Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OSETRENI NATRZENEHO RTU

OBSAH

Ošetření zranění v nose

Pro poranění nosu je nutná první pomoc. Toto poranění se zastavuje pomocí sterilního polštářku. Mírným tlakem se zastaví krvácení a vyhneme se dalším kontaminacím. Péče o otevřené rány nosu by měla být prováděna lékařem. Cílem ošetření je předejít infekci rány a dosáhnout rychlé a funkční regenerace tkáně. Před zahájením léčby by měla být jasná velikost, stáří a přítomnost přidružených poranění. Rána se šije, až po dezinfekci. Tyto rány bývají velmi špinavé, takže jsou vyčištěny fyziologickým roztokem nebo peroxidem vodíku. Vyčištění rány je důležité u otevřených ran, kožních poranění, při obnažení chrupavek nebo kostí.. Pokud se jedná o poranění, které vzniklo pokousáním zvířetem nakaženým vzteklinou, tak zde se podává profylaxe tetanu. Antibiotická profylaxe by měla být podávána v závislosti na stupni a velikosti hojení. Intubace je nezbytná v případech, kdy je velké krvácení a dochází ke krvácení do dutiny nosní či ústní.

Zdroj: Zranění v nose

Poradna

V naší poradně s názvem NATRŽENÝ STEHENNÍ SVAL - LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na účinnou léčbu natrženého stehenního svalu. Děkuji. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje řada věcí, které můžete udělat, abyste si pomohl s natrženým stehenním svalem. Nejdůležitější a nezbytnou součástí vaší léčby a zotavení je udržování stehna v pohybu.

Jak se dostat do pohybu?
Během prvních 24 až 48 hodin po problému se stehenním svalem byste se měl pokusit omezit své aktivity, ale nepřestávejte se pohybovat. Pohyb vykonávejte jen tak, jak vám to příznaky dovolí. Jemně pohybujte nohou po dobu 10 až 20 sekund každou hodinu, když jste vzhůru, vyhněte se dlouhému stání na nohou.

Při použití schodů může pomoci, když při výstupu do schodů stoupáte jen svou zdravou nohu, abyste snížili namáhání stehna. Když scházíte dolů, sestupujte první svou problémovou nohu, abyste snížil zatížení stehna. Při chůzi nahoru a dolů používejte zábradlí (pokud je k dispozici).

Po 48 hodinách zkuste více používat nohu – cvičení vašemu stehnu opravdu pomáhá a může zmírnit bolest. Dělejte, co byste normálně dělal, a zůstaňte u toho, nebo se vraťte do práce – to je důležité a je to nejlepší způsob, jak se zlepšit.
Je užitečné dělat specifická cvičení, která vám mohou pomoci při zotavení. Na začátku mohou být náročná, takže udělejte, co můžete, a snažte se to časem vylepšovat.

Cvičení na pomoc při natrženém stehenním svalu nejdete zde: www.youtube.com/resu…

Výhody udržení aktivity
Být aktivní je to nejlepší, co můžete pro své celkové zdraví udělat.
Když budete nadále aktivní, udržujte si tím aktuální úroveň kondice – i když musíte změnit to, co běžně děláte, jakákoliv aktivita je lepší než žádná.
Udržujte ostatní svaly a klouby silné a pružné a udržujte si zdravou tělesnou hmotnost.
Vyhněte se sportu nebo těžkému zvedání, dokud nebudete mít méně bolestí při pohybu. Před zahájením sportovních aktivit se nezapomeňte předně plně zahřát.

Léčba bolesti
- léky proti bolesti – to vám může pomoci pohodlněji se pohybovat, což může pomoci vašemu zotavení.
- ledové obklady.
Led může být prospěšný právě při léčbě muskuloskeletálních bolestí. Led je nejvýhodnější, pokud váš problém se stehny souvisí se zraněním. Nikdy nepokládejte led přímo na pokožku. K ochraně pokožky před spálením použijte bariéru, jako je igelit s ručníkem. Jak dlouho máte používat led jako léčbu, se může lišit. Obecně byste však měl led aplikovat po dobu až 15 minut. Mezi ošetřeními byste také měl nechat několik hodin. Pokud máte nějaké problémy s krevním oběhem, neměl byste používat led jako léčbu bolesti stehen.

Práce
Během rekonvalescence se doporučuje zůstat v práci nebo se do práce co nejrychleji vrátit. Abyste se mohl vrátit do práce, nemusíte být zcela bez bolesti a bez příznaků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Natržený stehenní sval - léčba

Ošetření pro odstranění žilek z nohou

Pacienti, u nichž se metličkové žilky objeví, si je často chtějí nechat odstranit z kosmetických důvodů. Mezi hlavní způsoby léčby patří skleroterapie a laserová léčba. Skleroterapie se provádí ambulantně pomocí několika vpichů, kdy se injekcí do žilek vpraví tekutina zvaná tetradecyl sodný. Tento lék je aplikován velmi tenkými jehlami, ošetření může být provedeno na normální klinice. Roztok musí být vstříknut do každé žilky, ale při jednom sezení může být aplikováno pouze 20 injekcí. Speciální látka zde způsobí místní chemické poškození vnitřní výstelky žilek a neinfekční zánět bez trombu (otoku a krevních sraženin) – žíla zkolabuje a s určitým časovým odstupem se přemění ve vazivový pruh a vstřebá se. Tento postup stojí pacienta na soukromé klinice okolo 6 000 Kč za jedno sezení, ale aby došlo k úplnému vyřešení problému, je většinou zapotřebí více návštěv. Některé žilky totiž vyžadují více než jednu injekci, v závislosti na své velikosti. Postup je velmi bezpečný, ale trochu nepříjemný a mírně bolestivý, ale určitě neovlivní váš každodenní život. Skleroterapie byla obvyklým způsobem léčby metličkových žilek, v současné době se však stává populárnější ošetření laserem, které se provádí působením silné dávky světla na žilky, které je prokrví a tepelné světelné pulzy způsobí jejich uzavření. Obvykle používané lasery obsahují chladicí prvek, který ochlazuje kůži při aplikaci. Tím se snižuje možné nepohodlí a bolestivost. Závisí na rozsahu žilek, ale nejčastěji je zapotřebí šesti sezení. Stejně jako u skleroterapie může pacient pokračovat ve svých běžných činnostech ihned po ošetření.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Diskuze

V diskuzi ONEMOCNENI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Zdravim vsechny, novym preparatem na osetreni jater je Alavis Sammy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Onemocneni jater

Léčba

Při léčbě natrženého svalu je důležité okamžité ukončení činnosti, klidová poloha, v akutní fázi ledovat, klidový režim, lokálně nesteroidní antiflogistika (Ketoprofen, Voltaren), při rozsáhlejším poranění prevence trombózy, analgetika (léky proti bolesti), u totálních ruptur (úplného přetrhnutí svalu) je samozřejmě nutný chirurgický zákrok. Následuje pozvolná, odborně vedená rehabilitace pod dohledem fyzioterapeuta, a to od 3. až 12. týdne dle rozsahu poškození.

Zdroj: Natržený sval

Diskuze

V diskuzi RE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HanaBy.

tak už si kolegyně vybrala, půjde na ošetření vrásek laserem. Už se také objednala, tak jsme všechny zvědavé jak bude vypadat po ošetření, reps. jak moc jí to vyhladí vrásky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re

Jak se zbavit váčku u zubu

Jak odstranit váček u zubu? Jde to pouze endodontickým ošetřením, které znamená odstranění bakterií, vyčištění a uzavření vnitřního prostoru zubu tak, aby se do kořenového kanálku další bakterie nedostaly. Váček pod zubem tedy není důvodem k vytržení zubu. Kvalitní endodontické ošetření představuje náročný výkon. Kořenové kanálky mají velmi malé rozměry v desetinách milimetrů. I když je ošetření kořenových kanálků provedeno s největší pečlivostí, ale „konvenčně“ (bez použití operačního mikroskopu), je úspěšnost takového ošetření od 30 do 50 %. Naopak při použití operačního mikroskopu, tedy „mikrochirurgicky“ se dosahuje úspěšnosti 96–98 %. Opakované otvírání a zavírání zubu, vkládání dezinfekčních vložek a ošetřování v mnoha návštěvách nevede obvykle k úspěšnému ošetření.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.

Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nástroje KK Protaper jsou opravdovou revolucí ve strojové preparaci kořenových kanálků. Jsou velmi aktivní, preparace je s nimi rychlá, ale jsou drahé. Bohužel, jako u všech novinek déle trvá, než je pojišťovna začne plně hradit. Ve vašem případě pojišťovna lékaři zaplatila, jako by čistil kanálky nejlevnějším způsobem a vy jste pak doplatila zbytek. Teď co s tím do budoucna? Můžete si jít vybrečet úhradu u své zdravotní pojišťovny. Nejlépe osobní návštěvou, ať můžete přesvědčovat celou svojí osobou. V druhém případě se můžete dohodnout se zubním lékařem, aby vám odpustil doplatek, jinými slovy, aby vám daroval 500 Kč. A nebo ve třetím případě můžete vyhledat jiného zubaře, který čistí kanálky po staru, a kterému úhrada od pojišťovny stačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Jak se zbavit štěnic

Hubení štěnic je velmi náročné a je skoro nemožné tohoto škůdce zlikvidovat svépomocí. Doporučuje se kontaktovat profesionální firmu. Pokud si myslíte, že máte doma štěnice, nejdůležitější je zjistit místo výskytu a popřípadě informovat nájemníky o termínu ošetření, typu přípravku, době odvětrání a podobně. Vlastní hubení obnáší ošetření všech možných úkrytů a jejich okolí tekutým reziduálním insekticidem. Hubení probíhá nejčastěji za pomoci postřiků a poprachů. Poprachem se ošetří zásuvky a vypínače. Prohlížené a ošetřované skříně musí být vyprázdněné a postel rozmontovaná, aby bylo možno ošetřit všechny úkryty. Na přípravě a důkladném ošetření všech možných a nemožných úkrytů záleží výsledek celé akce. Po ošetření nelze výsledek očekávat okamžitě. Cca po 3–4 týdnech by měl výskyt ustat. To se dá zjistit pouze přespáním v napadených místnostech.

Průzkum hubení se dělá cca po 4–6týdnech. Pokud je to nutné, provede se druhé ošetření podobného rozsahu jako první ošetření.

Další pomoc:

  • automatická pračka, teplota +60 °C – hubí všechna stadia včetně vajíček
  • sušička prádla, teplota +45 °C – hubí všechna stadia včetně vajíček
  • suché čištění/čistírna – hubí všechna stadia včetně vajíček
  • studená voda – za 24 hodin usmrtí jen nymfy a dospělce
  • teplota -17 °C – usmrtí všechna stadia včetně vajíček za 24 hodin

Domácí hubení je ve většině případů neúčinné. Běžně prodávané přípravky obsahují pyrethroidy, které v případě rezistence (a ta je velmi rozšířená) štěnice nezahubí, ale pouze je vypudí z jejich úkrytu.

Tip: Správný výběr odborné a profesionální firmy pro ošetření bytu či ubytovacího zařízení proti štěnici domácí je velmi důležitý a často je klíčový pro výsledek provedených prací, spokojenost klienta s úrovní služby, vystupováním pracovníka, vnímáním firmy pro okolí a psychickou podporu a pohodu zákazníka. Následující doporučení si ve většině případů můžeme ověřit již telefonicky v případě prvního kontaktu s firmou. Podle úrovně komunikace, ochoty zodpovídat dotazy a vstřícnosti k zákazníkovi můžeme posoudit úroveň firmy.

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Diskuze

V diskuzi KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HanaBy.

Ahoj, vidím že máme stejný problém, povadlé koutky. Ráda bych se zeptala, zda si podstoupila nějaké ošetření, výplň nebo něco dalšího aby se ztratily a vypadaly normálně. Zajímá mě hlavně jak dlouho by aplikace výplně působila a zda se dle výplně mění i cena. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monča.

paní doktorka mi je upravila pomocí kyseliny hyaluronové, zaplatila jsem za to 1500 korun a první ošetření vydrželo více než půl roku, dnes mám za sebou již dva ošetření a jsem velmi spokojená.

Zdroj: diskuze Re: Kam jít?

Ošetření pomocí náhradního maziva

Mírné až středně závažné případy syndromu suchého oka mohou být obvykle zvládnuty pomocí ošetření zvlhčením očí, které se skládá z řady gelů, kapek a mastí. Tato maziva nahrazují chybějící vodu v slzných žlázách, ale neobsahují protilátky, vitamíny a živiny, které jsou nezbytné pro zdraví očí. Některá maziva jsou dostupná bez lékařského předpisu v lékárnách. Existuje mnoho různých typů očních kapek a gelů, takže si můžete vybrat jiné, pokud vaše původní volba nefunguje. Nicméně, některé kapky do očí mohou být doporučeny lékařem a vy byste měli těchto pokynů dbát, jestliže trpíte závažným onemocněním, protože mohou mít určité prospěšné vlastnosti. Je důležité, abyste změny, které nastanou během léčby, diskutovali se svým lékařem.

Zdroj: Léčba syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi BOLEST ZUBU PO PLOMBOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka raskova.

Prosim,nikde nepisete,ze anestetikum neucinkuje.Ja,uz jsem zoufala,kazde osetreni je pro me nocni murou,protoze injekce me neucinkuje.Co delat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest zubu po plombování


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP