Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UZLINY PRI BEZLEPKOVE DIETE

OBSAH

Příčiny nateklé uzliny pod čelistí

Podčelistní uzliny mohou být zvětšené při zánětu v oblasti zubů, dásní a slinných žláz a při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi BEZLEPKOVÉ PSÍ GRANULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alzbik.

Brit i Purina se dlouhodobě objevují mezi nejoblíbenějšími psími granulemi. Z recenzí www.equiplo.cz/granu… vychází dobře i zmiňovaná Acana, například pro psy seniory, které jsou bezlepkové a neobsahují obiloviny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bezlepkové psí granule

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi NATEKLÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana slamkova.

DOBRÝ DEN MAM PROZBU ČIM SE VILEČI NATEKLE UZLINY NA KRKU

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na krku

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: diskuze Stále vysoká kyselina močová

Mízní uzliny v podpaží

Mízní uzliny jsou v podpaží také dobře hmatatelné. Uzliny v oblasti podpažní jamky mohou svým zvětšením mimo jiné signalizovat rakovinu prsu u žen.

Zdroj: Mízní uzliny

Diskuze

V diskuzi MÍZNÍ UZLINY V BŘIŠE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vondrakova.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám zvětšené uzliny v malé pánve ,a vodu na plicích.Vykonana operace a odebrány ty zvětšené 2 uzliny, a odsátí vody z plic ,před operací tyto uzliny hrozně boleli a držela se zvýšená teplota,a ukazovalo to na velký zánět.Po hystologii mi řekli metastáza špatně diferencovaného karcinomu , takže nevím z čeho to pramení, v hrudi cítím skubave pohyby a špatně se mi dýchá .Děkuji moc za radu s pozdravem Vondrakova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mízní uzliny v břiše

Co jíst při bezlepkové dietě

Je potřeba si uvědomit, že bezlepková dieta není úplně dieta, při jejím dodržování je důležité spíše co jíte, než kolik toho jíte. Tím, že lidé držící tuto dietu nemohou konzumovat některé potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, je musí logicky nahradit za  jiné zdroje.

  • bezlepkové potraviny

Při  bezlepkové dietě je vhodné konzumovat mléko, tvrdé sýry, smetanu, maso, vnitřnosti (např. játra, ledviny), vejce, ovoce, zeleninu, rýži, kukuřici, sóju, laskavec, pohanku, tuky, cukry, med, kávu, čaj, kakao a potraviny vyrobené z těchto produktů.

  • zakázané potraviny

Při  bezlepkové dietě je třeba se vyhnout všem potravinám, které obsahují lepek, například běžné pečivo, těstoviny, strouhanka, knedlíky, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekané, dochucovadla, kečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka, pudinky, zmrzliny, kypřící prášky, cornflakes, ovesné vločky, kroupy, krupice, seitan (rostlinné maso), a potravinám, které obsahují pšeničný škrob, který je přidáván do cukrovinek a  zákusků. Vždy je potřeba si přečíst složení výrobků, protože lepek se objevuje i v potravinách, kde by jej nikdo nečekal, například v jogurtech, sojových řezech, v rýži v  čokoládě, lipu, a podobně. Složení není potřeba sledovat jen u výrobků, které jsou jasně označené jako bezlepkové buď nápisem, nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Je třeba si uvědomit, že pokud trpíte celiakií, neznamená to, že přijdete o těstoviny a pečivo, naopak pro celiaky existují bezlepkové varianty. Je pravda, že bezlepkové varianty jsou o něco dražší, ale do budoucna se předpokládá, že se cena těchto potravin srovná s potravinami obsahující lepek. Dnes už se bezlepkové potraviny dají najít nejen v obchodech se zdravou výživou, ale už i v některých supermarketech.

U bezlepkové diety je třeba vždy zvážit i konzumaci alkoholu, například některé zdroje řadí k zakázaným potravinám i pivo. Dokonce i pivo označené jako bezlepkové totiž obsahuje lepek, jen je v něm jeho obsah snížen na minimální hranici. Celkově ale platí, že obsah lepku v běžných pivech není vysoký. Některé starší zdroje uvádí, že se lepek objevuje i ve vodce a whisky, ale novější zdroje tato tvrzení vyvrací.

Zdroj: Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem TRISELNE UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana Nova.

CT my naslo triselne uzliny o velikosti 19mm v levo,a v pravo 14mm, je to uz rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvětšené uzliny mohou mít několik různých příčin a nemusí jít o zhoubný nádor. Až půjdete za svým ošetřujícím lékařem, který vás poslal na CT, tak se ho zeptejte, co tento nález znamená ve vašem konkrétním případě. Nyní se zbytečně nenervujte něčím, co nemusí být pravda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Triselne uzliny

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Zdroj: Bezlepková dieta

Lymfatické uzliny na břiše

Uzliny v tříslech svádějí lymfu z orgánů malé pánve, a pokud jsou zduřelé, mohou ukazovat na urologické nebo gynekologické problémy. Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. I v podkolenní jamce máme lymfatické uzliny. Jejich zduření bývá signálem zánětu v noze.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Mízní uzliny a rakovina

Zvětšené lymfatické uzliny se považují za jeden z příznaků onemocnění. Nemusí se jednat pouze o nemoci infekčního původu, ale také například o rakovinotvorné bujení nebo autoimunitní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosim ,uzlina o velikosti 1cm krat 2 mm je moc zvetsená?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zduřené lymfatické uzliny jsou známkou toho, že někde ve vašem těle není něco v pořádku. Zduření lymfatických uzlin se obvykle vyskytuje v důsledku infekce bakteriemi nebo viry. Vzácně jsou zduřené lymfatické uzliny způsobeny rakovinou. Některé zduřené lymfatické uzliny se vrátí do normálu, když se základní stav, jako je malá infekce, zlepší. Návštěva lékaře je na místě, pokud máte obavy nebo pokud máte oteklé lymfatické uzliny:
- bez zjevného důvodu;
- pokud pokračují ve zvětšování nebo jsou přítomny dva až čtyři týdny;
- při pohmatu cítíte uzliny tvrdé nebo gumové, nebo se nehýbou, když na ně tlačíte;
- jsou doprovázeny přetrvávající horečkou, nočním pocením nebo nevysvětlitelným úbytkem hmotnosti.
Také je vhodné ode dneška za tři měsíce absolvovat test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Muže se při warfarinové dietě
koprová omáčka?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte hlídat množství. Týká se to zelených potravin, jako je kapusta, zelí, okurky a podobně. Kopr je také zelený a proto spadá do potravin, které při Warfarinu je třeba hlídat, ovšem není to moc důležité, protože kopr se používá jako ochucovadlo a v hotovém pokrmu ho je jen malé množství. Proto koprová omáčka bude vůči Warfarinu neškodná a můžete ji jíst podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÉ UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer, Léčím se asi 10let s revm. artritidou a užívám MTX 12,5mg a štítnou žlázou a užívám letrox 125mg.
Před asi třemi lety mě byla operovaná levá ruka na zápěstí revm. výpotek a asi po roce se mi udělal na spodní části loktu malá bakulka,která nebolí a je pohybliváa dle lékaře orthopeda se jedná o uzlinu.Také mi našla na sonu prsou zvětšenou ale prý zánětlivou revmatickou uzlinu v levém podpaží.
Nedávno jsem prodělala zánět žíly na té levé ruce po odběru krve,taky jsem měla exem a na kožním mi dávali náplastě na záda,aby přišli na to co to způsobilo. Na nic nepřišli a tak bych se chtěla zeptat,co může způsobovat tu větší uzlinu na dolní straně loktu. Bojím se závažnějšího onemocnění nějakého nádoru.Můžete mi prosím vás jen orientačně řící,jestli můžou uzliny reagovat na tyto podněty? Děkuji vám moc a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše problémy budou nejspíše souviset s vyvíjející se revmatoidní artritidou. Zůstaňte stále pod dohledem lékařů, kteří u vás uzliny našli. Mohl by vám pomoci s jejich vyléčením. Pro svůj klid můžete požádat svého praktického lékaře o laboratorní vyšetření krve na přítomnost tak zvaných onkomarkerů. To jsou indikátory začínajícího nebo probíhajícího zhoubného nádoru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatické uzliny

Bezlepková dieta

Jedním z  důvodů dodržování bezlepkové diety, může být onemocnění celiakií. Toto onemocnění je známé pod spoustou jiných názvů, například celiakální sprue, glutenová enteropatie, primární malabsorpční syndrom. Jedná se o nesnášenlivost lepku (nejedná se ale o alergii na lepek). Celeakie je chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, což způsobuje právě nesnášenlivost lepku. Lepek (jinak zvaný gluten) je směs bílkovin, která se  nachází v pšenici, žitu, ječmeni a v ovsu. Při bezlepkové dietě je třeba nejen vyloučit z jídelníčku všechny tyto obilniny, ale zároveň si i hlídat přísady potravin, protože u  některých potravin se lepek používá jako emulgátor a nositel aromatických látek. Pokud člověk trpící tímto onemocněním konzumuje potraviny vyrobené z těchto obilnin, vzniká v jeho tenkém střevě zánět sliznice. Tento zánět způsobuje, že jsou živiny velmi těžko vstřebávány a zůstávají nestrávené ve  střevě. Člověka trpícího tímto onemocněním trápí úbytek váhy, průjmy, pocity dávení, nechutenství, únava a u některých lidí i cukrovka. U dětí může být symptomem i porucha růstu. Pokud by se celeakie neléčila, může způsobit rakovinu střeva i  rakovinu lymfatických žláz. Toto onemocnění je částečně dáno geneticky a nelze se z něj v současnosti vyléčit. Ale při  dodržování bezlepkové diety vymizí příznaky této nemoci. Vyšetření ke zjištění, zda člověk trpí celiakií, se provádí zjišťováním množství protilátek tkáňové transglutaminázy v  krvi a rozborem bioptického vzorku z lačníku. Lidé obvykle zjistí, že touto nemocí trpí, až když se u nich objeví některý ze symptomů a oni to začnou řešit, ve společnosti je jinak mnoho lidí, kteří trpí touto chorobou, ale neví o tom.

Při  bezlepkové dietě jde tedy o to vyloučit z konzumace všechny potraviny, které obsahují lepek. Osoby, které drží bezlepkovou dietu, tedy nekonzumují potraviny, jež běžně obsahují lepek, ale nahrazují je bezlepkovými potravinami.

Zdroj: Bezlepková dieta

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Jak dlouho zůstanou lymfatické uzliny oteklé

Lymfatické uzliny mohou zůstat oteklé nebo pevné ještě dlouho po vymizení počáteční infekce. To platí zejména u dětí, jejichž žlázy se mohou zmenšit, zatímco zůstávají tvrdé a viditelné po mnoho týdnů.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Jak poznat zvětšenou uzlinu

Uzlinu prohmatejte konečky prstů a jemným krouživým pohybem ji nahmatejte.

Oteklé lymfatické uzliny budete cítit jako měkké, kulaté hrbolky o velikosti hrášku nebo hroznu. Mohou být citlivé na dotek, což naznačuje zánět. V některých případech budou lymfatické uzliny také vypadat větší než obvykle. Lymfatické uzliny se nacházejí paralelně na obou stranách těla.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Léčba nateklých uzlin

Léčba nateklých uzlin je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit tuto příčinu. Zvětšené uzliny jsou koneckonců pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Mízní uzliny

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP