin, patří také infekční mononukleóza, která má podobné příznaky jako angína. Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, které může proběhnout bez jakýchkoli příznaků, ale může se rovněž projevit zvětšením krčních uzlin, a to i vzadu na krku. Toxoplazmózou se lze nakazit po požití nedostatečně tepelně upraveného masa, nebezpečná je pro těhotné ženy a pro jedince s poruchou imunity. Zvětšenými krčními uzlinami na krku se mohou projevovat i závažná celková onemocnění, proto je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Co jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny se nacházejí na mnoha místech našeho těla. Mízní uzliny si můžeme nahmatat v oblasti krku (za ušima, pod dolní čelistí, v blízkosti krkavic), oblasti podpaží a nadklíčků a v oblasti třísel. Při výrazném zvětšení se dají vyhmatat i hlouběji uložené uzliny, například v dutině břišní, to však není pravidlem. Mízní uzliny mají obranná strážní postavení, kterými procházejí mízní cévy z jednotlivých orgánů. Uzliny jsou plné bílých krvinek, které ničí případné infekční částice či nádorové buňky, které se mízními cévami šíří z primárního ložiska po těle. Zvětšení uzlin tak většinou souvisí s normálními či abnormálními imunitními reakcemi nebo s nádorovými procesy. Obecně platí, že bolestivé zvětšení uzlin svědčí spíše pro infekční příčinu, zatímco nebolestivé zvětšení může být i nádorové či autoimunitní povahy. Pro běžného člověka by z toho mělo vyplývat, že dlouhodobě trvající hmatné zvětšení uzlin (cca několik týdnů) by mělo znamenat návštěvu lékaře, zvláště jsou-li uzliny nebolestivé či jsou přítomny další příznaky jako noční pocení, opakující se horečnaté stavy či nechtěné ztráty na váze.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Lymfatické, linfatické, mízní, co je správně?

Mízní uzlina nebo také lymfatická uzlina (latinsky nodus lymphaticus) je správné označení. Název vychází z latinského názvu lymphaticus.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Zvětšené uzliny na krku

Mízní uzliny jsou v podstatě filtry, přes které protéká míza (lymfa). Jsou v nich koncentrovány bílé krvinky, které protékající tekutinu kontrolují. Když jsou v míze přítomné nějaké cizorodé částice, například bakterie, uzliny zareagují tím, že se zvětší, protože bílé krvinky bojující s infekcí se začnou množit. Zvětšení uzlin může být reakcí na zánět nebo nádor v dané oblasti, na infekční onemocnění, nebo může být projevem leukémie či lymfomu. Různé skupiny uzlin vždy čistí určitou oblast těla. Krční uzliny drénují oblast hlavy a krku. Nejčastěji jsou zvětšené podčelistní uzliny, do kterých přichází lymfa z dutiny ústní, jazyka a ze slinných žláz, jsou zvětšené například při angíně. Onemocněním, pro které je typické zvětšení krčních uzlin, je také infekční mononukleóza, která má podobné příznaky jako angína. Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, které může proběhnout bez jakýchkoli příznaků, ale může se také projevit například zvětšením krčních uzlin. Toxoplazmózou se můžeme nakazit po požití nedostatečně tepelně upraveného masa, nebezpečné je pro těhotné ženy a pro lidi s poruchou imunity. Zvětšenými krčními uzlinami na krku se však mohou projevovat i závažná celková onemocnění, je tedy nutné odborné vyšetření.

Zdroj: Bolest v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP