Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LYMFATICKE PRSNI ZLAZY

OBSAH

Přehled možností zvětšení prsu

Chcete-li zvětšit objem prsou, budou vám v současnosti nabídnuty silikonové gelové implantáty. Implantáty se chirurgicky vkládají do „kapes“ nad nebo pod hrudní sval. Pooperační jizva je pět až šest centimetrů dlouhá, ale je sotva viditelná. Operaci provádí specialista v oboru plastické chirurgie, nebo jiný kvalifikovaný lékař, v celkové anestezii. Dojde k naříznutí kůže a nadzvednutí prsní tkáně, čímž se vytvoří kapsa pro implantát. Pak lékař tlačí implantát buďto pod prsní sval, nebo nad prsní sval, ale prsní tkáň zůstává z větší části nedotčena. Řez na kůži je nezbytný, ale je tak malý, že není téměř vidět.

Zdroj: Zvětšení prsou

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosim ,uzlina o velikosti 1cm krat 2 mm je moc zvetsená?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zduřené lymfatické uzliny jsou známkou toho, že někde ve vašem těle není něco v pořádku. Zduření lymfatických uzlin se obvykle vyskytuje v důsledku infekce bakteriemi nebo viry. Vzácně jsou zduřené lymfatické uzliny způsobeny rakovinou. Některé zduřené lymfatické uzliny se vrátí do normálu, když se základní stav, jako je malá infekce, zlepší. Návštěva lékaře je na místě, pokud máte obavy nebo pokud máte oteklé lymfatické uzliny:
- bez zjevného důvodu;
- pokud pokračují ve zvětšování nebo jsou přítomny dva až čtyři týdny;
- při pohmatu cítíte uzliny tvrdé nebo gumové, nebo se nehýbou, když na ně tlačíte;
- jsou doprovázeny přetrvávající horečkou, nočním pocením nebo nevysvětlitelným úbytkem hmotnosti.
Také je vhodné ode dneška za tři měsíce absolvovat test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Dělení slinných žláz

Podle charakteru vylučovaných slin se žlázy dělí na serózní (produkující vodnatý sekret), mucinózní (produkující hlenovitý sekret) a smíšené.

Podle velikosti žlázy dělíme na velké a malé slinné žlázy (viz výše).

Zdroj: Slinné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem HEMATOM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, poté cca 2,7x3 cm, nyní zase o něco menší). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po týdnu se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý, neboť už je to cca tři týdny a stále je "hematom" viditelný. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obrázku to vypadá jako modřina nebo prasklá céva. Každá prsní žláza má pomerně velkou žílu, která ji živí. Když pak fenečka od někud spadne nebo si jinak namůže tuto oblast, nebo její žíla je nevhodně umístěná, tak se může stát, že praskne a vytvoří se hematom. Pokud toto přišlo náhle a je to nebolestivé, pak se téměř jistě jedná o prasklou prsní cévu. Pro zrychlení ústupu hematomu můžete použít ledování po dobu 10 minut několikrát denně. Když by i po dalších týdnech modřina nezmizela, tak bude potřeba vyšetření cév v oblasti bradavky a podle výsledků se stanoví další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hematom?

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ KLOUBY PRSTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den, nejsem si jistá, jestli můj problém patří vůbec do této kategorie, ale zkusím se informovat.Je mi
40 let a často mně nenatékají pouze samotné prsty na rukou,nýbrž celé dlaně.(z horní strany)Vypadají,jakoby se narukovaly. Při zmáčknutí jednoho místa, zůstane po vztlaku důlek a okolí doteku je ihned po stlačení bílé. Po chvíli se zbarví zase do normálu. Ruce mě nebolí, občas ale,při zkrčení do pěsti cítím jistý tlak a dělá mi problém zcela je pokrčit. Pokud jsou dny, které jsou oteklé více, nejde vlastně ani vidět,klouby, pokud jsou pěsti sevřeny.
Je mi jasné že nejlepší bude navštívit lékaře, ale můžete-li mi alespoň zkusit poradit,o co by se mohlo jednat,budu moc ráda. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lymfedém je otok způsobený nahromaděním lymfatické tekutiny. Tento stav je nejčastější u žen, kterým byly během léčby rakoviny odstraněny nebo poškozeny lymfatické uzliny. Pokud se vás rakovina prsu a odstranění lymfatických uzlin z podpaží netýká, můžete se také narodit s primárním lymfedémem. I když neexistuje žádný lék na lymfedém, lymfatická drenážní masáž a snížení příjmu soli může pomoci snížit otoky a zabránit hromadění tekutin v rukou. Váš lékař vám předepíše rehabilitace, v rámci kterých můžete absolvovat profesionální a bezpečnou lymfodrenáž celých paží. Jak taková masáž vypadá, se můžete podívat v následujícím videu: youtu.be/Fv3Zre7XXHI

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé klouby prstů na ruce

Lymfatické uzliny na břiše

Uzliny v tříslech svádějí lymfu z orgánů malé pánve, a pokud jsou zduřelé, mohou ukazovat na urologické nebo gynekologické problémy. Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. I v podkolenní jamce máme lymfatické uzliny. Jejich zduření bývá signálem zánětu v noze.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý vecer nevím jak to mám popsat je to taková mírná bolest mezi prsami ale víc v pravo a jde mi to až podpaždí a když si natahnu ruku přes rameno nebo když se prohnu tak to zabolí prosím vás co s tím není to nebezpečné? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vašeho popisu to vypadá na namožený sval, nejspíše pilovitý a nebo prsní. Příčinou namožení může být nedávná namáhavá činnost a nebo degenerativní změny na páteři. Blíže to objasní lékař ortoped, za kterým zajděte. Pomoc pak bývá ve formě rehabilitace a následné cvičení pod dohledem fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi od páteře

Co je to potní žláza

Potní žlázy se dělí na velké a malé. Velké potní žlázy se stávají aktivními až v pubertě, kdy se výrazně zvýší hladiny hormonů. Nacházejí se v podpaží, v oblasti vnějších pohlavních orgánů a prsního dvorce. Říká se jim také aromatické potní žlázy. Malé potní žlázy jsou rozptýleny po celém povrchu těla. Nejvíce jich je na dlaních, ploskách a v podpaží. Potní žlázy vylučují pot, který obsahuje vodu a ionty, především sodík a chlór.

Potní (ekrinní žlázy) žlázy tvoří pot, ten spolu s mazem tvoří ochrannou bariéru, je důležitý pro termoregulaci, exkreci a hydrataci stratum corneum. Sekreční část je uložena v pars reticularis dermis, stočená do klubíčka. Vývod je spirálovitě stočený, ústí v epidermis. Tyto žlázy jsou malé a jsou prakticky všude. Míst, kde nejsou potní žlázy, je opravdu málo, nejsou například v oblasti nehtového lůžka, červeně rtů, glans penis, klitoris, prepucia a labia minora.

Apokrinní žlázy se vyskytují v axille, perigenitálně, perianálně, v prsní bradavce a dvorci. Jedná se o dekapitační sekreci. Jsou uloženy hluboko, na rozhraní koria a podkoží. Apokrinní sekrece je v podstatě to, že se z apokrinní žlázy uvolňuje celá koncová část buněk včetně nahromaděného sekretu, čímž se vlastně buňky „oplošťují“; mezi apokrinní žlázy patří například některé „aromatické“ potní žlázy a mléčná žláza.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVSKÝ BALZÁM DR MAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

je běžně prodejný nebo je na recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Dobrý den, mám tuhou na pohmat bolestivou zatvrdlinu v prsu, mám to od dětství, kdy jsem se uhodila o řídítka kola. Byla jsem několikrát na vyšetření v prsní poradně, několikrát na vyšetření ultrazvukem, vždy s výsledkem , že je vše v pořádku, mamograf prý není nutný, kdyby tam něco bylo, tak by to ultrazvuk ukázal, ale strašně mě to trápí, prosím o radu zda by mě mohl pomoci Višněvského balzám, byla bych moc ráda za odpověď, pokud se některé z vás něco podobného stalo a jak se toho zbavila, prosím neposílejte mě na mamograf, nějaké velké stisknutí bych asi nedala. Děkuji všem. Jarka

Zdroj: diskuze Višňovský balzám dr max

Co jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny slouží jako filtr lymfatické tekutiny. Jsou velké přibližně 1–30 milimetrů a jsou uloženy v tukové vazivové tkáni, ať už po jedné, či ve skupinách. Organismus vyprodukujte denně 2 až 4 litry bezbarvé lymfatické tekutiny. Lymfatický systém je úzce spojen s obranyschopností našeho organismu. Nebezpečím je, že společně s lymfou mohou do uzliny přicestovat i bakterie či nádorové buňky. Bílé krvinky v tento okamžik zahajují výrobu protilátek. Je až neuvěřitelné, jak začíná tělo rychle reagovat na potenciálního nepřítele. Pokud se jim nepodaří včas zlikvidovat svého „nepřítele“, začnou nebezpečné nádorové buňky v uzlině růst a dalším proudem lymfy jsou zaneseny do jiných míst – takto lymfatickou cestou vznikají metastázy (druhotná ložiska nádorových buněk), které jsou hlavní příčinou úmrtí při zasažení organismu rakovinou.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi PUNKCE STITNE ZLAZY A NASLEDNA LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana klimesova.

Zítra jdu na punkci štítné žlázy a chtěla jsem se zeptat zda se po punkci leží v nemocnici a kolik dni. Moc děkuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Punkce stitne zlazy a nasledna lecba

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi LAZNĚ PO OPERACI ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Málková.

Dobrý den léčí se u vás lidi po operaci štítné žlázy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fopova jarmila.

ktere lazne po operaci stitne zlazy jsou k dispozici.dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Lazně po operaci štitné žlazy

Kde jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny se nacházejí všude po těle, typicky se shlukují do skupin. Zvětšené a bolestivé uzliny lze potom rozdělit na místní a celkové, kdy se zvětšené a bolestivé uzliny vyskytují na více místech těla. Rizikový faktor u tohoto problému představuje například kontakt s nemocným člověkem, jenž přenáší určitá onemocnění, která se mezi jinými projevují právě bolestí mízních uzlin. Daná onemocnění je potřeba léčit, aby se předešlo jakýmkoliv následkům a také šíření do okolí.

Aby mohly být vyloučeny komplikace při zvětšení měkkých tkání, je nutné v případě potřeby vyhledat lékaře. Ten je schopen pohmatem kůže rozpoznat určité nesrovnalosti v podkožním prostředí – vyšetřuje lymfatické uzliny v oblasti krku, nadklíčků, podpaží a třísel. Při podezření na onemocnění se doporučuje obvykle sonografické (ultrazvukové) vyšetření dané oblasti a při patologickém nálezu se dále provádí krevní a onkologické vyšetření k vyloučení nádorového onemocnění (krve i tkání). V krajním případě se provádí chirurgické vynětí a histologické vyšetření lymfatické uzliny.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY BRNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den,můj problem začal bolesti pravého ucha na orl nic nenasli.sla jsem k obvodnimu lékaři,ta me poslala na rtg krční páteře,po te uz 3tydny chodím na rehabilitace a lymfatické masáže.zacali mi brnet prsty a zapěsti,v zapěsti mi az pali,boli me take ramena a lokty.obvodni leksr me poslal na sono,nic nenasli,byla sem i u neurologa a karpaly vyloucil.muzete mi pomoc,dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že u vás účinkuje rehabilitace, na kterou pravidelně docházíte již tři týdny. Při další rehabilitaci jim tam povězte o svých nepříjemných pocitech a dohodněte se s nimi na postupu, jak je zmírnit. V dalších krocích byste měla požádat svou obvodní lékařku o zapůjčení snímku krční páteře a o žádanku na vyšetření u lékaře ortopeda. S ortopedem se pak snažte navázat příjemný vztah, protože vás bude provázet dlouhodobou léčbou, založenou především na vaší celoživotní součinnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny brnění

Deprese a lymfatické uzliny

Úzkost může způsobit mnoho velmi neobvyklých příznaků. Ve vzácných případech může deprese způsobit zduření lymfatických uzlin nebo zduření žláz. Oteklé lymfatické uzliny jsou jedním z nejkontroverznějších příznaků úzkosti. Skutečností je, že v mnoha případech to není tak jednoduché. Lymfatické uzliny samy o sobě nemohou být zvětšeny v důsledku stresu, protože jejich otok obvykle způsobí infekce. Přesto nelze popřít, že velké množství lidí s těžkým stresem a úzkostí má zduřelé lymfatické uzliny. Úzkost způsobuje mnoho velmi podivných reakcí v těle a mnoho lidí pociťuje úzkost jinak. Krk je asi nejčastějším místem k vyhledání oteklých lymfatických uzlin, mohou se však objevit i v jiných oblastech, jako jsou:

  • podpaží
  • břicho
  • třísla

Existuje jen velmi málo rychlých a snadných řešení úzkosti. Úzkost je dlouhodobou záležitostí, proto je důležité najít způsoby léčby, které snižují nejen míru úzkosti, ale také zmenšují otok lymfatických žláz. Naštěstí existuje několik efektivních způsobů, jak úzkost kontrolovat. Velmi účinné je cvičení, dostatečná konzumace vody a pravidelné dýchání.

Zdroj: Jak poznat depresi

Poradna

V naší poradně s názvem HETRAZAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Kde se dá koupit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Hetrazan obsahuje účinnou látku diethylkarbamazin a používá se při léčbě filariázy včetně lymfatické filariázy, tropické plicní eozinofilie a loiázy. Může být také použit pro prevenci loiázy u osob s vysokým rizikem.

V Česku se lék Hetrazan nedistribuuje a je možné ho získat pouze v zahraničí nebo objednávkou přes internet. Jeho účinnou alternativou, která je běžně dostupná v Česku na lékařský předpis, je lék Vermox.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hetrazan

Mízní uzliny a rakovina

Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Slinné žlázy pod jazykem

Slinné žlázy v ústech jsou velké útvary uložené pod sliznicí, nebo i v podkoží a mezi svaly, mnohdy i relativně daleko od ústní dutiny, kam ústí dlouhými vývody.

Člověk má tři velké párové slinné žlázy:

  • příušní slinná žláza (gl. parotis)
  • podjazyková slinná žláza (gl. sublingualis)
  • podčelistní slinná žláza (gl. submandibularis)

Slinné žlázy jsou lalůčkovité orgány oddělené od okolních tkání tenkým vazivovým obalem. Základní strukturou je takzvaný acinus, malý shluk buněk, které produkují sekret do jednoho vývodu.

Kromě toho se v ústní dutině nachází množství malých slinných žláz, které jsou umístěné v podslizničním vazivu ústní dutiny. Jsou to:

  • pyskové žlázy (gl. labiales)
  • tvářové žlázy (gl. buccales)
  • stoličkové žlázy (gl. molares)
  • patrové žlázy (gl. palatinae)
  • jazykové žlázy (gl. linguales)
  • Ebnerovy žlázy (gl. gustatoriae)

Zdroj: Slinné žlázy

Kdy je nutná operace štítné žlázy

K operaci štítné žlázy se obvykle přistupuje v případě nádorového onemocnění a v případě vážné hypertyreózy.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Lymfatické uzliny jako příznak rakoviny

Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Bolestivé uzliny jsou příznakem, který by neměl být nikdy podceňován. Uzliny jsou sídlem imunitních buněk a k jejich zvětšení dochází při zánětu, kdy se imunitní buňky množí a bojují proti infekci. Takto zduřené uzliny bolí. Uzliny se mohou zvětšit i při nádorech, v této situaci jsou ale většinou nebolestivé. V uzlině se množí imunitní buňky, tudíž se mnohonásobně zvyšuje jejich počet a uzlina se zvětšuje. A také tím, že se v uzlině množí bakterie a viry, dochází v ní a v přilehlé oblasti ke vzniku zánětu, což se projevuje otokem a rovněž bolestí uzliny. Kromě toho se v uzlině mohou množit ještě nádorové buňky, což také způsobuje jejich zvětšení, nikoliv však bolestivost. Z výše uvedeného je potřeba si odnést alespoň jeden důležitý poznatek – zvětšené uzliny v jakémkoliv místě, které nebolí a nemizí po 2 týdnech, by měly být vždy co nejrychleji prohlédnuty lékařem, aby se vyloučila možnost nádorového bujení, eventuálně se nádorové bujení zachytilo včas.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Přírodní léčba

Lidem se sníženou funkcí štítné žlázy se doporučuje hlídat si jídelníček, aby obsahoval dostatek jódu a naopak aby v něm nebyly ve větší míře zastoupeny tuky, cukry, káva, čaje, alkohol, tabák atd. Je možné také využívat různé doplňky stravy, které obsahují jód a L-tyrosin (což je aminokyselina podporující uvolňování hormonů dopaminu a noradrenalinu), zinek (posílení štítné žlázy), selen (vyrovnávání hypofunkce štítné žlázy), hořčík (pomáhá předcházet snižování funkce štítné žlázy způsobené aktivitou), indický ženšen (zmírňuje vliv stresu). Je možné využít i kapky z břečťana popínavého, který pomáhá s vylučováním hormonů a povzbuzuje činnost štítné žlázy.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Způsobuje porucha štítné žlázy tloustnutí

Problémy se štítnou žlázou mohou způsobovat zadržování vody v těle, což může mít vliv na váhu člověka. Horší ale je, že poruchy štítné žlázy obvykle doprovází pocity únavy (nedostatek hormonů štítné žlázy způsobuje i zpomalení organismu), které pak způsobují to, že člověk má nedostatek pohybu a zároveň ho, když je doma provázejí chutě na sladké.

Zdroj: Nefunkční štítná žláza

Očekávaný výsledek

Po odstranění útvaru ve žláze nebo celé slinné žlázy následuje na základě histologického vyšetření rozhodnutí o dalším postupu léčby (například jen pravidelné kontroly a sledování, další operace, ozáření a podobně)

Zdroj: Slinné žlázy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP