Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MĚKKÝ OTOK U KLÍČNÍ KOSTI

OBSAH

Souvisí otok nad klíční kostí s uzlinou

Uzlinu nad klíční kostí u zdravého člověka nenahmatáme, to se změní až ve chvíli, kdy dojde k jejímu zvětšení například vinou nádorového onemocnění. V případě zvětšené uzliny nad klíční kostí se co nejdříve obraťte na svého lékaře. V uzlině v nadklíčku proudí lymfa z břicha a hrudníku. K jejímu zvětšení může dojít také při zánětu nebo nádoru štítné žlázy, při nádoru hrudníku nebo zažívacího traktu. Ve většině případů ovšem otok nad klíční kostí nemusí souviset s uzlinou. Uzlina o velikosti půl centimetru ještě znamená normální velikost. Pokud se uzliny zvětší a zase zmenší, reagují na nějaký podnět, pokud se vrátí k původní velikosti, není žádný důvod k obavám.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím, dva týdny mám bezbolestný měkký otok na pravé dolní straně krku nad klíční kostí. Otok se táhne směrem dozadu na ramena. Při pohmatu tam dochází jakoby k "přeskakování".
Před dvěma týdny jsem byla na opichu zablokovaných zad. Nyní jsou záda v pořádku, ale bolest se přesunula směrem ke krku a ramena.

Děkuji za zprávu, co by to mohlo být.

Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste se vrátila zpět ke svému ortopédovi, který vám aplikoval obstřik, aby vám vyšetřil současný otok. Bez vyšetření se nedá určit o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Rakovina klíční kosti

Bolest a bulka na klíční kosti může být způsobena metastázami v případě, že se rakovina šíří do kosti. Léčba chemoterapií může způsobit kostní a kloubní bolesti, které trvají rok nebo déle po ošetření. Bolesti obvykle začínají během chemoterapie, rostou a postupně se zhoršují. Způsob léčby je vždy individuální dle nálezu.

Zdroj: Rakovina kostí

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.


Dobrý den ,

při sportu jsem silně narazil lícní kosti do soupeře :) , v bezvědomí jsem naštěstí nebyl ale bolest byla poměrně intenzivní , hned jsem pohmoždění ledoval sprejem , otok se mi posunul ke kořeni nosu a do horní půlky rtu . Postižené místo leduji a mažu nějakým Octo gelem , otok však ani po týdnu neustupuje . Je tento průběh v pořádku ? Děkuji za jakoukoliv radu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otok sedmý den po nárazu je ještě normální. Je možné, že došlo k naštípnutí lícní kosti a to pak trvá dlouho, než se zahojí. Ledování je správné. Dobré je také postupně zařadit nebolestivé masáže postižené oblasti, abyste napomohl odtoku tekutiny, která způsobuje otok. Masáže provádějte vždy, když je postižené místo zahřáté, nikoli těsně po ledování. Ještě týden vydržte a pak se projeví znatelný proces hojení - zmizí hematom (modřina) a otok splaskne. Chcete-li mít jistotu, že je nehrozí žádná komplikace, tak navštivte svého praktického lékaře a nechte si provést ambulantní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Pohyblivá bulka nad klíční kostí

Pokud se objeví zvětšená nadklíčková uzlina, boule či bulka na krku u klíční kosti, může to signalizovat zánět, ale také nemusí. Někdy může jít o průvodní znak Hodgkinovy choroby (rakovina lymfatických uzlin). Mezi základní příznaky tohoto onemocnění patří nebolestivé zduření uzlin, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, kolísání teplot, nadměrné noční pocení, svědění kůže a únava.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi BOULE NAD KLICNI KOSTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Mé sestře se objevila bulka pod kliční kostí na levé straně.Bolestivá.Cítila bolest i pod levým žebrem,vystřelující.A ted se k tomu přidal dvě zvětšené uzliny na krku, sucho v ústech.Byla na různých vyšetřeních,neví co to je,jedni to chtěj řezat,druzí zase ne.Je sama s dětmi/jedno vážně nemocné/,takže to chce řešit a ne čekat.Má někdo zkušenost nebo stejný problém!?Předem díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maxim.

Ahoj,mám uplně stejný problém už přes 2 roky.Jedni chtějí řezat,druzí ne ,bojí se,nevím co stím,byl jsem na x vyšetření a stejnak nic každej to ukončí tím že to není tak vážný,aby nemuseli řešit tento závažný problém.

Zdroj: diskuze Boule nad klicni kosti.

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY A ZARUDNUTI PAZE ,BOLESTI KLICNICH KOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Dobry den, uz nekolik mesicu mi poboliva obcas pod klicni kosti na obouch str.soucasne.Nabery krve negativni.Jiz 5 dnu me trapi otekla paze a na ni pricne ruzovy otok.Rekli ze Flegmona, dali mi antibiotika.Vypadalo to po 3 dnech, ze to mizi.Dnes rano se to objevilo jeste vice zarudle
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset na kožní, protože to bude vyžadovat mast, která je na předpis. Vezměte sebou název antibiotik, které jste užívala, jakožto i názvy všech ostatních léků a doplňků stravy, které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky a zarudnuti paze ,bolesti klicnich kosti

Nádor v rameni

Postižení je charakteristické noční bolestí, nemocní nemohou kvůli bolesti spát na postiženém rameni. V pokročilých stadiích se objevuje otok, zarudnutí, změny tvaru kloubu.

Zdroj: Rakovina kostí

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Co značí zvětšená uzlina v nadklíčku

Na krku je spousta různých lymfatických uzlin. Neměly by být příliš hmatné a nemají se zvětšovat. Primární příčinou jejich zvětšení je infekce v těle nebo zánět. Pod klíčními kostmi jde o uzliny, které souvisejí s plícemi. Je nutné navštívit lékaře, který vyšetří krev na lymfocyty.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI VYRÁŽKA FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý večer chci se zeptat co to může být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žaneta.

dobry den chci se zeptat nasemu pejskovi se udelalo neco na srsti ale nevim co to je jsou to takovy boulicky ale jsou mekky muzete mi poradit co to je dekuji gazsova

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Léčba

Pokud se kdekoliv v těle objeví infekce, zánět, či dokonce rakovinné bujení, první se to dozví blízké lymfatické uzliny a mohou začít s problémem bojovat. Pro nádor lymfatických uzlin je charakteristické zvětšení uzlin, často na krku. Může se objevit zvětšená slezina, zvětšení jater, další příznaky onemocnění se odvíjejí od poškození okolních orgánů danou uzlinou. Moderní medicína používá chemoterapii (cytostatika), ozařování nebo biologickou léčbu.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi OTOK NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Již přes rok mám ve spodní části tváře otok. Během jednoho až dvou měsíců se otok zvětšuje, zčervená a na dotek teplý.Po zčervenání zmizí, ale otok zůstává neustále.Byla jsem na vyšetření u zabaře, ORL, CT mozku, kožní, rentgen plic na podezření sarkoidosy - vše v pořádku.Léčím se již 15 let na vlasatobuněčnou leukémii (září 2015 kontrola - v pořádku).Kdo má nějaké zkušenosti, prosím napište.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Anna Manek.

Dobry vecer,
Muzete mi prosim napsat zda jste s otokem na tvari na neco prisla? Mam stejne problemy uz druhy rok a posledni mesice se to zhorsuje. Dodnes na nic neprisli.
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Otok na tváři

Zánět Achillovy šlachy

Zánět Achillovy šlachy je snad nejčastější ze všech příčin bolesti paty. Tento zánět může způsobit bolest paty na dvou místech. Achillova šlacha připojuje lýtkové svaly k patní kosti.

Příčiny: Opakující se tlak na šlachy obvykle od svalové slabosti anebo těsnosti obuvi, deformity nohy, nebo tření z patní kosti o ostruhy.

Příznaky: Bolesti paty jsou horší po odpočinku, a to převážně po probuzení. Objevuje se ztuhlost kotníku a lýtka. Pro toto onemocnění je charakteristický otok v oblasti šlachy, na zadní straně paty anebo těsně nad kotníkem.

Komplikace: Patní bursitida, což je zánět vaku naplněného tekutinou, který je umístěn mezi Achillovou šlachou a patní kostí.

Léčba: Cvičení, ortopedické vložky do bot, injekce, léky.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi CO VZÍT S SEBOU DO LÁZNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erinka.

Stoprocentně župan. Ne každé lázně vám župan půjčí. A tam je fakt nezbytný, pokud se nechcete nahatí promenádovat po lázních a následně být vyhoštěni. Nejvíc se mi osvědčil župánek tady odtud - www.larond.cz/new-pr… Přesně tenhle je prostě pro mě vhodný. Měkký a taky zároveň savý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co vzít s sebou do lázní

Zánět okostice

Při zánětu okostice (periostitidě) se infekce dostává ze zubu přes ozubici do kosti, pod okostici. Perios je blána kryjící kost, nachází se mezi kostí a sliznicí. Postupně se objevuje zduření a tvoří se absces pod okosticí, takzvaný subperiostální absces. Sliznice nad ním je prosáklá, červená, na pohmat je cítit přítomnost tekutiny – hnisu, je přítomen i otok obličeje v příslušné oblasti.

Hromadění zánětlivého výpotku mezi povrchem kosti a okosticí je provázeno bouřlivými klinickými příznaky, jako jsou bolestivost sliznice na tlak, spontánně bodavé bolesti, zvětšené a bolestivé lymfatické uzliny, teploty. Pokud dojde k odumření a proděravění okostice, hnis proniká pod sliznici a vytváří se submukózní absces. Pacientovi se v této fázi vývoje choroby výrazně uleví, bolesti pominou.

Léčba

Terapií je zpravidla zevní incize a dle rozsahu indikace antibiotik.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Příčiny

Postačí jedno špatné šlápnutí a hned je na světě nepříjemné podvrtnutí kotníku. Toto zranění je nejčastějším úrazem kotníku a přijít k němu je opravdu snadné. Často se objeví při sportování, ale můžete třeba jen nešťastně sklouznout po obrubníku chodníku nebo šlápnout na výmol v cestě.

Co je vlastně kotník? Kosti jsou s kloubem spojeny mnoha malými vazy, které zajišťují správný pohyb a celistvost kotníku. Při špatném došlápnutí a vyvrácení nohy dovnitř nebo ven se tyto malé vazy v kotníku natáhnou a přetrhnout. Častější je vyvrácení dovnitř, to se poraní vazy na vnější straně nohy. Následuje bolest a během krátké chvíle také otok, bolestivé je poraněné místo při pohybu i na dotek. Brzy se také začne objevovat probarvení postiženého místa, od modré až po černou barvu. I když se vám zdají otok a bolest malé, měli byste vždy s takovým zraněním navštívit lékaře. Jen díky rentgenu je totiž možné vyloučit případnou zlomeninu.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Rakovina kosti – poslední stadium

Nádorové onemocnění předznamenávají či doprovázejí celotělové projevy: únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, popřípadě ztráta hmotnosti. Rakovina kostí nemusí mít žádné další projevy, nebo se může objevit bolest kostí přetrvávající i v noci, otoky, častější zlomeniny. Necháte-li však svůj stav dojít do pozdějšího stadia, čekají vás pouze obtíže a doslova boj o holý život.

Zdroj: Rakovina kostí


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP