Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJ A ESTROGEN

OBSAH

Dlouhá menstruace v přechodu

Za dlouhé krvácení v menopauze mohou hormony, a to estrogen a progesteron.

Estrogen má za úkol zvyšovat děložní sliznici před menstruací. Takže pokud je estrogen „zmatený“ během nastávající menopauzy, může děložní sliznice narůst nadmíru nebo vůbec. Poznáte to dle intenzity a zabarvení menstruace.

Progesteron zase hraje roli v uvolňování vajíčka. Je také zodpovědný za intenzitu a dobu trvání menstruace. Když progesteron klesá během menopauzy, vede k nepravidelné menstruaci.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi TABLETY KTERÉ OBSAHUJÍ ESTROGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.

Mohli byste mi doporučit nebo poradit jaké se dají koupit tablety které obsahují estrogeny pro ženy děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Z estrogenu vznika rakovina v prsou pozor na to.

Zdroj: diskuze Tribulus terresis tablety pro zeny

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Diskuze

V diskuzi KOTVIČNÍK - TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Ahoj,
chtěl bych si koupit tribulus kvůli testosteronu. Někde jsem ale četl, že jeho kvalitu dost ovlivní množství saponinů. Myslíte, že je to tak vážné nebo to vliv na kvalitu nemá?

Vybral jsem si tenhle - fitkram.cz/nutrend-t… který má 60% ale nevím jestli je to dost.

Díky za pomoc! :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobry den, píšete zde ze podporuje produkci estrogenu u žen, v pripade ze se snazim snizovat vahu je potreba estrogen naopak snižovat. V tomto případě je užívání Kotvicniku kontraproduktivní?

Zdroj: diskuze Kotvičník - testosteron

Co jsou nadledvinky

Nadledvinky se nachází těsně nad ledvinami. Nadledvinky produkují několik důležitých hormonů – adrenalin, noradrenalin, gonadokortikoidy (estrogen a androgen) a skupinu hormonů, která se nazývá glukokortikoidy. Kortizol je právě jedním hormonem ze skupiny glukokortikoidů.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Typy tablet

Účinné hormonální tablety jsou buď všechny stejné, nebo se množství hormonů v jednotlivých pilulkách v průběhu cyklu mění. Rozeznáváme proto přípravky jednofázové, dvoufázové, třífázové nebo s takzvaným dynamickým dávkovacím režimem. Je-li pilulek jenom 21 a jsou-li všechny stejné barvy, jedná se o pilulky jednofázové. Pokud však blistr s pilulkami vypadá odlišně, či dokonce obsahuje více barev, jedná se o vícefázové pilulky.

Obsah hormonů v antikoncepční pilulce:

  • Estrogen – nahrazuje přirozený estrogen produkovaný ženským tělem.
  • Gestagen – nahrazuje přirozený progesteron.

Podávání obou hormonů v podobě antikoncepčních pilulek blokuje tvorbu vlastních ženských pohlavních hormonů v těle ženy, dává tedy tělu ženy jakýsi řád i s efektem, kterého chceme dosáhnout (antikoncepční ochrana, pravidelnost menstruačního cyklu a jiné).

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Sója je přírodní antiandrogen

Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.

Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.

Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.

Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.

Zdroj: Přírodní antiandrogeny

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, také děkuji za Vaši reakci na dotaz dámy výše uvedené na Mirenu a Levonogestrel. Je to sajrajt. Mám dva měsíce vyzazeno a tělo zatím ještě spí. Hormonální hladiny estrogen-progestron jsou nadále rozhozené v neprospěch progesteronu. Tak doufám, že do půl roku se tělo začne dávat do pořádku.

Zdroj: diskuze Mirena

Antikoncepce pro ženy nad 40 let

Používání antikoncepčních metod obsahujících estrogen není věkově omezeno, je tedy vhodná i ve vyšším věku, protože výskyt žilních i arteriálních trombotických příhod je u těchto metod nižší než v těhotenství. Ve vyšším reprodukčním věku se doporučují spíše nitroděložní tělíska (IUD), implantáty a sterilizace z důvodu nižšího souvisejícího výskytu kardiovaskulárních příhod. Používání čistě gestagenní antikoncepce u žen, které jsou bez jiných rizikových faktorů osteoporózy, se nezakazuje, ale je důležitá edukace týkající se úpravy jídelníčku a pohybové aktivity této skupiny žen.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC VLIV NA RAKOVINU PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BOHUMILA.

Dobrý den, na jedné stránce jsem našla zcela rozdílné názory , že ostropestřec je nevhodný, vhodný při rakovině prsu. PROSÍM O KVALIFIKOVANÉ VYJÁDŘENÍ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostropestřec je populární léčivka a díky tomu je i intenzivně zkoumána. Prozatím jsou výzkumem potvrzeny léčebné účinky těchto nemocí:
- cirhóza
- diabetes druhého typu
- onemocnění ledvin vlivem diabetes mellitus
- chronická onemocnění jater

Z rostliny je důležitý bioflavonoid silymarin a jeho hlavní složka silibinin, který má výše uvedené léčivé účinky. Vliv silibininu na karcinom prsu se teprve zkoumá. Zatím se ví, že silibinin působí na rakovinné buňky MCF-7 a omezuje jejich růst. Dále silibinin zlepšuje odezvu na současnou chemoterapii. Při společném použití ultrafialového záření typu B a silibininu má toto záření silnější účinky. Výzkum dále ukázal, že silibinin posiluje buněčnou stěnu, a že dokáže stimulovat enzymy, jenž omezují vliv toxinů na tělo, a také že blokuje volné radikály. Kromě toho, některé ze složek silibininu můžou zvýšit účinnost chemoterapie proti ovariálním nádorovým buňkám prsu.

To je vše, co je zatím známo o účincích na rakovinu prsu a vyplývá z toho, že účinky jsou spíše pozitivní. Z obecného hlediska může ostropestřec nádor prsu negativně ovlivnit svým estrogenovým účinkem, stejně jako všechny ostatní nemoci citlivé na vysoký estrogen. Proto je důležité zůstat v kontaktu s lékařem a prodiskutovat s ním vhodnost této doplňkové léčby v konkrétním případě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vliv na rakovinu prsu

Klimakterium a těhotenství

V okamžiku, kdy dojde k opoždění menstruace, jeví se jako první možná příčina počínající těhotenství, což v mnoha případech nemusí být zpráva nikterak vítaná. Každé vynechání menstruace však nemusí znamenat potomka na cestě. K možnosti otěhotnět je nutná spolupráce dvou hormonů – estrogenu a progesteronu. V klimakteriu ovšem dochází k situaci, kdy estrogen normálně funguje, ale progesteron již přestává být pravidelně produkován. V tomto případě je těhotenství nemožné. Jsou ale i případy, kdy žena celý život po dítěti touží, a otěhotní právě až ve věku, kdy to vlastně nečeká. Vše je možné.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Antikoncepce po 45

U této věkové skupiny se obecně doporučují měděná IUD tělíska, která snižují riziko karcinomu endometria, IUD tělíska s levonorgestrelem zmírňují silné menstruační krvácení, depotní medroxyprogesteronacetát zmírňuje krvácení, vazomotorické příznaky a riziko karcinomu endometria a ovaria. OC obsahující estrogen zmírňuje krvácení, úbytek kostní hmoty, vazomotorické příznaky a riziko karcinomu ovaria, endometria a snad i kolorekta. Sterilizace chrání před karcinomem ovaria a kondom před pohlavně přenosnými chorobami.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Příznaky nedostatku

Progesteron se tvoří mimo jiné ve žlutém tělísku, zvýšené FSH je odrazem snížené produkce progesteronu. FSH je folikuly stimulující hormon. Fyziologická množství progesteronu jsou nutná, aby estrogen mohl pracovat správně. Na začátku menopauzy jsou ženské návaly horka nejčastěji způsobeny právě nedostatkem progesteronu, s čímž je spojen i nedostatek estrogenu. Nedostatek progesteronu vede i k tomu, že estrogen není efektivní.

Pojmem luteální insuficience se označuje nedostatečnost žlutého tělíska. Jedná se de facto o zkrácení druhé fáze menstruačního cyklu. Příčinou může být narušená folikulogeneze, to je zrání folikulů, a tím pádem vznik vadného žlutého tělíska, které produkuje nedostatek progesteronu nutného k vytvoření a udržení kvalitní děložní sliznice potřebné k uhnízdění oplozeného vajíčka. Klinicky se luteální insuficience většinou projeví premenstruačním „špiněním“ nebo zkrácením menstruačního cyklu. Pokud je luteální insuficience chronická, může být příčinou neplodnosti nebo opakovaného potrácení v raném stadiu těhotenství. „Fyziologicky“ se může objevit v prvním cyklu po ukončení kombinované hormonální antikoncepce nebo v prvním cyklu po potratu. Luteální fázi cyklu lze prodloužit podáním hormonů – progesteronu.

Estrogenová převaha poklesem progesteronu se nevyskytuje jenom u žen v období klimaktéria, ale nacházíme ji čím dál tím víc i u mladších žen v reprodukčních letech, u mužů i dětí.

Léčebný program na úpravu hormonální rovnováhy by měl být vysoce individuální a sestavený zkušeným naturopatem, který zajistí, aby pacientce byla předepsaná pro ni specifická množství, kombinace a terapeutická kvalita přírodních doplňků, a aby nedošlo k jejich vzájemné interakci nebo interakci s dalšími léky, které pacientka užívá.

Pokud přirozený progesteron chybí, pak estrogen v těle převládá. Nečastější příznaky a rizika dominance estrogenu jsou:

  • nepravidelná menstruace
  • silná menstruace
  • PMS, premenstruační syndrom
  • endometrióza a fibroidy dělohy
  • zvýšená citlivost prsou
  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • poporodní deprese

Zdroj: Progesteron

Druhy hormonální antikoncepce

Kombinovaná perorální antikoncepce

Jedná se o nejčastější typ, u kterého antikoncepční tabletky obsahují oba ženské hormony, jak estrogen, tak i gestagen, který je důležitý po celou dobu užívání.

Kombinovaná perorální antikoncepce se ještě dále rozděluje podle množství hormonů v jednotlivých tabletkách a to na:

  • Jednofázovou, kde ve všech tabletkách je obsažena stejná dávka hormonů.
  • Dvoufázovou, kde tabletky jsou složeny z dvou druhů s různými dávkami hormonů.
  • Třífázovou, kde jsou obsaženy tři druhy tabletek různých barev s různými dávkami hormonů. Tato léčba se snaží o napodobení přirozeného kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu.

Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce

Tato antikoncepce působí především změnou v charakteru děložní sliznice, dále zahuštěním hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. Gestagenní antikoncepce až u poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Co je to žluté tělísko

Žluté tělísko je dočasná žláza s vnitřním vylučováním, nacházející se v kůře vaječníku. U člověka dosahuje velikosti 2-6 cm v průměru. Barva této žlázy je dána vysokým obsahem luteinů, z nichž se vyrábí steroidy. Buňky tohoto tělíska produkují v luteální fázi menstruačního cyklu steroidní hormony progesteron a estrogen.

Životnost žlutého tělíska je pouze 10-14 dní, nedojde-li k oplození. Produkce progesteronu, který má inhibiční účinek na produkci luteinizačních hormonů, na nichž je životnost žlutého tělíska závislá, zapříčiňuje jeho apoptózu. Tomuto stavu se říká corpus luteum menstruationis. Žluté tělísko zaniká apoptózou a zbytky jsou pohlceny makrofágy. Odumřelé tělísko se mění na jizvu z hustého kolagenního vaziva (corpus albicans). Nefunkčnost žlutého tělíska vede ke vzniku dalších ovulačních folikulů. Funkce žlutého tělíska - zajišťovat správnou výstelku sliznice pro uhnízdění embrya a bránit zahájení menstruace - je dána hormony.

Zdroj: Žluté tělísko

Rizikové faktory osteoporózy

Mnoho hormonů v těle ovlivňuje proces obnovy kostí. Poruchy žláz produkujících hormony mohou znamenat vyšší riziko vzniku osteoporózy.

Mezi poruchy související s hormony, které mohou vyvolat osteoporózu, patří:

  • hyperaktivní štítná žláza;
  • poruchy nadledvin, jako je Cushingův syndrom;
  • snížené množství pohlavních hormonů (estrogen a testosteron);
  • poruchy hypofýzy;
  • nadměrná aktivita příštítných tělísek.

Mezi další faktory, o nichž se předpokládá, že zvyšují riziko osteoporózy a zlomenin, patří:

  • rodinná anamnéza osteoporózy;
  • rodinná anamnéza zlomeniny kyčle;
  • index tělesné hmotnosti (BMI) 19 nebo nižší;
  • dlouhodobé užívání vysokých dávek steroidních tablet (ty jsou široce používány pro zdravotní stavy, jako je artritida a astma);
  • porucha příjmu potravy, jako je anorexie nebo bulimie;
  • nadměrné pití alkoholu a kouření;
  • revmatoidní artritida;
  • malabsorpční problémy, jako u  celiakie a  Crohnova choroba;
  • některé léky používané k léčbě rakoviny prsu a  rakoviny prostaty, které ovlivňují hladiny hormonů;
  • dlouhá období nečinnosti, například dlouhodobý odpočinek v posteli.

Zdroj: Osteoporóza

Příčiny

Osteoporóza může mít vliv na muže i ženy. Je častější u starších lidí, ale může postihnout i mladší lidi.

Ženy

U žen je větší riziko vzniku osteoporózy než u mužů, protože hormonální změny, ke kterým dochází při menopauze, přímo ovlivňují hustotu kostí. Ženský hormon estrogen je nezbytný pro zdravé kosti. Po menopauze hladiny estrogenu klesají. To může vést k rychlému poklesu hustoty kostí.

U žen je ještě větší riziko vzniku osteoporózy, pokud mají:

  • časnou menopauzu (před 45. rokem života);
  • hysterektomii (odstranění dělohy) před dosažením věku 45 let, a to zejména, když jsou také odstraněny vaječníky;
  • absenci menstruačního cyklu po dobu delší než 6 měsíců v důsledku nadměrného cvičení nebo přílišné diety.

Muži

Ve většině případů není příčina osteoporózy u mužů známa. Existuje však podezření na mužský hormon testosteron, který pomáhá udržovat zdravé kosti. Pokud muži produkují testosteron až do vysokého věku, tak je vše v pořádku, ale u mužů s nízkou hladinou testosteronu se riziko osteoporózy zvyšuje.

Známé příčiny osteoporózy u mužů zahrnují:

  • užívání určitých léků, jako jsou steroidní tablety;
  • zneužívání alkoholu;
  • hypogonadismus (stav, který způsobuje abnormálně nízkou hladinu testosteronu).

Zdroj: Osteoporóza

Špinění mimo menstruaci

Špinění mimo menstruační cyklus může mít mnoho různých příčin a bývá signálem toho, že se v těle děje něco neobvyklého. Často je na vině "rozhozený" menstruační cyklus, za kterým může stát nadměrný stres, vyčerpání nebo i cestování. Nejčastější příčinou je těhotenství či sexuálně přenosná nemoc (chlamydie, kapavka, richomoniáza a lidský papilomavirus HPV), ta může způsobit zánět děložního čípku, který se projeví právě krvácením. Dále některé léky, jako je Warfarin. Neobvyklé krvácení může být také vyvoláno některými doplňky stravy, například Ginkgo bilobou, pokud snižují srážlivost krve. Častým důvodem mimomenstruačního krvácení je rovněž užívání antikoncepce, především gestagenních preparátů. Příčinou mohou být i problémy se štítnou žlázou. Hormony, které vytváří štítná žláza, mají totiž vliv na ženské hormony estrogen a progesteron, které jsou zodpovědné za plodnost. Jestliže nejsou hormony štítné žlázy v rovnováze, může být narušena i rovnováha pohlavních hormonů. Právě to pak může vést k problémům s plodností, problémům s ovulací, k nepravidelné menstruaci nebo potížím s donošením miminka. Špinění se objevuje také po příliš drsném sexu a při rakovině.

Zdroj: Co značí špinění

Antikoncepce a její vliv na tělo

Jak funguje? Hormonální antikoncepce obsahuje hormony, nejdůležitější z nich jsou estrogen a progesteron, jimiž v první řadě brání ovulaci. Ovulace znamená uvolnění vajíčka a dobu, kdy je možné otěhotnět. Každá tabletka obsahuje určité množství daných hormonů. Samotný estrogen pro tělo ve vyšších dávkách není zrovna užitečný, způsobuje nadměrný růst tkání v děloze nebo nepravidelné krvácení mimo cyklus, přidává se však k němu i zmíněný progesteron, který zajišťuje, že je organismus v celkové rovnováze a každý měsíc se objeví menstruace. Menstruace v tomto smyslu je uměle vyvolaná – neexistuje ovulace, žena by tedy v podstatě žádnou menstruaci teoreticky ani nemohla mít.

Hormonální antikoncepce nejvíce ohrožuje kuřačky starší pětatřiceti let. Ty by se měly obávat nádoru prsu, krevních sraženin i rakoviny děložního čípku. Právě věk, závislost na tabáku, vysoký krevní tlak, silná cukrovka či vysoká hladina tuku v krvi patří mezi obzvlášť rizikové faktory. A pokud se takových faktorů sejde více, váš organismus pravděpodobně nevydrží dlouho odolávat.

Rizikové faktory při užívání antikoncepce:

  • kouření
  • věk nad 35 let
  • rodinná anamnéza (jestliže rodiče nebo sourozenci ve věku do 50 let prodělali mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt, je vyšší riziko trombózy i u vás)
  • vysoký krevní tlak
  • obezita
  • vysoká hladina tuku v krvi
  • cukrovka ve vysokém stadiu

O tom, jaký dopad na vaše tělo antikoncepce bude mít, rozhoduje také délka užívání a věk, ve kterém s pravidelným užíváním začnete. Antikoncepce by se neměla nasazovat dříve, než je stabilizována hormonální funkce dívky. Měla by již mít pravidelný menstruační cyklus a vyvinuté sekundární pohlavní znaky. Menstruační cyklus by měl být ovulační a měl by trvat alespoň dva roky. Vaječníky by se měly dostat do takového režimu, ve kterém se žena teprve stává plodnou.

Důležité je nejen načasování, ale i to, jak dlouho budete prášky proti početí užívat. I když neexistuje jednoznačná odpověď, naznačuje se, že vhodná hranice se pohybuje někde kolem deseti let a pak následuje vysazení. I přes jistá rizika hormonální antikoncepce se odborníci z České gynekologicko-porodnické společnosti shodují, že výhody antikoncepce jsou větší než její možná negativa, neboli pro a proti (nevýhody). Navíc antikoncepce prokazatelně snižuje riziko vzniku rakoviny dělohy a rakoviny vaječníku.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Lék Fraxiparine s jinými léky

Calcium nadroparin - účinná látka přípravku Fraxiparine, by neměl být podáván současně s kyselinou acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin), s jinými salicyláty, s jinými nesteroidními protizánětlivými léky (volně prodejné léky proti bolesti) nebo s tiklopidinem (protidestičkové léčivo v rodině thienopyridinů, které je inhibitorem receptoru adenosindifosfátu). Současné podávání s perorálními antikoagulancii, glukokortikoidy nebo s dextranem by mělo být prováděno s odpovídající kontrolou.

Úplný výčet interakcí mezi nadroparinem a následujících léků:

  • kyselina acetylsalicylová (ASA);
  • aliskiren;
  • inhibitory angiotenzin-konvertujícího enzymu (ACEI; captopril, ramipril);
  • blokátory receptorů pro angiotenzin (ARB; např. candesartan, irbesartan, losartan);
  • apixaban;
  • kanagliflozin;
  • dabigatran;
  • dasatinib;
  • deferasirox;
  • dipyridamol;
  • eplerenon;
  • estrogeny (např. konjugovaný estrogen, estradiol, ethinylestradiol);
  • heparin;
  • rostlinné produkty ovlivňující srážlivost krve (např. kočičí dráp, heřmánek, pískavice, pupalka, hluchavka, česnek, zázvor, ženšen, kurkuma);
  • ibrutinib;
  • mesalamin;
  • nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID; např. diklofenak, ibuprofen, naproxen);
  • omega-3 mastné kyseliny;
  • jiné hepariny s nízkou molekulovou hmotností (např. dalteparin, enoxaparin, tinzaparin);
  • pentoxifylin;
  • inhibitory krevních destiček (např. tiklopidin, klopidogrel, eptifibatid);
  • progestiny (např. levonorgestrel, medroxyprogesteron, progesteron);
  • draslík šetřící diuretika (např. amilorid, spironolakton, triamteren);
  • doplňky draslíku (např. chlorid draselný);
  • prasugrel;
  • rivaroxaban;
  • selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI; např. citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin);
  • inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a norepinefrinu (SNRI; desvenlafaxin, duloxetin, venlafaxin);
  • sulfasalazin;
  • tikagrelor;
  • trombolytická činidla (např. altepláza, streptokináza, urokináza);
  • vitamín E;
  • warfarin

Zdroj: Fraxiparine a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP