Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POSLEDNÍ ŘEČ NA POHŘBU

OBSAH

Volno na pohřeb ze zákona

Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. přímo stanovuje, že pracovní volno na pohřeb s náhradou mzdy nebo platu si může vzít osoba v nejbližším příbuzenském vztahu a člověk, který žil se zemřelým ve společné domácnosti. Tato vyhláška zahrnuje ale i ty, kteří se zúčastní pohřbu spoluzaměstnance. Netýká se ale vykonavatele pozůstalosti, který sice může požádat zaměstnavatele o pracovní volno, ale nemá nárok na náhradu mzdy. Tento zákon jasně stanovuje, že při úmrtí manžela, druha nebo dítěte má zaměstnanec nárok na 2 dny volna při úmrtí a další jeden den na pohřeb, pokud se jedná o úmrtí rodiče a sourozence (vlastního, manželova, sourozencova, ale i dítěte), má nárok na jeden den volna na pohřeb, pokud navíc obstarává pohřeb těchto osob, tak i ještě jeden den na vyřizování, v případě úmrtí prarodiče a vnuka je volno dané na dobu nezbytně nutnou, maximálně jeden den. Při pohřbu spoluzaměstnance je volno také jen na dobu nezbytně nutnou. Zaměstnavatel má nárok požadovat potvrzení, že se zaměstnanec pohřbu zúčastnil, toto potvrzení vystaví pohřební služba. Výjimkou je situace, kdy zaměstnanec měl neomluvenou absenci v práci v měsíci pohřbu, pak nemusí mít nárok na placené pracovní volno, záleží to na zaměstnavateli.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi RS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Tak moje poslední ataka-opět vertigo.Ovšem při vyšetření se zjistilo,že mi to způsobilo vnitřní ucho.Lépe řečeno-napadený ušní nerv.Poslední dobou mi ucho začlo velmi často zaléhat.RS-je potvora nenažraná :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Siemensska.

ahoj,má někdo zkušenosti s užívíním chlorely a mladého ječmene při rs? A jak to ovlivní nemoc?

Zdroj: diskuze RS

Cena pohřbu

Cena pohřbu je zcela závislá na tom, jestli se jedná o pohřeb s obřadem nebo bez něj. Pokud se jedná o pohřeb bez obřadu, cena může být kolem 10 000 korun, pokud je součástí pohřbu i obřad, cena se pohybuje kolem 25 000 korun, může být ale i vyšší v závislosti na jednotlivých položkách. Rakev, hudba, květiny a další požadavky pozůstalých mohou cenu výrazně ovlivnit.

Pro lepší představu uvádím orientační ceny u některých nezbytných ale i dobrovolných položek. Mezi položky, které se musí bezpodmínečně při pohřbu zaplatit, patří veškeré obstarání zemřelého, jako je chlazení, oblékání a úprava. Cena za chlazení zemřelého se pohybuje v rozsahu 200 – 1 000 Kč. Cena za oblékání a úpravu (není nutná) zemřelého před obřadem může být kolem 400 – 800 Kč. Převoz zemřelého se počítá za kilometry. Obvyklá sazba je kolem 15 – 20 Kč/km. Další nutnou položku je už zmiňovaná rakev. Rakev bez obřadu stojí kolem 1 500 Kč, průměrná rakev určená k obřadu se dá pořídit asi za 5 000 Kč. Při obřadu je na rakvi umístěná květina, jejíž cena se pohybuje v rozmezí 500 – 2 500 Kč. U rakve pak bývají věnce, cena jednoho věnce je v rozmezí 800 – 1 500, pokud se jedná o věnec umělý, věnec z živých květin je pak podstatně dražší. Cena za obřadní síň se pohybuje kolem 2 000 – 8 500 Kč, záleží na lokalitě, typu síně, její kapacitě atd. Profesionálnímu řečníkovi pozůstalí zaplatí odhadem kolem 400 Kč. Pohřební obřad může doprovázet i živá hudba, cena za kapelu se pak pohybuje v rámci 3 000 – 8 000 Kč. Pokud si pozůstalí nechají od pohřební služby vytvořit parte, cena za 50 kusů je od 200 – 1 000 Kč, záleží na typu parte. Pokud pozůstalí zvolí pro zemřelého kremaci, tak za zpopelnění, urnu a přesyp zaplatí kolem 4 000 Kč a za vyřízení objednávky ještě další 1 000 Kč. Při uložení zemřelého do země se za otevření a zavření hrobky zaplatí od 2 000 do 7 000 Kč. Pronájem hřbitovního místa se platí na deset let a hodnota zase závisí na lokalitě, rozpětí je velmi široké 5 – 135 Kč/m2. U obou typů pohřbů se musí zaplatit nejrůznější administrativní poplatky a vyhotovení dokladů, cena se pohybuje kolem 500 Kč. Z těchto částek jasně vyplývá, že pohřeb není levnou záležitostí.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi BETTA BOJOVNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, náš samec Betty vypadá poslední dobou takový oškubaný a udělala se mu vzadu velká boule. Máme ho asi rok v 17 l akvárku, je tam sám, poslední dobou pořád leží na dně. Ale když mu nasypeme jídlo tak k němu plave a jí. Nevíte co s ním je?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venda.

Dopřejte vašemu beťákovi slanou koupel. Slaná voda ho zbaví této nemoci. V čase, kdy bude ryba v soli, vyčistěte akvárko horkou vodou a vydesinfikujte ho savem. Pak do čisté vody rybu přeneste. Slanou koupel uděláte rozmícháním 5 litrů vody a 0,5 kg soli. Ryba se začne olupovat a tím se zbaví nemoci. Ryba musí být stále v teplé vodě o teplotě, na kterou je zvyklá.

Zdroj: diskuze Betta bojovnice

Smuteční řeč na pohřbu

Jedna z nejtěžších chvil v životě nastává, když milovaný člověk navždy opustí tento svět (smuteční proslov na pohřbu). V tom okamžiku zavládne v srdci jeho nejbližších velký smutek. Poslední rozloučení je důležitou tečkou. Pohřební promluva by měla vyjadřovat lásku a respekt, měla by se dotknout srdcí přítomných a zanechat krásný a důstojný dojem.

Návodů, co by se mělo říkat na pohřbu (co se říká na pohřbu), naleznete na webu nespočet, jeden ze zdrojů například uvádí, že by řečník měl velmi stručně přednést životopis zemřelého, jiný zdroj uvádí, že by řečník měl pronést proslov k zemřelému. Názory se velmi různí. Vždy jde ale o velmi citlivou a diskrétní věc, která by měla být vnímavá vůči pozůstalým a dané situaci.

Zdroj: Smuteční řeč a její ukázky

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ ŽILKY V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burkoňová Jarmila.

Co může být příčinou opakujících se prasklých žilek v oku?V poslední době se mi tato okolnost opakovala 3krát za sebou I za poslední 2 roky jsem se občas s tímto problémem potýkala,.Léčím se na alergii a užívám kapky na suché oči.Byla by v mém případě účinná akupunktura?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den,je mi padesat let,praskla mi cevka v pravem oku,nikdy předtim jsem to neměla.Chtěla jsem se zeptat jaka muže byt přičina?
Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v oku

Smuteční proslov na pohřbu dítěte

Smuteční řeč na pohřbu dítěte je jednou z nejobtížnějších situací. Zde je několik obecných rad, jak postupovat:

  • poděkovat přítomným, že se přišli rozloučit (což se zdá nepodstatné, ale na toto pozůstalí čekají a říci by se to mělo)
  • uvést osobní vzpomínku, čím konkrétnější, tím lépe (pohádky, prázdniny, oblíbené jídlo, nebo nejlépe radostný prožitek s dítětem)
  • obrátit se k rakvi a říci, že na dítě budete vzpomínat a budete o něm vyprávět, uklonit

Proslov by měl obsahovat opravdu jen pár vět, nejvíc deset, a žádné obecné rčení jako „laskavé srdce“ a „vždycky byl/a roztomilý/á“. Proslov si vytiskněte s velkými písmeny a vezměte s sebou a nestyďte se napsané věty přečíst.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu dítěte

Diskuze

V diskuzi SMUTEČNÍ ŘEČ NA POHŘEB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smteční řeč - důstojné poslední rozloučení.

Dobrý den, ráda bych vás všechny informovala o tom, že pomáhám lidem s psaním smuteční řeči podle jejich představ. Mám založenou FB stránku Smuteční řeč - důstojné poslední rozloučení. Kdyby měl někdo o smuteční řeč zájem, neváhejte a napište mi. Těším se na případnou spolupráci.
Pawlusová Darina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Dobry den,prosim o pomoc při složeni smutečni řeči pro kamarada tenistu.
Děkuji Jiří

Zdroj: diskuze Smuteční řeč na pohřeb

Řeč na smuteční hostině

Průběh pohřbu obvykle vychází z přání zesnulého a mají ho na starosti pozůstalí, ti tedy rozhodují, jak bude pohřeb vypadat, jestli se bude skládat jen ze smutečního obřadu, anebo jestli jeho součástí bude i smuteční hostina. Pokud se pozůstalí rozhodnou zorganizovat smuteční hostinu, je jen na nich, kdo se jí bude účastnit. Nikde není dáno, že musí být pro všechny účastníku pohřbu. Řada pozůstalých dává přednost smuteční hostině v úzkém kruhu rodiny. Pohřební hostina se koná až po obřadu, nikdy ne před ním. Při hostině nejde o samotné jídlo, opět jde o vzdání úcty nebožtíkovi a sdílení vzpomínek na něj. Lidé se zde scházejí, aby se mohli společně podělit o vzpomínky a ještě jednou projevit soustrast nejbližším příbuzným. V případě, že se smuteční hostina koná, tak se pozvaným na tuto událost posílá nejen smuteční oznámení, ale také pozvání ke smuteční hostině. Tak každý dopředu ví, že se taková akce bude konat. Pozůstalí při rozhodování o místě smuteční hostiny, by měli mít na paměti, že je vhodné uspořádat hostinu blízku místa obřadu, protože pokud se bude kar konat jinde, musí zajistit pro účastníky odvoz na dané místo. Finanční náročnost této části pohřbu je různá, závisí na tom, jaký typ hostiny si pozůstalí zvolí. Nejméně finančně náročná je smuteční hostina, při níž se nepodává žádné hlavní jídlo. Slouží jen k setkání blízkých, kteří společně připijí na zemřelého. Tato hostina nemá dlouhé trvání, obvykle trvá maximálně půl hodinu a není finančně náročná, protože kromě již zmíněného vína se na ní podávají jen nějaké maličkosti vhodné k vínu. Další a finančně náročnější je uspořádání smuteční hostiny v restauraci. V takovém případě by se měla hostina skládat ze slavnostního přípitku na počest zemřelého, oběda a dezertu. Ani v tomto případě není vhodné na hostině déle prodlévat. Obvykle po dezertu smuteční hosté postupně odcházejí. Poslední a často finančně nejnáročnější variantou je domácí hostina pro blízké příbuzné a další hosty, která se koná obvykle v domě zemřelého, nebo u jeho blízkých příbuzných. Tato hostina trvá podstatně delší dobu (i několik hodin) a je na ni potřeba zajistit dostatek pokrmů a nápojů. Výhodou je, že se nemusí jednat o pokrmy koupené v restauraci, mohou být domácí, připravené blízkými příbuznými. Důležitou součástí každé smuteční hostiny je vždy slavnostní projev, který by opět měl mít blízký příbuzný, nebo přítel. Nemusí to být ale stejný řečník, který hovořil na pohřbu. Řečníku může být i více. Vždy by po projevu mělo následovat symbolické připití na počest zemřelého. Řeč by neměla být dlouhá, měla by obsahovat poděkování za projevené soustrasti, nebo za účast na pohřbu.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Vzorová smuteční řeč na pohřbu otce

Drazí pozůstalí,

sešli jsme se zde, abychom se rozloučili s naším milovaným bratrem, otcem a kamarádem – Karlem. Karel byl dobrý chlap. Znal jsem ho už od kolébky a on mě taky. Dělali jsme spolu absolutně všechno. Jeho manželka by mohla vyprávět. Karel byl velice dobrý člověk, který měl pro každého ve svém srdci místo. Nikomu nikdy neublížil, a tak si jistě říkáte, že někdo takový prostě musel mít krásnou a bezbolestnou smrt.

Ach, neplačte, děti. Váš tatínek vás přece miloval, a vy to víte! Měl vás všechny rád, to mi věřte. Život se s ním nemazlil.

Teď, když se moje řeč pomalu chýlí ke konci, chtěl bych poděkovat panu faráři za krásnou mši. Navždy budeš v našich srdcích! Nikdy na tebe nezapomeneme!

Zde naleznete ukázku smuteční řeči pro otce.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu otce

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
Mám 6dni po poslední menstruaci a mám růžový výtok a bolí mě při tom v pod bříšku a v bedrech. Chtěla bych se prosím zeptat zda by byla možnost být těhotná? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po menstruaci přeci nemůžeš být tehotná. Vajíčko, které by započalo těhotenství už v tobě není - vyšlo ven při poslední menstruaci a nové vajíčko ještě není připraveno. Bude připraveno až za dvacet dní od poslední menstruace. Během menstruace a 20 dní po ní nemůžeš otěhotnět. To co máš nyní bude potřebovat prohlídku. Dostaneš na to léčbu a za týden budeš zase fit a připravená.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Jak se pohřbívá v ČR

Pohřby v dnešní době slouží hlavně jako rozloučení se zemřelým. Tento ceremoniál má vyjádřit úctu k osobě, která zemřela. Tento obřad je závislý i na náboženské víře zemřelého. Pokud byl zemřelý křesťan, bude mít pravděpodobně křesťanský pohřeb, jehož součástí je rozloučení v kostele, průvod na hřbitov, vysvěcení hrobu a uložení ostatků. Pokud si zemřelý přál být pohřben žehem, tak se obřad koná v krematoriu. V České republice tento typ pohřbu již není tak častý. Opakem náboženského pohřbu je pohřeb občanský. Ten je v České republice běžnější než náboženský. V současnosti v  České republice dává většina klientů pohřebních služeb přednost kremaci zemřelého před uložením do země. Tento pohřeb je zvolený dokonce v osmi z deseti případů. Popel zemřelého je pak vložen do urny, která pak může být uložena na hřbitově, nebo se popel může rozptýlit po rozptylové louce. Obě varianty jsou v České republice časté.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi SPINENI MISTO MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý večer chxi se zeptatto posledni MS jsem mela 24 kvetna a ted posledni dva dny jen spinim tmave hnedy to je a naruzovela krev testy jsem sisi delala a nic nevychazi jen jedna carka na sobe nic necitim jen metak boli bricho jako bYch to mela dostat HA neberu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Spineni misto menstruace

Citáty

„Jsme smrtelní tam, kde nemilujeme, nesmrtelní tam, kde milujeme.“

„Kdo byl milován, nebude nikdy zapomenut.“

„Čas ubíhá a nevrací, co vzal. Jen láska, úcta a vzpomínky v srdcích zůstávají.“

„Kdo žije v myslích svých drahých, neumřel, jenom je daleko. Mrtev je ten, kdo byl zapomenut.“

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem UNIKÁNÍ TEKUTINY ...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Poslední dobou,unikání tekutiny z řitního otvoru,nevím co je příčinou.

Ke kterému lékaři /obvoďákovi/ ? On doporučí další vyšetření ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li dobré vztahy se svým praktickým lékařem, tak to můžete probrat s ním. Musíte počítat s tím, že vám tento lékař bude muset prohlédnout váš konečník. Pokud chcete jít rovnou ke specialistovi, tak se objednejte na gastroenterologii. Tam mají speciální přístroje na vyšetření konečníku a výhodou je, že mají zkušenosti s podobnými problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Unikání tekutiny ......

Jak napsat smuteční řeč

Smuteční projevy na pohřbech je pro nezkušené řečníky těžké sestavit. Obvykle se obávají toho, aby jejich řeč dávala smysl, nebyla příliš dlouhá a lidé jí rozuměli. Stejně tak by měli myslet i na to, aby se v ní neobjevila slova, která bude mít řečník problém vyslovit. Na pohřbech je samozřejmě nutné dodržovat jistou pietu, ale i tak se může v projevu objevit mírný humor, pokud se to k zesnulému hodí. Řečník musí myslet také na to, že ho v průběhu jeho proslovu mohou zasáhnout projevy smutku, i s nimi se musí vypořádat. Nemusí se za to ale stydět, u neprofesionálních řečníků, kteří mluví na pohřbech svých blízkých, se to stává. K vytvoření smuteční řeči mohou jako vzory posloužit i její ukázky, které následují dále v tomto článku. Jedná se o vzor smuteční řeči na pohřbu maminky, tatínka, babičky a dědečka. Tyto vzory slouží jako inspirace, třeba řečníka zaujme některé slovní spojení, nebo stavba řeči. Není ale nutné se těchto vzorů doslova držet. Jedná se jen o ukázky, jak je možné smuteční řeč uchopit.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu

Diskuze

V diskuzi STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojkaska.

Chci se s parazitex.cz zkusit vyčistit. Je mi špatně v poslední době a to se snažím spát a přesto jsme unavená a mám průjmy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Střeva

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Furolin mě úžasně pomohl, užívám jej od 25.7. podle návodu, druhý a 100% třetí
den mě již problémy ustaly, zatím si jej ještě večer a zítra vezmu a můj dotaz
je jen jestli po přejítí zdravotních problémů jej mám ještě nějakou a jakou
dobu brát ,aby se vše nevrátilo. Jsem senior a jinak nemám žádné ledvinové
ani jiné problémy kromě léku na štítn.žlázu a locren na trochu vyšší tlak.
Jinak jsem pod stálou lék.kontrolou na tyto léky. Je mi 79 let
Děkuji za sdělení. H.G.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je třeba vždy dobrat všechny. Pokračujte v užívání, i po odeznění obtíží až do poslední tabletky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Význam básně a citátu ve smutečním proslovu

Citáty a básně patří na začátek smuteční řeči a dodávají jí vážný a emocionální ráz. Takovéto básnické prvky slouží k poetickému popsání člověka, který již není mezi námi, a mají být vybrány tak, aby co nejpřesněji vyjádřily osobnost a charakter zemřelé/ho. Pomáhají nám dát najevo lásku, respekt, vděk a všechny další důležité emoce, které při rozloučení cítíme. Proto je velmi důležité, abychom výběru citátu či básně věnovali patřičnou pozornost.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu otce

Doba přežití u rakoviny jater

Zhoubné nádory se často projevují nespecifickými klinickými příznaky (jako jsou například váhový úbytek, ztráta chuti k jídlu, teploty). Úmrtnost u tohoto onemocnění závisí na jeho rozsahu. Dobu přežití ovlivňuje mnoho faktorů. Tím nejdůležitějším je objevení rakoviny v raném stadiu, včasný lékařský zákrok a také to, aby se nerozšířily metastáze. Právě rozšíření metastází obvykle bývá u jakéhokoliv nádorového onemocnění fatální. U rakoviny jater se metastáze nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Mohou se však vyskytnout i jinde.

Zdroj: Rakovina jater poslední stádium

Rakev

Rakev je nezbytnou součástí každého pohřbu, je tedy potřebná při kremaci i při pohřbívání do země. Na trhu existuje mnoho typů rakví, některé z nich byly vyrobené v Čechách a jiné v zahraničí. Největší výrobna rakví v Čechách je v obci Počátky na Jindřichohradecku, kde ročně vyrobí zhruba 50 000 rakví. Což je obrovské množství, když uvážíme, že ročně v Čechách zemře asi 100 000 lidí. V této továrně na rakve se prkna nechávají schnout 6 měsíců a pak se rozřežou na jednotlivé lamely a roztřídí se podle kvality. Méně kvalitní dřevo se použije na ty části rakve, které nejsou vidět, jako je například dno rakve. Viditelné části rakve jsou z kvalitního dřeva. Protože 90 % zdejších rakví zamíří se zemřelým na kremaci, jsou často rakve vyráběné z topolového dřeva, které na kremaci stačí. Dubová rakev je předepsaná při pohřbu do země. Rakve jsou vyráběny hromadně, nejedná se o ruční práci, ornamenty vytváří válce se vzorem. Sestavení rakve trvá asi 10 minut. Ručně od začátku do konce se vyrábí minimum rakví, samozřejmě se to odrazí na ceně. Pozůstalí si mohou vybrat ze široké nabídky barev. V Čechách jsou nejprodávanější rakve v odstínu jaspisu a ořechu, tedy rakve v hnědých odstínech. Postupně se zase vrací do módy černé rakve. Nalakovat rakev požadovanou barvou trvá zhruba hodinu. Existují i levné verze rakví, které jsou určené jen na pohřeb bez obřadu, které se příliš nelakují, nalakovat je trvá asi 10 vteřin. Na dně každé rakve je voskovaný papír, pak papírová drť, vnitřek rakve bývá obvykle ze saténu. Levnější typy rakve stojí několik tisíc, nejdražší jsou k prodeji v řádu desítek tisíc.

Fotografie rakví

Zdroj: Pohřeb

Menstruace v menopauze

Vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a zvýší se nepravidelnost menstruačního cyklu. Pokud se menstruace u ženy nedostaví po dobu šesti měsíců, hovoříme o dokončené menopauze.

Nepravidelná krvácení lze rozdělit do několika skupin:

  • špinění před nebo po menstruaci – bývá způsobeno nedostatkem hormonu žlutého tělíska (progesteronu)
  • měsíční krvácení v intervalu kratším 21 dnů nebo delším 35 dnů a krvácení střídavé intenzity – jde o důsledky nepravidelností ve tvorbě hormonů
  • velice nepravidelná krvácení bez měsíčního rytmu, dlouhotrvající krvácení nebo krvácení mezi měsíčky při jinak pravidelné menstruaci –tento problém musí posoudit a objasnit lékař
  • někdy s těmito nepravidelnostmi přichází i poslední krvácení – menopauza

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP