Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETNÍ REŽIM PRO PACIENTY S MEDIKACÍ WARFARINU

OBSAH

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem VESSEL DUE F 250-LSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Eliasova.

Chci se zeptat,zda musím při užívání léků vessel due f 250 Lsu držet dietu,jako při užívání warfarinu,který mi předepsal pan doktor.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte jen Vessel Due F 250 LSU bez Warfarinu, tak dietu dodržovat nemusíte. Pokud užíváte současně i Warfarin, tak musíte dodržovat dietní opatření pro příjem vitamínu K. Přípravek Vessel Due F 250 LSU zesiluje účinky Warfarinu a je nutné častěji kontrolovat srážlivost krve krevními testy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vessel due f 250-lsu

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÁDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,po zlomenině hlezna mi byla za 2 měsíce diagnostikovana plicní embolie a nasazen Warfarin.Kazdy tyden od března chodím na krevní testy,nemám ustálenou hladinu.Po užívání warfarinu mi začaly vypadavat vlasy.Je možné změnit medikaci?U praktika nebo specialisty?Děkuji za odpoveď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, skutečně bylo u malého počtu pacientů pozorováno vypadávání vlasů na počátku léčby Warfarinem. Často je to vlivem stresu ze zhoršení zdravotního stavu, kvůli kterému byl Warfarin nasazen. Vypadávání vlasů se projeví do 2 měsíců od stresujícího zážitku. U mnoha pacientů se vypadávání vlasů zastavilo a vlasy začaly znovu růst, aniž by se přerušila léčba Warfarinem.
Změna medikace je možná právě z důvodu nemožnosti dosáhnout potřebné srážlivosti krve pomocí Warfarinu. Podmínka přesně zní: nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí. Pak vám může lékař specialista nahradit Warfarin lékem Eliquis s příspěvkem od pojišťovny. Eliquis je oproti Warfarinu drahý lék a je zásadní získat příspěvek od zdravotní pojišťovny. Potom na měsíční lécbu budete doplácet pouhých cca 90 Kč za lék v hodnotě 1000 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opuncie ředení krve

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri chochola.

Dobry den mohu brat doplnek stravy tribulus-kotvicnik.Beru prasky na redeni krve.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který dokáže prodloužit život, ale zároveň nebezpečný, když se nedodržují pravidla pro jeho užívání. Jedno z pravidel se týká doplňků stravy, kterým je i tribulus terrestris. Jakýkoliv doplněk stravy užívaný pacienty na Warfarinu musí být ověřen vyšetřením srážlivosti krve po prvních dnech užívání. Pokud to není životně důležité, tak je bezpečnější s Warfarinem neužívat žádné volně prodejné léky a doplňky stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARINVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Doporučená strava při užívání warfarinu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak není třeba dělat zvláštní dietní opatření. V normálním množství můžete konzumovat všechny potraviny, pokud je konzumujete pravidelně. Důležité je nezařazovat nárazově potraviny se zvýšeným obsahem vitamínu K. To hrozí například během léta, kdy je dostatek zelené zeleniny. V článku, kterého se týká tato diskuze, je uveden seznam rizikových potravin, které není vhodné konzumovat nárazově, a je v něm uveden i jídelníček na několik dní. Při aplikování různých diet mějte na paměti, že každá změna ve stravování může způsobit změnu účinku Warfarinu. Proto při každé takové dietě navštivte svého lékaře a nechte si změřit srážlivost krve, a to i když je dieta deklarována jako Warfarinu prospěšná. Lékař vám podle výsledku vyšetření krve upraví dávkování Warfarinu a vy pak budete moci pokračovat dále a bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarinvá dieta

Střihy na šátky pro onkologické pacienty

Zde je několik videí, kde je vidět způsob zhotovení šátků pro onkologické pacienty.

Další video návody získáte zde: inspirace na střihy šátků.

Zdroj: Střihy na šátky pro onkologické pacienty

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ JÍDLO PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raimund Leiner.

Již jsem odeslal dotaz a nemám co bych k tomu dodal.
Zopakuji Vám co potřebuji pro mého pejska, pokud mi nejste schopni odpovědět s konkrétní nabídkou, tak už mi žádný mail neposílejte. O jiné zboží (jakékoliv)
nemám zájem. Ani o diskuzi.
Potřebuji koupit:
Od fy Hill's: Prescription Diet - Digestive Care i/d v konzervách (s krocanem).

R.Leiner

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rošková M..

a ještě tady www.zoohit.cz/shop/p…

máme 2 nemocné pejsky, vím jaké to je hledat, když někde zrovna není ...

Zdroj: diskuze Konzervy od fy Hills - ID Prescription Diet, Digestive Care

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat - užívám warfarin. A když se vyskytnou (hlavně
na noze) modřiny, znamená to, že se musí užívat více warfarinu nebo méně ?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny jsou při antikoagulační léčbě častým nežádoucím účinkem. Warfarin užíváte proto, aby se předešlo vzniku krevních sraženin, jenž by vás mohly ohrozit na životě. Jakékoliv vlastní experimenty s dávkováním Warfarinu jsou tedy velkým hazardem. Jestliže se modřiny tvoří ve zvýšené míře, může to znamenat dietní pochybení, kdy ve stravě chybí dostatek vitamínu K. Vyšetření QUICK tento problém odhalí, proto choďte pravidelně každý měsíc na kontrolu srážlivosti krve. Jestliže lékař zjistí z vyšetření QUICK nějaké problémy, bude vás informovat o dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ OPATŘENÍ U RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dudková Michaela.

Dobrý den, moc prosím o radu k dietnímu opatření k onemocnění růží u staršího člověka (otec 71 let). Děkuji, Dudková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dietní opatření u růže

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hamerský.

Dobrý den.
Jak je to prosím s ov. vločkami. Mohou se při Warfarinu ? A kolik gramů denně.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ovesné vločky jsou často oblíbenou snídaní, a tak není divu, že se ptáte, zda je v pořádku jíst ovesné vločky při užívání Warfarinu. Odpověď je ano! Ovesné vločky obsahují pouze 3 mikrogramy vitaminu K na jednu porci, což z nich dělá neinteragující potravinovou volbu. Kolik gramů vloček se smí sníst při Warfarinu? Z pohledu léčby Warfarinem není množství podstatné, protože obsah vitamínu K je zanedbatelný. Za den tedy můžete sníst libovolné množství ovesných vloček.

Většina snídaňových potravin je bezpečná pro ty, kteří užívají Warfarin, protože vitamín K se běžně nenachází ani ve snídaňových cereáliích a ani v pečivu. Pokud tedy patříte mezi pacienty s Warfarinem a rád začínáte své ráno vydatnou miskou ovesných vloček, pokračujte dále se svým oblíbeným a nejdůležitějším jídlem dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Olivový olej, smí se používat při užívání warfarinu?

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Nedávno jsem si dala 2x v týdnu do salátu moji oblíbenou rukolu (jen hrst) a už jsem měla hodnotu INR 1,6.Kysané zelí,které je moc zdravé se také bojím jíst.Dnes jdu na krev tak uvidím co bude,každý den zelené saláty nejím,nemám je doma nebo nemám chuť a to mě také vadí,že se má jíst stejné množství vitaminu K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě ve dnech, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, se hodí potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta a ledový salát. Stačí pak sníst tři velké listy nebo miska kysaného zelí a máte limit pro příjem vitamínu K dosažen také.
Máte pravdu, že je to trochu náročné, ale dá se na to zvyknout. Zároveň existuje možnost pro pacienty na Warfarinu, u kterých se nedaří udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0, kdy 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, přejít na Eliquis s doplatkem 200 Kč/měsíc. Tady je kompletní ustanovení podmínek pro tuto hrazenou léčbu: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Warfarin a česnek

Mezi rizikové bylinky a doplňky stravy patří při užívání Warfarinu: jinan dvoulaločný, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den), vitaminu C (≥ 500 mg/den).

Jak vyplývá z výčtu rizikových potravin, tak do této skupiny zapadá i česnek.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Warfarin a alkohol

Je povoleno pít jeden drink denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Pozor, do tohoto množství zapadají i takové nápoje, jako je čaj s rumem či punčem.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP