Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OZAROVACI DÁVKY

OBSAH

Co to znamená pro mě?

Nadměrné dávky paracetamolu jsou nejčastější příčinou akutního selhání jater. Vysoké dávky mohou být nebezpečné a smrtelné. Pokud máte otázky týkající se dávkování paracetamolu, tak se poraďte se svým lékařem. Dbejte opatrnosti při dávkování, zejména pokud užíváte více než jeden přípravek s obsahem paracetamolu. Standardní dávka pro dospělého činí 0,5 až 1 gram každé čtyři až šest hodin, až do maximální denní dávky 4 gramů. Dávkování paracetamolu u dětí se liší podle věku nebo váhy.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Diskuze

V diskuzi TRESIBA INZULÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bahrová.

DD, lze u inzulínu Tresiba 200, 3ml nastavit i liché dávky? Mi jdou nastavit pouze sudé dávky, s pozdravem JB.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Pavlištíková.

Pravidelně večer mám od paní doktorky naordinován inzulín TRESIBA 200 (3ml)26 jednotek je nutno v 22 00 hodin potřeba něco sníst? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Tresiba inzulín

Fakta o kanadských borůvkách

  • 100 g kanadských borůvek obsahuje téměř 1/3 doporučené denní dávky vitaminu C a téměř 1/4 doporučené denní dávky vlákniny.
  • Sušené kanadské borůvky se používají ke zmírnění potíží s trávením.
  • Kanadské borůvky zlepšují obnovu oční sítnice a pomáhají chránit cévy na očním pozadí.
  • Lidově se borůvkám říká také rostlinný inzulín.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Složení

Obsah složek v jedné dávce:

  • Palma trpasličí, extrakt z plodu - 320mg;
  • Kopřiva dvoudomá, extrakt z kořene - 50 mg;
  • Slivoň africká, extrakt z kůry - 40 mg;
  • Vitamín E, DL- α-tokoferyl-acetát - 12 mg (100 % denní dávky);
  • Zinek, laktát zinečnatý - 10 mg (100 % denní dávky);
  • Selen, selenomethionin - 55 µg (100 % denní dávky);

Zdroj: Prostatex recenze

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NÁROK NA DÁVKY PŘI NEMOCI S CROHNOVOU NEMOCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richterová Iveta.

Dobrý den mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Obecně ne. Ale záleží na tom, jak vám nemoc komplikuje výkon pracovní činnosti. To je u každého člověka individuální a záleží na tom, jak to zváží posudkový lékař. Částečný invalidní důchod by při této diagnóze mohl být přiznán. Zeptejte se na podrobnosti svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Vypadávání vlasů po ozařování

Vypadávání vlasů je častým vedlejším účinkem u nádorů hlavy. Objevuje se po dvou až třech týdnech ozařování a bývá omezené na ozařovací pole.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

O něm jsem neslyšela zatím. Jak má vyšší dávky, o trošku víc přece nemůže být nějak markantně poznat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

O trošku vyšší dávky určitě poznat nejsou. Ale mrkni na rosenpharma.cz a uvidíš, že mají několik gramů v denní dávce, zatímco jiné mají úplně minimum :)

Zdroj: diskuze Kolagen

Stereotaktická radioterapie

Pokud dojde k rozvoji metastáz, je hlavní léčebnou metodou chemoterapie, hormonální léčba, ve vybraných případech i biologická léčba. V určitých situacích se však dá při léčbě metastáz použít i speciální metoda ozařování, takzvaná stereotaktická radioterapie. Spočívá v extrémně přesném dodání velmi vysoké dávky záření do nádorového ložiska s cílem jeho úplného zničení. K léčbě se používá speciální ozařovací přístroj (gama nůž, CyberKnife, stereotaktický lineární urychlovač).

Indikace stereotaktické radioterapie:

  • jaterní, plicní, kostní či mozkové metastázy;
  • maximálně tři metastatická ložiska;
  • omezená velikost ložisek (orientačně do 3 cm);
  • výborný celkový stav pacientky.
Stereotaktická radioterapie je soustředěna do několika málo specializovaných center:
  • Nemocnice Na Homolce (gama nůž, mozkové metastázy);
  • Fakultní nemocnice Ostrava (CyberKnife, jaterní, plicní, kostní, mozkové metastázy);
  • Masarykův onkologický ústav (lineární urychlovač, jaterní, plicní, mozkové metastázy);
  • Komplexní onkologické centrum Pardubického kraje (mozkové, plicní a jaterní metastázy).

Nový postup radioterapie výrazně snižuje riziko poškození srdce a tím pádem také výskyt možných zdravotních následků, například infarktu v důsledku poškození srdeční svaloviny zářením. Metoda je velmi jednoduchá. Lékaři doporučují ženám, aby zadržely dech na 15 až 20 vteřin.

K šetrnějšímu ozařování napomáhá speciální přístroj, který sleduje, zda se léčená žena již nadechla a zadržela dech. V takovém případě pak spustí ozařovací dávku. Pacientka je rovněž o zbývající době dávky informována díky brýlím s displeji. Do sluchátek, které má nasazeny, jí pak zdravotnický personál dává další případné pokyny.

Metodu běžně používají ve Velké Británii. Právě zde se s ní seznámili i čeští lékaři. Ozařování je doporučováno v případech, kdy dochází k částečnému nebo úplnému odstranění prsu nebo také v případě, že se rakovina rozšířila do lymfatických uzlin. Při ozařování je často ozářena hrudní stěna, mízní uzliny v podpaží, podél klíční a hrudní kosti.

Další možností je protonová léčba. Protonová léčba je přesná a šetrná metoda léčby rakoviny prsu s minimálními vedlejšími účinky. Umožňuje přesné zacílení protonového paprsku a vynikající pokrytí ozařované oblasti. Zároveň také umožňuje snížit ozáření okolních tkání, zejména srdce a plic. Významně tak snižuje vznik vedlejších nežádoucích účinků, jako je infarkt, srdeční problémy, rozvoj plicní fibrózy.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEKOVÁ TINKTURA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den, jak mají česnekovou tinkturu užívat děti od 6 let? Děkuji. Kamila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U přírodní tinktury z česneku se pro školní děti dávkování snižuje na polovinu dávky pro dospělého. Četnost užívání je pro obě skupiny stejná.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura recept

Adaptivní radioterapie

Plánování radioterapie je založeno na obrazových informacích získaných při zahájení léčby. Na základě těchto dat je vytvořen ozařovací plán, který je následně používán po celou dobu ozařování pacienta. V průběhu léčby však díky zmenšování nádoru, ztrátě hmotnosti pacienta a otoku měkkých tkání může dojít ke změnám anatomie ozařované oblasti. Tyto změny mohou být významné zejména při použití moderních technik záření, které jsou charakterizovány prudkým spádem dávky mezi masou tumoru a zdravými tkáněmi v okolí. Anatomické rozdíly mohou způsobit přezáření citlivých struktur či nedozáření tumoru a postižených uzlin. Adaptivní radioterapie je založena na provedení nového plánování v průběhu ozařovacího cyklu tak, aby se léčba lépe přizpůsobila novým anatomickým poměrům. Zatím však není jasné, kdy a jak často tuto úpravu dělat. Rovněž je nutné počítat s technickými problémy a nedostatkem času, navíc potřebným k novému plánování. Než dojde k rozšíření těchto metod adaptivní radioterapie, budou nutné nové technologie automatické registrace obrazu, automatické kontumace cílových objemů a plánovací stanice s vyšším výkonem. V současné době se přeplánování neprovádí rutinně, pouze při evidentních anatomických změnách v průběhu léčby.

Zdroj: Potíže po ozařování hlavy a krku

Diskuze

V diskuzi TIBETSKA HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štastna drahomira.

dobry den paní radmilo mohla by jste mi prosim poslat 2 davky tibetky předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Šťastná,
pošlu,jen mi napište adresu na e-mail radomira.r@seznam.cz

Krásný den
Radomíra

Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba -zdravý nápoj nabízím 40 ,- Kč

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pospíšilová.

Můj manžel má za sebou dvě dávky chemoterapie a další bude za 10 dní. Je vhodně po chemoterapii pít pampeliškový čaj ? Trpí návaly a častým říháním , prosím poradte , jaká je nejvhodnější strava . Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jaké množství paracetamolu vede k předávkování?

Doporučená dávka paracetamolu je 500 mg až 1 g každé čtyři hodiny. To obvykle představuje jednu až dvě tablety, ale doporučuje se zkontrolovat plaketu nebo příbalový letáček, jaký je skutečný obsah paracetamolu v jedné tabletě. Nejčastěji se doporučují čtyři dávky během 24 hodin. Užití dvojnásobného množství doporučené dávky má škodlivé účinky a vede k předávkování.

Vysvětlení

Paracetamol je velmi bezpečný lék, pokud je dávkován správně. Když budete užívat velké dávky, může dojít k poškození jater a ledvin. Užití 20 paracetamolových tablet během 24 hodin vede k vážnému poškození jater. Ještě větší riziko je u alkoholiků. Ujistěte se, že užíváte doporučenou dávku paracetamolu. Vždy si přečtěte příbalový leták nebo se zeptejte svého lékaře, pokud vám něco není jasné. Pocity nevolnosti a zvracení jsou prvními příznaky po užití větší dávky paracetamolu. Jestliže jste požili vyšší dávku, měli byste kontaktovat svého lékaře. Existuje mnoho produktů obsahujících paracetamol. Je součástí léků na chřipku a nachlazení stejně jako léků na bolest. Buďte opatrní, pokud užíváte výrobky s obsahem paracetamolu, užívejte pouze bezpečné dávky.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Stehlíkova.

Pěkný dobrý den , marně scháním Tibeckou houbu,
mohla bych si jí u vás objednat dva kusy.
Moc děkuji předem
Růžena Stehlíková
Kyjovský řádek 859
69603 - Dubňany

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Stehlíková,
pošlu Vám zítra dvě dávky na dobírku s návodem a recepty.

S pozdravem
Radomíra

Zdroj: diskuze Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Jak probíhá ozařování

Ozařování bohužel nepoškozuje jen nádorové buňky, ale také okolní zdravou tkáň, a proto je extrémně náročné na přesnost. Aby byla radioterapie bezpečná, musí být dodržen stanovený postup, jehož neopominutelnou součástí je precizní příprava před ozařováním, díky níž se minimalizuje množství zasažených zdravých buněk.

Lokalizace pacientky a přístroje

V prvním kroku se nastaví vhodná poloha ozařovacího přístroje vzhledem k poloze pacientky. Poloha pacientky musí být fixovaná (používají se různé pomůcky) a reprodukovatelná, to znamená pro každé jednotlivé ozařování vždy stejná. K lokalizaci ozařovacího přístroje se používá simulátor, který věrně napodobuje skutečný přístroj a umožňuje nastavit podmínky pro správné zaměření ozařování. Výstupem jsou značky zakreslené na tělo pacientky.

Lokalizační CT

Druhým krokem je lokalizační vyšetření počítačovým tomografem. Nejprve se zhotoví snímky hrudní stěny či prsu v ozařovací poloze a potom podle nich lékař na speciálním počítači zakreslí cíl a fyzik spočítá rozložení ozařovacích polí a ozařovací časy.

Simulace ozařování

Poslední přípravnou procedurou je „ozáření nanečisto“, tedy pomocí simulátoru. Cílem je kontrola správnosti výpočtu a zakreslení definitivních značek, podle nichž se ozařuje.

Zdroj: Jak probíhá ozařování prsu

Diskuze

V diskuzi VÝŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Kolagen je dobrá volba na klouby. Je potřeba mít dobré dávky, aby působil a potom je to super :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výživa

Prenessa a alkohol

Při pravidelném užívání léku Prenessa je nadměrné požívání alkoholu jistě nevhodné, jinak 1–2 dávky alkoholu, to znamená například 1–2 piva či 1–2 sklenky vína, nejsou výrazně rizikové. Ovšem konzumace nesmí být pravidelná.

Zdroj: Lék Prenessa

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Já užívám kolagen také pravidelně a podepisuje se to na kůži, nehtech a kloubech. Mám ale od rosenpharma a má vysoké dávky, rozhodně vyšší než jiné výrobky. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

O něm jsem neslyšela zatím. Jak má vyšší dávky, o trošku víc přece nemůže být nějak markantně poznat.

Zdroj: diskuze Kolagen

Dávkování mátového oleje

Dávky mátového oleje u dospělých jsou v rozmezí 0,2 – 0, 4 ml třikrát denně. Dětské dávky jsou v rozmezí 0,1 – 0,2 ml užívané třikrát denně. Pokud je mátový olej užíván v neobvykle velkých dávkách, může produkovat nebezpečné toxické účinky. Nežádoucí účinky spojené s normálním používáním patří alergické reakce, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, rozmazané vidění a pálení v oblasti mezi konečníkem a genitáliemi. Mátový olej by se také neměl užívat při problémech s chorobami jícnu, žlučníku a hiátové hernie.
Pokud užíváte léky na glukózu v krvi, poraďte se svým lékařem, jestli můžete používat mátový olej nebo jiné mátové produkty. To samé platí u těhotných žen.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Charakteristika fluóru

Fluór je důležitý pro stabilitu kostí a zubů a chrání před zubním kazem. Denní příjem fluóru by měl být u žen 3,1 mg a u mužů 3,8 mg. Nedostatek fluóru způsobuje poškození zubní skloviny a zubní kaz, poruchy stability kostí. Ale i předávkování fluórem může vést k vážným zdravotním problémům. U dětí se doporučují nižší dávky fluóru. Zdrojem fluóru jsou mořské ryby, kuřecí maso, černý čaj, minerální voda, fluór je obsažen i ve stomatologických výrobcích. Ve velmi malém množství je v běžných potravinách přítomen fluorid. Průměrné denní dávky fluóru lze tedy dosáhnout přirozeným způsobem. Extrémně velké množství fluóru je například obsaženo ve 3 litrech černého čaje a ve 3 kilogramech kuřecího masa. Doplňky stravy s obsahem fluoridu jsou stolní soli.

Zdroj: Stopový prvek fluór

Za jak dlouho se dostaví účinek paracetamolu?

Účinek paracetamolu se začne projevovat nejdříve za 15 minut až do jedné hodiny poté, co jste si vzali prášek.

Vysvětlení

Účinek paracetamolu trvá až šest hodin. Můžete si vzít 500 mg až jeden gram každé čtyři až šest hodin, dle nutnosti. Během 24 hodin byste neměli užívat vyšší dávky. Vždy si přečtete příbalové informace.

Zdroj: Paracetamol versus Ibuprofen

Jak dlouho působí?

Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?

Výpočet dávky mateřského mléka na den pro kojence

  • průměrný počet krmení na den;
  • průměr krmení v mililitrech;
  • nejmenší rozsah mililitrů;
  • největší rozsah mililitrů.

Poznámka:

  • Děti mladší než jeden měsíc a děti, které jsou více závislé na pevných potravinách, mají nižší denní příjem mléka.
  • Hodnota v mililitrech znamená průměrný denní příjem 750 ml s rozsahem 570 až 900 ml za den.

Zdroj: Kolik mléka potřebuje kojenec

Brambořík – nežádoucí účinky

Využívání bramboříku v domácí léčbě je velmi nebezpečné, může totiž dojít k otravě již při nízkých dávkách (300 mg). Nejčastějšími příznaky otravy bramboříkem jsou bolesti břicha, nevolnost, zvracení a průjem. Vysoké dávky bramboříku mohou způsobit vážné otravy, které vyvolávají nejen křeče, ale i vážné dýchací problémy.

Těhotné a kojící ženy nesmějí brambořík používat vůbec.

Zdroj: Brambořík může být nebezpečný lék


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP