Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SMRTELNÁ DÁVKA CLEXANE

OBSAH

Denní dávka draslíku

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1 800–5 000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1 000–1 600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučovaná denní dávka draslíku zvýšená až na 7 000 mg.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Diskuze

V diskuzi CLEXANE A ZPOŽDĚNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jestli může mít clexane vliv na zpoždění menstruace.V termínu užívání Clexanu jsem měla menstruaci dostat a nedostavila se ani téměr po 20 dnech po termínu a cca. po 14 dnech,co jsem si Clexane přestala píchat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Clexane a zpoždění menstruace

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Diskuze

V diskuzi CLEXANE A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den chci se zeptat teď jsem byla na operaci a musím si 20 dní pichat clexane a beru antikoncepci. Dostala jsem ji dnes 26.11. 2019 a měla jsem ji dostat až příští týden je to normální? Děkuji moc za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Clexane a menstruace

Denní dávka

Denní dávka: 15–25 g (2 polévkové lžíce) denně. Doporučuje se konzumace též před sportovním výkonem nebo po fyzické zátěži, a to cca 1 polévková lžíce. Kilové balení chia semínek vydrží na 40 až 120 dní – dle intenzity konzumace.

Zdroj: Chia semínka

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Zelený nebo žlutý

Hrách žlutý obsahuje 7 µg vitaminu K ve 100 g. Čerstvý, tedy zelený hrách, použijte pouze jako doplněk na ozdobu a zpestření stravy. Zelený hrášek totiž obsahuje 24 µg vitaminu K ve 100 g.

Doporučená denní dávka vitaminu K je 70–80 µg, dávka by v žádném případě neměla překročit 250 mikrogramů za den.

Zdroj: Hrách a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PIERIS JAPONICA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balašová.

Dobrý den ,
chtěla jsem se zeptat jestli je rostlina pieris japonica ( mountain fire )
jedovatý pro domácí zvířata a v jakém množství .Je možné že způsobí uhynutí malých koziček ?

Děkuji za odpověď , Balašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Japonský pieris je jedovatý. Je jedovatý úplně stejně, jako rododendron. Obě rostliny totiž obsahují šedé toxiny, tak zvané polyhydroxylované diterpeny. Toxická dávka zelené rostliny u skotu a koz je 0,2-0,6% tělesné hmotnosti zvířete, takže když malá kozička váží 15 kg, tak je pro ni smrtelná dávka 30 až 90 gramů této rostliny.
Mezi hlavní příznaky patří:
- nadměrné slinění, zvracení a bolest břicha, které se obvykle projeví 6-8 hodin po konzumaci rostliny;
- svalová slabost a neobvyklý klid;
- zrychlený srdeční tep s komorovou tachykardií, arytmie;
- zrychlená dýchací frekvence;
- u těžce otrávených zvířat dochází ke křečím.
Léčba
Neexistuje žádná specifická léčba otravy polyhydroxylovanými diterpeny. Pokud nedojde k aspirační pneumonii, tak se zvířata obvykle sama zotaví. Aspirační pneumonie je typ plicní infekce, která je způsobena vdechnutím obsahu žaludku. Při otravě může pomoci aktivní uhlí a projímadlo.
Pokud kyzy dlouhodobě spásají japonský pieris, tak pak začnou rodit mrtvá kůzlata, projeví se u nich tak zvaná mumifikace plodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pieris japonica

Dávkování taurinu a terapeutické využití

Typická terapeutická dávka taurinu představuje 2 g třikrát denně. Terapeutické schopnosti taurinu se využívají při léčbě městnavého srdečního selhání, hypertenze, onemocnění žlučníku a mrtvice. Bezpečná dávka taurinu činí 3 000 mg denně. Před zahájením léčby taurinem se vždy informujte u lékaře, abyste znali všechna pro a proti.

Zdroj: Taurin a rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU K PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamberská M..

Prosím jaká je možná denní dávka vitamínu K při užívání warfarinu_?
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případě léčby Warfarinem je adekvátní příjem vitaminu K pro dospělé muže 120 mikrogramů a pro dospělé ženy 90 mcg. Po celou dobu léčby je třeba udržovat příjem vitamínu K na stejné úrovni. Konzumace malého množství potravin, které jsou bohaté na vitamín K, by neměla způsobovat problém. Vyvarujte se konzumace velkého množství těchto potravin:

Kapusta
Špenát
Růstové klíčky
Kapustové listy
Brukev sítinovitá
Mangold
Brokolice
Chřest
Zelený čaj

Některé nápoje mohou zvýšit účinek Warfarinu, což vede k problémům s krvácením. Vyvarujte se nebo konzumujte jen malé množství těchto nápojů při užívání warfarinu:

Brusinková šťáva
Alkohol

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká je denní dávka vitamínu k při varfarinu

Doporučení k vápníku

Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den. Od července 2017 jsem si píchala clexane forte. Dnešním dnem jsem začala užívat eliquis 2*5mg a chci se zeptat, zda se u eliquisu měří hodnota quick, jako tomu bylo u warfarinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis má oproti Warfarinu výhody v tom, že u něj není třeba dodržovat speciální dietu a zároveň ani není třeba pravidelně měřit INR - Quickův test.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Kalcium pro děti

Kalcium je pro děti nepostradatelné. Doporučené denní dávky vápníku se podle jednotlivých institucí i států liší, u nás je většinou doporučená dávka 800–1 200 mg vápníku/den. Pro lepší vstřebávání je lépe rozdělit dávku vápníku tak, aby jedna dávka nepřesáhla více než 600 mg, nejlépe je užívat vápník při jídle.

Příjem vápníku (mg/den):

  • 600 mg/den kojenci 6–12 měsíců
  • 800 mg/den děti 1–5 let
  • 1 000 mg/den děti 6–10 let
  • 1 200–1 500 mg/den dospívající děti 11–24 let
  • 1 000 mg/den ženy 25–50 let
  • 1 500 mg/den ženy nad 50 let
  • 1 200–1 500 mg/den těhotné a kojící ženy
  • 1 000 mg/den muži ve věku 25–65 let
  • 1 500 mg/den muži nad 65 let

Zdroj: Vápník u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PSÍ ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den, prosím o informaci, jaké je dávkování léku Zirtec pro psa cca 33 kg,
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zyrtec je humánní léčivo ze skupiny antialergika. Jeho použití je možné i ve veterinární praxi. Dávkování pro malé psy je 1 mg na kg váhy psa. Pro větší plemena nad 20 kg se použije jednotná dávka 20 mg. Dávka se opakuje každých 12 až 24 hodin podle potřeby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psí alergie

Injekce na ředění krve

Do této řady patří tolik diskutovaný heparin a nízkomolekulární hepariny.

Heparin: Heparin opět blokuje koagulační kaskádu, ale trochu jiným mechanismem než Warfarin. Aplikuje se v injekční formě a slouží zejména v léčbě akutních stavů (například při srdečním infarktu, u plicní embolie a podobně). Mezi výhody jeho použití patří velmi krátký poločas účinku (vymizí do několika hodin po aplikaci) a možnost jeho účinek kdykoliv zvrátit podáním protilátky (sloučenina protamin). Podává-li se heparin nitrožilně, kontinuálně dávkovací pumpou, mělo by se APTT pravidelně kontrolovat – neúmyslné předávkování do vysokých hodnot je u heparinu velice snadné.

Nízkomolekulární hepariny: Tyto látky tlumí jeden z koagulačních faktorů a tím narušují koagulační kaskádu. Obvykle se podávají v malých dávkách každý den v nemocnici ležícím pacientům jako prevence vzniku žilní trombózy. Podávají se ve formě podkožních injekcí, které se obvykle aplikují do břicha (a způsobují modřiny). Hlavní výhodou je velmi malé riziko předávkování a velmi rychlý nástup a odeznění účinku (účinek vymizí cca do 12–24 hodin od aplikace). Nevýhodou je, že proti nim neexistuje žádná protilátka a v případě podání se prostě musí počkat, až jejich účinek vymizí. Účinnost nízkomolekulárních heparinů lze kontrolovat z krevního náběru pomocí hodnot takzvaného anti-Xa. Hodnota anti-Xa okolo 0,4 představuje preventivní účinnost, hodnoty 0,8–1,2 představují vysokou terapeutickou účinnost. Mezi zástupce této skupiny léků patří například Clexane – klexan, Fraxiparine – fraxiparin či Zibor.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP