Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠÍŘENÍ NEŠTOVIC VE VEŘEJNÝM BAZÉNY

OBSAH

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Sauna na svrab? Jedině nějaká soukromá sauna. Svrab spadá mezi nakažlivé choroby a na nemocného se vztahuje povinnost předcházet šíření nákazy. Takže návštěva veřejných míst, jako jsou bazény, sauny nebo solária jsou zakázána. Jinak zvýšená teplota kůže a podkoží vlivem saunování by mohla podpořit léčbu proti svrabu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

-samozrejme sukromna sauna. Svrab neznasa teplotu viac ako 60C, tak som si myslela ze tam posediet 10-15 nim pri teplote 60az 70C ...Tak ze to solarium/vertikalne je najlepsie? tam nie je taka vysoka teplota.
dakujem!

Zdroj: diskuze Svrab

Zkušenosti

Moluska je nakažlivá virová infekce kůže způsobená virem poxvirus. Může se přenášet i přes ty nejmenší ranky. Jde o polokulovité nezhoubné útvary připomínající bradavice o velikosti špendlíkové hlavičky až čočky (1–5 mm) s dolíčkem ve svém středu, na pohmat jsou tuhé, barvy narůžovělé či nažloutlé. Vyskytují se osamoceně, ale i ve skupinách, především kolem genitálií a břicha, někdy mohou i zhnisat. I když jsou nebolestivé, mohou na citlivé dětské pokožce způsobit podráždění a svědit. Virus existuje ve čtyřech typech, všechny typy jsou vyvolané lidskými papillomaviry (HPV), z nichž ten nejběžnější je velice často rozšířen zejména u dětí a mladistvých. Šíří se přímým kontaktem (slinami) nebo nahodilým kontaktem většinou v oblasti zadečku, genitálií a očních víček (bazény, sprchy, sauny, společné ručníky). Vyšší výskyt se objevuje u dětí se sníženou imunitou, dětí trpících atopickým ekzémem nebo věnujících se sportům (tělocvičny, bazény). S jiným typem tohoto viru se setkáváme u dospělých. K jeho šíření dochází pohlavním stykem a patří k sexuálně přenosným chorobám.

Molusky se mohou objevit na jakékoliv části těla (trup, krk, břicho, oční víčka), ale nejčastěji bývají postižena místa vlhké zapářky (okolí genitálu, konečníku, třísel, vnitřní strana stehen, podpaží). Obvykle se vyskytují ve skupinách a rozškrábáním dochází k jejich dalšímu šíření a hrozí nebezpečí vzniku přidružené bakteriální infekce.

Inkubační doba je značně proměnlivá, od 2 týdnů až do 3 měsíců.

Takto vypadají molusky.

Zdroj: Moluska

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná Monika.

S mou 6-ti letou dcerou jsme byli u lékaře jelikož se jí objevili na rukou na kloubech a předloktí bolestivé červené skvrny.Večer pak první neštovice na krku. Dnes ji v moči našli krev, CRP měla nízké, hodnota 8. Do dvou dnů se celá osypala. Večer měla 39,2 horečku.Můžou být u neštovic tak velké komplikace? Lékař má podezření na zánět kloubů a močových cest.Prosím napište pokud se vám něco podobného stalo. Díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky neštovic

Varování

Kyselina citronová je sice mírnější formou kyseliny, ale stále je nebezpečná. Při práci s kyselinou citronovou je třeba vždy nosit ochranný oděv. Nesprávně neutralizovaná kyselina může zabíjet zvířata, nadále rozežírat povrchy bazénů a zranit lidi. Kyselina citronová také produkuje výpary, které jsou škodlivé pro lidi a zvířata. Tato kyselina je účinným odstraňovačem skvrn, ale při nesprávném použití nebo při nedostatečném opláchnutí vážně poškozuje bazény. Mytí kyselinou citronovou mohou provádět sami majitelé bazénů, ale nejlépe je přenechat to profesionálním odborníkům na péči o bazény.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erik.

ahoj je mi 12 a předevčirem jsem dostal neštovice nevite ja nejrihlec se jih mužu zbavit.děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit neštovic

Očkování

Léčbou pravých neštovic se stala vakcinace. Je to jediné řešení, které umožnilo zabránit infekci pandemického charakteru. Vakcína se nemocnému musela podat co nejrychleji při zjištění diagnózy. Později byla prováděna plošná očkování, aby se zamezilo výskytu planých neštovic. Vakcíny se vyráběly z neštovic kravských. V současnosti se už neprovádí, protože to není nutné. Anglický lékař Edward Jenner je za objev vakcinace kravskými neštovicemi považován za opravdového znalce.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Doporučení pro nakažené

Lidé, kteří mohou mít příznaky opičích neštovic, by měli kontaktovat svého praktického lékaře. To se týká každého, kdo:

  • cestoval do zemí střední nebo západní Afriky, částí Evropy a USA, kde byly hlášeny případy opičích neštovic, nebo jiných oblastí s potvrzenými případy opičích neštovic během měsíce předtím, než se jejich příznaky objevily,
  • hlásí kontakt s osobou s potvrzenými nebo suspektními opičími neštovicemi,
  • je muž, který má pravidelně blízký nebo intimní kontakt s jinými muži, a to i prostřednictvím online webových stránek, digitální aplikace („Grindr“) nebo v baru či na večírku.

Zdroj: Opičí neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÁ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Dotaz , když proběhne onemocnění může se ještě očkovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Očkovat se může, ale nemá to cenu. Jakmile se virus neštovic dostane do lidského těla a propukne onemocnění, tak v něm zůstává do konce života.

Zdroj: diskuze Pásová opar

Příznaky a symptomy

U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, svalů a vyčerpáním. Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie), zatímco neštovice ne. Inkubační doba (doba od infekce k příznakům) u opičích neštovic je obvykle 7–14 dní, ale může se pohybovat v rozmezí 5–21 dní.

Na začátku nemoci se objevuje:

  • Horečka
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Bolest zad
  • Zduřené lymfatické uzliny
  • Zimnice
  • Vyčerpání

Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po objevení horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří do dalších částí těla.

Než léze zmizí, procházejí následujícími fázemi:

  • Makuly
  • Papuly
  • Vezikuly
  • Pustuly
  • Strupy

Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny. V Africe bylo prokázáno, že opičí neštovice způsobují smrt až 1 z 10 lidí, kteří onemocní touto nemocí.

Zdroj: Opičí neštovice

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLÍČKY NA DLANÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojerová Michaela.

Dobrý den,
synkovi (27m) se před pár dny udělaly červené flíčky.Nejsou suchý, ani vystouplý. Jen zarudlá kůže.
Našla jsem mu i zarudlou kůži mezi prstíkama na nohách. Měl tam až oloupaný puchýřky.
Evidentně ho to svědí.
Jsem z toho hodně na nervy. :(
Byli jsme cca před 3 týdny na veřejným bazénu.
Myslíte, že by to mohl mít z toho? Ekzém?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené flíčky na dlaních

Příčiny folikulitidy

Původcem folikulitidy je bakterie z rodu stafylokoků. Bránou vstupu infekce je poranění kůže. To může vzniknout například při holení, často se jedná o oděrku nebo pouhé bodnutí hmyzem. Folikulitida se nejčastěji vyskytuje na hlavě a obličeji, objevit se může také na genitálu.

Folikulitidu můžete získat, pokud:

  • navštěvujete vířivky nebo plavecké bazény;
  • nosíte těsné oblečení;
  • dlouhodobě užíváte antibiotika nebo steroidní krémy;
  • pracujete nebo používáte látky, které dráždí folikuly (make-up, dehet, atd.);
  • trpíte onemocněním diabetes nebo HIV.

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopalová.

Prosím mám přítelkyni, ktrerá má nemoc růže a mám s ní jet na dovolenou (byla v nemocnici 14 dnů)a už se léčí doma týden a máme jet 28.6. bude to ještě nakažlivý a má mít svůj ručník?
Prosím sdělte mně je 85 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nemoc růže může být vleklá a díky tomu i dlouho nakažlivá. Ve vašem případě, kdy budete na blízku člověku s růží, tak pro zabránění šíření nákazy je vhodné používat každá svůj vlastní ručník i ostatní prostředky pro osobní hygienu.

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Kyselina citronová

Kyselina citronová je slabá kyselina, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech. Tato kyselina je šetrnější k životnímu prostředí než většina ostatních a působí jako čisticí prostředek pro bazény. Kyselina citronová odstraňuje znečištěnou oblast bazénu při aplikaci tím, že rozežírá horní vrstvu povrchu bazénu. Při odstranění tenkého povlaku nepoškodí podklad, pouze skvrnu od něj odtlačí. Kyselina citronová je jemnější odstraňovač skvrn než kyselina chlorovodíková, další forma kyseliny používaná k odstranění skvrn a obnovení povrchu bazénů.

Kyselina citronová je kyselá, takže její pH je nižší než 7. Přidáním kyseliny citronové do bazénové vody se tak dá snížit její pH. Kolik přesně použít sáčků s kyselinou citronovou se dozvíte dále v tomto článku.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY A INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den,
mám po těle slabé pigmentové skvrny. Mohu požívat Infrasaunu kde je teplovlnné záření s teplotou od 45 - 60°C děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě se ptáte proto, abyste zamezil šíření nebo zintenzivnění pigmentových skvrn. Infrasauna neprodukuje ultrafialové záření a proto je vůči pigmentových skvrnám neškodná. Infrasaunu tedy používat můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny a Infrasauna

Příznaky neštovic

Mezi první příznaky neštovic patří horečka, bolesti hlavy a bolest v krku. Můžete se cítit unaveně, špatně či hladově. Vyrážka se objevuje den nebo dva po prvních příznacích. Některé děti dostanou vyrážku planých neštovic bez příznaků. Inkubační doba trvá 14 až 16 dní. Červené skvrny se objeví obvykle den nebo dva po inkubační době, nejprve dojde k výsevu pupínků, pak k jejich prasknutí a vysychání. Červené skvrnky se obvykle objevují každý den po dobu pěti až sedmi dnů.

Vy, nebo vaše dítě, se můžete vrátit do práce či školy, když všechny pupínky mají stroupky. Stroupky se objevují do 10 dnů od prvních příznaků. Některé nemoci mohou mít podobné příznaky jako plané neštovice, proto se můžete domnívat, že jste prodělali neštovice dvakrát, i když jde o dvě různé infekce.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR JE POKRAČOVÁNÍ NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa Zemanova.

Dobrý den mám již 3 roky bolesti pod zuby, napínání a praskání v čelisti až do páteře, také jsem brala antivirotika ale bolesti jsou pořád pouze v noci ne, už nevím na koho se obrátit, chodím k zubaři, neurologie, ORL, měla jsem i resonanci mozku vše negativní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když nic nezabírá, tak zkuste MUDr. Hnízdila. Zabývá se celostní medicínou, což znamená, že se zabývá komplexně stavem celého těla. Je dobrý, takže má plno, na konzultaci budete muset čekat, ale vyplatí se to. Jana Hnízdila najdete v jeho zdravotním centru Hnízdo zdraví, kontakt je uveden tady hnizdozdravi.cz/

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Preventivní opatření proti plísni nehtů

Každý, kdo již někdy trpěl mykózou nehtů, tak je stále ohrožen, protože může dostat plíseň nehtů znovu. Doporučuje se pravidelné prozkoumávání nehtů, ke zjištění zda už nevznikají nějaké další nové příznaky plísňové infekce.

Hygiena proti plísni nehtů

  • Do veřejných míst, jako jsou bazény, sauny, hotelové pokoje, choďte jen v pantoflích.
  • Pravidelně měňte ručníky a perte je aspoň při 60°C.
  • Na sušení nohou používejte pouze vlastní ručníky.
  • Ujistěte se, že máte suché nohy, hlavně mezi prsty.
  • Používejte tenké, prodyšné bavlněné ponožky, ve kterých se nohy tak snadno nepotí.
  • Měňte své ponožky denně.
  • Své boty měňte jak je to možné.
  • Pravidelně dezinfikujte svou obuv.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÉHÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Šlapáková.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda se může pásový opar opakovat i několikrát za život?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ano, pásový opar se může opakovat za život i několikrát. Jde o pokračování působení viru neštovic, který po odeznění příznaků trvale přežívá v nervových vláknech člověka. K probuzení viru pak postačí souhra několika podmínek, například oslabení imunity společně se stresem a vše se opakuje. Vždy je vhodné co nejdříve zahájit léčbu acyclovirem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásovéhý opar

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice

Diagnostika planých neštovic

Lékař vás vyšetří a zeptá se na příznaky, což mu dodá dostatek informací o tom, zda máte plané neštovice. Zdravé děti s příznaky planých neštovic nemusejí navštěvovat lékaře, stačí jen telefonický rozhovor. Díky tomu může zůstat vaše dítě doma a nešířit virus v okolí. Je dobré však lékaře informovat, protože může chtít vaše dítě vidět.

Teenageři, dospělí, těhotné ženy a lidé se zdravotními problémy by měli vždy navštívit lékaře. To je důležité zejména u těhotných žen, protože plané neštovice mohou během těhotenství způsobit vrozené vady.

Zdroj: Plané neštovice

Prevence

Prevencí se rozumí základní postupy, které mohou pomoci zabránit problémům, patří mezi ně například voda upravovaná pomocí filtru, který se připojí k rozvodu vody a poskytuje pravidelné doplňování čisté vody používané k hygieně. Další dobrou prevencí je používat místo koupelí v horké vaně sprchu. Sprcha je dobrou zábavou pro celou rodinu, zejména pro děti, a navíc ušetří množství použité vody. Rovněž se vyhýbejte použití lázně, pokud máte jakékoliv otevřené řezné rány nebo jiné rány. Vždy kontrolujte a udržujte prostory, jako jsou vířivky nebo bazény, ve kterých se používá chlor nebo brom, aby odpovídaly normám. Udržujte pH, které je důležité pro optimalizaci účinnosti jakéhokoliv dezinfekčního prostředku. Dbejte na dezinfekci přilehlého prostoru, kde by mohlo dojít k výskytu bakterií. Pravidelně čistěte filtr pomocí komerčně dostupných látek pro čištění a vyměňte filtr jednou ročně. Jedině čisté prostředí vám zajistí výbornou relaxaci bez přítomnosti bakterií.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Prevence

Prevencí se rozumí základní postupy, které mohou pomoci zabránit problémům, patří mezi ně: voda upravená pomocí filtru, který se připojí k rozvodu vody a poskytuje tak pravidelné doplňování čisté vody používané k hygieně. Další dobrou prevencí je před koupelí v horké vaně používat sprchu. Sprcha představuje dobrou zábavou pro celou rodinu, zejména pro děti, a navíc ušetří množství použité vody. Vyhněte se použití lázně zvláště v případě, že máte jakékoliv otevřené řezné rány nebo jiné oděrky. Vždy kontrolujte a udržujte prostory, jako jsou vířivky nebo bazény, ve kterých se používá chlor nebo brom, aby odpovídaly normám. Udržujte pH, které je důležité pro optimalizaci účinnosti jakéhokoliv dezinfekčního prostředku. Dbejte na dezinfekci přilehlého prostoru, kde by mohlo dojít k výskytu bakterií. Pravidelně čistěte filtr pomocí komerčně dostupných látek pro čištění vody a vyměňujte filtr jednou ročně. Jedině čisté prostředí vám zajistí výbornou relaxaci bez přítomnosti bakterií.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Nakažlivost a inkubační doba

Inkubační doba u pásového oparu je 7−14 dní, u planých neštovic 13−14 dní. Období nakažlivosti u pásového oparu bývá zhruba 1−2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků.

Zdroj: Pásový opar

Léčba

V současné době neexistuje žádná ověřená a bezpečná léčba infekce virem opičích neštovic. Pro účely lepšího zvládnutí propuknutí opičích neštovic lze použít vakcínu proti neštovicím, antivirotika a imunoglobulin proti vakcinii (VIG).

Vakcína proti opičím neštovicím a neštovicím

Jedna vakcína, JYNNEOS TM (také známá jako Imvamune nebo Imvanex), byla licencována ve Spojených státech k prevenci opičích neštovicneštovic. Protože virus opičích neštovic je úzce spjat s virem, který způsobuje neštovice, vakcína proti neštovicím může také chránit lidi před onemocněním opičími neštovicemi. Minulé údaje z Afriky naznačují, že vakcína proti neštovicím je nejméně v 85% účinná v prevenci opičích neštovic. Účinnost přípravku JYNNEOS TM proti opičím neštovicím byla vyvozena z klinické studie imunogenicity přípravku JYNNEOS a údajů o účinnosti ze studií na zvířatech. Odborníci se také domnívají, že očkování po expozici opičím neštovicím může pomoci předcházet nemoci nebo ji zmírnit.

ACAM2000, který obsahuje živý virus vakcínie, je licencován pro imunizaci osob ve věku alespoň 18 let a s vysokým rizikem infekce neštovic. Může být použit u lidí vystavených opičím neštovicím, pokud se používá v rámci rozšířeného přístupu k výzkumnému novému lékovému protokolu.

Vakcína proti pravým neštovicím není v současné době dostupná široké veřejnosti. V případě dalšího propuknutí opičích neštovic v budou zveřejněny pokyny vysvětlující, kdo by měl být očkován.

Cidofovir a Brincidofovir (CMX001)

Cidofovir a Brincidofovir jsou antivirotika. Údaje o jejich účinnosti při léčbě lidských případů opičích neštovic nejsou k dispozici. Oba však prokázaly aktivitu proti poxvirům ve  studiích in vitro a na zvířatech.

Není známo, zda osoba s těžkou infekcí opičími neštovicemi bude mít prospěch z léčby kterýmkoli antivirotikem, i když v takových případech lze jejich použití zvážit. Brincidofovir může mít oproti cidofoviru lepší bezpečnostní profil. Závažná renální toxicita nebo jiné nežádoucí účinky nebyly pozorovány během léčby cytomegalovirových infekcí brincidofovirem ve srovnání s léčbou cidofovirem.

Tecovirimat (ST-246)

Údaje o účinnosti ST-246 při léčbě lidských případů opičích neštovic nejsou k dispozici.

Studie využívající různé druhy zvířat ukázaly, že ST-246 je účinný při léčbě onemocnění vyvolaného orthopoxviry. Klinické studie na lidech ukázaly, že lék je bezpečný a snášenlivý s pouze malými vedlejšími účinky.

Imunitní globulin vakcínie (VIG)

Údaje o účinnosti VIG při léčbě komplikací opičích neštovic nejsou k dispozici. Použití VIG se podává pod IND a nemá žádný prokázaný přínos v léčbě komplikací neštovic. Není známo, zda osoba s těžkou infekcí opičími neštovicemi bude mít prospěch z léčby VIG, nicméně v takových případech lze její použití zvážit.

VIG lze také zvážit pro profylaktické použití u exponované osoby s těžkou imunodeficiencí funkce T-buněk, pro kterou je očkování proti neštovicím po expozici opičím neštovicím kontraindikováno.

Zdroj: Opičí neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP