Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DUSIKATE LATKY V KRVY

OBSAH

Guarana (Paullinia cupana) je velice rozšířená v oblasti Amazonky a její účinky s oblibou využívají indiánské kmeny již několik staletí. U nás je známá pro své povzbudivé účinky, ale původní kmeny ji znají i jako účinné afrodisiakum. Studenti či milovníci tanečných párty používají guaranu jako rychlý zdroj energie.

Zdroj: Guarana silný životabudič z Amazonie

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVĚTLALY LISTY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdalena .

Dobrý den.
Na jaře jsem koupila modrou hortenzii která byla rozkvetlá. Na zahrádce jí květy namrzly tak jsem jí květy ostříhala. Začala obrůstat přihnojovala jsem jí hlinitým speciálním hnojivem pro modré hortenzie dvakrát měsíčně.Nyní jí listy zesvětlaly, tak se ptám jestli je to nějaký problém po případě jak ho řešit.Předem Všem děkuji za přidaný komentář.

Appeltová Magdalena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Sežeňte si slepičince a s nimi pak hortenzie pohnojte. Je možné, že deště odplavily dusíkaté látky z půdy a hortenzii proto blednou listy. Slepičince je přirozeně dodají společně s dalšími důležitými prvky především fosforem a draslíkem.

Zdroj: diskuze Zesvětlaly listy.

Krémy s čistými polyfenoly z citrusů

Jak blahodárně působí na naši pokožku čisté polyfenoly z citrusů? Polyfenoly jsou látky, které jsou rozpustné ve vodě, ale naše pokožka je pokryta ochranným filmem z tuku, takže tyto látky se jen velmi obtížně vstřebávají do pokožky. Z toho vyplívá, že pokud se tyto drahé látky nevstřebají do pokožky, tak v ní nemohou ani nijak působit. Existuje zde ale možnost, že se tyto látky mohou v omezeném množství dostat do pokožky prostřednictvím potních žláz nebo podél chloupků a v těchto místech by pak mohly trochu působit.

Zdroj: Účinné látky v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

Dobrý den.Prosím o radu.Mám vyšší hodnotu PSA v krvy.Po biopsii prostaty je histolické vyšetření bez záchytu turmorozní tkáně.Poradte mi prosím co užívat na snížení PSA a na zvětšenou prostatu. Je mi 66 roků.Děkuji KAREL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA aneb specifický prostatický antigen je hojně používaným ukazatelem zhoubného nádoru prostaty. Ne vždy však jeho zvýšené hodnoty souvisí s rakovinou. Hodnoty PSA rostou společně s věkem. Například ve 40 letech může být jeho hodnota až 2,5 krát větší než normální, v 60 letech je to až 4,5 krát a v 70 letech je to až 6,5 krát vyšší hodnota než normál a přesto nemusí být s prostatou žádný problém. Další častou příčinou zvýšeného PSA může být nezhoubná hyperplazie prostaty, kdy dojde ke zvětšení prostaty a ve zvětšené prostatě je pak i více buněk, které logicky produkují i více PSA a rovněž nejde o rakovinu. V tomto případě je vhodné potvrdit nezhoubnost právě biopsií, jako ve vašem případě. Další situace, které zvyšují hodnoty PSA, jsou častá jízda na kole a bakteriální onemocnění prostaty a močových cest - ty se zjistí laboratorním vyšetřením moči a léčí se antibiotiky. Rovněž je vhodné zdržet se ejakulace tři dny před testem na PSA, neboť výron semene rovněž zvýší hladinu PSA na příštích 24 hodin. Trvale zvýšená hladina PSA není nijak nebezpečná, pokud je jiným vyšetřením vyloučen zhoubný nádor.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rada

Krémy s kolagenem.

Kolagen je bílkovina, která způsobuje elasticitu kůže. Kolagen je ale obrovská molekula a buňky kůže jsou schopny propouštět jen látky s molekulami mnohem menšími. Nějakou takovou obrovskou molekulu nejsou schopny vůbec vstřebat. Účinek kolagenu z krému nebude tedy tolik výrazný, jak se o něm často mluví. Mnohem výraznější omlazení kůže se dosáhne pomocí kolagenu, který je do těla podáván stravou, například doplňkem stravy s názvem Colafit.

Zdroj: Účinné látky v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Hypoalergenní krémy

Obecně platí, že každý pleťový krém je důležité si předem vyzkoušet!. Jako zkouška krému se doporučuje natřít trochu krému na předloktí, popřípadě na pokožku za uchem nebo před uchem. Pokud se po natření neprojeví na těchto místech žádná alergická reakce, tak pak se dá krém použít na pleť tváří a celého obličeje, popřípadě dekoltu. Co ale přesně znamená informace, že je krém hypoalergenní? Znamená to, že hypoalergenní krém u většiny lidí nevyvolává alergické reakce. Spousta lidí je ale přecitlivělá na různé látky z okolního prostředí, ať to jsou pily nebo chemické látky. Také alergií jsou stovky druhů, tak jak to že se daný krém může chlubit termínem hypoalergenní? Z dlouholeté praxe jsou nám známy látky, které alergie způsobují, a jejich přítomnost v daném krému pak dává podezření, že daný krém může a pravděpodobně bude způsobovat alergické reakce. Pokud ovšem výrobce tyto podezřelé látky z krému vyloučí, tak významně snižuje riziko, že se po použití projeví nějaká alergie. Hypoalergenní krém je tedy kosmetický přípravek, který neobsahuje známé alergeny a u většiny lidí nezpůsobí alergickou reakci. Hypoalergenní krémy by se daly také označit, jako krémy vhodné pro děti.

Zdroj: Účinné látky v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK TRAMAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema Bartoňová.

Dobrý den, ještě bych se chtěla zeptat, jestli mohu kombinovat
lék tramal s lékem sorbifer durules

Děkuji EB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Sorbifer Durules má dvě účinné látky vitamín C a síran železnatý. Na obě tyto látky jste se ptala ve svém předchozím dotazu. Lék Sorbifer Durules lze užívat společně s lékem Tramal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Tramal

Lipotropní faktory

Lipotropní látky podporují tok tuku a žluči do jater a z jater. Používají se především jako léčba hepatitidy, cirhózy a chemicky indukovaného onemocnění jater. Tyto látky zvyšují hladiny dvou důležitých jaterních látek – glutathionu a S-adenosylmethioninu (SAMe). Většina výrobců doplňků výživy nabízí lipotropní přípravky. Tyto přípravky jsou obvykle bohaté na cholin a methionin, což jsou dvě důležité živiny pro játra, spolu s podpůrnými živinami anebo bylinami. Hledejte nejlépe doplněk s denní dávkou 1 000 mg cholinu a 1 000 mg methioninu. Začněte přípravek užívat jeden týden před operací a alespoň dva týdny po ní.

Zdroj: Očista těla po narkóze

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobrý den beru eliquis po plicní embolii a tromboze je možné brát ještě mobivenal na varixy děkuji Ladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mobivenal obsahuje léčivé látky Diosminol a Hesperidin. Obě tyto látky jsou přírodní flavonoidy a s lékem Eliquis nijak neinteragují. Je tedy možné společně užívat Mobivenal i Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP