Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVRAB KŮŽE NA HLAVĚ

OBSAH

Diagnostika svrabu

Lékař diagnostikuje svrab podle příznaků. Někteří lékaři potvrzují diagnózu tím, že hledají stopy roztočů ve vzorku kůže. Lékař jemně seškrábne suchou pleť z postižené oblasti a zkontroluje ji pod mikroskopem. Tento test není bolestivý.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Co způsobuje svrab

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den,
je možné nakazit "lidským" svrabem zvířata? Je možné, aby se pak na nich zákožka množila?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab je společný pro lidi i pro zvířata. Svrab může přejít z člověka na zvíře i naopak. Svrab se může množit v kůži zvířete i v kůži člověka. Nejúčinnější léčba svrabu je pomocí masti Infectoscab, kterou se namaže veškerá kůže na těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Svrab na genitáliích

Svrab se může vyskytnout kdekoli, tudíž i na genitáliích. Zde můžete vidět, jak vypadá svrab nejen na intimních místech.

Zdroj: Svrab u lidí

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTKY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chytil.

naší fence jorkšír, vyrostli na hlavě výrůstky na hlavě.
Prosím o radu jak postupovat.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výrustky na hlavě

Svrab video

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Buto.

Nejaká žena písala na inej stránke že na svrab pomôže solárium,pár krát ìsť na pár minút a je po ñom a ostatné jej tam veľmi dakovali

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Solárium svrab nezahubí, ale pomůže vám k tomu, aby se u vás v budoucnu rozvinula rakovina kůže. Paprsky ze solária nejsou nijak smrtící ani pro člověka a ani pro svrab. Navíc zdroj svrabu - oplodněné samičky - žijí hluboko v kůži, kde vůbec ani netuší, co to je solárko, protože jsou v temnu zakryty vrstvou kůže.

Jediným účinným lékem na svrab je mast ze síry, a nebo mast Infectoscab s obsahem jedu permethrin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Svrab fotografie

Zde můžete na fotografiích vidět, jak svrab vypadá.

Zdroj: Tělový svrab

Diskuze

V diskuzi BOLEST KŮŽE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Zdravím, už 3 týdny mně bolí na pravé straně hlavy kůže pod vlasy. Je to velmi nepříjemné že mně současně pobolívá i za uchem. Poradíte co s tím. Děkuji Božena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kůže na hlavě

Neléčený svrab

Na těchto fotografiích můžete vidět, jak vypadá neléčený svrab.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi RADA HŘEBÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

Dobrý den, koupila jsem si hřebíčkový olej, protože mám podezření, že jsem se nakazila svrabem. Svědění se vyskytuje pouze v oblasti dekoltu, a v loketních jamkách s drobnými pupínky někdy až k zápěstí, ale intenzivní noční svědění se téměř nevyskytuje, tudíž se možná jedná pouze o planý poplach, ale bohužel v nejbližších dnech se kvůli zahraniční cestě nedostanu k lékaři, který by mi tu tuto skutečnost případně potvrdil nebo vyvrátil. Ráda bych alespoň prvotně předešla dalším komplikacím právě použitím hřebíčku. Prosím o zodpovězení několika otázek než začnu s aplikací ... V jakém cca poměru naředit hřebíčkem s rostlinným olejem, aby směs příliš nepodráždila pokožku? V oblasti genitálií nepociťuji žádné svědění, je přesto vhodné lehce nanést olej i do těchto míst? Mohu se tímto olejem namazat i na čele a spáncích? Je lepší ošetření provádět několik dnů po sobě? Děkuji za cenné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Jelínková.

Dobrý den,

všude se dočítám, že se svrab neobjevuje ve vlasech, ale opak je pravdou, pracovala jsem v domově se zvláštním režimem pro Alzheimera u seniorů, kde je svrab nekonečný příběh, neboť opatření, která tam provádějí způsobí pouze utlumení manifestace a do 1/4 - 1/2 roku se situace opakuje = poštípaný je veškerý personál, který to tak roznáší po dosud nezasažených pacientech, ale i domů atd...
Sama jsem ho chytla 4x za sebou a vždy se ho s úspěchem zbavila sirnou mastí, neboť infektoscab je zjevně málo účinný. Chodily k nám kadeřnice, které objevily u svých zákaznic z řad nakažených klientů celé krusty po celé hlavě, ale i na obličeji, ušních boltcích atd...¨
Dotaz: čím se to likviduje na hlavě a s jakou úspěšností
děkuji za odpověď
s pozdravem Jelínková

PS: zkoušeli jsme tee-tree olejíček i hřebíčkový a jediné co to fakt likviduje je sirná mast, která je bohužel jen na předpis

Zdroj: diskuze Rada hřebíček

Svrab a bylinky

Pokud se nemůžete dostat z nějakého důvodu k lékaři, tak vám zde nabízíme alternativní léčbu svrabu pomocí bylinek.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Mám stejný problém jak tady popisujete, cítím jak po mě něco leze a občas nějaké kousnutí, nejhorší je to na hlavě.
Nemám klasické pupínky, jen červené tečky, které časem ztmavou.
Několik kožních řeklo, že nemám typické příznaky a poroučel jsem se z ordinace z nepořízenou, a nechtějí přiznat že existuje i jiný druh svrabu.
Ještě musím podotknout, že jsme svrab měli v rodině, všichni jsou OK, jen já ne.
Už nevím co dělat a na koho se obrátit.
Nějaká rada jak se toho zbavit?
Děkuji za každou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli s tím opravdu chcete něco dělat a zbavit se těchto problémů, tak se budete muset vrátit do ordinace kožního lékaře, ale s jiným přístupem. Nechte lékaře, aby sám určil příčinu vašich problémů a zapomeňte na to, že byste mohl mít svrab. Svrab je nakžlivý a pokud byste ho měl, tak určitě ostatní v rodině nebudou OK, jak píšete. Existuje zde možnost, že se u vás vyvinula reakce na léčbu mastí proti svrabu, ale také mnoho dalších možností a to je potřeba, aby určil lékař při vyšetření vaší pokožky a poskytl vám optimální léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je to svrab?

Svrab a bazén

Když svrab dostane člověk, nepochybujeme o tom, že je „čuně nemyté“. Jenže ono není všechno černobílé. Svrab nesouvisí jen se špatnými hygienickými návyky, je například přímo vázán na sdílení kontaminovaných ručníků, prostěradel nebo jiných textilií. Zapomenutá osuška, když vyrážíte na plovárnu, se tak může šeredně vymstít. Zákožka svrabová se velmi rychle množí. Takže chytit svrab můžete i u bazénu. A co proces likvidace? Tak ten je opravdu zdlouhavý – postižený člověk se musí každý den mazat od hlavy až k patě speciální mastí, v prvních dnech léčby je třeba denně vyvářet povlečení a oblečení, aby zákožku vystěhoval i z jejich úkrytů, ne jen z kůže.

Zdroj: Svrab u lidí

Jak se svrab přenáší

Svrab nejčastěji postihuje lidi se sníženou imunitou a děti, které si toto onemocnění na sebe přenáší při dětských hrách. Problém může být, pokud svrab postihne člověka s těžkými nemocemi typu AIDS, protože u takového člověka může vyvolat extrémní zrohovatění kůže. Často tímto onemocněním trpí také lidé bez domova a lidé žijící ve větších komunitách, ve společných prostorách (léčebny, nemocnice). Většina lidí ani netuší, že svrab se přenáší i při pohlavním styku. Dříve se věřilo, že svrab je důsledkem špatné hygieny, prý se neobjevuje u „mytých“ lidí, ve skutečnosti to ale není pravda. Špatná hygiena svrab nezpůsobuje, ale může stav zhoršovat. I přehnaná hygiena může onemocnění komplikovat, hlavně v diagnostice onemocnění. Inkubační doba tohoto onemocnění je měsíc – měsíc a půl.

Zdroj: Svrab u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁLIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Kafková.

Dobrý den, mám dotaz, je možné konzumovat králičí maso když má svrab. Je to už starší kus. Děkuji Marta Kafková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab je výlučně kožní onemocnění. Po zabití králíka se celá kůže stáhne a zůstane jen obnažené maso, které nemá žádné stopy po svrabu. Je tedy vhodné k obvyklé konzumaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Králičí svrab

Svrab u člověka fotografie

Fotografie s nákazou svrabem u člověka můžete vidět na těchto webových stránkách:

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beata.

Ako liečiť kožné vyrážky, aleno svrab. Kde sa dá kúpiť sprej Spregal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní vyrážky jsou velmi časté a jejich příčin je opravdu mnoho. Pro úspěšnou léčbu kožní vyrážky je potřeba nejdříve určit o jaký druh vyrážky jde a co ji způsobuje, teprve pak může být její léčba účinná a rychlá.

Sprej Spregal se v zahraničí používá k léčbě svrabu. Sprej Spregal obsahuje dvě účinné látky Esdepallethrine a Piperonylbutoxid. V rámci EU je k dostání pouze v Řecku a nebo v Litvě. Také jde sehnat ve Francii, ale tam se to jmenuje Para Special Poux a nebo na Maltě, kde se to jmenuje Para. V České ani Slovenské republice sprej Spregal zatím k dostání není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www granulox sprej lekarny

Svědění hlavy a kvasinky

Na svědění hlavy způsobené kvasinkami je účinný lék bez receptu například Nizoral šampon či Clotrimazol sprej.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Jak se svrab léčí?

Léčba se provádí farmaky - léky, které se podávají v jednodenní, nebo při značném výskytu, třídenní terapii. Znamená to, že boj se svrabem dokážeme velice dobře a rychle zvládnout, ale je třeba začít včas. Léčba probíhá nejčastěji speciální sírovou mastí nebo insekticidním přípravkem Infectoscab, oboje je na lékařský předpis. Neléčený svrab nikdy sám samovolně nezmizí. Neléčený svrab bude svého hostitele provrtávat do nekonečna! Svrab je třeba léčit, jinak se ho nedá zbavit!

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Svrab příznaky

Svrab se projevuje na kůži obvykle začervenalými skvrnami, které se vyskytují nejčastěji v blízkých dvojicích červených skvrnek. Tyto červené skvrnky, jsou znakem zánětu v chodbičkách, kde dochází k reakci s trusem zákožky. Tato zánětlivá místa výrazně svědí a jejich rozškrábáním se infekce dále výrazně zhoršuje destrukcí horní vrstvy kůže a zanesení dalších infekcí - nejčastěji bakteriálního původu. Onemocnění svrabem je tedy velice nepříjemným zážitkem a je třeba ho co nejrychleji začít léčit.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Výsledek

Lokální antiseptika nesnížila počet živých roztočů ve srovnání s kontrolní kůží a mytí rukou nesnížilo počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Přípravky na kočičí svrab

Na kočičí svrab se používají samočisticí kapky, také fungují antiparazitika aplikovaná na kůži za krk (spot-on nebo také pipetky). Jedna speciální lihová pipetka účinkuje jak proti svrabu, tak i proti blechám, klíšťatům (Advocate i Frontline combo), případně i oblým červům (Stronghold). Účinná látka antiparazitika se prostřednictvím kůže dostává do těla, aby likvidovala parazity. Někdy je nutné aplikaci opakovat. Aplikace či prodej některých konkrétních veterinárních přípravků (Stronghold) přísluší jen veterináři.

Na svrab koček účinkují také antiparazitární spreje proti blechám (lék na kočičí svrab). Pozor, kočky mají speciální přípravky proti parazitům. Sprej (či jakýkoliv jiný přípravek) proti blechám určený pro psy by mohl kočce těžce ublížit.

V pokročilém stadiu se ušní svrab u koček léčí i injekčními přípravky (Ivomec, Dectomax). Někdy se léčba neobejde ani bez antibiotik.

Zdroj: Kočičí svrab

Jak vypadá svrab u člověka

Jak poznat svrab? Onemocnění kůže zvané svrab způsobuje roztoč. Velikost zákožky svrabové se pohybuje od 0,1 do 0,4 mm. Samičky se zavrtávají do pokožky člověka, kde kladou vajíčka. Z vajíček se potom cca během 4 dnů líhnou šestinohé larvy, které se v průběhu dalších 4 dnů přemění v osminohé nymfy. Nymfy žijí na pokožce člověka a po přeměně v dospělce a po oplodnění samičky se zavrtávají zase do kůže, kde se opakuje celý proces. Samička je oplodněna pouze jednou a za svůj život (přibližně 5 týdnů) naklade až 50 vajec. Žije v jedné chodbě, kterou neustále prohlubuje. Zákožka svrabová způsobuje svojí činností různé svědivé vředy a vyrážku. Je poměrně infekční, šíří se z člověka na člověka, ale i přenosem přes oblečení, prádlo a podobně. Abyste lépe poznali svrab, můžete se podívat na tyto fotografie.

Zdroj: Prašivina u lidí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP