Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TYPY PANENSKY BLANY

OBSAH

Panenský kokosový olej

  • 50 až 90 % tvoří kyselina kaprylová
    Patří mezi triglyceridy se středním řetězcem (MCT), které mohou pomoci v procesu nadměrného spalování kalorií, a tím i při hubnutí. Avšak systematický přezkum důkazů dospěl k závěru, že celkové výsledky jsou neprůkazné [6]. Výzkumné studie prokázaly příznivý vliv této mastné kyseliny při léčbě kvasinkových infekcí (kandidóz), vyvolaných kvasinkou candida albicans.
  • 20 až 50% tvoří kyselina kaprinová.
    Tato mastná kyselina je nejlépe známá pro svou schopnost bojovat proti houbám, jako je Candida, které mohou žít v těle. Tím podporuje optimální zdraví střev. Může být také užitečná při akné a zažívacích problémech, jako je Crohnova choroba.
Panenský olej je kapalný při všech teplotách. Neobsahuje téměř žádné další kyseliny na rozdíl od rafinovaného kokosového oleje.

Zdroj: Kokosový olej, je skutečně tak zdravý?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den mohu panenský olej? beru 5warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panenský olivový olej můžete konzumovat i když užíváte Warfarin, ale musíte hlídat jeho množství, protože obsahuje vitamín K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Když užíváte Warfarin, tak musíte ohlídat, abyste přijal každý den stejné množství vitamínu K v objemu 120 mikrogramů. Ne více a ani me méně. K tomu byste měl mít sestaven jídelníček všech potravin rostlinného původu a nad jeho rámec byste neměl jíst žádné jiné potraviny tohoto druhu. V jídelníčku by neměl chybět právě ani panenský olivový olej. Pro určení správného množství uvádím obsah vitamínu K v tomto oleji. 10 mililitrů panenského olivového oleje obsahuje 5,5 mikrogramu vitamínu K. Když sníte za den dvě deci oleje, tak vyčerpáte veškerý limit pro příjem vitamínu K a v ten samý den byste už neměl jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu

Výroba kokosového oleje

Kokosový olej se vyrábí dvojím způsobem:

  • Lisováním čerstvé kokosové dužniny se získává panenský kokosový olej.
  • Lisováním sušené kokosové dužniny zvané kopra se získává rafinovaný kokosový olej.
Každá z těchto variant má jiné složení mastných kyselin a jiné účinky na lidské zdraví.

Panenský kokosový olej

1. způsob výroby je suchou metodou, kdy se čerstvá kokosová dužnina zralých kokosových ořechů rychle vysuší za použití nízké teploty a poté se lisuje, aby se získal olej.

2. způsob používá mokrou metodu, kdy stroj lisuje čerstvou kokosovou dužninu, aby se získalo mléko a olej. Mléko se od oleje odděluje fermentací, enzymy nebo odstředivkami.

Výsledný olej má kouřový bod 177 stupňů Celsia a lze ho použít pro rychlé restování nebo pečení, ale není vhodný pro velmi vysoké teplo, jako je hluboké smažení masa. Na etiketách kokosového oleje můžete také vidět následující výrazy:

  • Expeler-pressed: stroj lisuje olej z kokosové dužiny, často za použití páry nebo tepla.
  • Lisovaný za studena: olej se lisuje bez použití tepla. Teplota zůstává pod 49 stupni Celsia; věří se, že to pomáhá zachovat více živin.

Rafinovaný kokosový olej

Kopra je strojově lisována, aby se uvolnil olej. Olej je poté napařen nebo zahříván, aby se deodorizoval (zbavil pachu), a vybělen filtrací přes jíly, aby se odstranily nečistoty a zbývající bakterie. Někdy se k extrakci oleje z kopry používá chemické rozpouštědlo, jako je hexan. Potom takový olej má vyšší bod kouře při asi 204-232 stupních C a je bez chuti a zápachu.

Zdroj: Kokosový olej, je skutečně tak zdravý?

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze


Autor obsahu

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP