Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PEČIVO VHODNÉ PRO DIABETIKY RECEPTY

OBSAH

Recepty pro diabetiky I. typu

Odkaz na recepty pro diabetiky I. typu naleznete zde.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Kde je možné sehnat jídelníček pro diabetiky? Děkuji

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Vhodná snídaně

Zde jsou příklady vhodné snídaně:

  • Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán.
  • Toastový chléb, tvarohová pomazánka s pažitkou, rajče.
  • Jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj.
  • Včerejší pečivo s debrecínkou.
  • Opečený toustový celozrnný chléb s medem.
  • Včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu.
  • Celozrnný chléb s netučným sýrem.
  • Včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CIRHÓZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

Manžel přijde domů z nemocnice, kde má dietu č.4 , a já neznám přesné a vhodné recepty, co mu a jak správně uvařit, prosím, sdělte mně, kde to nadu, resp, kdo mně poradí, jak vařit, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta číslo 4 se soustředí na omezení tuků. Je určena všem pacientům s onemocněním jater. Máme zde několik článků, které vysvětlují jak sestavit jídelníček i jak si poradit s recepty na přípravu dietních jídel. Zde je jejich seznam:
1. www.ceskenemoci.cz/j…
2. www.ceskenemoci.cz/j…
3. www.ceskenemoci.cz/j…
4. www.ceskenemoci.cz/j…
5. www.ceskenemoci.cz/d…
6. www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Recepty na dia moučníky

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Recepty na večeře

Hemenex

Ingredience: 100 g dušené šunky, 3 vejce, 1 lžíce petrželové natě, sůl, pepř, 1 plátek celozrnného chleba

Postup: Na rozpálenou nepřilnavou pánev vložíme kolečka šunky a necháme opéct. Poté nalijeme rozklepnutá vajíčka a necháme srazit. Povrch mírně osolíme, opepříme a posypeme posekanou petrželkou. Podáváme s chlebem.

Lečo

Ingredience: 150 g brambor, 2 rajčata, 2 bílé papriky, 1 cibule, olej, vejce

Postup: Cibulku nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme pokrájená a oloupaná rajčata a papriku, krátce orestujeme a zahustíme vejcem. Podáváme s uvařeným bramborem. Kdo má rád, může si klidně přidat šunku nebo salám, a pořád je to dietní. Pokud paprika nepálí, tak můžete přidat trochu chilli a stroužek česneku.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Diskuze

V diskuzi DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuju moc za recepty .Ja mam i zvyseny cholesterol,tak se ptam jestli ta strava ,a vhodne potraviny plati take nebo je to jinak. Dekuju za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta po operaci žlučníku

Recepty na snídaně

Chléb se sýrem a meruňkami

Ingredience: 200 g Cottage, tekuté sladidlo dle chuti, 50 g sušených meruněk, 2 plátky celozrnného chleba po 60 g, 2 lžičky pšeničných klíčků

Postup: Sýr dle chuti oslaďte, meruňky nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do sýru, 1 lžičku meruněk si dejte stranou. Plátky chleba překrojte napříč, aby vznikly 4 trojúhelníky. Ze sýrové hmoty tvarujte pomocí dvou navlhčených lžic noky a upravte je na plátky chleba. Posypte je zbylými meruňkami a pšeničnými klíčky. Recept je uveden pro 2 osoby.

Hodnota: 280 kcal/1 170 kJ

Chléb s hovězím masem

Ingredience: 6 ředkviček, 2 lžíce netučného tvarohu, 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky, sůl, pepř, 100 g hovězího masa z konzervy

Postup: Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky, tvaroh rozšlehejte, přidejte ředkvičky a ½ lžíce pažitky. Ochuťte solí. Plátky chleba potřete vzniklou směsí. Maso z konzervy nakrájejte na plátky a upravte na tvarohovou směs. Povrch posypte zbylou pažitkou a trochou pepře.

Hodnota: 260 kcal/ 1 087 kJ

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky

Moučníky

U moučníků se musí dodržovat tato pravidla:

  • Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku, těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky, a nedoporučují se ani omelety a palačinky.
  • Kynuté pečivo se připravuje s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení.
  • Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků výhodné.
  • Mák, ořechy a čokoláda se jako přídavek do pečiva vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Kde koupit xanthanovou gumu

Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Slané jogurtové pečivo

Suroviny:

  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 bílý jogurt
  • 1 Hera
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • vejce (na potření)
  • 200 g nastrouhané nivy
  • 5 lžic smetany (ke šlehání)
  • 100 g nakrájené šunky

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, jogurt, sůl, nakrájenou kostku Hery a vše zpracujeme. Těsto dáme odpočinout do chladu a připravíme si náplň smícháním strouhané nivy, pokrájené šunky a smetany. Těsto rozválíme a vykrájíme z něj větší kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku náplně, přehneme napůl a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby náplň při pečení nevytékala. Skládáme na lehce vymazaný plech nebo na pečicí papír, potřeme vejcem a pečeme při 170 °C asi 60 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Jogurtové lívance

Suroviny:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 3/4 kelímku (od použitého jogurtu) hrubé mouky
  • 2 menší vejce
  • trochu mléka
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej

Postup:

Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem nebo posypeme strouhaným tvarohem se skořicí.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Recepty na večeře

Rizoto

Ingredience: 1 podzimní cibule, sůl, 240 g krůtího masa, 20 g olivového oleje, 50 g suchého vína, 50 g parmazánu, 1 l vody, 50 g másla, 0, 08 šafránu, 172 g rýže

Postup: Nejdříve si uvaříme krůtí maso ve vodě a vývar použijeme do rizota. Na olivovém oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nepropláchnutou rýži. Pořádně promícháme a opékáme několik minut, občas promícháme. Přilijeme víno a provaříme, než se odpaří alkohol. Přidáme šafrán. Pak už přiléváme postupně vývar (po sběračkách) a občas promícháme. Vždy když se vývar vsákne, přilijeme další sběračku, a to děláme, dokud není rýže al dente. Může to trvat cca 20 minut. Když je rýže tak akorát na skus, vypneme sporák a vmícháme máslo a parmazán. Nakonec přidáme krůtí maso a ještě lehce prohřejeme. Podáváme s hoblinkami parmazánu.

Hodnota: 1 656 kJ/396 kcal

Květákový mozeček

Ingredience: 1 podzimní cibule, 1 květák, 1 vejce, 36 g stolního oleje, sůl, 8 g nasekané pažitky, 100 g droždí

Postup: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Osmahneme cibuli, přidáme droždí, osmažíme, přidáme květák, podlijeme a krátce podusíme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce s vodou a necháme srazit. Ozdobíme posekanou pažitkou.

Hodnota: 1 139 kJ/272 kcal

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Recepty na snídaně

Tuňákový sendvič

Ingredience: 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, paprika, citronová šťáva, 1 jarní cibulka, 60 g ledového salátu, 40 g margarínu, 20 g rajčatového pyré, trochu chilli omáčky, 160 g celozrnného chleba

Postup: Nastrouháme kůru z ¼ citronu a poté z celého citronu vymačkáme šťávu. Z papriky odstraníme semínka a nakrájíme ji na malé kousky. Jarní cibulku nasekáme najemno. U tuňáka v konzervě slijeme přebytečný nálev. Maso za pomocí vidličky smícháme v misce s rostlinným tukem. Přidáme pasírovaná rajčata, polovinu paprik a jarní cibulku, citronovou kůru, několik kapek citronové šťávy a omáčku z pálivých papriček. Dochutíme pepřem. Tuňákovou směsí potřeme plátky celozrnného chleba, navrch položíme salátové listy. Posypeme zbylou paprikou a jarní cibulkou a zakápneme několika kapkami citronové šťávy. Přikryjeme zbylými plátky chleba. Namísto tuňáka můžeme sendviče připravit s lososem.

Plněná bageta

Ingredience: 1 celozrnný rohlík, 50 g odtučněného tvarohu, mléko, 15 g 20% eidamu, 70 g kuřecí šunky, 60 g ledového salátu, cherry rajčátka

Postup: Rohlík rozřízneme a potřeme rozšlehaným a dochuceným tvarohem. Na tvaroh navrstvíme sýr, list ledového salátu, šunku, list ledového salátu a na půlku rozkrojená cherry rajčátka. Také můžete pevné ingredience rozkrájet a zamíchat do tvarohu. Záleží na vaší kreativitě.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Recepty na hlavní jídla

Bramboračka

Ingredience: 200 g brambor, 80 g mrkve, 60 g petržele, 35 g cibule, 15 g česneku, 25 g žampionů, 1 vejce, máslo, sůl, pepř, kmín, majoránka, Podravka

Postup: Brambory, mrkev, petržel a česnek orestujeme na másle, okořeníme a zalijeme vodou. Uvaříme a přidáme vajíčko.

Kuřecí stehenní řízečky

Ingredience: olej, 1 mrkev, 1 cibule, 1 menší cuketa, 300 g vařené rýže Basmati, 500 g kuřecích stehen bez kosti, olivový olej, hořčičné koření, cibulové koření

Postup: Vykostěné kuřecí stehenní řízečky nakrájíme na kousky, posypeme hořčičným kořením a s olivovým olejem naložíme na 20 minut do lednice. Mezitím si pokrájíme mrkev na nudličky, cuketu a cibuli na kostičky. Orestujeme na oleji cibulku, přidáme mrkev a nakonec cuketu. Posypeme cibulovým kořením a dusíme do měkka. Kuřecí řízečky vyjmeme z lednice a prudce orestujeme do zlatova. Podáváme s uvařenou rýží Basmati.

Treska na bazalce

Ingredience: 150 g tresky, olej na marinádu, citron, 3 stroužky česneku, 150 g vařených brambor, 1 polévková lžíce bazalky

Postup: Připravíme si marinádu – olivový olej, citronová šťáva, čerstvá nakrájená bazalka, prolisovaný česnek, sůl. Do této marinády vložíme tresku a necháme buď přes noc, nebo alespoň hodinu marinovat. Poté tresku z marinády vyndáme, vložíme do pekáčku a pečeme v předem rozehřáté troubě 15–20 minut. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP