Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZANICENE ZILY V POCHVE

OBSAH

Mohou se křečové žíly objevit v jiných místech, než jsou nohy?

Křečové žíly mohou vznikat například v jícnu (nebo jinde v trávicím ústrojí), pánvi, děloze, pochvě, šourku a konečníku. Hemoroidy lze považovat za křečové žíly kolem řitního otvoru. Většina lidí s křečovými žilami se je snaží napravit pomocí konzervativních léčebných opatření. Křečové žíly nejsou nemocí samy o sobě, i když bývají příčinou podráždění a každodenních starostí. Lidé s tímto problémem by se měli poradit s praktickým lékařem, zda je nutná léčba a jaká.

Zdroj: Křečové žíly

Diskuze

V diskuzi BATOLE 4 MĚSÍCE ZANÍCENÉ NEHTY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den . Mám 5měsíčního chlapečka kterému zarůstají nehty na nohách, a má palečky zanícené . Byla bych ráda kdyby jste mi poradil co s tím mám dělat . Brožíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Batole 4 měsíce zanícené nehty na nohách

Polyp v pochvě

Jak již bylo napsáno, polypy se mohou vyskytovat kdekoli, tudíž i v pochvě. Nejrůznější nezhoubné polypy mohou krvácet. Samotný nález není nic hrozného, obvykle se provede hysteroskopické vyšetření (do dělohy se přes pochvu zasune hadicový přístroj s kamerou). Hysteroskopickým přístrojem se pak dá polyp odstranit a odeslat na histologické vyšetření.

Zdroj: Polypy

Diskuze

V diskuzi KLEBSIELLA V POCHVE LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Mám v pochvě bakterii Klebsiellu Beru Cifloxinal 500mg.Beru už třetí balení zatím bez efektu.Předtím jsem brala Dalacin zaváděla ovestin večer a ráno k tomu Cicatridinu asi 5dní. Nyní jsem začala brát Wobenzzm 3x po 5 tabl deně a k tomu 1xprobiotikum. Bohužečl už je to 3.měsíc já už to nezvládám hlavně nespím Děkuji za radu popř.pomoc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Klebsiella v pochve lecba

Nalezení příčiny

Co jsou to křečové žíly a jak vypadají, zjistíte, až když se objeví. Nejlepší vyšetření je pomocí ultrazvuku. Většinou jsou křečové žíly výsledkem nefunkčního ventilu hlavní žíly v noze. Vadný ventil pouští krev do zpětných a menších žil, které se pak nečekaně stanou viditelné (křečové žíly). V 10 procentech případů jsou žíly izolované. Abnormální žíly jsou méně závažné a snazší k léčbě.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPLACHY POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivet.

a ještě jsem zapoměla na ten česnek,píšou zde že se dá celý stroužek do pochvy a nechá ho tam přes noc??aby mi to spíše neublížilo,přijde mi to nějaké drastické..děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Do pochvy se vkládá celý stroužek česneku - oloupaný, ale neporušený. Díky tomu pak česnek nedráždí sliznici v pochvě. Kdyby se použil stroužek rozpůlený, tak by to pak skutečně pálilo.

Zdroj: diskuze Výplachy pochvy

Jak poznám, že mám křečové žíly?

První křečové žíly se mohou projevovat jako:

  • tíže a únava v nohách, zejména po delším stání;
  • zvětšené modré žíly snadno viditelné pod kůží při stání;
  • viditelnější žíly nejčastěji na zadní části lýtek nebo na vnitřní straně nohy mezi kotníkem a tříslem;
  • nepříjemný pocit, tlak přes kůži, noční křeče v nohách;
  • oteklé a bolestivé nohy (způsobeno špatným krevním oběhem).

Zdroj: Křečové žíly

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobry den mam vybouleny nehet a pod nechtem zrejme zanicene luzko. Chtela bych se zeptat muzu delat koupel z hypermaganu dekuji. Hrdinova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Co na křečové žíly v těhotenství

Křečové žíly se objevují často u nastávajících maminek, jejichž organismus, zejména hormony a žilní systém si procházejí těžkou zkouškou. Velmi účinné jsou pro začátek kompresní punčochy nebo terapie pomocí bylin. Pokud ale hledáte účinnou pomoc, najdete ji ve své lékárně pod značkou Priessnitz®Mazání na žíly a cévy DE LUXE. Při výskytu křečových žil se poraďte se svým lékařem, který vám navrhne vhodnou léčbu (například předepíše Detralex a kompresivní punčochy).

Zdroj: Léky na žíly a cévy bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVA ANESTEZIE A KRECOVE ZILY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den,zajimalo by me,zda jsem vice ohrozena plicni embolii kdyz mam na prave noze viditelne krecove zily a to od kolene po litko,nez ty pacientky,ktere je nemaji???Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, jste více ohrožena. Před operací určitě dostanete kompresní punčochy na obě dolní končetiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celkova anestezie a krecove zily

U koho se vyvíjejí křečové žíly?

Riziko vzniku křečových žil se zvyšuje s:

  • těhotenstvím;
  • rodinnou anamnézou;
  • zaměstnáním, které zahrnuje dlouhé stání;
  • menstruací (příznaky se zhoršují před a během menstruace).

Zdroj: Křečové žíly

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŽÍLY A CÉVY BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka szlaurova.

Dobry den.Beru detralex na zily dlouho.Mam povrchove krec.zily.Jsem mimo domov na dovolene a dosel mi detralex.Beru dve tabl.denne.Je mozne něco koupit v lekarne bez lek.predpisu.Ale aby to mělo aspoň trosku stejny ucinek jako detralex.Dekuji.Szlaurova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ptejte se v lékárně na diosminol micronized. Některé varianty jsou volně prodejné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na žíly a cévy bez předpisu

Kdy mám vyhledat pomoc?

Pomoc by měla být vyhledána, pokud křečové žíly způsobují trvalejší bolest, hromadí-li se v nohou tekutina nebo pokud vás nepříjemné pocity, křeče často budí v noci. V těchto případech vyhledejte lékaře a zeptejte se na možnosti léčby.

Zdroj: Křečové žíly

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI V POCHVE ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva 27 let.

Dobry den,

jiz dva roky citim bolest v pochve pro pohlavnim styku. Byla jsem nekolikrat u sveho gynekologa a ten mi rekl ze jsem po fyzicke strance v poradku naposledy mi delal i serii steru a vse bylo negativni. V minulem roce jsem zacala chodit k fyzioterapeutce nicmene bez velkeho efektu. Pani doktorka mi proto nasadila na zkousku antikoncepci { rikala ze by se mozna mohlo jednat o endimetriozu], uprimne receno zacinam si spis myslet ze je problem v me hlave tim ze me styk tak dlouho bolel i pri zlepsini po rehabilitaci jsem do toho vzdy sla s tim ze nic prijemneho to nebude.
Nicmene k memu dotazu: po tom co jsem zacala uzivat antikoncepci (prave jsem zacala 3 mesic) jsem zacala mit svirave bolesti v pochve az krece smerem nahoru . Je to normalni nebo by to mohlo byt neco zavazneho?
Moc dekuji za odpoved
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto bývá častý problém žen, u kterých nefunguje správně zvlhčování pochvy při pohlavním styku. Toto zvlhčování ovládá výlučně mozek na základě vzrušení a chuti k sexu s dotyčným partnerem, takže skutečně jde o problém v hlavě. Ve Vašem případě doporučuji použít před pohlavním stykem do pochvy lubrikační gel, který by měl tuto nepřijemnost odstranit. Přirozené zvlhčování pochvy se obvykle u žen s tímto problémem napraví výměnou partnera. Za zkoušku by tedy stálo zkusit sex s mužem - idolem svých snů, třeba jen jednou, abyste mohla pozorovat, jestli to u vás zafunguje.
K té antikoncepci, pokud Vás bolí pochva po užívání antikoncepce, tak požádejte svého gynekologa o její změnu za jiný druh. V nabídce máme mnoho různých antikoncepčních pilulek s různými odlišnými vedlejšími účinky.
Hlavně nezůstávejte na místě, zkoušejte a experimentujte a především jděte do sexu pro své pobavení nikoliv kvůli utrpení. Nechte se unést vlastním nadržením - sexuální touhou, ať už vzplane ke komukoliv.
Pokud by problémy s bolestí v pochvě při sexu neodešly ani po několika jinak vzrušujících expiremntech, tak zkuste upřednostnit jiný typ sexuálního ukojení, například pomocí orálního sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pochve antikoncepce

Streptokok v pochvě

Streptococcus agalactiae ze skupiny B je přítomen až u 40 % žen. Jedná se o neškodné bakterie, které kolonizují v genitáliích a anální oblasti, ale u žen samých nezpůsobují problémy. Tyto bakterie však mohou být škodlivé pro novorozence. Ženy v těhotenství jsou testovány na přítomnost streptokoka a případně zaléčeny antibiotiky, aby se eliminovalo nebezpečí nákazy novorozence při porodu.

Do pochvy žen může proniknout Streptococcus agalactiae z trávicího ústrojí, kde běžně přežívá. Ženu obvykle ke gynekologovi přivede obtížný výtok. Přítomnost streptokoka v pochvě prokáže laboratorní rozbor stěru z pochvy. Ženě jsou obvykle předepsány vaginální léky. Výskyt streptokoka v pochvě není podceňován v případě, že žena dosud neměla děti (a do budoucna je chce mít). V některých případech může být totiž streptokok v pochvě příčinou opakovaných samovolných potratů (infertilita).

Streptokok v pochvě těhotné ženy bývá obvykle zjištěn „náhodně“, a to při obvyklém stěru, který je součástí vyšetření na počátku těhotenství. I když těhotná žena nemá žádné potíže (nekrvácí, nemá silný výtok, nebolí ji ani jí netvrdne břicho), odevzdá vzorek moči ke kultivaci, aby byl vyloučen, nebo potvrzen výskyt streptokoka v močových cestách (který by lékaři začali léčit). V záznamech (zdravotní dokumentaci) ženy se však musí objevit připomínka, že je budoucí maminka „streptokokově pozitivní“. V posledních týdnech před porodem žena navštěvuje ambulanci porodnického oddělení, kde bude rodit. Ošetřující lékař obvykle provede kontrolní stěr a jeho vyšetření se zaměřením na výskyt bakterie Streptococcus agalactiae, která může novorozenci infikovanému při průchodu porodními cestami způsobit závažná onemocnění, například zánět mozkových blan či zápal plic, což by vážně ohrozilo jeho život. V současné době má medicína prostředky, jak dítě před nákazou při porodu ochránit.

Zdroj: Co je to streptokok

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY UNIKU MOCI DO POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobry den,chtela byvh se informovat jake priznaky jsou uniku moci do pochvy tak zvana pistel,..jsem.po operaci gynekologicke vajecniku a vygynalni pistele slepe,pred 10letma my byla odoperovana deloha,operace dalsi byla letos v lednu,...mam stale mokro v pochve a pozoruji malinko unik moci s mocove trubyce,jinak zadne problemy nemam ani bolesti ,jen mokrko v pochve hned po operaci,byl mi delan rentgen ve vagine pred op jodem,je mi 50let,dekuji za informaci s pozdeavem Pfaflova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření u gynekologa, aby zjistil případné propojení vaginy s močovou trubicí. Bez tohoto vyšetření není možné určit další postup. Nebojte se a běžte co nejdříve na tuto prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky uniku moci do pochvy

Volně prodejné přípravky na křečové žíly

Báječný chladivý gel Sněhurka pohladí vaše bolavé nohy a zbaví vás pocitu těžkých nohou. Kaštanový gel Topvet zas zvyšuje pružnost žil.

Velmi oblíbené a účinné jsou krémy na křečové žíly značky Ruticelit, s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská.

Volně prodejné jsou rovněž kompresní punčochy či podkolenky značky Maxis nebo Avicenum, můžete na ně dostat i poukaz od lékaře.

Vyzkoušet můžete masti na křečové žíly z přírodních extraktů a silic, například Biomedica Biovenol.

Doplňkovou, ale často velmi příjemnou léčbou jsou bylinné čaje a koupele.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Co je to gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis patří mezi poměrně časté vaginální infekce s dominantně (nikoliv výhradně) sexuálním transferem. Gardnerella není vyloženě infekce, spíše jde o takzvanou dysmikrobii, často při současném nedostatku laktobacilů. Tato dysmikrobie se projevuje spíše zapáchajícím výtokem připomínajícím zápach rybiny. U problému je důležité upravit pH poševního prostředí a obnovit laktobacilovou populaci. Také je vhodné mít pohlavní styk s kondomem či přerušovaný styk, protože sperma má zásaditou povahu a negativně narušuje přirozené kyselé prostředí v pochvě.

Zdroj: Gardnerella vaginalis

Poradna

V naší poradně s názvem BĚLAVÁ POŠEVNÍ SLIZNICE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Kratochvílová.

Mám vnější svědění pochva. Sliznice je bělavé barvy.Behem dne nic necítím,ale přijde večer a provází mě nepříjemné pálení a svědění.Mohlo by se jednat o mykóza? Mám 62 roků.Myslim , že o vysichani se nejedná.S partnerem! mám plnohodnotný sexuální život.Muj lékař mi doporučil clotrimsol.Neni špatný ,ale v noci mě to opět vzbudí.Muze to být alergie nebo nervového původu? Předem děkuji za radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše se vám v pochvě přemnožila kvasinka Candida Albicans. Nejlepší lék dostanete u svého lékaře po sdělení, že u vás Clotrimazol neúčinkuje dostatečně. Pokud nemůžete navštívit lékaře, tak si v lékárně kupte vaginální globule proti poševní kandidóze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bělavá poševní sliznice.

Jak se křečové žíly léčí?

  • Důležitý je častý odpočinek s nohama ve vyšší poloze.
  • V mírných případech se doporučuje nošení lehkých elastických kompresních punčoch, které zmírňují nepohodlí, ale křečové žíly neodstraní.
  • Pokud je příčinou obezita, je nutné snížení hmotnosti.
  • Injekcemi roztoku, který sklerotizuje žíly a dojde k jejich zavření.
  • Pokud je stav vážný a celá noha je už zasažena křečovými žilami, bývá řešením odstranění žil od kotníku až k rozkroku.

Křečové žíly zvyšují riziko vzniku:

  • flebitidy (zánět stěny žíly);
  • ekzémů;
  • bércových vředů;
  • hluboké žilní trombózy.

Aby se předešlo těmto komplikacím, bývá nutné přikročit k operaci.

Chirurgické ošetření je nabízeno v případě, že :

  • trpíte velkou bolestí;
  • máte flebitidu;
  • dochází ke kožním změnám, například chronický ekzém nebo opakující se vředy, které vedou k zjizvení a napínání kůže;
  • je nutné kosmetické zlepšení, v některých lehčích případech pomáhá například laserová léčba.

Zdroj: Křečové žíly

Léky na křečové žíly

Konzervativní léčba spočívá v podpoře žil například stahujícími punčochami, režimovým opatřením a podáváním takzvaných venofarmak. Tyto léky jsou většinou na přírodní bázi, podporují napětí cévních stěn a zvyšují jejich pevnost. Senzycol je přírodní doplněk stravy se silným extraktem kurkumy.

Zdroj: Nejlepší lék na křečové žíly

Léčba

Konzervativní léčba většinou záleží na nás samých. Je v podstatě cestou tehdy, když onemocnění není natolik vážné, že by se muselo přistoupit k operaci, nebo je řešením pro ty, kteří na operaci nemohou nebo nechtějí.

Kompresní terapie: Spočívá v nošení punčoch, kompresních podkolenek a podobně.

Léky: Bez předpisu jsou k dostání například potahované tablety Ascorutin, chladivé gely, masti, krémy na křečové žíly a jako prevence je skvělý lék Wobenzym.

Radikální léčba: Znamená odstranění křečových žil chirurgickou cestou – dnes existuje mnoho metod.

Přírodní léčba: Zde zabírají různé přírodní gely, masti, krémy na křečové žíly na přírodní bázi a obklady. Ty mnohdy ulevují od bolesti, ale zároveň vyduté žíly stahují.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Přiměřené množství tělového krému Priessnitz vmasírujte do ztuhlého a bolestivého místa. Účinky přípravku budou intenzivnější, když na místo aplikace přiložíte zábal.

K zevnímu použití! Skladujte při teplotě 15–25 °C. Skladujte mimo dosah dětí. Neaplikujte do očí ani na sliznici.

Zde se můžete podívat, jaká je cena masti na žíly Priessnitz.

Zdroj: Mast na žíly Priessnitz

Cena

Zde můžete vidět cenu přípravku Senzycol.

Zdroj: Nejlepší lék na křečové žíly

Péče o zanícené lůžko

  • Pokud se zánět nelepší nebo se rozšiřuje a zesiluje se bolest, je nezbytné navštívit lékaře.
  • Při normálním průběhu se na zánět nehtového lůžka se výborně hodí krém s jódem, který se přelepí náplastí.
  • Prospěšný je také višňák (Višněvského balzám), který se nanáší 2 i 3 krát denně a kryje se průhlednou fólií.
  • Proti zánětu nehtového lůžka se také osvědčilo vtírání cibulové šťávy.
  • Obklady, masti, krémy nebo tinktury z květů měsíčku lékařského se rovněž používají k vnějšímu ošetření zánětů nehtového lůžka.
  • Výrazný efekt má i takzvaný měkký laser. Nezbytným doplňkem této laserové léčby jsou regenerátory nehtového lůžka – olejovité kapaliny s vysokým obsahem účinných látek, které se vtírají na ošetřené místo.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP