Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK DOPLNIT NEDOSTATEK SODÍKU V KRVI

OBSAH

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Henzlová.

Dobrý den,

bohužel se u mě po porodu objevují příznaky, které popisujete zde v článku. Chtěla bych se zeptat,
doporučili byste nějaký doplněk stravy či cokoliv nad předpis? Můj lékář mě varoval, že
budu trpět zácpou, ale třeba tady jsem našla Globifer forte (globifer.cz/), kde slibují,
že nedochází k nedostatkům železa.

Nemáte s tím zkušenosti? Prosím?

S pozdravem
Jana Henzlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věrka.

Mě se osvědčil Captafer, který sám železo neobsahuje, ale napomáhá jeho vstřebávání do těla.

Zdroj: diskuze Nedostatek železa v krvi

Denní dávka draslíku

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1 800–5 000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1 000–1 600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučovaná denní dávka draslíku zvýšená až na 7 000 mg.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

GERD, to bude příčina vašich potíží. Zde je popis nemoci s názvem gastroezofageální reflux: www.ceskaordinace.cz…
Zkuste v lékárně koupit lék Omeprazol a užívat ho podle přiloženého návodu po dobu jednoho měsíce. Omeprazol je při krátkodobém užívání bezpečný a neškodný lék, který upravuje kyselost v žaludku. Také by bylo vhodné učinit tato vyšetření:
- gastroenterolog, který vyšetří jícen a svěrač, neboť zde hrozí vznik nádoru jícnu
- laboratorní vyšetření krve na přítomnost minerálů, především železa (nedostatek železa je příznakem GERD)
Na základě výsledků vyšetření se dohodněte s lékařem jak dál, zejména jaká jídla vyřadit a jak bezpečně doplnit případné nedostatky železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

Co způsobuje nedostatek soli

Nedostatek sodíku se rozvíjí pozvolna. Pokud klesne příjem sodíku potravou, ledviny se snaží vylučovat ho co nejméně, a proto je jeho pokles velmi pozvolný. K velkým a nebezpečným ztrátám sodíku dochází zejména zvýšenými ztrátami. Mezi hlavní příčiny se řadí ledvinové onemocnění, jako chronické i akutní ledvinné selhání, Addisonova nemoc, těžké průjmy a zvracení, popáleniny, nebo silné pocení, které se doplňuje jen čistou vodou. Projevem velkých ztrát sodíku jsou i ztráty tekutin. Klesá množství krevní plazmy, tedy i celkový objem krve, a krev se zahušťuje. To zvýšeně zatěžuje naše srdce a také zhoršuje okysličování tělesných tkání. Navenek můžeme pozorovat bledou a chladnou kůži, která je svraštělá. Klesá i krevní tlak a sníží se (nebo zcela zastaví) produkce moči. Při extrémních ztrátách může dojít dokonce k zástavě krevního oběhu a smrti. Málo soli v krvi se projevuje různými obtížemi od těch nejlehčích, jako je bolení hlavy, až po kardiovaskulární problémy.

Další příznaky:

  • snížená imunita
  • pocení
  • dehydratace těla
  • malátnost
  • migréna
  • nízký tlak
  • křeče
  • nechutenství
  • bušení srdce

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Jak doplnit sodík

Sodík najdeme v jablkách, kuchyňské soli, zelí, žloutcích, luštěninách, mrkvi, jedlé sodě, tuřínu, listové zelenině a banánech. Dále v rybách nebo ve kvašeném pickles.

Denní doporučená dávka sodíku se u zdravého člověka pohybuje kolem 5 gramů. U pacientů s určitým ledvinovým a srdečním onemocněním jsou dávky jiné, mnohem nižší.

Sodík je důležité doplňovat například:

  • pomocí iontových nápojů a jiných sportovních drinků;
  • konzumací něčeho slaného (například posolené rajče);
  • dát si Umeocet, který je bohatý na další řadu minerálních látek a snižuje kyselost organismu;
  • nápoji se sacharidy a ionty (sodík v dávce 400 až 500 mg po každé hodině) při vysokém pocení.

Snažíte se doplnit tekutiny přirozeně vodou? Tak pozor! V některých chvílích může voda nadělat více škody než užitku. V případě dehydratace je vhodné namísto vody použít iontový nápoj, který obsahuje sůl. Voda totiž může hyponatrémii prohloubit.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Nedostatek železa a reflux

Nedostatek železa v krvi může způsobit gastroezofageální reflux. Nedokrvení sliznice může být způsobeno nedostatkem železa. Pokud je prokrvení sliznice dobré, buňky mají dostatek kyslíku a mohou produkovat hlen. Dlouhodobý nedostatek železa vede k slabému prokrvení sliznice, nedostatečné výživě buněk a snížené produkci hlenu, což způsobuje následně pronikání kyseliny ze žaludku do jícnu, čímž dochází k pálení žáhy (pyróze). Tento stav se projevuje hořkou chutí v ústech, pálením na hrudi, nebo dokonce bolestí za hrudní kostí připomínající infarkt. Může se objevit i nucení na zvracení, zvracení, nadýmání, říhání, plynatost, škytavka. Kyselina v jícnu se může skrývat i za pocitem cizího tělesa v hrdle, chrapotem, záněty hrtanu či hlasivek, zápachem z úst, bolestmi uší, suchým, dráždivým kašlem či za chronickým zánětem průdušek a bronchiálním astmatem. Její působení nezřídka provází zvýšená kazivost zubů a vyšší citlivost krčků zubů.

Zdroj: Jak doplnit železo

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Příznaky nedostatku sodíku

Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA LÁMÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co je příčinou lámání zubů? Nejčastější příčinou lámání zubů, respektive stoliček, je jejich tvar. Když jsou například stoličky hluboko klenuté, takže do sebe při skusu velmi zapadají, tak se často stává, vlivem nějaké tvrdé stravy, že se zub ulomí. V místě, kde uvízne například kus pepře, se vytvoří při skusu tak velký tlak, že to klenba zubu neudrží a zub praskne.
Přední zuby jsou zase náchylné na nárazy z frontální strany dutiny ústní při pádech nebo při soubojích.
U některých pacientů může být příčinou lámání zubů i nedostatek vápníku. Při nedostatku vápníku v těle se zuby stávají krehčí a náchylnější k lámání zubů. Když byste chtěli vápník doplnit doplňky stravy, tak vápník se nejlépe vstřebává když se podává společně s vitamínem D3 a bere se před spaním.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina lámání zubů

Pocit nedostatku soli

Sůl je pro lidský organismus nezbytná a její nedostatek tělu také neprospívá. Nedostatek soli v dnešní době je však něčím spíše výjimečným. Našemu tělu spíše škodí přebytek soli. Pokud tělo začne pociťovat nedostatek sodíku, který je v soli obsažen, může to vést až k dehydrataci. Tyto projevy hrozí především při delších průjmech nebo zvracení. Obzvláště v letních měsících, kdy dochází k nadměrnému pocení, je třeba doplňovat jak zásoby vody, tak i soli, jelikož právě ta při zvýšeném pocení odchází skrze pokožku ve velkém množství. Stejně tak si na nedostatek soli dávejte pozor, pokud těžce fyzicky pracujete nebo sportujete. Sůl určitě nevynechávejte z jídelníčku úplně. Tato rada je stejně nejspíše zbytečná, jelikož v dnešní době je takřka nemožné se soli vyhnout. Pozor, úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Nedostatek sodíku

Sodík je velmi důležitý elektrolyt a základní iont přítomný v extracelulární tekutině. Hraje klíčovou roli v enzymatických operacích a v tvorbě zdravé svalové konstrukce. Zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy. Je potřebný pro regulaci krve, v důsledku nedostatku sodíku (málo sodíku v krvi)se mohou vyskytnout vážná poškození tělesných funkcí. Sodík jako elektrolyt, který reguluje tělesné tekutiny, udržuje jejich rovnováhu a vysílá elektrické impulzy do těla.

Sodík je nezbytnou součástí stravy napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Obzvláště důležitý je, když trpíte zvýšeným pocením nebo úpalem. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo v moči, nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jeho nadbytek může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2 400 mg za den.

Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla.

Sodík funguje jako prevence vyčerpání z horka. Mozek je velmi citlivý na jakoukoli změnu tohoto minerálu v těle a začíná se velmi rychle bránit jeho nedostatku. Člověk se stává zmateným a projevuje se u něho letargie. S nedostatkem sodíku jsou spojovány také svalové křeče, obzvlášť v horkých letních měsících, když málo pijeme a jsme dehydrovaní.

Sodík také odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Reguluje absorbování glukózy buňkami, což znamená, že dochází k plynulejší přepravě živin v buněčných membránách. Změnou proporcí acidobazických alkalických fosfátů v těle řídí reakci ledvin, objem a obsah moči. Vyrovnává osmotický tlak v důsledku regulace tekutin v buňkách. Pokud není překročeno rozumné dávkování, napomáhá udržovat rovnováhu obou typů iontů v těle, udržuje srdce v dobré zdravotní kondici, což má velký vliv na normalitu krevního tlaku.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzi-na.

Vigantol dávám pravidelně jednu kapičku, vidím to i na imunitě že to prospívá, dáváte i v létě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominika.

Dávala jsem dceři, když byla malá od narození do roku a půl pravidelně a teď ho dávám i v zimních měsících, vitamín D je potřeba doplnit :-)

Zdroj: diskuze Vigantol

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Hladinu draslíku v krvi snižuje lékořice.

Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu a při správné činnosti ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem (hyperkalémie). Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavními příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin. Mezi další příznaky nedostatku draslíku patří ztráta chuti k jídlu a zvracení.

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800–5000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1000–1600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšena až na 7000 mg.

Podle možnosti upravujte zeleninu v páře nebo v mikrovlnné troubě; vaření ve vodě totiž snižuje obsah draslíku. Vařením ve vodě ztrácejí například brambory 50 procent draslíku, vařením v páře jen necelých 6 procent.

Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků). Domníváte-li se, že potřebujete užívat draslík, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Zdroj: Draslík

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Příčina nedostatku draslíku

Úpravou čerstvých potravin se obsah draslíku snižuje. Průměrná strava obsahuje dostatek draslíku, proto je potřeba doplnění draslíku v potravinových doplňcích jen ojedinělá. Mírný nedostatek draslíku může nastat při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu. Jeho nedostatek se může vyskytovat i u diabetiků. Zde je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem. Závažnější nedostatek draslíku může rovněž vyvolat léčba některými léky, jako jsou diuretika nebo kortikosteroidy. Při jejich užívání bychom se měli řídit především radami ošetřujícího lékaře, je třeba pamatovat na to, že sami nesmíme měnit dávkování předepsaných léků bez jeho vědomí. Lékaři sami často předepisují, pokud to uznají za nutné, léky obsahující draslík. Nedostatek draslíku může nastat také při dlouhodobém užívání projímadel nebo u některých nemocí ledvin. Hladinu draslíku mohou v organismu snižovat i průjmy, zvracení nebo zvýšené pocení. Správná hladina draslíku v krvi je velmi důležitá.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Dostupnost

Aktiferrin compositum je přípravek dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Aktiferrin compositum musíte užívat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl.

Zdroj: Jak doplnit železo

Nedostatek železa u dospělých

Nedostatek železa je nejčastějším důvodem anémie (chudokrevnosti). Při anémii je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod přirozenou úroveň. V důsledku toho je snížena schopnost krve dodávat tkáním kyslík.

Příznaky:

  • únava, malátnost, slabost, dušnost;
  • závratě, poruchy soustředění;
  • nechutenství, hubnutí;
  • bledost kůže a sliznic;
  • kruhy pod očima.

Následky

Lehký nedostatek železa může negativně působit na mozkové funkce (schopnost učení). Obecně se při nedostatku železa projevují nespecifické příznaky jako bolesti hlavy a poruchy koncentrace, malátnost a únava. Slabost a dušnost již při menší zátěži mohou ukazovat na chybějící kyslík v těle. Znakem chudokrevnosti jsou vedle bledé barvy kůže především pobledlé sliznice. Bylo by však mylné usuzovat na anémii pouze na základě bledosti. Existují lidé, kteří mají kvůli hluboko uloženým nebo zúženým kožním cévám od přírody bledou pokožku („zdánlivá anémie“).

Pozor na předávkování! Nadbytek železa v potravě (včetně potravinových doplňků) může vést k příliš vysoké hladině železa v krvi. Tento stav může způsobit poškození buněk jater, srdce a dalších orgánů a při déletrvajícím stavu může být i příčinou smrti. Vážné případy otravy železem obvykle nejsou způsobeny nevhodnou stravou, ale spíše jednorázovým požitím většího množství železa v tabletách. Potravinové doplňky obsahující železo by proto měli užívat pouze lidé, u kterých byl diagnostikován nedostatek železa v krvi. Namístě je také užívání železa v těhotenství.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP