Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RECEPT NA CAJ Z SMRKOVYCH VYHONKU

OBSAH

Likér ze smrkových výhonků

Likér má specifickou nakysle sladkou chuť.

Účinky

Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.

Recept

Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu

Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.

Dávkování

Užívá se po malých panácích.

Cena

Komerčně vyráběný smrkový likér můžete koupit zde.

Zdroj: Sirup z jehličí

Poradna

V naší poradně s názvem LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Hrůša.

CHcete-li zkusit pálenku ze smrkových výhonků,budete potřebovat smrkové výhonky.
Trefné. A těch výhonků je potřeba kolik? Jede,nebo dva,nebo dvacet kilo,nebo?
Za odpověď děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mmožství smrkových výhonků určíte tak, aby byly všechny potopené ve slané vodě a nahoře tato voda ještě přebývala o 5 cm.

Zdroj: diskuze Likér ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citrónu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2–3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.

Zdroj: Léčivé smrkové výhonky

Recept na smrkový med z výhonků

Ingredience: 35 g smrkových výhonků, 1 l převařené vody, 1,35 dkg cukru krupice

Postup: Výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat. Přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne. Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout. Z jedné dávky získáte dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je vhodný na průdušky.

Zdroj: Smrkové výhonky

Diskuze

V diskuzi ODVAR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den sirup jsem vyzkoušela a opravdu je výborný .chutná i synovi a jsme nabití plně energii jen doporučuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odvar ze smrkových výhonku

Smrkové výhonky ve slivovici

Výluhem smrkových výhonků v alkoholu získáme další účinný lék – tinkturu. Tradiční lidovou cestou je nakládání smrkových výhonků do silnější slivovice. Taková tinktura se pak používá především k ošetření bolavých revmatických kloubů, které prokrvuje, prohřívá a ulevuje od bolesti. Pro vnitřní užití si raději opatříme tinkturu připravenou profesionální cestou a dodržujeme předepsané dávkování.

Recept na výrobu: do slivovice vložíme hrst smrkových výhonů, přidáme plátek citronu a necháme měsíc louhovat. Poté přecedíme a přidáme 10 lžic medu, vše důkladně promícháme a můžeme podávat.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.

Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu

Zdroj: diskuze Smrkové výhonky

Likér ze smrkových výhonků

K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi SIRUP ZE SMRKOVÝCH VĚTVIČEK RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup ze smrkových větviček a zkvasil se mi. Nevíte, proč se to stalo? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dasheen.

Nevíme, jak jste sirup dělala. Já dostatečně prosypávám ml.smrkové výhonky cukrem krupicí v průhl. lahvi, mám na parapetu na přímém jižním slunci. Nikdy mi nekvasil.

Zdroj: diskuze Sirup ze smrkových větviček recenze

Sirup ze smrkových výhonků

Užíváme jako prevenci i na léčbu kašle, a to 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť, kterou ocení i děti.

Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu, dobře je umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme ji třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2 až 3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo.

Trochu jiný recept z mladých smrkových výhonků se připravuje tak, že se v 500 ml vody krátce povaří 1 kg čerstvých jehliček, poté se odstaví, zakryje a nechá 1 až 2 hodiny luhovat. Následně se přecedí a doplní vodou do objemu 1 litru. Přidá se 1 kg želírovacího cukru, znovu povaří a plní do sklenic. Vzniklou směs používáme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.

V některých obchodech se zdravou výživou nebo na internetu se dá smrkový sirup koupit.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi TUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maršíková.

zajímá mě, zda je dobré vyhrabávat spadené listy tuje od kořenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Forejt.

Mohu použít mulč z větviček tůjí a smrkových větví k plodinám běžně pěstovaných na zahrádce? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Tuje

Co dělat, když sirup ze smrkových výhonků kvasí

Sirup ze smrkových výhonů nemá kvasit, pokud se tak stane, tak se již nejedná o louhování, ale o kvašení, což je jiná technologická úprava, díky níž získáme zcela jiný produkt.

Chcete-li zkusit pálenku za smrkových výhonků, budete potřebovat smrkové výhonky, 8 hrnků filtrované vody a 6 lžic cukru. Vodu pořádně smíchejte s cukrem, dokud se úplně nerozpustí – tento nálev (brining) můžete použít pokaždé na základní kvašení. Do studené vody namočte výhonky jehličí alespoň na 30 minut a následně ještě promyjte. Poté dejte veškeré výhonky do kvasicí nádoby s gumou. Pupeny následně zalijte připraveným briningem, a pokud v lednici skladujete kvas z jakéhokoliv předešlého kvašení, pak se doporučuje přidat 2 lžíce tohoto kvasu na rychlé nastartování kvašení. Nádobu uzavřete, nikoliv však víčkem na závit, ale klasickým zaklapovacím víčkem s gumou, a nechte minimálně týden v pokojové teplotě. Pokud se rozhodnete dát nádobu do lednice či jiných chladnějších míst, kvašení potrvá mnohem déle, přestože výsledek bude srovnatelný. Nakonec nechte kvas vypálit v akreditované palírně a tím vám vznikne pálenka.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KEŘÍČKOVÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kubík.

Zakoupil jsem sazenice minirajčat ale s pěstováním na balkoně nemám žádné zkušenosti, to je jak velikou nádobu, kolik je potřeba zeminy, jakou zeminu, kdy jak a čím přihnojovat.
Odrůda je Vilma a Venus. Děkuji za každou radu.
Zdeněk Kubík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Musí se u keříčkových rajčat vylamovat boční výhonky?

Zdroj: diskuze Pěstování keříčkových rajčat

Med ze smrkového jehličí

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť.

Účinky

Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci.

Recept

Ingredience: 1 kg mladých smrkových výhonků, 3 celé citrony (chemicky neošetřené – bio), 1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru

Postup: Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 –30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic.

Dávkování

Používá se například do čaje. Výhonky se dají naložit i do alkoholu, čímž získáte účinnou tinkturu užívanou například na revmatické klouby.

Cena

Koupit smrkový med je obtížné. Můžete si jej vyrobit sami.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Sirup z jedlových výhonků

Účinky

Domácí sirup z jedlových výhonků dokáže zahnat obtížný kašel a pomáhá při bolestech v krku.

Recept

Ingredience: 5 lžic citronové šťávy 500 g jedlových výhonků, 700 g krupicového písku

Postup: Jedlové výhonky lehce propláchněte vodou. Do sklenice dejte vrstvu výhonků, vrstvu cukru a postup opakujte. Zakápněte citronovou šťávou. Sklenici uzavřete a nechte na okně na parapetu. Sirup, který vznikne, přefiltrujte a nalijte do sklenice s uzávěrem. Proces trvá cca 3 týdny.

Dávkování

Denně lze užívat 2–3 lžičky sirupu.

Cena

Jedlový sirup se nedá koupit, ale dostupný je jedlový olej.

Zdroj: Sirup z jehličí

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Klaudysová.

Rajčata jinak silné,pěkně kvetoucí,ale dnes jsem zjistila u vrcholových výhonků jako zesvětlení původní zelené barvy listú.Jako když např u rododendronů chybí železo.Zatím to je u třech sazenic,není to přemokřené?V tomto počasí dost intensivně zaléváme.Děkuji.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Nejlepší čas

Jak poznat ty správné výhonky, jak a kdy je sbírat, to vše je velmi důležité. Všeobecně se doporučuje smrkové výhonky sbírat do 15. května. Správná chvíle na sběr se však v různých částech naší republiky liší podle intenzity slunečního svitu a výšky teploty, nikoliv smrků. Stříhejte vždy jen mladé výhonky, které mají jehličky ještě jemné a nepichlavé. Jejich barva je dokonale „šťavnatě“ zelená. Případné nečistoty ze smrkových výhonků vytřeste a poté jen propláchněte studenou vodou. Je možné si větve den předen pro jistotu osprchovat ještě přímo na stromě a druhý den je s klidem nastříhat a už nečistit. To jde ovšem jen v tom případě, že máte mladé smrčiny na své zahradě, eventuálně na té sousední, a to ještě po domluvě.

Zdroj: Smrkové výhonky

Smrk při léčbě kašle, rýmy a bronchitidy

Smrková pryskyřice, mladé smrkové výhonky, jehličí a šišky ale léčí i vnitřní nemoci, nejčastěji se používaly v případě nachlazení, kašle, bronchitidy a rýmy. Z jehličí a mladých výhonků se vaří čaj, který je vhodné užívat hlavně pro léčbu respiračních onemocnění, protože zlepšuje odkašlávání, ředí a uvolňuje sekret usazený v dýchacích cestách, a to i v nosních dutinách. Pro stejný účel si můžeme také doma vyrobit smrkový med – ten se připravuje z mladých výhonků větví, právě nyní, v jarních měsících (recept na med je součástí tohoto článku). Smrkový med je vhodný i pro děti, používáme ho stejně jako včelí, samotný na lžičku, nebo do čaje.

Zdroj: Léčivé smrkové výhonky

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 díly 90% alkoholu, 1 díl výhonků

Smrkové výhonky naložte na týden do čistého alkoholu (může být i Lesana nebo Alpa, pokud budete tinkturu používat na mazání) do skleněné uzavíratelné lahve a nechte při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat. Každý den láhev krouživým pohybem promíchejte. Po týdnu výluh přeceďte a slijte do nové lahve a skladujte v temnu, pokud chcete chladivý efekt, tak v lednici. Užívejte až 3x denně po 10 kapkách.

Zdroj: Smrkové výhonky

Sirup ze smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.

Účinky

Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.

Recept za studena I

Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice

Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.

TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.

Recept II

Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody

Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.

TIP: Ze sirupu se dá připravit speciální vinaigrette na zálivku na saláty, nebo v se do něj nakládají perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťovou tečkou ke zvěřině nebo zvěřinovým paštikám. Sirup z jehličí slouží i jako základ domácích limonád nebo pečeného čaje.

Dávkování

Sirup se přidává do čaje při kašli a nachlazení nebo se užívá 1 lžička denně pro posílení organismu a imunity.

Cena

Smrkový sirup si můžete koupit již připravený v obchodech se zdravou výživou nebo přes internet, a to zde.

Zdroj: Sirup z jehličí

Mladé výhonky jehličnanů

Lidové léčitelství zná velmi dobře zdravotní účinky mladých větviček, šišek a pryskyřice. Všechny obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Použitím pryskyřice na kůži se podporuje prokrvení. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Mladé smrkové výhonky a šišky se sbírají v dubnu až květnu. Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají i při léčebných koupelích, přičemž pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.

Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí. Aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, ale výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Inhalační odvar z mladých výhonků

Necháme vzkypět 2 až 3 polévkové lžíce sušených větviček v 1 l vody a ihned stáhneme z plotny, abychom neznehodnotili siličný olej. Inhalujeme několikrát denně vždy 10 až 15 minut. Odvar pomáhá při astmatu, bronchitidě, onemocnění plic a kataru vedlejších dutin.

Zdroj: Léčivé smrkové výhonky

Léčivé účinky

V lidovém léčitelství je velmi dobře známa léčivá síla mladých větviček, pryskyřice a šišek, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbírejte k léčbě v dubnu až květnu.

Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích, pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

Smrkové výhonky je možné použít na ovonění a nasáknutí jejich síly a zdraví do extra panenského olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.

Postup: 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50 °C a nalijte do sklenice. Přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny. Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.

Účinky rostliny:

  • rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání;
  • působí na revma, revmatismus, revmatoidní artritidu;
  • zmírňuje bolesti svalů i končetin;
  • léčí záněty šlach, šlachové pochvy (tendovaginitida);
  • je zdrojem vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Zdroj: Smrkové výhonky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP