Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZKLIDNÍ ALERGICKOU VYRÁŽKU

OBSAH

Ovesné vločky

Vyrážku nejvíce zklidní asi dvacetiminutová koupel ve vlažné vodě s hrstkou ovesných vloček. Nejvhodnější je lázeň s příměsí koloidních vloček, ty jsou k dostání v lékárnách, ale můžete používat i normální ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky jsou ve formě jemného prášku, který neucpe odtok vaší vany. Pokud použijete normální ovesné vločky, odstraňte oves například pomocí cedníku.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S.

Dobrý den objevil jsem na jazyku takovýto útvar nevíte o co se jedna ? Viz přiložené foto.
Krev je od kartáčku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se vám zduřely papily vzadu na jazyku. Příčin je mnoho, od virové infekce až po alergickou reakci na nějaké jídlo. Teď je to určitě nepříjemné, ale obvykle se to samo zklidní do tří dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Vyrážka na obličeji u ročního dítěte

Takováto vyrážka může signalizovat atopický ekzém, pokud se vyloučí potničky a infekční onemocnění. Pozor na tyto alergeny: rajče, celer, cibule, oříšky, ryba, jahody. Nebo se může jednat o alergickou reakci na plísně (drží se třeba na zamlžených oknech), případně o alergickou reakci na chlad.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi ZAPAŘENINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

kdo trošku sportuje nebo je obézní tak na zapařeniny trpí to je jasne, naštěstí v dnešní době jsou přípravky díky kterým se zapařeniny zklidní a zhojí, mě byl doporučen intimcomfort ubrousky, utřu postižené místo a mám klid.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zapařeniny

Jak odstranit pihy

Klasické babské rady pomohou, ale ani ony pihy neodstraní, spíš je trochu zesvětlí.

Můžete například vyzkoušet šťávu z citronu, okurky nebo křenu, bílou šťávu, která vytéká ze stonku pampelišky, či rozmačkanou kaši z jahod.

Z bylinek pomůže vlaštovičník a měsíček lékařský. Ale pozor. Každá pleť je jinak citlivá a kyseliny a další účinné látky v těchto pomocnících mohou vyvolat i nepěknou alergickou reakci, třeba vyrážku.

Zdroj: Babské rady na odstranění pih

Diskuze

V diskuzi OPRUZENINY NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Moc dobře vím co jsou to opruzeniny mezi stehny a pod prsy :-( Díky nadváze jsem k tomu náchylná ale co jsem začala používat Intimcomfort tak mám klid, hodně rychle mi to pokožku zklidní a krásně se vstřebá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Urbánková.

Mě se osvědčil gelový antiperspirant. Mívám opruzeniny pod prsy a stačí jednou natřít a je na delší dobu pokoj :)

Zdroj: diskuze Opruzeniny na stehnech

Obklad z Jarischova roztoku

Nalijte do misky, namočte do roztoku kulaté vatové tamponky a přiložte je na pleť. Nechte působit cca 30 minut, roztok zklidní podráždění.

Zdroj: Jarišova voda

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Upozornění

U některých jedinců mohou bylinné léky vyvolat alergickou reakci. Proto před použitím aloe vera zkuste nejprve nanést malé množství gelu za ucho nebo do podpaždí, abyste včas zjistili případnou alergickou reakci. Pokud máte obavy z  nežádoucích účinků, je dobré se setkat s vyškoleným zdravotním poradcem, ten vás seznámí s možnými riziky a poradí vám s dávkováním.

Zdroj: Byliny na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nicola.

Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat,jestli je normální,že když už se druhý den léčím krémem Infectoscab,tak se mi pořád dělají nové pupínky,které furt šíleně svědí.Už se mi nedělají tolik,ale sem tam nějaký jo..znamená to,že paraziti i po masti ještě pořád žijí,nebo to jen doznívá.děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, co popisujete, je v pořádku. Infectoscab zabil zákožku, která ale zůstala mrtvá pod vaší kůží. Tím, jak se pokožka snaží zbytky roztočů vypudit, tak se začervená a svědí úplně stejně jako při neléčeném svrabu. Vydržte, vše se zklidní do 7 dnů od aplikace masti na svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Recept na růžový olej

Na domácí výrobu růžového oleje budete potřebovat 30 g čistých okvětních růžových lístků a 330 ml kvalitního olivového oleje, v krajním případě může být i slunečnicový olej. Okvětní lístky napěchujte do skleněné lahvičky a zalijte olejem. Lahvičku uzavřete a nechejte týden na slunci. Pak přeceďte. Olej se používá k ošetření pleti. Pár kapek oleje vmíchaných do pleťového krému zjemní a zklidní suchou a podrážděnou pokožku.

Zdroj: Růžový olej

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chudák z Veselí.

Je mi 30 let a akné mě trápí celej život.Nevím jakou mám formu,ale jsem z toho již zničená.Už jsem zkoušela vše možné,drahé krémy,kosmetičku.Akneon tabletky,z kémů Vichy,Oxi i krémovou pastu Aknecolor.Jeden čas jsem zkoušela i bylinky ale také bezúspěšně.Troufám si říci,že žiju zdravě,nekouřím,piju příležitostně a sportuju.O pleť se starám dobře ale i tak se každé ráno probouzím s dalším větším či menším pupínkem.Touto cestou Vás prosím o radu jak vyřešit můj problém. děkuji Ingrid

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Ahoj,

měla jsem takový problém taky. Hledala jsem všude možně rady. Nakonec jsem zkusila čistit obličej jen vlažnou vodou. Večer mazat krémem z aloe Vera. A co můžu doporučit, kokosový peeling z Oriflame.. opravdu okamžitě zklidní pleť. Výsledky jsou vidět už za pár dní. ;-)

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Vitamín C

Vitamín C pomáhá snížit podráždění a svědění způsobené vyrážkou, protože obsahuje antioxidanty. Rozdrťte na lžíci tabletu s obsahem vitamínu C a nasypte ji do sklenice s trochu vody, tím utvoříte hustou pastu. Pastu pak naneste na vyrážku, ale dávejte pozor, abyste se nepoškrábali.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Poradna

V naší poradně s názvem STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marvalova.

Dobry den mam dotaz ohledne stenic. Pribuznemu se neustale toci hlava nebo spis si ztezuje ze oci.Ma vysetreni krve vse negativni je mozne ze by by mohlo jit o alergickou reakci po.pistipani stenicemi? Dekuji za odpoved. Jitka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Motání hlavy nejspíše nebude souviset s pokousáním od štěnic. Bude třeba provést více vyšetření, než jen laboratorní vyšetření krve. Doporučuji navštívit neurologa a s jeho pomocí se dopátrat příčiny motání hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stenice

Příznaky

Mezi příznaky vyrážky patří akné, ekzémy, lupénka nebo seboroická dermatitida. Spouštěcím mechanismem může být suché, chladné počasí, nebo naopak extrémně horké počasí (potničky) a emocionální stres, nervozita, frustrace.

Nesmíme zapomenout na to, že i nežádoucí účinky léků mohou způsobit vyrážku. Velmi vzácný a závažný je typ generalizované červené vyrážky, takzvané toxické epidermální nekrolýzy, která se objevuje po užití oxidu siřičitého. Toxická epidermální nekrolýza odděluje kůži, čímž způsobuje tvorbu tekutiny, což je projev totožný s reakcí na popálení. Užití některých léků může způsobit právě toxickou epidermální nekrolýzu.

Lékařské ošetření je závislé na projevujících se příznacích. Včasnou léčbu vyžaduje vyrážka, při níž dochází k dušnosti nebo vysokým horečkám, neléčená totiž může způsobit další problém, například závažnou alergickou reakci nebo infekci.

Zdroj: Vyrážka

Poradna

V naší poradně s názvem AFRIKANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valentina.

prosim,vadi li aksamitnik alergikum

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Afrikán může vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří jsou citliví na rodinu rostlin Asteraceae / Compositae. Mezi členy této rodiny patří ambrózie, chryzantémy, měsíčky, sedmikrásky a mnoho dalších. Pokud trpíte těmito alergiemi, informujte svého lékaře o tom, že jste se rozhodla používat afrikámy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Afrikani

Vyrážky způsobené alergií

Vyrážky mohou dále signalizovat alergickou reakci na jídlo, léky nebo rostliny. Příkladem alergických vyrážek je kopřivka, atopická dermatitida, kontaktní dermatitida. Mohou je vyvolat některé léky, například antibiotika a barbituráty, a škumpa jedovatá.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Léčba

Léčbu by měl zahájit veterinární lékař, který psa vyšetří a stanoví diagnózu. Někdy postačí znemožnit psovi lízání varlat, a to nasazením límce.

Vhodnou léčbou je i mazání šourku vhodnými mastmi. Mazaní by se mělo aplikovat několikrát denně, ale toto vám vždy sdělí veterinární lékař, který stanovil léčbu.

V některých případech postačí léčba preparáty proti parazitům, jsou-li problémy závažnější, je nutné zahájit léčbu antibiotickými preparáty.

V případě značného svrbění veterinární lékař předepíše i přípravky proti svědění, které vašeho psa zklidní.

Zdroj: Loupání varlat u psů

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobrý den udělala se mi v týle taková vyvýšenina ve vlasech pod kůží,někdy to svědí..je to nepříjemné...nikdy jsem nic podobného neměla.....měla jsem silnou alergickou reakci po celém těle..na týle,krku,rukách,hrudníku asi po šamponu...to časem asi 14 dní odeznělo a toto na hlavě zůstalo mám to asi 2 měsíce...prosím o radu Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nově vzniklý útvar pod kůží na hlavě bude třeba vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Už samotná alergická reakce měla být konzultována s lékařem. Nejdříve navštivte kožní a pak i imunologa, aby vám pomohl najít alergen, kterému se pak můžete vyhnout a předejít dalším podobným komplikacím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá boule na hlavě

Studený obklad

Máte-li nutkání neustále se škrábat, položte na podrážděnou část pokožky studený obklad, čímž nejen zabráníte škrábání, ale zmírní se i nepříjemné pocity z vyrážky. Navlhčete čistý ručník nebo žínku ve studené vodě a přiložte jej na podrážděnou kůži. Studené voda bude odčerpávat teplo z vaší kůže, čímž bude eliminovat vyrážku a podrážděná kůže se uklidní. Studený obklad vás může odradit od škrábání i během spánku.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida se dělí na alergickou a iritační, obvykle se projevuje růžovou nebo červenou svědivou vyrážkou. Určení přesné příčiny kontaktní dermatitidy může být obtížné.

  • Alergická kontaktní dermatitida je krátkodobá kožní alergie. Příkladem alergické kontaktní dermatitidy je působení jedu břečťanu, kdy jen slabý dotek na kůži vyvolá dermatitidu. I další rostliny mohou vyvolat alergickou kontaktní dermatitidu, květiny, byliny, ovoce i zelenina. Příčinou této dermatitidy mohou být rovněž, barvy na vlasy, kosmetické přípravky, kovy, guma, formaldehydy (používané jako konzervační přísady v mnoha produktech).
  • Iritační kontaktní dermatitida je způsobena látkou zhoršující stav kůže tím, že dochází k opakovanému kontaktu, typickým dráždidlem je voda, která vysušuje a poškozuje pokožku opakovanou expozicí (časté mytí). Symptomem dráždivé dermatitidy je suchá, poškozená kůže.

Zdroj: Dermatitida

Alergie na mateří kašičku

Mateří kašičku včely vylučují ze svých krčních žláz a používají jako mimořádně výživné krmivo pro larvy a královnu. Člověk se k ní dostane v některých doplňcích stravy, léčivech a kosmetických produktech. U velmi malého procenta lidí může vyvolat alergickou reakci, nejčastěji ve formě kopřivky nebo astmatické dušnosti, v horších případech v podobě život ohrožující anafylaxe.

Zdroj: Alergie na med

Co znamená červený čípek v krku

Červený čípek v krku může znamenat zánět nebo alergickou reakci. Alergická reakce může způsobit otoky a záněty nejen v dutině ústní. Popsané příznaky mohou nastat také po tom, když člověk užívá nesteroidní protizánětlivé léky, kokain nebo marihuanu, nebo poté, co byly odstraněny krční mandle. Lidé se zanícenou uvulou mají problémy s jasným mluvením a polykáním.

Léčba

Léčba zánětu uvuly závisí na příčině onemocnění. Lékař předepíše antibiotika, pokud je zánět způsoben bakteriální infekcí. U virového zánětu se podává dostatek tekutin a léky proti bolesti. Užívání antihistaminik může pomoci snížit otok způsobený alergickou reakcí. Vhodné je kloktání slané vody.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Recenze

Nejčastěji si pro Jarischův roztok chodí teenageři a ženy ve zralém věku, které trápí úporné akné. Jeho cena je velmi lidová – pohybuje se mezi 69–89 Kč za 250 ml a při pravidelném používání vydrží asi měsíc, což je lepší bilance než u většiny značkové kosmetiky. Jarischův roztok slouží k zevnímu použití! Nemá sice žádnou vůni, ale ani nečpí jako některé farmaceutické přípravky.

Názory z recenzí respondentek:

  • Roztok je super na osvěžení a zklidnění pleti.
  • Pomáhá na akné a celkově zlepšuje stav pleti.
  • Dobře se dá využít místo pleťové vody.
  • Výhodná cena.
  • Nedráždí, nevysušuje.
  • Je bezvadný na citlivou smíšenou pleť.
  • Trvanlivost je pouze měsíc.
  • Roztok je dobrý na osvěžení a zklidnění pleti. Pleť po použití nepálí a je příjemně osvěžená a uklidněná.
  • Nevýhodou je obal. Většinou je třeba roztok přelít do jiného, vhodnějšího obalu.
  • Roztok je bez chemických přísad a nedráždí pleť, takže může pomoct v nouzi, když na pleť nic nepomáhá.
  • Je vhodný i jako obklad: nalijte do misky, namočte do něj kulaté vatové tamponky a přiložte na pleť. Tento obklad nechte cca 30 minut, roztok zklidní podráždění.
  • Velmi dobrá a levná náhrada pleťové vody. Použít se dá ve větším množství na tamponek, potřít obličej a na ještě vlhkou pleť vmasírovat krém. Takto se zbavíte suchých šupinek na obličeji.
  • Použít se dá i na alergickou reakci – dojde ke zklidnění.
  • Výborný je i pro ty, kdo nesnesou kohoutkovou vodu. Nečekejte od něj ale zázraky, nenahrazuje žádnou kosmetiku.
  • Možná alternativa levandulového krému.
  • Primárně je roztok určen na obklady.

Respondentky Jarischův roztok používají na různé pupínky, akné a podobně jako tonikum, také s tím vlhčí pleť před aplikací oleje. Údajně funguje i na lišej. Ovšem pozor, respondentky uvádějí, že nemá žádné čisticí účinky, proto je nevhodný k odličování a čištění pleti. Doporučují tedy použít ho jako další péči na perfektně odlíčenou a očištěnou pleť.

Respondentky s periorální dermatitidou roztok používají ráno a večer, vždy problematickou pleť pouze otřou vatovým tamponkem po odlíčení. Ze začátku roztok na pleti trošku štípe. Pleť se po pravidelném používání o 100 % zlepšila, dokonce byl zaznamenán menší výskyt pupínků. Rovněž doporučují Jarichovu vodu raději přelít například do plastové mýdlenky, jelikož skleněná láhev je nepraktická.

Zdroj: Jarišova voda

Dávkování pro kočku

Kolik Diazepamu dát své kočce? Typická dávka podávaná kočkám je 0,5 až 1 mg na kg jejich hmotnosti. Podává se intravenózně do žíly podle potřeby nebo každých šest hodin a nebo jako infuze konstantní rychlostí (pomalé kapání intravenózní kanylou).

Kočka může ústy dostat i lidský Diazepam. Lidský Diazepam bývá v tabletkách o síle 5 nebo 10 miligramů. Pro kočky se ale tablety 10 mg nehodí, protože jsou pro ně moc silné a špatně se jim dávkují. I slabší tabletky o síle 5 mg bude potřeba pro kočky půlit a čtvrtit. Normální běžně užívaná dávka, která kočku dostatečně zklidní v počátcích léčby je 0,5 mg na 1kg její hmotnosti. To znamená, že pro kočičku s váhou 3,5 kilogramu, bude potřeba jen čtvrtka tablety o síle 5 miligramů. Velká kočka o váze 5 kilogramů bude potřebovat půl tabletky o síle 5 mg. Dvojnásobná dávka kočku spolehlivě a bezpečně na několik hodin uspí. Účinky Diazepamu trvají přibližně 4 až 6 hodin.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP