Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBCASNA BOLEST VNITNIHO KOLENE PO NAMAZE

OBSAH

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem APETIT BABSKÉ RADY NA BOLEST KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Adámková.

Dobrý den.Slyšela jsem v Apetitu mazání z hořčičného/mletého/semínka na bolest kolene,ale zaslechla jsem už konec.Může mi prosím někdo zopakovat recept? Děkuji,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jsou zde dvě možnosti, jak použít hořčičné semínko:

Proti bolesti kloubů: Nejúčinnějším způsobem, jak používat hořčičné semena, je vytvořit malý plátěný sáček naplněný těmito semeny a přidat ho do teplé vody. Pak se můžete buď namočit celá ve vaně naplněné touto vodou nebo namočit jen své bolavé klouby.

Pro zmírnění otoku: Pomocí pár kapek vody vytvořte jemnou pastou z mleté hořčice. Tuto pastu pak použijte na postiženou oblast a nechte působit 20 - 30 minut. Pro přirozené zmírnění otoku je třeba nátěr opakovat dvakrát denně.

Zdroj: diskuze Apetit babské rady na bolest kolena

Jak nejlépe dostat kyselinu hyaluronovou do kolena

Kyselina hyaluronová pomáhá zvláště při artróze kolen a opět umožňuje bezbolestnou pohyblivost kloubů. Jako léčebný prostředek se používá tabletová forma, která zvyšuje nízkou hladinu této kyseliny v kolenou. Nejmodernější léčbou artrózy kolene je aplikace kyseliny hyaluronové v injekční formě. Injekční forma obsahuje kyselinu hyaluronovou neživočišného původu, stabilizovanou a přečištěnou. Aplikace snižuje riziko zánětu a negativní imunologické reakce, které by mohly nastat při procesu vstřebávání. Jedná se o stabilizovaný preparát s prodlouženým rezidenčním časem, jedna injekce má účinek 6 měsíců, poskytuje lepší komfort pro pacienta, snižuje počet návštěv lékaře. Ulehčuje bolest a zlepšuje kloubní pohyb pro následné tři měsíce. Takto aplikovaná kyselina hyaluronová přímo do kolene působí jako mazivo chrupavky a vazů a tlumí otřesy.

Zdroj: Kyselina hyaluronová

Diskuze

V diskuzi VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek.

je mi 76 let dlouhodobe se lecim na vysoky tlak jiz druhym rokem se citim velmi unaven bolest stehennich a lytkovych svalu otoky nohou dusnost voda na plicich obcasna tupa bolest na hrudi zrejme nedostatecna srdecni cinnost hlavbe neustale sucho v ustech celkova unava celeho tela vyzaduje nekolikrat denne ulehnout shrnuti otoky slabost spatne dychani unava pri chuzi neustale sucho v usech o cem to svedci dekuji preji prijemny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Vohralík.

Dobrý den. Stačí do kolene 1 injekce kyseliny hyaluronove nebo jich musí být víc? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Injekcí s kyselinou hyaluronovou musí být víc a i tak efekt vydrží po omezenou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolene

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Klímová.

Dobrý den, jsem 3 měsíce po chemoterapii a 3 dny po ozařování a stále mě bolí v kříži a kolena i kyčle , tak neví jestli to je následkem onkologické léčby rakoviny prsu

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Tejpování kolene

Meniskus se dá také podpůrně léčit pomocí tejpování. Tejpování kolene účinkuje na širokou škálu bolesti kolen způsobenou různými problémy. Například, když se kolenní čéška nepohybuje správně. Nebo když je roztržen meniskus nebo je prasklý nebo je zanícený. Tejpování může pomoci při artritidě, chondromalacii nebo při jakýchkoli problémech s kostmi, které tvoří koleno. Krása aplikace tejpů na koleno spočívá v relativně jednoduchých účincích vedoucích k vyvážení svalového napětí na koleni a zmírnění tlaku na čéšku a její šlachu.

Problémy s koleny vznikají ze stejného počtu příčin. Svalové dysbalance, špatná běžecká forma, nesprávné postavení kyčlí nebo špatné držení těla, špatná výživa, přetrénování, kompenzace jiného zranění, hyperextenze, artritida a tupé poranění vazů jsou jen některé z nejčastějších příčin bolesti kolen. Tejpování kolene může pomoci snížit bolest a zánět u mnoha běžných zranění.

S aplikací tejpů podle následujícího videa získáte podporu, úlevu od bolesti a normální tělesnou mechaniku bez omezení pohybu nebo krevního oběhu jako je tomu u jiných technik ošetření. Video jak tejpovat koleno při menisku.

Další inspirace k provedení tejpování kolene při menisku je zde: video tejpování kolene.

Mnoho dalších technik přikládání tejpů na koleno můžete vidět tady: seznam videí s tejpováním kolene při menisku.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem KDY ZABERE INJEKCE KYSELINY HYALURONOVE DO KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím kdy se projeví účinek injekce kyseliny hyaluronové do kolene? Byla jsem na této injekci před 14 dny
a zatím občas cítím při chůzi píchání v koleni a bolest lýtkového nebo i stehenního svalu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plný účinek injekce kyseliny hyaluronové se projeví do 4 týdnů a trvá minimálně 100 dní, obvykle 400 dní. Ovšem jedna injekce nestačí, musí se aplikovat opakovaně po dobu 6 až 12 měsíců. Také je důležité vedět, že fungují lépe u mladších pacientů s méně pokročilou artritidou. Navíc u starších pacientů s pokročilejšími chorobami je méně pravděpodobné, že pocítí úlevu od bolesti. Je to proto, že injekce gelu kyseliny hyaluronové působí jako lubrikant, takže kloub funguje plynuleji, tím se zmírňuje zánět kloubů, bolest a otoky, ale neregeneruje se kloubní chrupavka.
Výsledný efekt je také ovlivněn způsobem aplikace. Gelová injekce by měla být provedena pod ultrazvukem. Ultrazvuk zajišťuje injekci kyseliny hyaluronové do kloubu a ne mimo kloub. Pokud se vstříkne kyselina hyaluronová do měkkých tkání, existuje možnost, že se u vás objeví silná bolest a otok. Injekce kyseliny hyaluronové provedená ultrazvukem má mnohem lepší účinek než injekce naslepo (bez ultrazvuku).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy zabere injekce kyseliny hyaluronove do kolena

Příznaky

S přetržením či natržením menisku se setkáváme především v případě traumatického zranění, které se často stane při sportu, nebo v důsledku degenerativního procesu u starších pacientů. Typickým příkladem zranění je ohnutí a zároveň zkroucení kolenního kloubu (například při pádu). Není výjimkou, že souběžně se s meniskem poraní i kolenní vazy.

Příznaky poraněného menisku: bolest kolena a jeho natékání, citlivost při tlaku na meniskus, praskání a lupání v koleni, omezená hybnost kolene.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI OSTEOTOMIE KOLENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana FRIEDRICHOVÁ.

Zajímalo by mě, zda mám nárok na lázně po operaci kolene- osteotomie.
Už jsem po operaci pravého kolene, lázně mi nebyly nabídnuty.
Letos jdu s levým kolenem.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte nárok podat návrh na lázeňskou léčbu. Návrh vám sepíše váš odborný nebo praktický lékař. Návrh od odborného lékaře má větší váhu. Lékař rovněž pošle návrh do vaší zdravotní pojišťovny, která do 30ti dnů rozhodne a vyrozumí vás, kolik vám na lázně přispěje a také určí v jakém zařízení lázeňskou léčbu absolvujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Co je to meniskus

Meniskus je kus chrupavky v koleni, který tlumí a stabilizuje kloub. Chrání kosti před opotřebením. K natržení menisku stačí silné přetočení kolene. V některých případech se kus natržené chrupavky uvolní a zachytí se v kolenním kloubu, což způsobí jeho zablokování.

Trhliny menisku jsou běžné u kontaktních sportů, jako je fotbal, stejně jako u nekontaktních sportů vyžadujících skákání, jako je volejbal. Mohou nastat, když člověk při běhu náhle změní směr a často se vyskytují současně s jinými zraněními kolene, jako je poranění předního zkříženého vazu. Trhliny menisku jsou zvláštním rizikem pro starší sportovce, protože meniskus s věkem slábne. Natržený meniskus zažilo více než 40 % lidí starších 65 let.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENE TZV.SVEDSKY ZPUSOB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir.

mam jit na operaci kolene vymena ,cast kolene dre kost na kost, ma nekdo zkusenost, mam jit na konsultaci o pripadne operaci. Jedna se o zpusob svedsky zakrok. Budu rad kdyz mi nekdo poradi .Lada S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Ahoj jsem již po operaci kolene,již 10let a.jsem nadmíru spokojen.Jeto ohromná uleva.

Zdroj: diskuze Operace

Příznaky natrženého menisku

  • Bolest v koleni;
  • Otok;
  • Pocit praskání během zranění;
  • Obtížné ohýbání a narovnávání nohy;
  • Pocit jako by se vaše koleno „zaseklo“ nebo se zablokovalo.

Zpočátku nemusí být bolest výrazná. Postižený dokonce může i dále hrát přes zranění. Jakmile se ale rozvine zánět, koleno vás bude pravděpodobně docela bolet.

K diagnostice trhliny menisku je zapotřebí, aby lékař provedl důkladné vyšetření. Bude chtít slyšet podrobnosti o tom, jak ke zranění došlo. Provede vyšetření, aby vyloučil zlomené kosti a pravděpodobně nechá zhotovit rentgen. Možná bude potřebovat také vyšetření magnetickou rezonancí (MRI), které umožňuje podrobnější zobrazení kolenní chrupavky.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžička.

přetrvájací otok kolene po totální endoprotéze

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA? MOČOVÉ KAMENY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Rojt.

Dobrý den. Poslední dobou mám občas tupou bolest v oblasti varlat. Přes den chodím častěji na WC, před týdnem jsem byl na sono vyšetření břicha, kde mi gastroenteorolog prozkoumal i prostatu, kterou mám prý v normálu. Jsem objednán u urologa. Horečka žádná, obtíže větší žádné, ztopoření údu normální, jen občasná bolest, jak již jsem psal, žádná viditelná krev v moči. Zkouším Prostamol, je mi 55 let, zdráv bez obtíží. Ptám se jen, co může být příčinou. S pozdravem Milan Rojt.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolestivost varlat může způsobit například nákaza chlamydií nebo zúžení chámovodů a také mnoho dalších. Varlata se také vyšetřují pomocí ultrazvuku (sono), takže doporučuji vyšetřit i je. Vyšetření předepisuje právě urolog, ke kterému jdete. Pro vaši plnou jistotu, že v těle není zánět nebo rakovina, požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve na CRP a onkomarkery.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prostata? Močové kameny?

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny pomocí jehly (zákrok trvá cca 3 minuty, není nijak výrazně bolestivý). Tento výkon se odborně nazývá punkce. Tekutiny je většinou kolem 25 až 100 ml. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k úlevě od bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest (Ibalgin, Paralen, Ibuprofen). Doporučuje se nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Pokud dojde k opětovnému vytvoření tekutiny v kloubním pouzdru, doporučuje se provést artroskopii pro zjištění příčiny. Nalezení příčiny není totiž tak snadné.

Zdroj: Voda v koleni

Bolest na hrudi při nádechu

Jednou z nejčastějších možných příčin bolestí hrudi při nádechu, zejména u mladších a jinak zdravých jedinců, je bolest neuro-muskuloskeletárního původu, způsobená poruchou nervů, svalů a kostí. Vzniká po nepřiměřené jednorázové fyzické námaze, jakou je například velký úklid, přenášení nábytku či jiných břemen, delší činnost v takzvaných vynucených polohách, například věšení záclon, přibíjení či šroubování v těsných, špatně přístupných prostorách a podobně. Bolest je způsobena přetížením určitých svalových skupin, případně blokádou určitého segmentu zad po prudkém pohybu či nepřiměřeném zatížení. Tato bolest se může potom šířit na přední hrudní stěnu až do oblasti srdce.

Další příčinou bolesti na hrudi při nádechu bývá nadměrná námaha dýchacího svalstva při onemocnění průduškovým astmatem anebo při chronickém zánětu průdušek, hlavně když se tato onemocnění klinicky zhorší. Takováto bolest nepřetrvává dlouhodobě, zpravidla se vytratí do týdne po úpravě dýchání.

Další možností bolesti hrudi při nádechu může být blokáda plotének v hrudní oblasti páteře.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Kolagenové injekce do kolene

Kolagenové injekce se používají nejen na kolena. Níže si můžete přečíst všechny indikace.

Klouby, svaly:

  • bolesti velkých i malých kloubů, artróza a další degenerativní změny;
  • zánětlivá onemocnění (například revmatoidní artritida a postižení drobných kloubů na rukou);
  • rhizartróza palce ruky, epikondylitidy (tenisový loket);
  • po opakovaných luxacích;
  • syndrom karpálního tunelu, syndrom rotátorové manžety, syndrom zamrzlého ramene;
  • postižení menisků kloubů, po traumatickém poranění zkřížených nebo kolaterálních vazů kolene;
  • bolesti plosek nohou, halluxy, bolesti SI (sakroiliakální syndrom).
Páteř:
  • bolesti páteře a zad při kostních výrůstcích na páteři (osteofyty);
  • bolesti krční, hrudní a bederní páteře z vadného držení;
  • postižení kloubů obratlů, onemocnění a degenerace plotének, kořenové bolesti;
  • kostosternální bolest (bolest žeber při jejich napojení na hrudní kost);
  • skolióza;
  • osteoporóza (řídnutí kostí).
Obličej:
  • neuralgie lícního nervu;
  • bolesti temporomandibulárního (čelistního) kloubu.
Obecně při onemocnění:
  • dermatomyozitida;
  • nespecifická difúzní bolest;
  • podpůrná léčba po chirurgických zákrocích na kloubech;
  • sekundární bolest při autoimunitním onemocnění, při nádorovém onemocnění;
  • po operaci výhřezu ploténky, po dlouhé imobilizaci;
  • zpomalení fyziologického stárnutí tkání.

Cena kolagenových injekcí

Kolagenové injekce nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Ideální je absolvovat kúru 10 kolagenových injekcí, nicméně záleží na typu problému a doporučení lékaře. Standardním protokolem je použití jedné až dvou ampulek 2−3x týdně po dobu prvních dvou týdnů podle závažnosti a klinického stavu a následně jedno ošetření týdně až do úlevy od bolesti. Úleva od bolesti se obvykle dostavuje po prvním až třetím ošetření.

Cena aplikace GUNA MD je cca 300 Kč.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Léčba

Léčba natrženého menisku často začíná konzervativně, v závislosti na typu, velikosti a umístění vaší trhliny.

Problémy menisku spojené s artritidou se často během léčby artritidy zlepšují, takže operace obvykle není indikována. Mnoho dalších případů, které nejsou spojeny se zablokováním nebo blokováním pohybu kolene, se časem stanou méně bolestivé, takže také nevyžadují operaci.

Léčba většinou využívá následujících prostředků:

  • Odpočinek
    Vyhněte se činnostem, které zhoršují bolest kolene, zejména jakékoli činnosti, která způsobuje jeho kroucení nebo otáčení. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení.
  • Led
    Led může snížit bolest a otoky kolen. Používejte studený obklad, sáček mražené zeleniny nebo ručník naplněný kostkami ledu po dobu asi 15 minut, koleno držte zvednuté. Dělejte to každé 4 až 6 hodin první den nebo dva a poté tak často, jak je potřeba.
  • Léky
    Volně prodejné léky proti bolesti mohou také pomoci zmírnit bolest kolen.

Fyzikální terapie

Fyzikální terapie vám může pomoci posílit svaly kolem kolena a nohou, aby pomohla stabilizovat a podpořit kolenní kloub.

Artroskopie

V některých případech může váš lékař použít nástroj známý jako artroskop k vyšetření vnitřku kolene. Artroskop se zavádí malým řezem poblíž kolene.

Zařízení obsahuje světlo a malou kameru, která přenáší zvětšený obraz vnitřku vašeho kolena na monitor. V případě potřeby lze artroskopem nebo dalšími malými řezy v koleni zavést chirurgické nástroje, aby se trhlina ořízla nebo opravila.

Chirurgická operace

Pokud vaše koleno zůstává bolestivé i přes rehabilitační terapii nebo pokud se koleno zablokuje, může vám lékař doporučit operaci. Někdy je možné opravit natržený meniskus, zejména u dětí a mladších dospělých.

Pokud se trhlina nepodaří opravit, může být meniskus chirurgicky oříznut, možná pomocí malých řezů pomocí artroskopu. Po operaci budete muset udělat cvičení pro zvýšení a udržení síly a stability kolena.

Pokud máte pokročilou degenerativní artritidu, může vám lékař doporučit náhradu kolenního kloubu. Pro mladší lidi, kteří mají známky a příznaky po operaci, ale nemají pokročilou artritidu, může být vhodná transplantace menisku. Operace zahrnuje transplantaci menisku z mrtvého člověka.

Zdroj: Tejpování kolene meniskus

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Příznaky artrózy kyčelního kloubu

Projevy osteoartrózy jsou různé a závisí na stadiu onemocnění a jeho lokalizaci. Dle nálezu na rentgenovém vyšetření rozeznáváme čtyři stadia osteoartrózy:

  • V prvním stadiu dochází k tvorbě malých, počínajících kostěných výrůstků (osteofytů).
  • Ve druhém stadiu jsou kostěné výrůstky již zřetelnější.
  • Třetí stadium je charakterizováno jako zúžení kloubní štěrbiny, výrazné přiblížení konců kostí a tvorba mnohočetných osteofytů.
  • Ve čtvrtém stadiu je kloubní štěrbina již nepatrná nebo zcela zaniklá, mohou vznikat deformace konců kostí a jejich nesprávné postavení.

Čím pokročilejší je stadium, tím horší je bolest a větší omezení pohybu nemocného. Závažným projevem, který znamená i nepříznivou prognózu do budoucna, je klidová, noční bolest.

Bolest mívá takzvaný startovací charakter, to znamená, že se objevuje ráno, případně po dlouhém sezení, kdy klouby ještě nejsou „rozhýbány“. Po delším pohybu bolest mizí, ale opět může vzniknout při větší námaze kloubů. V pokročilejším stadiu je bolest silnější a nemocný ji pociťuje i v klidu. Následně dochází k omezení pohyblivosti v kloubu, nemocný kulhá a chůze mu způsobuje velké obtíže. Bolest kyčlí v mladém věku se u artrózy kyčle vyskytuje ojediněle, ale i u takto mladých lidí může vzniknout artróza.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP