Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MASÁŽ TŘÍSLA PRO SESTUP VARLETE

OBSAH

Zánět varlete

Zánět varlete je vzácné onemocnění, které vzniká nejčastěji jako komplikace příušnic. Zánět varlat může způsobit také infekce z nadvarlete či močových cest. Projevuje se vysokými teplotami, bolestivým otokem varlete a zarudnutím kůže postižené poloviny šourku. Léčba zánětu varlete spočívá v podávání antibiotik, léků proti bolesti, léků proti teplotě, v nařízení klidového režimu či v použití obkladů na šourek.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, syna 8 let se začal stěžovat, na pálení mezi varlaty viz. Foto. (ledujeme)
C
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotce je vidět zduřená pokožka na šourku. To může mít několik různých příčin. Od mechanického podráždění, přes opruzeninu až po alergickou reakci. Nejlepší a rychlou léčbu dostanete v ordinaci kožního lékaře. Sama můžete synovi pomoci dětským zásypem aplikovaným vždy po omytí mýdlem a vodou a po dobu hojení mu nechat nosit slipy namísto trenýrek, aby se šourek nedotýkal třísla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Příznaky rakoviny varlat

Vzhledem k uložení varlat v šourku jsou varlata snadno přístupná zraku a pohmatu. Je proto velmi důležité, aby všichni mladí muži znali příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  • jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!);
  • hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete;
  • ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku (náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, „zaškrcení“ cév a nedokrvení varlete).

Pokud tyto příznaky nevymizí v průběhu 2 týdnů, je nutno vyhledat lékaře. Kromě těchto symptomů se někdy může objevit i zduření prsních žláz (gynekomastie) s pocitem napětí či zvýšené citlivosti bradavek. Někdy patří mezi první klinické příznaky bolesti břicha či bolesti zad, převážně v bederní oblasti. Většinou jsou již příznakem postižení lymfatických uzlin v břichu metastázami.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi AMPUTACE VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.

chci odstranit obje varlata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Amputace varlete

Oční masáž

Tato masáž se začíná u kořene nosu. Kdy vedete ukazováčky bez tlaku podél oční kosti a kůže, aniž by došlo k narušení vnějšího a vnitřního koutku oka. Oční masáž se opakuje, v jednom plynulém pohybu, bez nějakého velkého tlaku. Oční masáž se provádí buď jedním prstem, nebo vnitřním okrajem ukazováčku. Oční masáž předchází tvorbě vrásek.

Zdroj: Masáž obličeje

Masáž úst

Masáž se provádí pomocí ukazováčku a prostředníčku, tyto dva prsty tvoří tvar „V“. Masíruje se horní a dolní část rtu. Nejprve se masáž provádí pravou ruku a následně levou. Ale pokud rty vytvoří tvar „O“, tak má masáž lepší účinek, protože se zvýší napětí. Cyklus masáže úst trvá 5 vteřin a opakuje se 10 krát.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Diskuze

V diskuzi BOLEST KYČLE ZAD A VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně bolesti pravé poloviny zad -křiže a zàroveň i kyćle ,bolest i vystřeluje do třisla a do pravého varlete i stehna, bolest je nepravidelnà někdy to neboli vubec a někdy ani nemohu sedět jak bolest vystřeluje do pravé poloviny zad,bolest ustàvá větŝinou kdyź jsem v klidovém stavu, a nic nedělám, jak už jsem psal někdy mě pobolivá i pravé varle ale jen někdy a je to jen taková mirná bolest, v klidu neboli vubec, jen když chodim a nebo něco dělám, někdy i pociťuji takovou řezavou bolest okolo třisla jako směrem ke stehnu a dál dolu jako ke koleni, nedavno z hruba před 6 týdny jsem byl na preventivni prohlidce u obvodni lékařky, byly provedeny krevni testy ,odebrana moč, ekg, měřeni tlak, při prohlidce mi doktorka zjistila vysoký krevni tlak, a předepsala léky které pravidelně użivám,moč a krevni testy dopadly dobře, jen trochu zvýšený cholestorol, jinak podle lékařky vše v pořádku,jen mám nadváhu a měl bych zhubnout,v práci dělám někdy dost fyzicky náročnou pràci , taháni těźkých věci, atd. Je mi 48 let , jinak moje matka je již dvakrat po výměně kyčelniho kloubu, to pišu jen proto zda problém z kyčli nemuže být dědičná záležitost, dàle se chci zeptat zda tyto moje problémy spolu nějak souvisí, a jak je léčit, děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kyčle zad a varlat

Masáž hráze videonávod

Zde můžete vidět, jak se provádí masáž hráze.

Zdroj: Masáž hráze

Diskuze

V diskuzi BPPV A MASÁŽ ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Je možné po absolvování manévru dle Sémonta - u BPPV jít za 2 dny na masáž zad? Že nemám ležet na zádech v rovině vím, ale co ležení na břiše a absolvování klasické masáže zad u maséra? Díky moc za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze BPPV a masáž zad

Fotografie

Zde můžete vidět fotografie zobrazující opruzená třísla.

Zde můžete vidět fotografie zachycující svrab v tříslech.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA A JEJÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahojky pane Vlasak, poslala jsem vam email a moc vas prosim o odpoved, DEKUJI! Mejte se moc krasne!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Dobry den zacal jsem lecit nador varlete uzivam trikrat dene jedlou sodu z javorovim sirupem .A zacali mne bolet zada v oblasti ledvin az do brychs na bocich muze to myt pricina ta soda ze sirupem?.Dekuji Jaroslav

Zdroj: diskuze Jedlá soda a její účinky

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PENISU,VARLAT...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fiala.

Dobrý den.Již delší dobu pozoruji svědění penisu na kterém se mi udelali bílé a hnědé skvrnky,čím dál větší citlivost pravého varlete a zvětšení uzliny na pravé straně v potbříšku(mezi penisem a břichem).Prosím,na jakého lékaře se mám obrátit?U kožní lékařky jsem již byl a ta mi předepsala mast proti tvorbě kvasinek,která nepomáhá.Hygienu provádím každý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavle, s těmito problémy je třeba zajít na urologii. Kdyby urolog nepomohl, tak pak ještě zbývá dermatovenerologie, což je specializovaný obor medicíny, který se zabývá zevními problémy na pohlavních orgánech. Obě oddělení najdete na poliklinice ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina penisu,varlat......

Nádor

Nádor varlete představuje asi 1 % všech nádorů mužů. Hlavním příznakem nádoru je nebolestivé, někdy i mnohonásobné zvětšení varlete. Může dojít i k silným bolestem v bedrech. Hlavním rizikem je nesestoupení varlat do šourku a jejich setrvání v břiše. Tento stav je označován jako kryptorchismus. Léčba nádoru varlete je kombinací chirurgické léčby, radioterapie neboli ozáření a podle rozšíření nádoru též chemoterapie neboli agresivní protinádorové léčby. V dnešní době je léčba zhoubných nádorů varlat na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení. Kritický je zde čas – pokud muž s návštěvou lékaře otálí, může nechat maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Testikulární nádory se projevují tak, že dochází ke vzniku tuhého zduření varlete. To je základní příznak. Při postižení pobřišnice dochází k silné bolesti v bedrech. Dále jsou to poruchy vylučování (při útisku močovodů dochází ke sníženému množství moči – oligourie) nebo poruchy střevní pasáže. Při postižení v dutině hrudní to může být kašel, dušnost a podobně. Může dojít ke vzniku gynekomastie, což je nárůst prsou u mužů, protože nádorové buňky mohou produkovat beta-podjednotky lidského choriového gonadotropinu, který růst prsou stimuluje.

Při diagnóze testikulárního (testis – varle) nádoru se u 1–2 % mužů objeví nádor na druhé straně. Toto číslo reprezentuje 500násobný vzestup incidence ve srovnání se zdravou mužskou populací.

U těchto nádorů žádná specifická prevence neexistuje.

Zdroj: Nemoci varlete

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Kdo by neměl jít na masáž karotického sinu?

Pokud máte některý z následujících stavů, neměli byste podstupovat masáž karotického sinu:

  • Srdeční infarkt nebo mozková mrtvice v posledních 3 měsících.
  • Závažné poruchy srdečního rytmu v anamnéze (např. ventrikulární fibrilace nebo komorová tachykardie).
  • Nežádoucí reakce na předchozí masáž karotického sinu.

Možná budete potřebovat další vyšetření před masáží karotického sinu, pokud bude mít lékař nějaké pochybností. Velmi zřídka mohou být tyto příznaky trvalé.

Jak se masáž provádí?

Zde je několik videí, na kterých je vidět jak se provádí masáž krkavice: masírování krkavice video.

Zdroj: Masírování krkavice

Nesestouplé varle

Nesestouplé varle zůstává v dutině břišní a nesestupuje do šourku. Tomuto jevu se říká kryptorchismus. Kryptorchismus je častá vývojová vada mužského genitálu, která je charakterizovaná nepřítomností varlat nebo varlat v šourku. Retentio testis je stav, kdy je šourek na jedné nebo obou stranách prázdný. Kryptorchismus může být vrozený nebo získaný (z nějakého důvodu varle vyskočí směrem nahoru a nevrátí se zpět). Varlata se u plodu během nitroděložního období vývoje nacházejí uvnitř dutiny břišní pod játry. Kolem 25.–30. týdne těhotenství postupně sestupují dolů přes tříselný kanál až do šourku. Varlata na této cestě mohou uvíznout kdekoliv. Jejich sestup je jedním ze znaků donošeného dítěte. Přítomnost varlat v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř lidského těla.

Retinovaná varlata – jsou nesestoupená varlata, která se nacházejí v průběhu dráhy jejich sestupu; varlata mohou být umístěna v břichu, v tříselném kanálu nebo nad šourkem.

Ektopická varlata – jsou umístěna mimo dráhu fyziologického sestupu varlat, například v malé pánvi nebo ve stehenní oblasti.

Anorchie – varlata zcela chybí.

Klouzavá varlata – od kryptorchismu je nutné odlišit retraktilní varlata, která se nadměrně pohybují směrem nahoru ven ze šourku. Tento stav se nazývá lidově klouzavá varlata.

Kryptorchismus může vést v dospělosti ke snížení plodnosti a je zdrojem zvýšeného výskytu nádorů varlat. Nárůst vzniku nádorů je u těchto mužů 20krát až 40krát vyšší než u mužů, kteří neměli problém s nesestoupenými varlaty. Terapeutický potup je jiný u varlat, která jsou hmatatelná a která ne. Nehmatatelná varlata představují zhruba 20 % případů. Fyzikální vyšetření je pro určení diagnózy velmi důležité a provádí se takzvanou bimanuální palpací (prohmatáním podbřišku s použitím obou rukou), přičemž se zjišťuje, zda je varle v šourku, nebo není. Lékař se snaží varle vytlačit z podbřišku směrem dolů ve směru tříselného kanálu proti prstům druhé ruky. Je nutné zkontrolovat i místa možné ektopie. V diagnostice se využívá sonografické vyšetření. Endokrinologické vyšetření je předepsáno, když nejsou sestoupená obě varlata.

Terapie onemocnění je operační a začíná už po 6. měsíci života a varle by mělo být v šourku definitivně do 1,5 roku věku dítěte. Léčba závisí na tom, zda je varle hmatatelné, nebo ne. Při nahmatání varlete se vykonává orchiopexie, zákrok při kterém se nesestoupené varle umístí a fixuje v šourku. Při nehmatatelném varleti se provádí laparoskopická operace. Může se stát, že retinované varle se v dutině břišní zaškrtí a následně odumře. Jedná se o akutní stav, kdy se odstraní odumřelé varle. V minulosti se tato anomálie léčila podáváním mužských hormonů, zjistilo se však, že tato procedura nemá žádný efekt.

Zdroj: Nemoci varlete

Masáž hráze a těhotenství

Doporučuje se, aby nastávající maminky prováděly masáž přibližně 4–6 týdnů před termínem porodu. Pro některé ženy je to nepřijatelné, takže masáž odmítají provádět, jiné v ní najdou zálibu nebo se pro ně stane sexuální stimulací a tím vlastně jen získají. Pravidelná masáž hráze v oblasti mezi pochvou a konečníkem v pozdním těhotenství je prospěšná při přípravě k porodu. Hráz se stává pružnou a při porodu se dostatečně rozvine. Sníží se tak nutnost nástřihu, což je chirurgický zákrok, který má za úkol zvětšit poševní vchod, a provádí se těsně před porodem hlavičky. Zamezí se jím možnosti vážné trhliny, ke které by při porodu mohlo dojít. Masáž hráze může nastávající mamince přiblížit pocity, které bude mít, až se miminko začne objevovat. Také ji může využít k nácviku uvolnění hráze, které je při porodu tak žádoucí. Objeví-li se výtok, herpes nebo jiný vaginální problém, je dobré s masáží přestat do doby, než se problém vyřeší. Masáž by mohla situaci zhoršit, eventuálně rozšířit infekci. Masáž může provádět nastávající maminka sama nebo společně s partnerem.

Zdroj: Masáž hráze

Masáž varlat

Tady je video, na kterém je vidět masáž na prokrvení varlat.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP