Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYRUSTEK NA PALCI U RUKY

OBSAH

Ganglion - fotografie

Tady je vidět několik fotografií s příznaky ganglionu.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Objevila se mi nahnedla čára na palci u nehtu ruky. Bojím se že jde o melanom..?Může být příčinna i jiná? Nedostatek vitamínů? Používám léky na reflux. Na druhém palci mám taky náznak, ale čára je širší, ne tak hnědá, spíše taková bledsi. toho jsem si všimla včera.
Posílám foto. Dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá čára na nehtech rukou se nazývá melanonychie. Linky jsou hnědé nebo černé a obvykle vypadají jako pruh, který začíná ve spodní části nehtového lůžka a pokračuje nahoru.
Melanonychie se může objevit v jednom nehtu nebo několika.
Bez ohledu na příčinu nechte lékaře zkontrolovat vaší melanonychii, protože čáry mohou být známkou jiných zdravotních problémů.
Nejspíše půjde o melanocytární aktivaci. Jedná se o zvýšení produkce a ukládání melaninu ve vašem nehtu, ale ne o zvýšení počtu pigmentových buněk. Příčiny zahrnují trauma, nedostatek ve výživě a léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNÉ RÝHY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pozníčková.

Můj nehet na palci u ruky mi cosi signalizuje,ale Morseovka to asi není :-)
Děkuji za odpověď Pozníčková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet je úplně zdravý a ornamentální linka je krásná. Nebojte se, tohle není příznak žádné nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podélné rýhy na nehtech

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají milia na víčku.

Zde můžete vidět, jak vypadají xantelasmata.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, poslední dobrou mam problém s levou rukou kterou jsem mela ve 12 letech zlomenou a operovanou. Poslední dobou me v noci brni prsty je to nepříjemné a někdy to přetrvává celou noc pres den se mi to taky stava ale brnění není tak silné. Když me nebrni prsty tak se mi ruka třese nevíte cim to muze byt a popřípadě k jakému lékaři si mam zajit? Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění může souviset s úrazem z dětství, ale také nemusí. Mohl se vám během života někde na nervové cestě vytvořit výrůstek, který utlačuje nerv levé ruky a to způsobuje ono brnění. Lékaře do svého problému budete muset zasvětit dva a to neurologa a ortopeda. V lepším případě můžete očekávat léčbu ve formě léčebných cviků v dalším pak operativní řešení. Uvidíte podle výsledků provedených vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky ve spánku

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Diskuze

V diskuzi VODOROVNÉ RÝHY PŘES NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

Moje nehty mají vodorovné rýhy,nejprve jsem to měla u pravé ruky na palci, ukazováku a prostředníku,ovšem ted´to mám i u levé ruky.Také jsem četla,že tento problém signalizuje nějaký zdravotní problém.Nevím jak to mám zlikvidovat.
Prosím poradí mi někdo...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodorovné rýhy přes nehty

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den. Už dlouho me trápí prasklý nehet na palci levé ruky. Vypadá to jako prasklina, ale žádné hrbolky nebo něco takoveho nemám. Vždy se začne pulit tak 0,5mm před tím, než ma odrustat.
Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den,před rokem se mi zatrhl nehet na palci ruky.Asi po měsíci se mi na tomto místě udělal zánět a nehet začal hnisat.Doktor mi nehet strhl.Nehet sice narostl,ale je z 1/3 volný.Nepřirostl úplně.Je to nepříjemné a i bolestivé.Je nějaká možnost,aby zase správně přirostl?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností Vám nehet doroste do původního tvaru, ale chce to čas. Pokud je nehet v této fázi hojení odfouklý, tak je třeba věnovat zvýšenou péči o čištění těchto podnehtových prostor a preventivně aplikovat antimykotické kožní přípravky, které zabrání usazení plísně pod nehtem. Plíseň by mohla zkomplikovat hojení a nedovolila by nehtu správně přilnout. Vhnodný antimykotický prostředek proti začínající plísni je například Clotrimazol spray, který se dá volně koupit v lékárně. Nehet by se měl při této péči úplně zacelit do jednoho roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Pinguecula v oku

Pinguecula je definována jako nažloutlá skvrna na bělmu oka, vypadá jako „rosolovitý výrůstek na bělmu“. Je často umístěna na straně oka blíže k nosu a jeví se jako „cysta na očním bělmu“. Nejedná se o nádor, ale jde o hyperplastické ztluštění spojivky. Obvykle má trojúhelníkovitý tvar a žlutobělavou barvu. Vzniká hyalinní degenerací subepiteliálního kolagenu. Vznik pravděpodobně souvisí s působením fyzikálních faktorů, hlavně s UV zářením, a s věkem. Původně se lidé domnívali, že jde o hromadění tuku. Odtud také název odvozený od tučňáků. Většinou nepůsobí žádné obtíže.

Léčba

Není nutná specifická léčba. Při dráždění lze aplikovat lubrikantia, chirurgické řešení se nabízí v případě potíží s nošením kontaktních čoček či z kosmetických důvodů. Pokud se zvolí léčba chirurgická, odstraňuje se pinguecula vyříznutím v případě, že je tak nápadná, až se jedná o kosmetickou vadu.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pinguecula.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den, prosím o radu. Na palci pravé ruky se mi objevila tato čárka. Mám pocit, že zatím neodrustá, prodlužuje se. Nehet občas lehce bolí. Zatím sleduji cca 14 dní.Neuhodila jsem se. V září jsem prodělala covid. Děkuji za radu, Petra
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Kožní výrůstek připomínající roh

Kožní rohy mají různé velikosti, obvykle bývají do 1 cm, historicky jsou však popsány případy kožních rohů délky přes 10 cm. Ačkoli jsou nejčastěji benigního, tudíž nezhoubného charakteru, řadí se ke kožním prekancerózám, což je stav předcházející vzniku zhoubného nádoru. Diagnózu lze stanovit na základě charakteristického vzhledu afekce a histologického vyšetření tkáně odebrané z postiženého místa.

Zdroj: Kožní roh

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Já řeknu manželovi ať mě bouchne a budu doufat, že toho nezneužije a nezabije mně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výrustek na zápěstí

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Výrůstek na kosti

Nejčastějším primárním maligním kostním nádorem je chondrosarkom, který je charakteristický tím, že nádorové buňky vytvoří chrupavku, která je viditelná jako výrůstek na kosti. Chondrosarkom roste pomalu, velmi pozdě metastazuje, doba od začátku potíží ke stanovení definitivní diagnózy činí v průměru 13 měsíců. Klinickým příznakem bývá neurčitá bolest, často kloubní. Někdy přichází pacient až kvůli několikaletému postupně rostoucímu zduření. Chondrosarkom je nádor, který se vyskytuje nejčastěji mezi 40. až 50. rokem života. Na RTG snímku jsou zřetelné obláčkovité kalcifikace v mase měkkého tumoru, který destruuje kost.

Léčba je dána radikalitou primárního chirurgického zákroku. Chondrosarkom reaguje jen velmi málo na chemoterapii nebo radioterapii. Při operaci se musí dávat pozor na možnost vzniku implantační metastáze – vzhledem k možnosti použití individuálních endoprotéz, které nahrazují kost i příslušný kloub.

Zdroj: Rakovina kostí

Lingvální papilitida

Lingvální papilitida je označení pro zánět papily na jazyku.

Zvětšené papily na jazyku

Papily na jazyku jsou fyziologické, někdy však může dojít k jejich zvětšení na základě podráždění potravou či alergickou reakcí.

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky u kořene jazyka (kořen jazyka pupínky) mohou signalizovat banální, ale i závažná onemocnění, která byla popsána výše v článku. Pokud si nejste jistí příčinou svých zdravotních potíží, je dobré vyhledat lékaře.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Funkce nehtové ploténky

Nehet řadíme mezi kožní orgány, stejně jako vlasy a kožní žlázy. Lékaři nemají jednotný názor na tvorbu lidského nehtu. Vzniká pravděpodobně vchlípením pokožky, která pokrývá část článků prstů. Nehet lze popsat jako průhlednou destičku, která je tvořená zrohovatělými buňkami pokožky. Leží na hřbetní straně koncových článků prstů ruky a nohy. Tloušťka nehtu se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mm, na nohou jsou silnější. Nehet má kořen, tělo a volný okraj. Viditelná část zdravého nehtu je mírně klenutá a má růžovou barvu, která je dána prosvítajícími cévami nehtového lůžka. Nehtová ploténka je oddělena od ostatní kůže nehtu vzadu kožní řasou a po stranách kožními valy. Zrohovatělá pokožka, která se přesouvá zezadu a ze stran na nehtovou ploténku, se nazývá nadnehetní blanka a bělavá srpkovitá část nehtu se nazývá lunula neboli měsíček. Pod nehtovou ploténkou je nehtové lůžko. V části pod kořenem a lunulou je toto lůžko silnější a z této oblasti nehtová ploténka dorůstá. Denní přírůstek nehtu je 0,1 až 0,12 mm. Nehty na nohou rostou pomaleji, nejdéle roste nehet na palci u nohou. Nehty nejvíce přibývají ve dne a v létě, a také v těhotenství. Pomaleji rostou na nohou, v zimě a ve stáří. Funkce nehtu je ochranná. Nehet působí rovněž jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšuje tak možnost přesnějšího rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se kůže v okolí může deformovat a může být zabráněno přenosu dotykových informací.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Milia na víčku

Milia, jak již bylo řečeno, jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží. Nejčastěji se tvoří na pokožce obličeje, a to především na oku, mohou se objevit také u dětí. Milia nelze vymáčknout.

Příčiny

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Tvoří se ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. Nezřídka se příčina jejich vzniku ani neodhalí. Milia obvykle poukazují na to, že se pleť něčemu brání - něco se jí prostě nelíbí. Mohou být tedy způsobeny špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Léčba

Milia se odstraňují chirurgicky - jehlou nebo laserem. Pro odstranění znamének a výrůstků se používá frakční CO2 laser a cévní laser. V současnosti se pracuje se špičkovými CO2 lasery COSCAN a FRAXIS a cévním laserem MedArt 435. Při zákroku je paprsek laseru namířen na ošetřovaný výrůstek, který působením krátkých laserových pulzů postupně vaporizuje (odpařuje se). Po odstranění na místě vznikne drobný stroupek. Cena za odstranění milií je individuální dle rozsahu zákroku.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP