Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ACYLPYRIN ROZPOUŠTĚNÍ KREVNÍCH SRAŽENIN

OBSAH

Nebezpečí

Mějte na paměti, že acylpyrin je kyselina a má exfoliační efekt. Mazat možná ano, ale nedělat kašičky a nedávat žádný Priessnitzův obklad.

Zdroj: Acylpyrin a francovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A FRAXIPARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mizakova.

Dobrý deň. Chcem vedieť, či je možné užívať súčasne tieto obidva lieky na riedenie krvi. Fraxiparin 17 mg a warfarin 5 mg . Kardiológ to odporúča.????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Fraxiparine je antitrombotikum a slouží k předcházení tvorby krevních sraženin v krevních cévách (trombóz), nebo k léčbě již vytvořených krevních sraženin. Warfarin rovněž působí proti vzniku krevních sráženin. Pokud lékař doporučuje užívat oba léky společně, můžete být bez obav, že by došlo k nějakému nebezpečí. Pokud ale máte pochybností, promluvte si se svým lékařem, aby vám vysvětlil, proč je pro vás tato kombinace vhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a fraxiparin

Dávkování a použití

Recepty uvádějí často použití ve formě obkladů, ale abyste předešli případným komplikacím, je vhodné acylpyrin s francovkou raději použít jen jako mazání.

Zdroj: Acylpyrin a francovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Děkuji za vysvětlení !
Mám ještě související otázku:
Je možno očekávat že se INR vrátí do normálu po léčbě Warfarinem ?
S díky JVA.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud ukončíte antikoagulační léčbu Warfarinem, tak se do týdne vrátí srážlivost krve do normálu INR 1. Ovšem to znamená, že se zvýší riziko tvorby krevních sraženin. Antikoagulační léčba bývá obvykle doživotní, protože umožní krvi protékat bez sraženin a tím oddaluje riziko úmrtí z důvodu ucpání krevního řečiště.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Kdy se užívá Acylpyrin preventivně

Acylpyrin může protektivně působit například v prevenci demence nebo karcinomu tlustého střeva. Jde však o závěry zatížené značnou nejistotou, proto nelze tato zjištění pokládat za dostatečně silná pro doporučení paušálního užívání.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK KREVNÍCH DESTIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšit množství krevních destiček jde těmito způsoby:
- léčba základní příčiny nedostatku krevních destiček;
- transfúze krve a nebo přímo krevních destiček;
- chirurgické odstranění sleziny.

Sama si můžete pomoci tím, že se vyvarujete krvácivým zraněním a nebudete pít alkohol. V jídle se vyvarujte všemu co obsahuje chinin, nepijte brusinkovou šťávu a kravské mléko. Buďte opatrná při užívání léků bez předpisu. Léky proti bolesti, jako je aspirin a ibuprofen, mohou ovlivnit funkci krevních destiček.

Prostředky na zvýšení počtu krevních destiček:
Vitamíny B
Železo
Vitamín C
Extrakt z listů papaya
Kolostrum
Chlorofyl
Melatonin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Je lepší Acylpyrin, nebo Paralen?

Paralen a Acylpyrin má v lékárničce snad každý. Který je lepší, se říci nedá. Rozdíly a specifika užívání ale u nich jsou. Paralen a Acylpyrin jsou českou klasikou v boji proti virózám a chřipkám. Oba léky neřeší příčinu onemocnění, ale pomáhají s jeho symptomy (především horečkou a bolestí).

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Diskuze

V diskuzi ACYLPYRIN A FRANCOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doubravova věra.

Prosím o radu-v receptech na směs francovka+acylpyrin /aspyrin/ se uvádí 10 tablet ale množství francovky ne chci to použít na bplaví klouby ,kolena. Děkuji za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Používá se lahvička Alpa Francovka 160ml.

Zdroj: diskuze Acylpyrin a francovka

Acylpyrin ředí krev

Protisrážlivého účinku se využívá při ischemické chorobě ke snížení rizika vzniku infarktu myokardu. Používá se i při akutním infarktu myokardu.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vobrová ludmila.

Prosím, mohu užívat schizandru při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Tělo přirozeně Warfarin vylučuje a schisandra může toto vylučování zrychlit a snížit tak účinnost Warfarinu. Snížení účinnosti Warfarinu může zvýšit riziko tvorby krevních sraženin. Schisandra je s Warfarinem možná jen za současné kontroly srážlivosti krve. Takže než začnete schisandru užívat, informujte o tom svého lékaře a dohodněte si postup začátku společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Acylpyrin a alkohol

Výrobce neuvádí žádné nepříznivé účinky při kombinaci s alkoholem. Pouze v případě, že jedinec je častým poživatelem velkého množství alkoholu, se zvyšuje pravděpodobnost možného nežádoucího účinku krvácení nebo proděravění žaludečního nebo duodenálního vředu.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK B - TROMBOCYTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír Vokurka.

Již dlouhodobě užívám WarfarinOrion 5mg,chodím na pravidelné kontroly - na Quicka, moje hodnoty INR jsou v rozmezí 1,8 - 2,5. Může mít užívání Warfarinu vliv na snížení B-trombocytů ?Děkuji Vokurka Plzeň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zjištění Warfarin nesnižuje trombocyty. Warfarin, aby zabránil srážlivosti, tak nesnižuje množství krevních destiček - trombocytů, ale zastavuje syntézu koagulačních faktorů II, VII, IX a X, což znamená, že v játrech zastavuje tvorbu čtyřech speciálních proteinů - proteáz závislých na vitaminu K. Antitrombotický účinek je dosažen díky nízkým hladinám těchto proteáz a snížením jejich aktivity při tvorbě sraženin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úbytek B - trombocytů

Účinky

Aloe, alpa a acylpyrin jsou vhodné ingredience na výrobu obkladu, který má blahodárné účinky na kloubní potíže, jako jsou záněty, výrony, karpální tunely. A co přesně na výrobu léčivého mazání budete potřebovat? Tak to se dozvíte níže.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena maresova.

Dobry den jsem o katetrizacni ablaci fib sini v dubnu 2017 beru xarelto mohi jist ovoce myslim pomerance mandarinky atd? Nebo lepe co nemuzu dekuji moc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou dietu a můžete s ním jíst co chcete. Jen pozor na Acylpyrin, ten se nesmí s Xareltem používat. Ani prostředky obsahující kyselinu acetylsalicylovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozdíl mezi warfarinem a xarelto

Acylpyrin proti bolesti

Jedná se o přípravek s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Tento lék tlumí bolest a snižuje horečku, ve vyšších dávkách má protizánětlivé účinky. Acylpyrin lze bez porady s lékařem užívat ke snížení horečky a k úlevě od bolesti při chřipce a nachlazení, k potlačení mírné až střední bolesti (hlavy, zubů, bolesti v zádech a při menstruaci). Přípravek mohou užívat bez doporučení lékaře dospělí a mladiství od 16 let.

Acylpyrin má tlumicí účinky. Zároveň jsou dnes k dostání účinnější léky, například paracetamol nebo brufen.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Diskuze

V diskuzi MAZÁNÍ NA KLOUBY ALPA ACYLPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda toto mazání mouhou používat i těhotné ženy na bolest zad?
Děkuji za odpověď Elena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Na klouby je dobrý Wobenzym.

Zdroj: diskuze Mazání na klouby alpa acylpyrin

Dávkování

Dávkování je dle potřeby.

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Jak použít Acylpyrin na vlasy

Acylpyrin má skvělé účinky i na naše vlasy a jejich bezprostřední okolí. Mnoho lidí trápí lupy, a tak si kupují různé zaručené přípravky na jejich odstranění. Přitom stačí rozpustit dvě tabletky s trochou šamponu a vlasy touto směsí umýt. Výsledek se brzy dostaví, lupy budou pryč. Navíc se vám touto procedurou regenerují samotné vlasy. Jestliže byste chtěli regenerovat intenzivněji, můžete v hrníčku s teplou vodou rozpustit celé „platíčko“ Acylpyrinů. Roztok naneste po umytí vlasů a nechte působit cca 15 minut. Pak důkladně opláchněte.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Rozbor názvu Aspirin

  • Písmeno „A“ představuje acetylskupinu – jedná se o odkaz na kyselinu acetylsalicylovou.
  • Slabika „spir“ je odvozena z latinského názvu Spiraea salicifolia – česky tavolník vrbolistý. Ten byl původním zdrojem salicinu k výrobě kyseliny acetylsalicylové.
  • Koncovka „in“ byla obvyklá přípona používána pro léky.

Název Acylpyrin vznikl později a trochu jinak.

Rozbor názvu Acylpyrin:

  • První část „Acyl“ opět zastupuje kyselinu acetylsalicylovou.
  • Druhá část již souvisí s užitím léku proti horečce, tedy s řeckým „pyr“ (oheň) nebo pyretos (horečka).
  • Následuje obvyklé zakončení „in“.

Těžko říct, zda je podobnost názvů obou léků náhodná, nebo byl Acylpyrin pojmenován záměrně tak, aby zvukově co nejvíc připomínal známý Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Rozdrcený acylpyrin

Acylpyrin je nejen skvělá pomůcka při bolestech hlavy a jiných, ale může také pomoci při bělení prádla. Rozpusťte pět tabletek acylpyrinu ve vodě a přidejte směs k bílému prádlu. Prádlo nechte nasáknout touto směsí a pak jej dejte do pračky. Toto praktikujte opravdu jen na bílé prádlo. Pozor na barevné modifikace acylpyrinu, jinak by prádlo mohlo získat barevný nádech.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Účinky

Kombinace acylpyrinu a francovky se například doporučuje na bolavé uši, na karpální tunely nebo jako obklad při kloubních potížích, zánětech, výronech a podobně.

Zdroj: Acylpyrin a francovka

Acylpyrin v těhotenství

V průběhu těhotenství se kyselina acetylsalicylová nesmí podávat ani dlouhodobě, ani ve vysokých dávkách! Po 36. týdnu jsou kontraindikovány i malé dávky. Může posunout termín porodu inhibicí porodních kontrakcí, způsobuje předčasné uzavření ductus arteriosus Botalli, u novorozenců může vzniknout intrakraniální krvácení a mohou být zvýšeny mateřské krevní ztráty. Podle epidemiologických výsledků dlouhodobé podávání kyseliny acetylsalicylové těhotným ženám zvyšuje perinatální mortalitu.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP