Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODSTRANENE VARLE

OBSAH

Vysvětlení

Někteří muži chtějí získat umělé varle (implantát) co nejdříve, protože mají obavy, že s nimi jejich partner nebude spokojen. Důvod, proč si muži nechávají implantát zavádět, je prostý, chtějí, aby jejich šourek vypadal stejně, jsou „esteticky zaujatí“.

Nejčastěji se k zavádění implantátů přiklánějí muži, kteří jsou mladí, nebo muži, kteří nemají trvalý vztah. Častěji chtějí umělé varle homosexuálové než heterosexuálové, protože jejich partner s větší pravděpodobností sleduje rozdíl v jejich varlatech, což je pro ně velmi důležité, až zásadní.

Umělé varle je osobním rozhodnutím každého konkrétního muže. Doporučuje se předem zvážit všechna pro a proti, protože ne vždy jde o tu nejvhodnější volbu.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi NEDOKRVENÉ VARLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobry den.Předem dekuji za odpověd.Leve varle mi vyšetřovali v nemocnici a mám ho nedokrvené a velmi tvrde.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Dobry den.Vnemocnici mi vyšetřili ultrazvukem obě varlata o jedno mám levé malé a scvrklé a pravé bolestivé a nedokrvené,nevím jestli jste dostali mejl,předem se omlouvám.Děkuji

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOKÉLA?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Na pravém varleti mám žílu je potažené téměř celé varle z pravé strany. Když si lehnu tak varle je normální není poznat, že tam je křečová žíla. Pobolívá to.. Co to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, že je na varleti žíla je normální a není vidět jen je možné ji nahmatat. Obvykle to není ani žíla v pravém slova smyslu, ale spíše chámovod. To, co popisujete, bude spíše žíla na šourku - pytlíku, ve kterém jsou varlata uložena. Na něm se skutečně mohou tvořit žíly podobné křečovým žilám a nejsou nebezpečné. Co je ale alarmující, je to pobolívání. To dopořučuji nepodcenit a nechat si varlata vyšetřit ultrazvukem (sono). Toto vyšetření může údělat buď přímo urolog a nebo může vypsat žádanku na speciální diagnostické oddělení. Vyšetření nebolí a je naprosto průkazné. Před vyšetřením varlat ultrazvukem je lepší vyholit ochlupení na pytlíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikokéla??

Operace

Pokud se rozhodnete pro implantát varlete, můžete si zvolit, zda má být nahrazeno hned při odstranění nemocného varlete, nebo až později.

Při operaci se používají dva typy řezů, které jsou vhodné pro umístění implantátu. Jeden řez jde přímo do šourku a druhý přes spodní oblast třísel. V prvním případě dochází k přímému vložení implantátu a následnému sešití. Při řezu vedeném spodní oblastí třísel dochází k umístění protézy ve spodním rozkroku, což snižuje riziko vysunutí implantátu ze šourku.

Prostor, ve kterém je implantát uložen, je vytvořen pomocí nafukovacího balónku. Tento balónek má na konci malou smyčku, která drží umělé varle v dolní části šourku.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi TVRDÉ VARLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTA.

Dobry den. Jsem po operaci tříselné kýly a mám jedno varle tvrdé a malé a druhé větší a trochu bolestivé krev.testy jsou v celku dobré nevím co a jak....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvrdé varle

Vliv odstranění varlete na potenci

Pokud bylo odstraněno jedno varle, často neexistuje důvod, proč by měla být ovlivněna vaše schopnost zplodit dítě, nebo dokonce sexuální výkonnost a sexuální apetit. Zbývající varle obvykle produkuje více testosteronu (mužský pohlavní hormon) a spermií. Z počátku po zákroku můžete mít ztrátu libida, ovšem tento stav se postupně upraví. Pokud máte odstraněna obě varlata, bude vám testosteron nahrazován substituční terapií. Ta je nutná z toho důvodu, aby zůstal normální sexuální apetit a erekce. Nízká hladina testosteronu může také způsobit změny nálady a únavu. Náhrada testosteronu může být podávána ústy, injekcí, gelem nebo náplastí.

Zdroj: Život po odstranění varlat

Poradna

V naší poradně s názvem TESTICULARNI IMPLANTÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Václav Naxera Veterinární klinika Praha 3.

Dobrý den , pro našeho klienta poptáváme sadu testiculárních implantátu , hledáme distributora či dovozce . Prosíme o kontakt .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhrada varlete u psa se dá sehnat v USA. Přes internet se snadno objedná, zaplatí se platební kartou a do 10 dnů přijde kurýrní službou. Na výběr máte různé velikosti i materiál, ze kterého je umělé varle vyrobeno. Pokud chcete implantovat varle, které nepůjde hmatem rozpoznat od pravého, tak volte silicon. Polypropylenové varle je levnější, ale je tvrdé a hmatem jde poznat, že je umělé. Zde je odkaz na web s objednávkou: www.neuticles.com/si…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testicularni implantát

Co je exfoliace pleti?

Exfoliace pleti je chemický pleťový peeling. Jeho působení spočívá v nanášení kyseliny glykolové na ošetřovanou pokožku. Tím, jak kyselina glykolová působí, dochází k tak zvané exfoliaci pleti - odstraní se povrchové buňky kůže a to téměř až na živou tkáň!!! Pak následuje proces hojení, kdy se odstraněné buňky přirozeně nahradí novými. Proces přestavby pleti se na venek projevuje zčervenáním, které vybledne do 2 dnů po aplikaci kyseliny glykolové. Během této doby se mohou na ošetřených místech objevit také drobné puchýřky, stroupky, šupinatění nebo jemné olupování pokožky. Všechny tyto projevy většinou vymizí do 5 dnů.

Zdroj: Co je exfoliace pleti?

Diskuze

V diskuzi OPERACE VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobry den.Dá se operovat varle tvrdé v lokální anestézi? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace varlat

Výhody a nevýhody implantátů

Implantáty varlat nejsou pro každého, mají své pro a proti.

Výhody implantátů

  • přirozenost šourku;
  • pacientům dávají lepší pocit sebevědomí;
  • při vzniku obtíží jsou snadno odstranitelné;
  • implantáty jsou k dispozici ve všech velikostech, od nejmenších po největší, aby byly stejné jako druhé varle;
  • implantát je umístěn během jedné hodiny a jedná se o ambulantní zákrok. Obnova varlete trvá několik dní.

Nevýhody implantátů

  • Přirozenost šourku je narušena nepříjemným pocitem proudění, které je způsobeno solným injekčním implantátem, protože je těžší a méně poddajný než přirozené varle.
  • Nevzhlednost implantátu – možný jiný tvar a poloha umělého varlete.
  • Umělý implantát má pouze kosmetický účinek, což znamená, že nedochází k produkci spermií nebo testosteronu (mužského pohlavního hormonu).
  • Pokud dojde k vložení implantátu u dospívajícího, hrozí jeho výměna za větší, což nese riziko další operace.
  • Existují možné komplikace, které zahrnují pohyb varlete, bolest, bobtnání, krvácení nebo jizvení, jak zevnitř, tak i zvenku.
  • Další možné komplikace přináší operace, protože jsou zde rizika spojená s anestezií.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel GUSTAV SUGAR.

Jsem po operaci třiselne kyly ze dne 6.4-2022 mam pořad po operaci velke varle co mam dělat, děkuji za radu

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Jak se projevuje rakovina varlat

Pravé varle bývá nádorem postiženo častěji. Ve 4–5 % se vyskytují oboustranně (současně, či s odstupem i desítek let). Na vzniku nádoru varlete se podílí řada faktorů. Ještě před narozením varle sestupuje z dutiny břišní do šourku, kde se běžně nachází v dospělosti. Uvízne-li cestou, mluvíme o kryptorchismu. V takovém varleti nejen že dochází ke špatnému nebo vůbec nějakému vyzrávání spermií, ale je asi 10x náchylnější ke vzniku nádorového onemocnění. Vyšší šance postižení platí někdy i pro druhé varle, i když je v šourku od narození. Častější je výskyt nádorů v rodinách v mužské linii, byl zaznamenán i u nedonošených dětí. Nelze vyloučit ani hormonální vlivy, hlavně v pubertě. Vznik nádoru jako následek drobných úrazů, infekce, těsného spodního prádla, přítomnosti varikokély nebo operačního přerušení chámovodů z důvodů sterilizace nebyl jednoznačně prokázán.

Lokální příznaky: nebolestivé zvětšení varlete nebo nebolestivá zatvrdlina ve varleti, bolesti ve varleti a okolí, pocity tíže a nepohody v šourku, bolesti v podbřišku nebo v tříslech.

Celkové příznaky: zvětšení prsních žláz nebo pocity napětí v prsních žlázách, únava, nechutenství, horečka, hubnutí, dušnost, chudokrevnost, zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI RŮSTU CHLOUPKŮ U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý den,

chtěla bych nějaké krémy nebo léky na odstraněné chloupku na bradě a krku. Ne na předpis.

Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky proti růstu chloupků u žen

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi PO OPERAČNÍ, VÝKONU TŘÍSELNÉ LEVOSTRANNÉ KÝLY ZE SÍTKOU KLASICKOU CESTOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den
Jsem po operačním zákroku tříselné kýly na levé straně asi zhruba necelý týden, a pozoruji nebolestivé otoky okolo močového měchýře,cca 5.cm od řezné rány.
Dále , varlata nejsou na správném místě,jedno varle visí směrem dolů a druhé se zdá býti v normálu.
Přesto, mám pocit že jedno varle, v poblíž operované části /tříselné kýly/
se zdá,že varle je větší,mám dojem že se něco děje.
Operační rána je čerstvá,kůže není zarudlá, občas se při přelepování objeví pár kapek sekretu.
Bojím se, že chůzí po výkonu cca třetí den chodím, a obávám se zdali pak se znovu neudělala
kýla.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po operační, výkonu tříselné levostranné kýly ze sítkou klasickou cestou

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Poradna

V naší poradně s názvem NEDOKRVENÉ VARLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobry den.Vnemocnici mi vyšetřili ultrazvukem obě varlata o jedno mám levé malé a scvrklé a pravé bolestivé a nedokrvené,nevím jestli jste dostali mejl,předem se omlouvám.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové změny na varlatech vyžadují lékařskou péči, proto doporučuji zůstat v péči urologa a následovat jeho doporučení v léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Esenciální aminokyseliny – pomůcka

Mnemotechnické pomůcky pro esenciální aminokyseliny: Metoda (Met) Letální (Leu): Lísavá (Lys) Fena (Phe) Trhala (Thr) Trpícímu (Trp) Invalidovi (Ile) Varle (Val)

V anglicky mluvících zemích se údajně používá toto: PVT TIM HALL – jako „Private Tim Hall“ (private zde znamená vojín) Phenylalanine, Valine, Tryptophan; Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine; Arginine, Lysine, Leucine

Další dělení aminokyselin podle R řetězce:

  • alifatické: Gly, Ala, Val, Leu, Ile
  • s OH skupinou: Ser, Thr, Tyr
  • s atomy síry: Cys, Met
  • s kyselou skupinou nebo jejím amidem: Asp, Asn, Glu, Gln
  • s bazickou skupinou: Arg, Lys, His
  • s aromatickým jádrem: His, Phe, Tyr, Trp
  • iminokyselina: Pro

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem FUNKCE VARLAT DOTAZ??????? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Minárik Štefan.

Levé varle mám větší, né kulaté jako pravé, takové jako rozbyté, nabo jak to nazvat. Při reprodukci mi to navadilo, ale teď mě to spíše překáží, skřípne se mi pod nohu a zbolí to. Musím jej jak se říká přehazovat. Někdy je citlivější jindy o něm nevím .

Děkuji za odpověď. Je mi již 67 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální, že levé varle je jiné než pravé. Také obvykle levé varle je v šourku umístěno níže než to pravé. V případě, že máte pocit jiného tvaru a nebo náhodné bolesti tak není hned třeba se znepokojovat nějakým závažným onemocněním. Je ale vhodné absolvovat vyšetření u urologa, který provede vyšetření varlat pomocí ultrazvuku a pohmatu. Vyloučí se tak jakékoliv testikulární komplikace a vy budete moci být v klidu, že máte mezi nohama vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Funkce varlat Dotaz???????

Nesestouplé varle

Nesestouplé varle zůstává v dutině břišní a nesestupuje do šourku. Tomuto jevu se říká kryptorchismus. Kryptorchismus je častá vývojová vada mužského genitálu, která je charakterizovaná nepřítomností varlat nebo varlat v šourku. Retentio testis je stav, kdy je šourek na jedné nebo obou stranách prázdný. Kryptorchismus může být vrozený nebo získaný (z nějakého důvodu varle vyskočí směrem nahoru a nevrátí se zpět). Varlata se u plodu během nitroděložního období vývoje nacházejí uvnitř dutiny břišní pod játry. Kolem 25.–30. týdne těhotenství postupně sestupují dolů přes tříselný kanál až do šourku. Varlata na této cestě mohou uvíznout kdekoliv. Jejich sestup je jedním ze znaků donošeného dítěte. Přítomnost varlat v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř lidského těla.

Retinovaná varlata – jsou nesestoupená varlata, která se nacházejí v průběhu dráhy jejich sestupu; varlata mohou být umístěna v břichu, v tříselném kanálu nebo nad šourkem.

Ektopická varlata – jsou umístěna mimo dráhu fyziologického sestupu varlat, například v malé pánvi nebo ve stehenní oblasti.

Anorchie – varlata zcela chybí.

Klouzavá varlata – od kryptorchismu je nutné odlišit retraktilní varlata, která se nadměrně pohybují směrem nahoru ven ze šourku. Tento stav se nazývá lidově klouzavá varlata.

Kryptorchismus může vést v dospělosti ke snížení plodnosti a je zdrojem zvýšeného výskytu nádorů varlat. Nárůst vzniku nádorů je u těchto mužů 20krát až 40krát vyšší než u mužů, kteří neměli problém s nesestoupenými varlaty. Terapeutický potup je jiný u varlat, která jsou hmatatelná a která ne. Nehmatatelná varlata představují zhruba 20 % případů. Fyzikální vyšetření je pro určení diagnózy velmi důležité a provádí se takzvanou bimanuální palpací (prohmatáním podbřišku s použitím obou rukou), přičemž se zjišťuje, zda je varle v šourku, nebo není. Lékař se snaží varle vytlačit z podbřišku směrem dolů ve směru tříselného kanálu proti prstům druhé ruky. Je nutné zkontrolovat i místa možné ektopie. V diagnostice se využívá sonografické vyšetření. Endokrinologické vyšetření je předepsáno, když nejsou sestoupená obě varlata.

Terapie onemocnění je operační a začíná už po 6. měsíci života a varle by mělo být v šourku definitivně do 1,5 roku věku dítěte. Léčba závisí na tom, zda je varle hmatatelné, nebo ne. Při nahmatání varlete se vykonává orchiopexie, zákrok při kterém se nesestoupené varle umístí a fixuje v šourku. Při nehmatatelném varleti se provádí laparoskopická operace. Může se stát, že retinované varle se v dutině břišní zaškrtí a následně odumře. Jedná se o akutní stav, kdy se odstraní odumřelé varle. V minulosti se tato anomálie léčila podáváním mužských hormonů, zjistilo se však, že tato procedura nemá žádný efekt.

Zdroj: Nemoci varlete

Historie implantátu

Implantáty varlat byly poprvé použity roku 1940. Od té doby došlo k jejich celkovému vývoji. Starší implantáty byly vyrobeny například z:

  • kovové slitiny;
  • netříštivého skla;
  • mramoru;
  • gelu (pěny);
  • plexiskla;
  • dakronu;
  • polyetylenu;
  • pevného a gelem plněného silikonu.

Tyto implantáty byly žádané kvůli svým estetickým nebo bezpečnostním důvodům. Silikonové implantáty však byly staženy z trhu, jelikož u nich docházelo k úniku (prasknutí), stejně jako u prsních a penilních implantátů. Tyto důvody byly oprávněné, protože takovýto únik silikonu by mohl vést k autoimunitním onemocněním.

V dnešní době existuje jen jeden vhodný implantát a tím je takzvaná solná protéza, která je velmi tenká a jištěná silikonovým elastomerem. Současné studie zkoumají nové designy implantátů.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Příznaky rakoviny varlat

Vzhledem k uložení varlat v šourku jsou varlata snadno přístupná zraku a pohmatu. Je proto velmi důležité, aby všichni mladí muži znali příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  • jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!);
  • hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete;
  • ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku (náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, „zaškrcení“ cév a nedokrvení varlete).

Pokud tyto příznaky nevymizí v průběhu 2 týdnů, je nutno vyhledat lékaře. Kromě těchto symptomů se někdy může objevit i zduření prsních žláz (gynekomastie) s pocitem napětí či zvýšené citlivosti bradavek. Někdy patří mezi první klinické příznaky bolesti břicha či bolesti zad, převážně v bederní oblasti. Většinou jsou již příznakem postižení lymfatických uzlin v břichu metastázami.

Zdroj: Rakovina varlat

Rizikové faktory pro vznik rakoviny varlat

Přesné příčiny rakoviny varlat nejsou známy. Nicméně, studie ukázaly, že několik faktorů může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění.

Nesestouplé varle (kryptorchismus)

Normálně varlata sestoupí zevnitř břicha do šourku před narozením. Riziko rakoviny varlat je vyšší u mužů s varletem, které nesestoupilo dolů do šourku. Toto riziko se nemění ani po operaci nesestouplého varlete. Zvýšené riziko se vztahuje na obě varlata.

Vrozené vady

Zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat je u mužů narozených s abnormalitami varlat, penisu, nebo ledvin. Dále mohou mít zvýšené riziko muži, u nichž se v minulosti vyskytla tříselná kýla. Přesněji tedy kýla v oblasti třísel, v místě střetu stehna a břicha.

Opakovaná rakovina varlat

Muži, kteří již někdy měli rakovinu varlete, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny u druhého varlete. V těchto případech je nezbytné pravidelné vyšetřování varlat ultrazvukem, alespoň jednou za rok!

Rodinné predispozice rakoviny varlat

Riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší u mužů, jejichž otec nebo bratr má tuto nemoc. Rakovina varlat je tedy dědičné onemocnění.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Příušnice u dospělých

V současné době jsou postiženi převážně dospělí jedinci, a to z toho důvodu, že od roku 1987 probíhá povinné očkování proti parotitidě, od roku 1995 pak ve společné vakcíně ještě proti zarděnkám (rubeola) a spalničkám (morbilli) v 15. měsíci věku dítěte a přeočkování se provádí mezi 21.–25. měsícem věku (tedy 6–10 měsíců po prvním očkování). Nakazí se převážně lidé, kteří nebyli očkováni, nicméně i očkovaní jedinci mohou ve výjimečných případech onemocnět. Onemocnění má sezónní výskyt, a to hlavně v zimních měsících a na jaře. Komplikující záležitostí u dospělých je zánět slinivky břišní. Ta se projeví nechutenstvím, bolestmi břicha, nevolností a zvracením. Většinou tato pankreatitida nezanechá následky, nicméně jsou zaznamenány i případy, kdy pankreatitida při příušnicích vedla k poškození slinivky (poškození Langerhansových ostrůvků, které obsahují buňky tvořící inzulin), a tedy ke vzniku cukrovky. Častou komplikací u dospělých mužů je zánět varlat. Zánět může postihnout buď jen jedno z varlat, nebo obě. Varle je výrazně zvětšené, bolestivé, kůže nad ním je zarudlá. Jedná se o stav, který pokud není léčen, může vést k neplodnosti.

Zdroj: Příušnice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP