Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVYŠENA MOČOVINA U PSA

OBSAH

Kdy se měří močovina v krvi

Močovina může být použita jako vodítko, když má někdo nespecifickou nemoc, nebo jako součást rutinní skupiny testů (často nazývaných „močovina a elektrolyty“), nebo také ke kontrole, jak fungují ledviny, než začnete užívat určité léky.

Příznaky špatné funkce ledvin:

  • Únava, nesoustředěnost, nechuť k jídlu, špatný spánek;
  • Otoky (edém) kolem očí, zápěstí, kotníků nebo břicha;
  • Moč, která je zpěněná, krvavá nebo má barvu kávy;
  • Snížení množství moči;
  • Problémy s močením, jako je pocit pálení, abnormální výtok během močení nebo změna frekvence močení, zejména v noci;
  • Bolest střední části zad pod žebry, kde jsou umístěny ledviny;
  • Vysoký krevní tlak.

Zdroj: Urea hodnoty

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Zvýšená teplota na začátku těhotenství

Zvýšená teplota je v těhotenství normální. Ráno naměřená teplota by měla být kolem 37 °C nebo lehce nad nimi, to je téměř spolehlivý příznak těhotenství pár dní před prvním pozitivním těhotenským testem.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Hodrová.

Dobrý večer, mám dotaz, zda je možné , že by zubní kámen u mého psa / stáří 3 roky / způsobil zvýšení močoviny z 6,2 na 7,7 . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Hodnoty močoviny u psa

Močovina, urea, je výsledným produktem při zpracování bílkovin v těle a její přebytečné množství je vylučováno močí. Její normální hodnota v krvi se pohybuje zhruba mezi 3,3–8,5 mmol/l.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Proč se říká močovina v krvi

Urea – močovina v krvi – je univerzální produkt odpadního metabolismu. Játra přijímají různé odpadní látky a vyrábějí z nich právě močovinu. Močovina je potom z jater vypuzena do krve a unášena do ledvin, kterými je odstraněna z organismu pryč. Zvýšené hodnoty močoviny tak ukazují na poškození ledvin.

Močovina (urea) je v lidském organismu nejvýrazněji spojena se dvěma orgány – játry a ledvinami. Játra jsou bohatě prokrvený mohutný orgán, zavěšený pod pravou brániční klenbou. Jaterní buňka je místem, kde probíhá mnoho různých chemických reakcí. Mezi ně patří například zpracovávání živin, výroba a inaktivace hormonů, tvorba žluči, odstraňování toxických látek z krve, tvorba látek zajišťujících srážení krve, zásobní funkce a mnoho jiných. Ledviny také produkují hormony a látky důležité pro správnou funkci těla, ale jejich hlavní funkcí je definitivní odstraňování nepotřebných a škodlivých látek močí. Mezi tyto látky patří i močovina.

Snížení hladiny močoviny v krvi není problémem. Naopak zvýšení koncentrace v krvi je varovným znamením, že něco není v pořádku. Obecně lze říci, že čím vyšší je množství močoviny v krvi, tím závažnější bude postižení ledvin. Ledviny nezvládají filtrovat krev a zbavovat organismus močoviny, která přebývá v krvi. Společně s močovinou se kontrolují i hodnoty kreatininu, který se z hlediska posouzení funkčnosti ledvin chová naprosto stejně jako močovina. Příčinou může být akutní nebo chronická choroba ledvin, jejich poškození nebo selhání. Podobné příznaky vyvolá i snížení množství krve, které ledvinami proteče. To může mít více příčin. Jedná se například o městnání krve z důvodu srdečního selhání, o šok, stres a o stavy, které jsou spojeny se ztrátou tekutin, tedy popáleniny a krvácení. Dále je to překážka v odtoku moči, například močové kameny v močovodu. Jinou možností může být zúžení ledvinné tepny, která přivádí krev. Zúžení je nejčastěji způsobeno ukládáním tuku do stěny cévy, tedy aterosklerózou. Rizikovými faktory pro rozvoj aterosklerózy jsou vysoký věk, kouření, vyšší množství cholesterolu, vysoký krevní tlak, pohlaví (muži častěji) a genetická výbava. Zvýšené množství močoviny může být také výsledkem nadměrné konzumace bílkovin.

Zdroj: Zvýšená kyselina močová hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

múže zvýšená kys.močová v moči způsobit pálení okolo moč,trubice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Postřik česneku močovinou

Postřik močovinou je vhodný na list. Počítejte s tím, že močovina se jako hnojivo pomalu rozpouští, takže začněte s hnojením včas. Používá se pětiprocentní roztok. Běžná dávka je 400 l/ha v pětiprocentní koncentraci, je tedy zapotřebí 20 kg močoviny. To znamená 0,04 l na m², například na 50 m² je potřeba 0,1 kg močoviny, abychom získali 2 l v 5% koncentraci. Můžete používat každých 7–10 dní až do začátku června (naposledy po odhlávkování paličáků). Po odhlávkování (dávkování) se dává poslední dávka.

Při tomto hnojení se používá i smáčedlo. Vhodný je jar. Smáčedla se přidávají k postřikům v koncentraci okolo 0,05 % (půl promile). To znamená 2,5 ml na 5 litrů. Víc ho určitě nedávejte. Močovina se používá většinou třikrát, naposledy krátce po odhlávkování. Je docela dobré přidat k močovině nějakou pomocnou látku, která zlepšuje kondici rostlin. Po postřiku by nejméně 6 hodin nemělo pršet, je tedy lépe počkat, až bude počasí stálejší.

Zdroj: Postřik česneku

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENA KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Mám dotaz,zda zvýšena kyselina močová ,může způsobovat zvýšenou únavu organismu,a zda jsou tabletky Milurit dostatečně učinné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvýšena kyselina močová

Zvýšená teplota při menstruaci

Bazální teplota se v průběhu cyklu mění (viz výše v článku). V první části cyklu (před ovulací) je nízká (kolísá obvykle okolo 36,5 °C při měření v ústech), po ovulaci se vlivem produkce hormonu progesteronu teplota skokově zvyšuje (obvykle o 0,2 až 0,4 °C) a zůstává zvýšená až do začátku menstruace nebo – v případě úspěšného otěhotnění – trvale.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Orientační hodnoty teploty

  • Normální teplota: 35–37 °C
  • Zvýšená teplota (subfebrilie): 37–38 °C
  • Horečka (pyrexie): nad 38 °C
  • Vysoká horečka (hyperpyrexie): nad 40 °C

Pokud trvá zvýšená teplota déle než půl roku a je spojena s únavou a neurčitými příznaky jako škrábání v krku, bolesti hlavy, svalů a kloubů, deprese, podrážděnost a pacient špatně spí, potom bývá tento stav nazýván „chronický únavový syndrom“. Není to nic závažného, ale pacienta to obtěžuje spíše psychicky.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Akutní selhání ledvin u psa

Příznaky selhání ledvin závisí na tom, zda má pes akutní, nebo chronickou formu onemocnění. Protože jsou některé z těchto příznaků podobné, lékařská anamnéza a věk vašeho psa mohou pomoci rozpoznat, jakým selháním ledvin trpí právě váš pes. Je také důležité vědět, kdy symptomy začaly a jak těžké jsou. Při akutní formě selhání ledvin se příznaky projeví náhle, ale chronické selhání ledvin se objevuje pomalu a postupně, takže se hůře odhaluje.

Příznaky:

  • zvracení;
  • průjem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • extrémní žízeň;
  • zápach z úst;
  • horečka;
  • nepravidelný srdeční tep;
  • náhlé zvýšení nebo snížení močení;
  • nadměrná ospalost.

Sliznice bývají bledé z důvodu chudokrevnosti následkem nedostatečné tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Dochází k vzestupu krevního tlaku kvůli špatnému odvodu některých iontů a nedokonalých regulačních mechanismů. Nedostatečná tvorba aktivního vitaminu D pak vede k řídnutí kostí a zvýšené hladině fosforu.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevyjel.

Dobrý den,
při kontrole u lékaře mi kromě jiného zjistili zvýšenou hodnotu CRP tj. 7,7
ale nic mi neřekli. Přesto bych chtěl vědět jestli tato zvýšená hodnota
je ještě akceptovatelná nebo je nutné požadovat antibiotika. Pravdou je,
že mi mírně bolí v krku a hlavně mi delší dobu bolí zub (asi dásno).
Děkuji za radu
Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladiny mezi 3 mg / l až 10 mg / l jsou mírně zvýšené a obvykle jsou důsledkem chronických stavů, jako je cukrovka, hypertenze nebo faktory životního stylu, včetně kouření tabáku a sedavosti. Mírně zvýšené hladiny CRP mohou být také způsobeny revmatoidní nebo infekční artritidou, ke které dochází při infikování kloubu.
Zpozornět je třeba až u hodnot hladiny CRP nad 10 mg / l. To už jsou významně zvýšené hladiny CRP, ke kterým obvykle dochází u závažných infekcí, jako jsou bakteriální nebo plísňové infekce. U přibližně 80 procent případů s hodnotou hladiny CRP vyšší než 10 mg / l, je na vině infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota CRP

Zvýšená teplota večer

Tělesná teplota se mění jednak v průběhu dne a jednak je rozdílná i vzhledem k aktuálnímu věku člověka. Teplota těla je nejvyšší v pozdním odpoledni a k večeru, u dětí je obvykle dočasně zvýšená i po probuzení. Děti mají navíc vyšší tělesnou teplotu než dospělí.

Po šedesátce budete mít dokonce o 0,1 stupně nižší tělesnou teplotu než většina dospělé populace. Jedním z hlavních faktorů, který k poklesu tělesné teploty vede, je údajně nedostatek aktivity, respektive pohybu u starších lidí.

Zdroj: Zvýšená teplota

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Poradi mi nekdo s premirou vitaminu b v tele byl mi aplikovam injekcne a porad pribiram na vaze a mam desnej hlad diky za radu alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibírání na váze a zvýšená chuť k jídlu můžou souviset s nárůstem příjmu vitamínů řady B. Nadbytky vitamínů řady B se v těle ukládají a spotřebovávají se postupně. Nejlepší způsob, jak rychle spotřebovat zásoby vitamínů B je zvýšená fyzická aktivita, což znamená cílené posilování svalů a aerobní pohyb. Toto Vám pomůže zbavit se popisovaného problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Léčba

Léčba selhání ledvin (léčba ledvin u psa) závisí na tom, co selhání způsobilo. Bohužel je běžné, že v době, kdy jsou příznaky selhání ledvin zaznamenány, jsou ledviny již příliš poškozené. Neexistují žádná opatření k úplnému vyléčení poškozené ledviny, ale existuje několik způsobů, jak zabránit dalším škodám. A pokud je léčení podchyceno dostatečně brzy, pes může žít ještě několik let. Provádí se podpůrná terapie, která má za úkol snížit zatížení ledvin. Dodržováním této podpůrné terapie je možné pejskovi zajistit plnohodnotný život ještě po dobu dalších let.

Toxicita a otrava musí být okamžitě léčeny výplachem žaludku a tekutinou. To zahrnuje pobyt v nemocnici po dobu nejméně 24 hodin k obnovení rovnováhy elektrolytů a chemikálií v oběhovém systému vašeho psa.

Infekce musí být léčena antibiotiky a fluidní terapií. Diuretická léčba je také potřebná k propláchnutí toxinů z těla psa, kterých se ledviny nedokázaly zbavit.

Transplantace ledvin je volbou pro ty psy, kteří jsou relativně zdraví a mladí, ale úspěšnost je nízká, protože se jedná o nový postup, navíc velmi drahý.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stehlik marrtin.

Doporučili byste při zvýšené kyselině tofu???děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Zvýšená hodnota

Zvýšená sedimentace je objektivním nálezem například při zánětlivých a infekčních onemocněních, při alergických reakcích a v horším případě značí i nádorová onemocnění. Důležité však je, že díky sedimentaci je možné určit dynamiku, tedy vývoj onemocnění. Proto se nedivte, pokud vás lékař pošle na vyšetření sedimentace opakovaně. Jedná se o nespecifické a pouze orientační vyšetření, které nám řekne, že v těle není něco v pořádku, avšak co je tou příčinou, již neozřejmí. V návaznosti na toto vyšetření se proto při zvýšených hodnotách dále zkoumá, proč je sedimentace zvýšena (pokud pacient nejeví zřejmé známky infekce nebo zánětu).

Zdroj: Krevní sedimentace

Co je zvýšená teplota

Tělesná teplota je ve zdravém těle regulována hormony, jako je adrenalin, noradrenalin a hormony štítné žlázy. U žen má vliv na teplotu progesteron, jehož hladina se zvyšuje ve druhé fázi ovulačního cyklu, proto mají ženy zhruba od poloviny cyklu až po začátek menstruace tělesnou teplotu zvýšenou asi o 0,5 °C. Teplota může být řízena také kontrakcí kosterních svalů během sportovního výkonu. Vrcholoví sportovci dosahují při běžeckých závodech dokonce teploty 40 °C (tedy už horečky). Zvýšená teplota tudíž nemusí být vždy projevem onemocnění.

Pojem zvýšená teplota je velmi složitý a neurčitý. Jedná se o teplotu, která je u konkrétního člověka vyšší, než je jeho běžná teplota. Teplota našeho těla je řízena z mozkového centra a je individuální. To znamená, že vyšší teplota u jednoho člověka může být pro někoho jiného naprosto normální.

Zdroj: Zvýšená teplota

Dieta při selhání ledvin u psa

Na trhu existují speciální veterinární ledvinové diety pro pejsky, takzvané renální diety. Ledvinová dieta pro psa je například Vetlife renal (renální dieta). Jedná se o dietu pro psy a tyto granule jsou dostupné pouze u veterinárních lékařů.

Ledvinové diety obsahují snížené množství bílkovin, jejichž konečným produktem v organismu psa je močovina, která – jak již bylo zmíněno výše – se v případě poškození ledvin v těle hromadí a může vést k projevům některých klinických příznaků. Bílkoviny nacházející se v těchto dietách by měly být vysoce kvalitní a stravitelné.

V dietních granulích je rovněž snížený obsah fosforu, který se při zhoršené funkci ledvin také hromadí v krvi. Je prokázáno, že pokud se hladiny fosforu v krvi udržují v normě, zvyšuje se doba přežívání pacienta. Mimo tato základní kritéria dieta kontroluje také množství jiných látek, jejichž hladiny mohou být v organismu pacientů s chronickým onemocněním ledvin příliš vysoké, nebo naopak příliš nízké. Jedná se zejména o soli, draslík, hořčík a vitamin B.

Aby byl výsledný efekt co nejlepší, je třeba pejska krmit striktně touto dietou a nepřidávat žádné jiné krmivo nebo pamlsky. Pro vybíravější pejsky, kterým granule moc nechutnají, existují ledvinové diety i v podobě konzerv. Jedná se například o Purina Pro Plan NF nebo již zmíněné Vetlife renal konzervy.

Důležité je také dodržovat pitný režim. Pes by měl mít neomezený přístup k čisté pitné vodě. Pokud pes vodu odmítá, je dobré zkusit zkrmovat konzervy nebo namočené granule, případně můžete zkusit ochutit pitnou vodu masovým nesoleným vývarem. Pokud i přesto pes vodu nepřijímá v dostatečném množství, může snadno při souběžně zvýšené produkci moči dojít k jeho dehydrataci. Poté je nutná hospitalizace a infuzní terapie.

Jestliže jsou v krvi i přes podávání ledvinové diety zjištěny zvýšené hladiny fosforu, je třeba pacientům podávat látky, které vyvazují fosfor ve střevě a zabrání tak jeho vstřebání do organismu zvířete. Jedním z těchto preparátů je například ochucený prášek Ipakitine, který je určený pro přidávání do krmiva.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Hodnoty kyseliny močové

Hodnoty kyseliny močové v krvi mohou zvyšovat různé faktory. Je to věk, dietní chyba, stres, zvýšená tělesná zátěž, kouření, alkohol, obezita, onemocnění ledvin, genetika, užívání některých léků. Uvádí se, že norma kyseliny močové v krvi má být v rozmezí 140–340 mikromolů na litr u žen, u mužů může být hodnota kyseliny močové do 420 mikromolů na litr.

Zdroj: Zvýšená kyselina močová hodnoty

Zvýšená teplota po operaci

Každá operace je zátěž pro organismus, tudíž je zvýšená teplota bezprostředně po operaci zcela normální. Ovšem u někoho uzdravování po operaci nemusí pokaždé probíhat zcela ideálně, i kdybychom si to přáli sebevíc. Tento stav pak může provázet řada komplikací, které nejenže celý proces zpomalují, ale ve vzácných případech mohou také vážně ohrozit naše zdraví. Operace prováděné kvůli hnisavým onemocněním (peritonitida, absces, gangréna a jiné) jsou častěji provázené infekcí operační rány. Nicméně i aseptické operace se mohou komplikovat infekcí, která se dostala do rány z kůže nemocného nebo z operovaného orgánu (střevo, dýchací cesty). Vzácně dochází ke kontaminaci operační rány nesprávným počínáním operační skupiny nebo z neaseptického operačního materiálu či prostředí operačního sálu. Klinickým obrazem infekce je zvýšená teplota po operaci a změny v operační ráně.

Zdroj: Zvýšená teplota

Urea u psa

V první řadě je třeba odebrat a vyšetřit moč a krev pacienta. V moči se stanovuje její hustota pomocí refraktometru. Hustota v tomto případě bývá snížená. Dále se část moči vyšetří pomocí diagnostického papírku – testovací proužky, s jejichž pomocí se zjistí pH, přítomnost bílkovin, glukózy nebo krve. Při zvýšeném množství bílkovin je ještě dobré moč zaslat do laboratoře, aby došlo k přesnému stanovení hladiny vylučovaných bílkovin. Zbylá část moči se odstředí a prohlédne pod mikroskopem na přítomnost a typ sedimentu. V krvi se provádí její biochemické vyšetření, případně lze provést i hematologické vyšetření.

Z biochemických parametrů v krvi se stanovuje SDMA, což je raný parametr poškození ledvin, který bývá zvýšen nejdříve, tedy v době, kdy ještě nejsou zvýšeny ostatní ledvinné parametry.

V krvi se dále stanovují hodnoty kreatininu, dusíku, močoviny a fosforu, což jsou látky, které by byly při normální funkci ledvin vylučovány z organismu, ale při poškození ledvin tomu tak není a látky se hromadí v krvi. Při hematologickém vyšetření krve se může v těžších případech nalézt snížené množství červených krvinek.

Z další diagnostiky je možné provést sonografické vyšetření. Ledviny postižených zvířat bývají zmenšené, mají nepravidelný tvar a je u nich hůře rozlišitelný přestup dřeně v kůru. V ledvinách také může docházet k ukládání vápníku, což je při sonografickém vyšetření též patrné.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP