Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁTOVÝ ÉTERICKÝ OLEJ

OBSAH

Éterický olej Geranium

Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi MÁTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,můžete mi prosím poradit,kde lze koupit mátový olej v kapslích?
Děkuji,Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Brandnerová.

Dobrý den, mátový olej v kapslích má v prodeji společnost doTERRA. Jsem jejím poradcem. Můžete mne kontaktovat na iva.brandnerova@email.cz

Zdroj: diskuze Máta

Použití mátového oleje

Mátový olej má dva účinky, uklidňující a otupující. Z tohoto důvodu, je účinný při zmírnění syndromu dráždivého tračníku, který způsobuje průjem, bolest, plynatost a nadýmání. Mátový olej také zabraňuje zácpě v souvislosti s nachlazením nebo chřipkou, snižuje křeče během gastrointestinálních lékařských postupů a při léčbě neulcerózní dyspepsie. Při lokální léčbě mátový olej zmírňuje svědění a podráždění.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Účinky mátového oleje

Mátový olej zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku; pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech. Mátový olej také utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Zdroj: Mátový olej

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Éterický olej Citronová tráva

Éterický olej z citronové trávy se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z citronové trávy účinně odpuzuje hmyz, působí antisepticky, celkově uklidňuje a harmonizuje, zlepšuje náladu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Éterický olej Borovice

Éterický olej z borovice se vyrábí macerací jehličí v oleji. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 0,5 kg mladých výhonků borovice. Ty vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny jehličky musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte jehličky od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z borovice posiluje imunitu, působí antisepticky, protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, mírní potíže močového systému, svalové napětí, bolesti a křeče, pomáhá při revmatismu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem OLEUM MENTHALE PIPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Hlaváč.

Dobrý den. Nevím, jestli mi budete moci poradit, ale sháním jeden přípravek, který mi v lékárnách nechtějí samostatně prodat, ale není vyloučeno že by to šlo vyrobit doma. Název je "OLEUM MENTHALE PIPER". V tom názvu mi pouze nesedí ten piper, jestli to je pepř nebo co? Můžete mi poradit. Přeji hezký den. AH.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oleum menthae piperitae je pravá mátová silice vyrobená z kvetoucí rostliny máty peprné pomocí parní destilace. Takže žádný pepř v tomto přípravku není. Zakoupit jde například na slovensku, zde je odkaz: www.heureka.sk/?h%5B…
V domácím prostředí účinnou silici pomocí destilace uděláte jen velmi těžko a výsledek nebude nikdy tak dokonalý, jako u komerčně vyráběné silice v destilátoru. Destilace probíhá podobně jako u alkoholu, akorát že se máta nenechává zkvasit, ale destiluje se rovnou působením tepla na rostlinné části máty. Pozor, na trhu jsou dva druhy mátové silice, jeden je určen do arolampy a druhý k léčebným účinkům a jen ten je vhodný k vnitřnímu užití.
Jako alternativu k pravé silici můžete použít mátový olej. Návod na výrobu je uveden na této stránce nahoře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper

Éterický olej Vanilka

Éterický olej z vanilky se v domácím prostředí vyrábí macerací semen. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 10 vanilkových lusků, ze kterých vyjměte semínka. Semínka vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte semínka od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z vanilky se v minulosti používal i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce, i jako afrodiziakum. Dnes jej již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Používá se ke zpříjemnění a provonění místnosti ve vánočním čase.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LIS NA OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej

Éterický olej Šalvěj

Éterický olej ze šalvěje se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej ze šalvěje lékařské působí antibakteriálně, protiplísňově a protizánětlivě, pomáhá při dýchacích, trávicích a klimakterických potížích, má stahující a hojivé účinky, zmírňuje otoky, omezuje pocení, uklidňuje.

Éterický olej ze šalvěje muškátové pomáhá při dýchacích a klimakterických potížích, působí protizánětlivě, protiplísňově, sedativně, afrodiziakálně, snižuje krevní tlak, uvolňuje hladké svalstvo, uvolňuje psychické napětí, harmonizuje.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Mátový olej v kapslích

Přednost mátového oleje v kapslích spočívá v tom, že pomáhá účinně regulovat tvorbu střevních plynů. Je tedy vhodný při takových potížích, jako je nadýmání, pocit tlaku a plnosti v podbřišku, zvýšený odchod střevních plynů a další. Olej v kapslích uvolňuje stahy hladkého svalstva trávicí trubice a pozitivně působí na činnost žlučníku. Přípravek je určen dospělým a dětem od 6 let, neobsahuje cukr, je proto vhodný i pro diabetiky. Mátový olej v kapslích mohou užívat těhotné i kojící ženy.

Zde můžete vidět cenu mátového oleje.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobry den poradi mi někdo kde objednat hřebickovy olej dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej v lékárně

Éterický olej Máta

Éterický olej z máty se vyrábí macerací listů dle druhu máty. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z máty kadeřavé posiluje imunitu, působí protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při dýchacích a trávicích potížích, uvolňuje svalové napětí, pomáhá zajizvení, mírní bolesti hlavy, osvěžuje a zároveň uklidňuje. Oproti mátě peprné má nižší chladicí a tonizační účinky.

Éterický olej z máty peprné posiluje imunitu, působí antisepticky, protikřečově, osvědčuje se při přehřátí i prochlazení, podporuje dýchání a trávení, ulevuje při revmatismu, snižuje horečku, tonizuje a posiluje nervový systém, pomáhá při hysterii a apatii.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Mátový olej

Mezi aktivní složky mátového oleje patří mentol, cineol a jiné látky, které jsou označované jako těkavé oleje. Dostupné formy mátového oleje obsahují výtažky, které kombinují olej a extrakt z máty peprné na bázi alkoholu. Máta se dá také zakoupit ve formě kapslí, které umožňují oleji průchod žaludkem až k tenkému střevu.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matouš.

Dýňový olej mohu jen doporučit, lisování je pro mě zbytečně náročné, dýňový olej kupuji zde: www.siladoteku.cz/si… Proč čekat až na podzim? Oblíbili jsme si ho i v kuchyni, žena ho má spojený s péčí o vlasy a nehty, já jsem zase zjistil, že je užitečný pro muže, které trápí prostata...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dýňový olej

Dávkování mátového oleje

Dávky mátového oleje u dospělých jsou v rozmezí 0,2 – 0, 4 ml třikrát denně. Dětské dávky jsou v rozmezí 0,1 – 0,2 ml užívané třikrát denně. Pokud je mátový olej užíván v neobvykle velkých dávkách, může produkovat nebezpečné toxické účinky. Nežádoucí účinky spojené s normálním používáním patří alergické reakce, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, rozmazané vidění a pálení v oblasti mezi konečníkem a genitáliemi. Mátový olej by se také neměl užívat při problémech s chorobami jícnu, žlučníku a hiátové hernie.
Pokud užíváte léky na glukózu v krvi, poraďte se svým lékařem, jestli můžete používat mátový olej nebo jiné mátové produkty. To samé platí u těhotných žen.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Recept na domácí mátový olej

Čerstvou mátu napěchujeme do sklenice, zalijeme olejem a necháme čtyři dny stát na slunci za občasného protřepání. Přecedíme, výluhem zalijeme další várku čerstvé máty a zase necháme čtyři dny na slunci. Vše opakujeme ještě jednou. Po dvanácti dnech přecedíme, stočíme do láhve a uchováme v chladnu. Olejem potíráme spánky při bolestech hlavy, migréně, používáme na opary, kožní vyrážky, potíráme jím bolavé dásně a podobně.

Zdroj: Mátový olej

Éterický olej Levandule

Na výrobu levandulového oleje potřebujete 1 litr kvalitního rýžového oleje a 2 kilogramy čerstvých květů a lístků levandule. Levandulové květy naložte na 1 měsíc do oleje. Olej rostlina do sebe natáhne, místo vody. A olej při tom na sebe naváže vonné složky. Tento proces trvá jeden měsíc. Je nutné, aby olej pokrýval veškeré bylinné části a byl stále v teplotě kolem 24 °C, což je běžná pokojová teplota. Tím se dosáhne jeho vhodné tekutosti, která je nutná pro dobré a rychlé prostoupení rostlinnými částmi. Po skončení olejové macerace je nesmírně důležité oddělit co nejvíce oleje od byliny pomocí dřevěného lisu, který se dá běžně koupit.

Éterický olej z levandule posiluje imunitu, působí antibakteriálně, protivirově, protiplísňově a protizánětlivě, snižuje krevní tlak, ulevuje při klimakterických potížích, menstruační bolesti, při křečových žilách a svalovém napětí, hojí a regeneruje, dezinfikuje a zklidňuje rány.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Éterický olej Eukalyptus

Eukalyptus má v listech éterické oleje. Éterický olej se z eukalyptu získává pomalou destilací pomocí vodní páry. Při kontrolovaném tlaku, který roztrhne sekretové buňky rostliny, ve kterých jsou ukryty aromatické molekuly. Pára obsahující aromatické složky pak přechází do šroubovitého chladiče ponořeného v nádobě se studenou vodou a zkapalní se. Po příchodu do „esenciára“ se éterický olej oddělí od vodové části jednoduše rozdílem hustoty, neboť éterický olej je zpravidla o něco lehčí než voda, to znamená, že plave na hladině vody. Tento olej se vyrábí převážně průmyslově.

Eukalyptus má velice příjemnou vůni, která se používá k uvolnění mysli. Eukalyptová aromaterapie se využívá také k dobití energie. Vůně eukalyptového oleje zmírňuje duševní únavu a zvyšuje mozkovou aktivitu. Mnoho lidí používá eukalyptový olej nebo svíčky, pokud se potřebují plně soustředit nebo za účelem vytvoření příjemné atmosféry doprovázející různé schůzky a jednání. Eukalyptový olej se díky svým antibakteriálním schopnostem používá k ošetřování menších ran a odřenin a vnitřně při virovém onemocnění. Také může být inhalován za účelem uvolnění ucpaného nosu. Eukalyptus navíc léčí artritidu i jinou fyzickou bolest.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

K výrobě rozmarýnového oleje budeme potřebovat:

Čerstvý rozmarýn, skleničku s víčkem, nějaký přírodní rostlinný olej, například mandlový olej, olej z meruňkových jader, olej z hroznových semínek nebo olivový olej. Pokud budeme používat rozmarýnový olej na pokožku nebo do vlasů, tak je dobré zvolit olej z hroznových jader, protože je to velice lehký olej.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP