Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETE PRI UZIVANI WALFARINU

OBSAH

Může redukce váhy pomoci při dně?

Redukce váhy může snížit hladinu kyseliny močové a počet akutních dnových záchvatů. Snížení redukce má pozitivní vliv na nosné klouby, a to na kyčle, kolena a kotníky. Hubnutí také pomůže snížit stres. Ovšem u onemocnění dnou musíte být při dietě velmi obezřetní. U dny nemůžete být dlouhodobě bez jídla, není také vhodná rychlá ztráta hmotnosti. Tyto faktory totiž mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a vyvolat bolestivé záchvaty. U pacientů nemocných dnou je při redukci váhy důležitá kombinace vyvážené stravy a pravidelná fyzická aktivita. Takže zapomeňte na drastické diety, kterými byste si pouze ublížili.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Muže se při warfarinové dietě
koprová omáčka?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte hlídat množství. Týká se to zelených potravin, jako je kapusta, zelí, okurky a podobně. Kopr je také zelený a proto spadá do potravin, které při Warfarinu je třeba hlídat, ovšem není to moc důležité, protože kopr se používá jako ochucovadlo a v hotovém pokrmu ho je jen malé množství. Proto koprová omáčka bude vůči Warfarinu neškodná a můžete ji jíst podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Diskuze

V diskuzi VITAMÍN K2 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,užívám walfarin,dočetla jsem se tady,že vitamín K2 snižuje rizika při užíváni walfarinu.Ptala jsem se lékaře ke kterému chodím ,i v lékarně,ale nikdo z nich o tom nic nevěděl a vitamím K2 nezná.Kde ho dostanu koupit.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vitamín K2

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich Kolář.

Dobrý den. CHtěl jsem se zeptat, zda můžu k walfarnu mnou vyrobenou tinkturu z hlívy ustřičné a ještě tinkturu z hlohu. Mám i tinkturu z kotvičniku. Neberu to určitě najednou. Jen mě zajímá jestli to lze pužívat přii walfarinu.Předem děkuji za odpověd. Koolář

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mohu při varfarinové dietě jíst cuketu?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno. Jen zelené rostlinné potraviny musíte hlídat a sníst jich každý den stejně. Cuketa patří mezi ně. Cuketa je zelená zelenina a obsahuje vitamín K. 100 gramů cukety obsahuje 4,2 mikrogramů vitamínu K. Váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K. Pokud si tedy nárazově (mimo svůj obvyklý jídelníček) dopřejte půl kila cukety, přijmete 21 mikrogramů vitamínu K. V ten den musíte omezit jiné zelené potraviny, které máte ve svém pravidelném jídelníčku, aby příjem vitamínu K byl každý den stejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Bylinné čaje

I některé bylinné čaje mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Mezi tyto bylinky patří:

  • Andělika
  • Anýz
  • Arnika
  • Čertovo lejno
  • Vachta
  • Konopí
  • Paprika
  • Celer
  • Heřmánek
  • Hřebíček
  • Dymnivka
  • Brusinka
  • Ďáblův dráp
  • Pískavice
  • Řimbaba
  • Česnek
  • Kuklík
  • Zázvor
  • Jinan (Ginkgo biloba)
  • Jírovec
  • Lékořice (kořen)
  • Šalvěj (kořen)
  • Libeček (kořen)
  • Tavolník
  • Cibule
  • Petržel
  • Mučenka
  • Topol
  • Hořkoň
  • Jetel
  • Routa
  • Serenoa
  • Kurkuma
  • Dubová kůra

Buďte rovněž velmi opatrní při užívání různých preparátů podporujících hubnutí nebo při redukční dietě s vysokým obsahem proteinů. Raději vždy svůj postup konzultujte s lékařem.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem KDY JE NEZBYTNÉ UŽÍVAT MÍSTO WALFARINU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Műller.

Za jakých podmínek pojišťovna neomezeně proplácí na ředění krve xarelto?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obvykle se Xarelto předepisuje pacientům, kteří nesnáší Warfarin a nebo s Warfarinem nedosahují požadované srážlivosti krve. Zde na tomto odkazu jsou přesně stanoveny podmínky, za kterých je možné Xarelto získat: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zelnacka

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.

Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cuketa a zelené fazolky co na to walfarin

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • čokoláda, kakao, moučníky, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zatím nejsou známé žádné interakce mezi Warfarinem a puškvorcem obecným. Jestli chcete mít jistotu, že u vás tato kombinace nebude činit problémy, tak si za dva až tři dny po započetí léčby puškvorcem nechte změřit INR (Quickův test).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Kovarikova.

Dobrý den,
chci se zeptat na užívání Walfarinu (střídám 5 a 2,5 mg) spolu s Aulinem (jen krátkodobě při zánětu zubu), můj revmatolog mi ho doporučil, ale v příbalovém létaku se nedoporučuje, mám antifospolipidový syndrom spolu s lupusem erythematodes, na zánět mi byl dán na přeléčení od zubaře Duomox, avšak na něj jsem měla 2. den kožní reakci, takže jsem ho přestala užívat a jiné antibiotikum se mi již užívat nechce, zánět po otevření zubu (ne extrakci) se zdá být 3. den na ústupu, i když otok stále ještě trvá, mohl by mi Aulin také pomoci? nebo mám zůstat pouze u Paralenu? děkuji za radu

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Zakázané potraviny při jaterní dietě

Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje. Nevhodnými potravinami při jaterní dietě jsou sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny (suché salámy, paštiky, klobásy), tučné mléčné výrobky, ostré koření, bujóny, vejce, tatarka, majonéza, některá zelenina (česnek, cibule, okurka), některé ryby (losos, makrela, kaviár), čerstvé pečivo a sladkosti.

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Zdroj: Jaterní dieta

Jaterní dieta – jídelníček

Při jaterní dietě je třeba dodržovat některé nezbytné postupy. Například v případě přípravy polévek je třeba se vyvarovat použití některých vnitřností, jako je mozeček nebo brzlík, dále nepoužíváme zelí, kapustu, cibuli ani česnek a nic nedusíme za použití oleje nebo tuku. Vše pouze vaříme. Polévku můžeme zahustit nasucho opraženou moukou a do hotového jídla přidat nepřepálené máslo.

Z příloh můžeme klidně použít rýži, jáhly, brambory i knedlíky. Jen je třeba dodržovat správný postup přípravy. V případě brambor je ideální přípravou vaření. Výjimečně můžeme brambory také upéct, ale rozhodně bez jakéhokoliv tuku. Jáhly můžeme dusit podobně jako kroupy. Co se knedlíků týče, ty bychom neměli kypřit droždím, ale místo něj využijeme sníh z bílků, kypřicí prášek nebo sodu. Takto můžeme připravit knedlíky houskové i bramborové, které můžeme doplnit krupicí, strouhankou, tvarohem i nakrájenou houskou. Omáčky je vhodné při jaterní dietě připravovat z nasucho opražené mouky. Ředit je můžeme mlékem, vývarem z masa nebo zeleniny a jogurtem. Smetana není vhodná, ale do hotových jídel můžeme použít trochu másla. Jaterní dieta povoluje především ovoce syrové, případně ovocné šťávy. Kompotům se raději vyhneme, stejně jako hruškám a ovoci s větším množstvím zrníček.

Zdroj: Jaterní dieta

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Mák a Warfarin

Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.

Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.

Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.

V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.

Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Zdroj: Mák a užívání Warfarinu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP