Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBLECENI NA KREMACI

OBSAH

Rakev

Rakev je nezbytnou součástí každého pohřbu, je tedy potřebná při kremaci i při pohřbívání do země. Na trhu existuje mnoho typů rakví, některé z nich byly vyrobené v Čechách a jiné v zahraničí. Největší výrobna rakví v Čechách je v obci Počátky na Jindřichohradecku, kde ročně vyrobí zhruba 50 000 rakví. Což je obrovské množství, když uvážíme, že ročně v Čechách zemře asi 100 000 lidí. V této továrně na rakve se prkna nechávají schnout 6 měsíců a pak se rozřežou na jednotlivé lamely a roztřídí se podle kvality. Méně kvalitní dřevo se použije na ty části rakve, které nejsou vidět, jako je například dno rakve. Viditelné části rakve jsou z kvalitního dřeva. Protože 90 % zdejších rakví zamíří se zemřelým na kremaci, jsou často rakve vyráběné z topolového dřeva, které na kremaci stačí. Dubová rakev je předepsaná při pohřbu do země. Rakve jsou vyráběny hromadně, nejedná se o ruční práci, ornamenty vytváří válce se vzorem. Sestavení rakve trvá asi 10 minut. Ručně od začátku do konce se vyrábí minimum rakví, samozřejmě se to odrazí na ceně. Pozůstalí si mohou vybrat ze široké nabídky barev. V Čechách jsou nejprodávanější rakve v odstínu jaspisu a ořechu, tedy rakve v hnědých odstínech. Postupně se zase vrací do módy černé rakve. Nalakovat rakev požadovanou barvou trvá zhruba hodinu. Existují i levné verze rakví, které jsou určené jen na pohřeb bez obřadu, které se příliš nelakují, nalakovat je trvá asi 10 vteřin. Na dně každé rakve je voskovaný papír, pak papírová drť, vnitřek rakve bývá obvykle ze saténu. Levnější typy rakve stojí několik tisíc, nejdražší jsou k prodeji v řádu desítek tisíc.

Fotografie rakví

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi TRIKY NA SKVRNY KOŽNÍ A TAKÉ NA OBLECENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa Ranglova.

Zdravím potřebuji znát uciny preparát z domácích potravin které odstraní make up z mě nové tyrkysové halenky tak ať. Zachava se její barva..poraďte prosím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olana.

nejlepší na skvrny je jednoznačně Vanish, mám to odzkoušené, koupíš ho v drogeriích nebo v supermarketu, například i v Penny Market
www.letakomat.cz/pen…

Zdroj: diskuze Triky na skvrny kožní a také na obleceni

Jak se pohřbívá v ČR

Pohřby v dnešní době slouží hlavně jako rozloučení se zemřelým. Tento ceremoniál má vyjádřit úctu k osobě, která zemřela. Tento obřad je závislý i na náboženské víře zemřelého. Pokud byl zemřelý křesťan, bude mít pravděpodobně křesťanský pohřeb, jehož součástí je rozloučení v kostele, průvod na hřbitov, vysvěcení hrobu a uložení ostatků. Pokud si zemřelý přál být pohřben žehem, tak se obřad koná v krematoriu. V České republice tento typ pohřbu již není tak častý. Opakem náboženského pohřbu je pohřeb občanský. Ten je v České republice běžnější než náboženský. V současnosti v  České republice dává většina klientů pohřebních služeb přednost kremaci zemřelého před uložením do země. Tento pohřeb je zvolený dokonce v osmi z deseti případů. Popel zemřelého je pak vložen do urny, která pak může být uložena na hřbitově, nebo se popel může rozptýlit po rozptylové louce. Obě varianty jsou v České republice časté.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Chtel bych se zeptat jit na pohreb bez kravaty a saka kdyz je horko pri umrti moji mamy je to vhodne diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Metný.

Dobrý den,
dodal bych, že i přes velká vedra je nutné černé oblečení a žádné rifle nebo kraťasy. Oblečení musí být konzervativní a hlavně čisté. Zároveň se ujistěte, že na oblečení nejsou žádné nápisy nebo není nijak lesklé. Případně další info: kondolence.info/jak-…

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Jak se odstraní žvýkačka z oblečení

Nejjednodušším způsobem, jak odstranit žvýkačku z oblečení, je její zmražení. Oděv vložte do mrazáku a nechte jej společně s přilepenou žvýkačkou zmrazit. Poté zmrzlou žvýkačku z oblečení snadno sloupnete. Žvýkačka jde snadno sloupnout především z hladkých materiálů, z pletených věcí, džínů nebo bavlněného oblečení budete žvýkačku odstraňovat mnohem hůř (zejména je-li na oblečení rozetřená). V takových případech zkuste nejprve použít první metodu, kdy oblečení se žvýkačkou dáte do mrazáku. Následně oblečení položte na ručník nebo hadřík a žvýkačku zeširoka potírejte technickým benzínem nebo trichloretylenem. Potom skvrnu přetřete vlhkou utěrkou nebo hadrem a oblečení vyperte. K odstranění žvýkačky nejen z oblečení, ale i z čalouněného nábytku či koberce můžete použít také odstraňovač tmelů ve spreji. Ten nastříkejte na skvrnu, chvilku jej nechte působit a pak setřete vlhkým hadříkem. Uvidíte, že je to velmi rychlé a účinné. Existuje rovněž univerzální odstraňovač přilepených žvýkaček Eurona (50 ml tohoto přípravku stojí cca 150 Kč). S jeho pomocí odstraníte žvýkačku z oblečení i z čalouněného nábytku, koberců a podobně.

Zdroj: Žvýkačka

Diskuze

V diskuzi se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Staňková .

Můžete mi prosím poradit jak mám odstranit smůlu z oblečení bez použití lihu???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Smůlu namažu sádlem a místo promnu, dokud se smůla nerozpustí. Propláchnu vodou, na flek použiji jar na odmaštění a vyperu. Sádlo používám i na ruce znečištěné smůlou. Tak mě to naučila babička a funguje to.

Zdroj: diskuze

Jak se zbavit silikonu z oblečení

Co když si zašpiníme oblečení hygienickým silikonem? Je možné odstranit silikon z oblečení? Znečištění tkanin silikonem jde bezpochyby velmi obtížně odstranit, ale v tomto případě stojí za to vyzkoušet ekologické způsoby, jak silikon z materiálu odstranit. Nejjednodušší je počkat, až silikon na oděvu zaschne. Pak zašpiněný předmět můžete vložit do mikroténového sáčku a poté dát na chvíli do mrazáku. Po zmrznutí lze silikon z oděvu vydrolit.

Čerstvý silikon byste rozhodně neměli otírat houbičkou, protože tím silikon ještě silněji pronikne do vláken a nebude možné jej odstranit. V případě odstraňování silikonu z oblečení nepoužívejte specializovaný odstraňovač silikonu!

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Doporučuji nestýkat se s ředitelkou z intru!!! :-)
Nyní vážně, pokud Vás nic nesvědí a netvoří se Vám v meziprstí červené svědivé podráždění, tak svrab nemáte a není třeba se znepokojovat. K přenosu svrabu dojde jen těsným stykem s napadenou pokožkou. Svou dceru si lépe hlídejte a prohlédněte ji, zda-li skutečně má příznaky nákazy svrabem a podle tohoto výsledku případně zahajte léčbu. V případě, že se svrab prokáže, tak použité oblečení a povlečení je třeba desinfikovat buď chlórem, hypermanganem nebo vysokou teplotou nad 70*C. Na ostatních věcech bez přístupu živin z kůže svrab rychle hyne, takže není třeba větších čistících manévrů s vybavením své domácnosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lensika.

Děkuji za odpověď. Dcera to prý chytila od nějaké kamarádky půjčováním oblečení. To bohužel neumím ovlivnit. Tak snad si dá příště pozor a dostane z toho ponaučení.

Zdroj: diskuze Svrab

Nakažlivost a přenos

Erythrasmatem se může nakazit každý, neboť výše uvedená bakterie Corynebacterium minutissimum se běžně vyskytuje na kůži člověka, aniž by škodila. Je velmi důležitá hygiena, redukce tělesné hmotnosti při obezitě, používání antiperspirantů. Udržování kůže v suchu napomáhá čisté oblečení s dobrými absorpčními vlastnostmi, především bavlna, v letních měsících či při cestách do tropických a subtropických oblastí se nedoporučuje nosit oblečení z umělých vláken.

Zdroj: Erythrasma

Diskuze

V diskuzi SVRAB LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta.

oblečeni a prostěradla nechte tyden v pytli pochcípa to protože nema co žrat po tydnu vyprat kdyš to vyperete hnet nezbavíte se toho,,,,no taky jsne bojovoli je to hnus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ponky.

Dostal sem svrab a velice rychle tu těžkou formu "NORSKY"co s tím.

Zdroj: diskuze Svrab léčba

Formil vlna/Jemný prací gel

Jemné oblečení:

  • jemná péče o vlnu, hedvábí a viskózu;
  • jemně pečuje o vlákna;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Mírný detergent:

  • pečuje o vlákna a barvy;
  • jemná péče o jemné tkaniny;
  • chrání oblečení před vyblednutím;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Diskuze

V diskuzi BOBKOVY LIST FORUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karulka.

Tak to si určitě koupím. Potřebuji docela dost zhubnout. Mám totiž vyhlídnuté pěkné oblečení na www.miorio.cz jenže teď se do toho prostě nedostanu se svou velikostí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bobkovy list forum

Cena pohřbu

Cena pohřbu je zcela závislá na tom, jestli se jedná o pohřeb s obřadem nebo bez něj. Pokud se jedná o pohřeb bez obřadu, cena může být kolem 10 000 korun, pokud je součástí pohřbu i obřad, cena se pohybuje kolem 25 000 korun, může být ale i vyšší v závislosti na jednotlivých položkách. Rakev, hudba, květiny a další požadavky pozůstalých mohou cenu výrazně ovlivnit.

Pro lepší představu uvádím orientační ceny u některých nezbytných ale i dobrovolných položek. Mezi položky, které se musí bezpodmínečně při pohřbu zaplatit, patří veškeré obstarání zemřelého, jako je chlazení, oblékání a úprava. Cena za chlazení zemřelého se pohybuje v rozsahu 200 – 1 000 Kč. Cena za oblékání a úpravu (není nutná) zemřelého před obřadem může být kolem 400 – 800 Kč. Převoz zemřelého se počítá za kilometry. Obvyklá sazba je kolem 15 – 20 Kč/km. Další nutnou položku je už zmiňovaná rakev. Rakev bez obřadu stojí kolem 1 500 Kč, průměrná rakev určená k obřadu se dá pořídit asi za 5 000 Kč. Při obřadu je na rakvi umístěná květina, jejíž cena se pohybuje v rozmezí 500 – 2 500 Kč. U rakve pak bývají věnce, cena jednoho věnce je v rozmezí 800 – 1 500, pokud se jedná o věnec umělý, věnec z živých květin je pak podstatně dražší. Cena za obřadní síň se pohybuje kolem 2 000 – 8 500 Kč, záleží na lokalitě, typu síně, její kapacitě atd. Profesionálnímu řečníkovi pozůstalí zaplatí odhadem kolem 400 Kč. Pohřební obřad může doprovázet i živá hudba, cena za kapelu se pak pohybuje v rámci 3 000 – 8 000 Kč. Pokud si pozůstalí nechají od pohřební služby vytvořit parte, cena za 50 kusů je od 200 – 1 000 Kč, záleží na typu parte. Pokud pozůstalí zvolí pro zemřelého kremaci, tak za zpopelnění, urnu a přesyp zaplatí kolem 4 000 Kč a za vyřízení objednávky ještě další 1 000 Kč. Při uložení zemřelého do země se za otevření a zavření hrobky zaplatí od 2 000 do 7 000 Kč. Pronájem hřbitovního místa se platí na deset let a hodnota zase závisí na lokalitě, rozpětí je velmi široké 5 – 135 Kč/m2. U obou typů pohřbů se musí zaplatit nejrůznější administrativní poplatky a vyhotovení dokladů, cena se pohybuje kolem 500 Kč. Z těchto částek jasně vyplývá, že pohřeb není levnou záležitostí.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi SVRAB DISKUSIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

píšete, že se má tělo potírat 2 denně neředěným octem do vymizení příznaků, zajímalo by mně jestli necháváte působit určitou dobu a pak oplachujete nebo ne. Dík. M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žaneta.

NEJLEPŠÍ JE NECHAT PUSOBYT DO OSPRCHOVÁNÍ PAK ZAS NATŘÍT KDYŠ TO SVĚDÍ NALIT DO DLANÍ POTŘIT..PROSTĚ NATŘIT VŽDY PO UMÍTI JA BYLA NATŘENA SKORO POŘAD A MAM KLIT KONEČNĚ PŘEJI TI TO TEŠ,,,MNĚNIT POVLEČENI OBLEČENI VŠE DOKOLA JA PŘIDAVALA OCET I DO PRAČKY PRADLO NEŠLO CITĚT A SVRAP JE PRYČ

Zdroj: diskuze Svrab diskusia

Vyhřívané vložky do bot

Vyhřívané vložky do bot udrží chodidla v teple. Jsou určené do bot či lyžáků. Jsou měkké a velmi příjemné na nošení. Lze je nosit při všech aktivitách.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý večer,mam otázku a moc vás prosím o odpověď.
Spala jsem u kamarádky 3 dny,která má doma kočku a psa když jsem se vrátila domů tak jsem se začala hrozně škrábat,po 5 dnech jsem navštívila kožní doktorku a ta mi oznámila,že mam začínající svrab.
Chtěla bych vědět jestli je možné se nakazit během pár dní.
Mockrát děkuji s pozdravem Stránská.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrabem je možné se nakazit během pár sekund. Například na polstrované sedačce v autobusu nebo u kamarádky v křesle. K nákaze stačí, aby si zákožka svrabová přelezla na vaše oblečení, nebo rovnou na pokožku a už máte začínající svrab. Určitě o tom uvědomte svoji kamarádku, aby mohla učinit opatření k vymýcení svrabu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Domácí léčba odřených stehen

  • Velmi vhodné je nanášení lékařské vazelíny, která hydratuje pokožku a zmírňuje zánět, pálení a má zklidňující efekt.
  • Zároveň je dobré nosit volné oblečení, a to kvůli dostatečnému proudění vzduchu. Volné oblečení by mělo být používáno i v noci, protože také během spánku dochází k odřeninám na vnitřní straně stehen.
  • Účinným lékem je používání měsíčkového oleje nebo masti. Tato mast by se měla aplikovat dvakrát až třikrát denně.
  • Může být také použit výtažek z Aloe vera, protože samotná rostlina má příznivý hojivý efekt na téměř všechna kožní poranění.
  • U sportovců a běžců se doporučuje užívání krémů, které zabraňují podráždění a tření vnitřní strany stehen.

Zdroj: Rady na odřená stehna

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den, mám na noze kuří oko. V babských radách je návod, že se má na postižené místo přiložit tampon namočený v hypermanganu.
Koupila jsem v lékárně, jen nevím, jak ho naředit. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie mackerlová.

Roztok má mít barvu masové vody. Tj. Několik zrnek, .roztok může nevypratelně zabarvit okolí a oblečení. Kdyz bude tmavší, nic se neděje, ale budete mít hnědou nohu. Ale podle mne to nepomůže. V lékárně vám prodají změkčovací mast, která místo rozmočí a oko se vyloupne. Někdy nutno opakovat.

Zdroj: diskuze Jak použít hypermangan

Vyhřívané kalhoty

Vyhřívaná vložka do kalhot je vhodná pro každého, kdo potřebuje teplo v oblasti beder a kolen. Představuje ideální řešení pro ty, kteří chtějí být v teple i v chladném období či studeném prostředí.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Vyhřívané ponožky

Vyhřívané ponožky vydrží hřát nohy až 16 hodin. Jsou teplé, měkké a prodyšné. Vybrat si můžete dle ceny a velikosti ze stovky nabídek.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Vyhřívané rukavice

Elegantní vyhřívané rukavice jsou k dostání pro pány i dámy. Jsou určené pro různé druhy sportů, pro motorkáře, pro pracovní činnosti, ale i na běžné nošení.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Kosmetické výrobky z kopřivy

V kosmetice se užívá zejména v extraktech na vlasy, často je obsažena v šamponech. Nejvhodnější je při péči o suché vlasy. Masírování pokožky hlavy kopřivovými extrakty je účinné proti vypadávání vlasů.

Potenciál kopřivy jsme však výše uvedeným zcela nevyčerpali – používá se v zahradnictví, v barvení a také při výrobě látek. V ekologicko-organickém zahradničení se používá roztok z kopřivy k zavlažování, protože rostliny posiluje a zabraňuje škůdcům. Po dlouho dobu se používala kopřiva k barvení vlny. Tkaniny z kopřivy, známé jako mušelíny, byly považovány za obyčejné mužské oblečení. V Německu se za druhé světové války používala kopřiva k výrobě armádního oblečení. Dnes je mušelín používán místo bavlny. Kopřiva je bohatá na chlorofyl, proto se užívá k průmyslové výrobě zeleného barviva.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Léčba svrabu teplem

Na likvidaci svrabu se doporučuje teplota minimálně kolem 75 stupňů Celsia. Saunu je třeba navštěvovat opakovaně, minimálně po týdnu, než se vylíhnou noví paraziti. Tuto praktiku je nutné konzultovat s lékařem a používat k ní výhradně domácí saunu.

Po zahájení léčby je nutné vyprat veškeré ložní prádlo a oblečení, které postižená osoba používala v posledních 2 až 3 dnech, a to v opravdu horké vodě, aby došlo k usmrcení roztočů.

Položky, které nemohou být vyprány nebo chemicky vyčištěny, musí být po dobu jednoho týdne umístěny do uzavřeného plastového pytle.

Není nutné další čištění, například mytí postelí nebo stěn, podlah či nábytku. Výjimka je u pacientů, kteří trpí krustou, v tomto případě dochází k dennímu mytí postelí a oblečení, zejména během léčby této formy svrabu.

Zdroj: Svrab a sauna

Formil detergent prášek

  • aktivně chrání barvu proti šedivění a snižuje přilnavost znečištění;
  • vysoká čisticí síla i při nízkých teplotách pro dokonalou čistotu a péči světlého oblečení;
  • v uzavíratelném balení;
  • prášek vhodný pro 80 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP